Dete ima vaške u kosi, kako se rešiti vaški?

Dete ima vaške u kosi

Sadržaj

Dete ima vaške u kosi –  roditelji se često susreću sa problemom za koji smo mislili da je zaboravljen,  zvanim VAŠKE.  Zato su mesta gde boravi mnogo dece „rasadnici“ ovih dosadnih parazita. To su obdaništa, dečja odmarališta, škole  i bolnice. Kako se rešiti vaški?

U kom uzrastu vaške najviše napadaju decu?

Vaške napadaju prvenstveno decu u uzrastu od 3 godine do 11 godina. Problemi se najcešce primećuju na početku polugodišta u obdaništima i školama. Ali je problem uglavnom prisutan tokom cele godine. Vaške ne mogu ni da skaču ni da lete. Za širenje vaški potreban je, dakle, blizak kontakt s kosom zaražene osobe. Zato su mesta gde boravi mnogo dece „rasadnici“ ovih dosadnih parazita.  Obdaništa, dečja odmarališta, škole  i bolnice. Ukoliko se na vreme ne primete, kod kuće se šire i na druge članove porodice. Vaške nisu povezane s nedostatkom licne higijene! Više se razmnožavaju u kratkoj čistoj kosi jer se u njoj lakše kreću i lepe svoja jajašca. Danas je češći uzrok vašljivosti nedovoljno poznavanje problema nego loša lična higijena.

Dete ima vaške u kosi

Šta su vaške?

Vaške su mali insekti, veličine od 2 do 3 mm i najčešce sivožute boje. Ponekad im se boja ne razlikuje od boje kose. Vaške se često nakupljaju u donjem delu vlasišta. Tu polažu gnjide (jajašca), naročito iza ušiju ili uz potiljak. Progrizaju kožu jer se hrane krvlju i njihovi ujedi izazivaju svrab. Neke osobe, posebno odrasli, mogu imati vaške, a da ne osecaju svrab.

Dete ima vaške u kosi – Životni ciklus vaške 

Njen životni ciklus se sastoji od tri stadijuma: od gnjide do larve, te od larve do stasale vaške; za ovaj proces  potrebno oko 3 nedelje. S obzirom na to da ženka za svog života može položiti od 150 do 300 gnjida, vaške mogu u kratkom vremenu da se razmnože u velikom broju. Ako, na primer, dete dobije dve vaške, moguće je da će nakon nekoliko nedelja imati više od 200 vaški i gnjida.

Jajašca vaške (gnjide)  su veličine oko 1 mm. Smeđe su ili žuto-bele boje i liče na male kapi vode. Gnjide se u donjem delu vlasišta lepe za vlasi kose izlucevinom sličnoj lepku. Zbog toga ih je jako teško išcešljati iz kose. Budući da se gnjide čvrsto lepe za vlasi kose, a kosa citavo vreme raste, položaj gnjida ili njihovih praznih čaura može ukazati na to kad se zaraza pojavila. Kosa raste brzinom od oko 1 mm svaka 3 dana. Dakle, ako se gnjida smestila 1 cm od korena vlasi, stara je oko mesec dana, i u tom se slučaju sigurno izlegla ili je uginula. Izlegla jajašca su svetlije boje od neizleglih.

 

Lečenje – Otkrijte vaške na vreme!

Pažljivo i redovno pregledajte kosu svog deteta, naročito predeo oku ušiju i na potiljku. Ako primetite gnjide ili žive vaške, pregledajte i sve druge ukućane. Ne paničite! Najvažnije je da se što pre moguce prekine životni ciklus vaške da biste se što brže i efikasnije oslobodili napasti!

Čišćenje kose. Preparati za uništavanje vaški (pedikulocidi) ranije su se upotrebljavali u vidu praha. Ali se sad skoro isključivo upotrebljavaju kao šamponi, losioni, ili kao posebni gelovi. Oni ubijaju vaške, ali NE i gnjide u koje lek ne prodire. Za uklanjanje vaški hemijskim preparatima potrebne su 2 nedelje.

Dete ima vaške u kosi

Šta prvo u istrebljivanju vaški?

