Budite Mama Koja Kuću ne Sređuje Sama

Budi mama koja kuću ne sprema sama!

Puna kuća nereda, a dete vas traži ne želi samo da se igra, potrebna mu je vaša pažnja. Da li ste mama koja kuću ne sređuje sama?

Vi šta ćete, pokušavate da budete sa njim i da u isto vreme usisavate i čistite kuću. Dovikujete se preko zvuka usisivača, kako bi vas dete čulo i bilo mirno dok ne završite… poznato?

Nemoguća mislija?

Zatim kreću molbe: ‘’Moli te mama, budi dobar samo dok ovo završim i stižem’’. U tim situacijama niti će dete prestati da vas traži, jer ste mu potrebni, niti ćete vi uraditi posao koji ste naumili, a nervoza samo raste. Dete potom dotrčava uplakano, vuče vas za nogavicu, a vi nervozni krećete sa reakcijama: ‘’Je l’ ti vidiš šta mene sve čeka da uradim, a ti ne možeš da budeš miran ni 5 minuta?’’.

Budi mama koja kucu ne sprema sama 3
Tata, kao pomoć u kući se podrazumeva. Tu je i mali pomoćnik!

Mame, ne budite mame pune drame!

Uključite vaše dete i sređujte kuću zajedno. Detetu će biti zabavno i osećaće se važnim i odraslim, jer vam pomaže.  Vama će biti lakše, jer vam je na oku. Još ako uz to dodate i pevanje ili slušanje omiljenih pesmica, zabava je zagarantovana!

Da li deca vole da učestvuju u porodičnim obavezama?

Da, deca vole da učestvuju u aktivnostima odraslih, na ovaj način im i približavate kućne poslove i učite ih radnim navikama. Ne zaboravite da pohvalite svoje dete tada, dajte detetu na važnosti. Stavite mu do znanja koliko vam je važna ova zajednička aktivnost, recite mu da je on najbolji mamin pomagač. Dete će se osećati važnim i korisnim, biće srećno, jer vam pomaže.

Lakše se uči?

Posebno treba naglasiti to da deca uz svakodnevne aktivnosti najbolje uče. Lakše je  učiti i usvajati tokom svakodnevnih aktivnosti i kroz igru. Tada to ne liči na učenje direktno, već se uči kroz igru i zabavu. Ovako usvojeno, se lakše prihvata i pamti, jer se radi na zabavan način.

Budi mama koja kucu ne sprema sama 2
Uvek pohvalite dete kada pomaže!

Kako se to uči kroz igru ikućne poslove?

Recimo, dok stavljate veš u mašinu možete učiti boje, davajući detetu naloge: ‘’Ubaci sad žutu čarapu, a zatim plavu, koja je plava boja, je l’ to plava, bravo, ubaci je u veš mašinu’’. Širenje veša takođe može biti prava zabava ako se radi u timu. Dok širite veš, brojite štipaljke i odevne komade, obnavljajte boje. Recitujte one koje već znate i učite novu recitaciju. Primera je mnogo, zato mašti na volju.

I mami je lakše!

Od obične naizgled dosadne aktivnosti kao što je usisavanje, pranje sudova, ribanje, napravite zabavu za sebe i vaše mališane. I vama će biti lakše kada to nije još samo jedan dan, gde vam nad glavom stoji usisavanje i nikako da krenete sa tim. Vi ćete se radovati isto, ovoj aktivnosti, koje je mnogo više od sređivanje kuće.

 Učenje kroz igru i zabava za sve!

Zato, uključite svoje dete i sređujte kuću zajedno. Nakon dobro obavljenog posla napravite svima limunadu. Kada tatadođe,  kreće hvaljenje tati šta ste sve to danas divno radili. Obnovite naučeno.  Izrecitujte novu pesmicu koju ste naučili dok ste širili veš…

Budi mama koja kucu ne sprema sama 4
Osećaj pripadnosti porodici je kvalitetniji  kada se učestvuje u  obavezama.

Budite mama koja ne sređuje sama!

Deca najlakše usvajaju nova znanja kroz svakodnevne aktivnosti. Uključite dete u sređivanje porodičnog doma.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Master psiholog Iskustvo je stekla radom na odeljenju psihijatrije Kliničkog centra Vojvodine, u radu sa decom podstiče sposobnosti kod dece. U timu Crvenog krsta učestvovala je u projektima na temu vaspitanja i razvoja dece.
Preporučujemo vam...
Podrška u afinitetima deteta
Previše aktivnosti za decu ometa njihov razvoj
Previše aktivnosti za decu ometa njihov razvoj. Edukativne i sportske aktivnosti za dete, DA, reći će većina roditelja male dece, do polaska u školu.Dodatne edukativne i sportske aktivnosti i deteDa li malom detetu trebaju baš sve dodatne aktivnosti poput časova engleskog, baleta, sportića i sličnih aktivnosti? Kada zavirimo u vrtiće…
13 Nedelja trudnoce (trinaesta nedelja trudnoce)
13 Nedelja trudnoće (trinaesta nedelja trudnoće)
13 Nedelja trudnoće je početak drugog trimestra trudnoće. Period najmirniji u celoj trudnoći za trudnicu, a tako intenzivan za plod.Koji pregledi se rade u drugom trimestru pročitajte OVDEKako se razvija plod u trinaestoj nedelji trudnoće?Plod je sada prošao najnestabilniji period prvog trimestra, sada se trudnoća stabilizovala i šanse da dodje…
Kažnjeno dete se oseća poniženo
Vaspitavanje dece bez kazne
Vaspitavanje dece bez kazne nije neki „skandinavski model puštanja dece da nam skaču po glavi i rade šta hoće“, protivno uverenjima mnogih. Naprotiv, vaspitavanje dece bez kazne uključuje mnogo više asertivnosti, strukture, discipline, strpljenja i veština, nego što to srećemo u bilo kom obliku kažnjavanja.Vaspitavanje dece bez kazne podrazumeva PRISUTNOST…