Kako je nastao brend “Zapis Tare” koji je postao sinonim za najkvalitetnije mlečne proizvode u Srbiji? Mlekara Spasojević je jedna od retkih porodičnih kompanija koju vode dve sestre.
Predstavićemo vam vam Ivanu i Vesnu, koje danas uspešno vode ovaj brend. I zanimljivu priču o tome kako je sve započelo. Njihov moto je da nema toga što volja, upornost i ljubav dve sestre ne može da uradi.
Čista priroda na trpezi
Kako je započela priča o mlekari?
- Priča o mlekari je nastala 1995. Godine kada je naš otac započeo svoj samostalni biznis u tadašnjem “Biznis klubu”. Ideja je bila da pre svega poslovnim sugrađanima ponudi neobičnu i kvalitetnu gastronomsku lepezu proizvoda, po mnogome različitu od ostalih ponuda koje su se u to vreme mogle naći u maloj varošici poput Bajine Bašte. Hrana je morala biti zdrava, ukusna i lepo dekorisana. Kako je vreme odmicalo, broj posetilaca se svakim danom uvećavao a otac kao već poznati entuzijasta davao je sve od sebe da svoje goste uvek iznenadi nekom novom đakonijom. I tako dobije odgovor šta je to što im se najviše dopada. Ljudi su počeli da traže jogurt. U kuhinjskom loncu od 5-6 litara napravio je jogurt na način kako su to radile domaćice na selu. I gle čuda, i to mu je pošlo za rukom. Ljudi su bili oduševljeni teksturom i ukusom. Tada su mu tražili da takav jogurt pakuje u case koji bi mogao da prodaje. I po prodavnicama, jer šteta bi bilo da takav jogurt bude dostupan samo u Biznis klubu… Od predloga do realizacije tada već sulude ideje, nije trebalo više od nekoliko dana. Odlučio je da u prizemlju naše porodične kuće napravi mini mlekaru.

Ovo su bili počeci. Put od tog momenta pa sve do danas, do moderne mlekare, bio je izuzetno trnovit i dug, ali o tome bi mogli u nekom romanu…
Kvalitet proizvoda je uvek na prvom mestu
Kako osiguravate da svaki proizvod pod brendom “Zapis Tare” ispunjava najviše standarde?
- Polazna osnova za besprekoran kvalitet krajnjeg proizvoda je najpre kvalitet sirovog mleka, visok stepen higijene kako u primarnoj tako i u sekundarnoj proizvodnji, posvećenost, doslednost i principijalnost u tehnološkom i svim drugim segmentima. Kvalitet se kontroliše i stalno unapredjuje.Težimo perfekcionizmu kada su u pitanju naši proizvodi i nikada ne pristajemo na kompromise kada je u pitanju kvalitet.

Zapis Tare – Mleko sa obronaka Tare, Povlena i Zlatibora
Do potrošača stiže planinsko mleko najboljeg kvaliteta?
- Da, najveći akcenat je upravo na pažljivom odabiru sirovine koju čini 93% mleko sa planinskog područja. To su obronci Tare, Povlena i Zlatibora. I 7% mleko iz sela duž drinske doline. Pored činjenice da je mleko najvećim delom planinsko, što doprinosi izuzetnim fizičkim i hemijskim karakteristikama, za vrhunski kvalitet jednako je važna je mikrobiološka ispravnost sirovog mleka. Da bi postigli visok kvalitet sirovine, neprestalno radimo na poboljšanju kvaliteta u saradnji sa našim kooperantima. Tako, što predstavnici naše sirovinske službe redovno obilaze farme, edukuju i savetuju farmere kojima je itekako u interesu da postignu što bolji kvalitet. Jer im sleduju značajne stimulacije kada je u pitanju cena. Pored toga, trudimo se da našim farmerima pomognemo i u finansijskom smislu da bi brže i lakše ulagali u farme, muzne sisteme, laktofrize i ostalu poljoprivrednu opremu koja im obezbedjuje siguran i lakši posao.