Prvo se koristi šampon kojim se kosa deteta dobro opere, a potom se na vlažnu kosu utrlja gel i ostavi tri dana, pa se ispere. Sve se ponavlja za nedelju dana. Ovo je posebno važno kod zapuštene dece koja imaju ogroman broj parazita u dugoj i gustoj kosi. Mana ovih preparata je što mogu da se resorbuju preko kože, ako postoje oštećenja izazvana češanjem. Vaši takođe razvijaju toleranciju na pedikulocide. U novije vreme pojavili su se nove formule sa mineralnim uljem i dimetikonom koji utiču na metabolizam vaši bez štetnog dejstva na vlasište. Prisutan je isključivo mehanički mehanizam dejstva i zbog toga vaške ne mogu da razviju rezistenciju na sastojke. Neophodno je postupiti po uputstvu koje je priloženo uz sam preparat. Treba paziti da šampon ne uđe u oči, a ako se to desi oči treba dobro isprati mlazom mlake vode. Šampom NE SME da se proguta, a ako se to ipak nesrećom desi, treba se odmah obratiti lekaru.  Pridržavajte se strogo preporučene količine, jer veća količina preparata ne utiče na rezultat. Preporučuje se da deca mlađa od 3 godine kod primene preparata, budu pod nadzorom zdravstvenog radnika. Mame koje su trudne ili doje ne treba da koriste ove preparate!

Dete ima vaške u kosi

Koristan savet: 

Ako dete ima puno gnjida i živih vaški u kosi (niste problem na vreme uočili), nije dovoljno samo pranje šamponom; dok je kosa šamponirana iščešljavajte je gustim češljem nad kadom (možete biti neprijatno iznenađeni brojem vaški koje ćete na taj način odstraniti, a koje nisu uvek uginule, već samo „ošamućene“).

Kod dece za vreme terapije treba sprečiti sisanje palca, grickanje noktiju i slično, da ne bi došlo do unošenja preparata preko usta.

Uništavanje gnjida, kako?

Ni jedno hemijsko  sredstvo ne uklanja jajašca, gnjide. One se moraju ukloniti mehanički. Pri otklanjanju gnjida potrebni su vam češalj, šnale kako biste lakše razdvajali kosu, činija, naočare za čitanje ili lupa, dobro svetlo i mokra kosa. Kosu natopite rastvorom sirćeta; kiselina odlepljuje čvrsto zalepljenu gnjidu od vlasi i ona se lako iščešlja.

Prvo razdvojite kosu deteta na dva jednaka dela, jedan pričvrstite šnalom kako vam ne bi smetao. Provlačite češalj čitavom dužinom kose u svim pravcima,od korena do krajeva i tako svaki pramen. Nakon svakog provlačenja očistite češalj tako što ćete ga umočiti u činiju sa sapunjavom vodom ili ga obrišite peškirom. Nastavite sa iščešljavanjem sve dok se na češlju više ne zadržavaju gnjide. Dobro očišćene pramenove kose uvijte i odvajajte šnalom na drugu stranu. Obratite posebnu pažnju prilikom cešljanja uz koren i niz potiljak zato što se vaške obicno tu nakupljaju.Kada završite, dobro očistite cešalj. Metalne češljeve možete sterilisati za nekoliko minuta u vreloj vodi

Nekada je teško razlikovati čestice peruti od gnjida; perut se lako uklanja, dok je gnjida zalepljene za dlaku. Već smo rekli da su gnjide koje nalazite na 1cm ili više od korena zapravo prazne ljuske iz kojih se vaška već izlegla. One iz kojih će se napast tek izleći nalaze se bliže korenu dlake. Cilj je odstraniti i poslednju gnjidu, kako ona ne bi izrasla u vaš i ostavila za sobom nove bebe vaši. Dobra vest!!  Kako je uništavanje gnjida mnogo duži i teži posao nego uklanjanje živih vaški, traže se novi načini, a jedan od njih je i uklanjanje gnjida toplotom. Naše mame su se dosetile i, u nedostatku posebnih kapa koje se za to koriste, uklanjaju gnjide peglama za kosu!!! Probajte, naročito ako vaša devojčica ima dugu i gustu kosu; uštedećete puno vremena i živaca!

Neophodno  je uporno i sistematsko skidanje gnjida iz kose – svaki dan pažljivo treba pregledati kosu i uklanjati gnjide. Do istrebljenja parazita neophodno je da se svi ukućani kontrolišu. Neretko se dešava da i jedna zaostala gnjida napravi novi problem za celu porodicu. Dok je aktuelna epidemija (ne stalno ni često!) treba koristiti sprejeve koji deluju preventivno pre svakog odlaska u kolektiv. A za devojčice postoje i gumice za kosu koje su se pokazale kao delotvorne. Na tržištu postoje i električni češljevi koji odstranjuju vaške.

Dete ima vaške u kosi

Potrebna je dezinsekcija okoline?

Pored tretmana kose, potrebno je i da u vrućoj vodi operete posteljinu, peškire, češljeve, četke i ostale stvari koje su dolazile u kontakt sa kosom. Takođe operite i sve plišane igračke. Dobro usisajte delove nameštaja na koje se dete naslanjalo, kao i tepihe i dečja auto sedišta.   Predmeti koji ne mogu da se kuvaju mogu da se zamrznu (češalj). Stvari koje ne mogu ni da se otkuvaju, ni zamrznu, stave se u plastičnu kesu, vežu i ostave da stoje barem deset dana (ako vaške ne mogu da sisaju krv – umreće od gladi).

 

Ukoliko imate kućne ljubimce, nemojte se plašiti jer se vaške na zadržavaju na njima. Vaške su insekti koji žive samo u ljudskoj kosi. Ne pojavljuju se ni na jednom drugom delu tela, niti na životinjama. Vaška ne može dugo da preživi na odeći, šeširu, češlju, ili nameštaju; nemojte se opterećivati ribanjem cele kuće.

Obavestite školu, vrtić i druge roditelje

Čim primetite da dete ima vaške, obavestite vaspitače iz vrtića ili nastavnike iz škole, kao i roditelje dece sa kojima se vaše dete druži. Nemojte se stideti ni ustručavati; već je rečeno da vaške nisu znak loše lične higijene! U vašem je interesu da se deca sa kojim vaše dete dolazi u kontakt izleče! Ako se vašljivost kod vašeg deteta više puta ponavlja, sigurno je neko iz bliskog okruženja „pun“ vaški.

Zbog toga što mnogi roditelji  problem ne shvataju ozbiljno i dete se ne očisti dobro, vaške u pojedinim kolektivima se stalno vraćaju. Iako vaše dete dobije vaške, nemojte nikoga kriviti. Recite roditeljima sa kojima je dete u kontaktu da problem postoji i probajte da ga rešite zajedničkim snagama.

Preduzmite preventivne mere 

Objasnite detetu (naročito važi za devojčice) da se vaške  prenose direktnim kontaktom. Ali i zajedničkim korišćenjem šnala, gumica za kosu, češljeva, kapa, peškira. Redovno pregledajte kosu vašeg deteta, naročito posle povratka sa rekreativne nastave, letovanja ili zimovanja sa kolektivom.

avatar
Dugogodišnji šef Neonatološkog odeljenja u Bolnici za ginekologiju i akušerstvo KBC „Zvezdara“. Član je Republičke komisije za podršku dojenja, porodične i razvojne nege novorođenčeta.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 2
Femibion 1 i 2
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Pesmice za bolji govor i izgovor – Pesmice po uzrastu

Vaš puls tokom trudnoće – Kada je puls previsok dok vežbate?

Kako podstaći grlić materice da omekša za porođaj

11 načina kako olakšati kontrakcije na porođaju

Preporučujemo vam...

Koji je značaj pesmica u ranom detinjstvu iz ugla logopeda? Pesmice za bolji govor i izgovor su od velikog značaja, složiće se logopedi. Pesmice za bolji govor i izgovor Pesmice...

Koje su to – top 5 igara za decu, za koje smatram iz ugla psihologa, da bi i danas trebalo da se igraju? Evo i zašto su sjajne za psihomotorni...

Nije tako davno bilo kada je bilo nezamislivo da dete udari odraslu osobu. Svog roditelja, još dodatno nezamislivo. Danas viđamo te scene u vrtiću, u prodavnici, u kafeima, igraonicama… Otkuda...

Mnogo je razloga zašto je važno da decu vodimo na selo. I ako nemamo rođake na selu koji bi nas ugostili, seoski turizam je u procvatu. Nije dovoljno da o...