Bitno je poreklo – Mleko i mlečni proizvodi Zapis Tare
Kako vaši proizvodi “Zapis Tare“, osiguravaju sigurnost i kvalitet za trudnice i decu? Možete li nam reći više o procesima i standardima koji čine vaše proizvode pouzdanim izborom?
- Otac je uvek bio otvoren za unapređenja, kako lična, tako i poslovna. Tako je na jednom seminaru 2002.godine čuo za standard kvaliteta ISO 9000. Prepoznao je da će nam taj standard pomoći da se organizujemo i konstantno brinemo o kvalitetu kroz niz procedura i uputstava koje taj standard podrazumeva. Starija sestra je bila odgovorna za pravljenje kompletne dokumentacije i za dosledno sprovođenje tačaka standarda. ISO 9000 smo uveli već naredne 2003.godine. A već 2006. smo uveli HACCP I bili oduševljeni što postoji i standard koji će da nas vodi kroz higijenu i zdravstvenu bezbednost. Mi smo HACCP uveli mnogo pre nego što je to postala zakonska obaveza i u tom smislu već bili u prednosti u odnosu na ostale u branši. Svi ti standardi i lični afiniteti nas kao porodice su uvek podrazumevali da naši proizvodi moraju biti zdravi, kvalitetni i potpuno prirodni.

- Pored stalne interne kontrole koja se vrši u našoj laboratoriji, sirovo mleko i gotove proizvode kontroliše Iinekoliko eksternih akreditovanih laboratorija. Naši proizvodi su od 100% kravljeg mleka, bez dodatih biljnih proteina, aditiva, veštačkih boja i aroma. I bez dodatog šećera. Kao takvi, potpuno su bezbedni za trudnice, dojilje i decu, jer ne sadrže apsolutno ništa drugo osim čistog mleka i starter kultura.
Recepti bez ikakvih dodataka spoj tradicije i modernog
Kako očuvanje ovih recepata doprinosi jedinstvenom kvalitetu i ukusu proizvoda pod brendom “Zapis Tare”?
- Svaki proizvod Mlekare Spasojević je spoj emocija i kvaliteta koji su rezultat naše strasti, znanja i posvećenosti. U njih je utkana priča o nasledju koje negujemo, o spoju tradicije i modernog, o zdravlju i prirodi, prepoznatljiva u svakom zalogaju…
- Evo samo jedan od primera kako smo razvijali svoje recepture: Želeli smo da tržištu podarimo pravi, tradicionalni kajmak, jer smo mi kao porodica obožavali kajmak od komšinice iz sela. Otac je krenuo u razvoj, dovodio razne stručnjake, profesore, ali to je uvek podrazumevalo da se kajmaku mora dodati nešto od drugih sastojaka koji nisu podrazumevali samo mleko i so. I to se nikako nije uklapalo u naše principe, niti je imao ukus i teksturu koju smo želeli. Nekoliko dana je pratio proces pravljenja kajmaka u kućnim uslovima kod komšinice. I odlučio da to nekako prilagodi uslovima u našoj proizvodnji, sa velikim sudovima i naravno mnogo većom količinom mleka. Nas dve smo došle u proizvodnju da vidimo šta je otac smislio i ugledamo dve ogromne grejne ploče. Veoma slične Norveškim radijatorima na kojima stoje veliki prohromski sudovi puni mleka. Pitamo ga, odakle su ove grejne ploče, za šta one služe, a on kaže: ”Pa, kaže mi Buba… eto Rade, ja sad ovu šerpu stavim na kraj šporeta (a to u selu znači, da ne sme biti velika temperatura). I sad sam ja smislio da mi ove grejne ploče imitiraju “kraj šporeta”. Naravno da to nije bilo uspešno, ali da je bio jedan od koraka ka uspešnoj recepturi i pravom domaćem kajmaku kakav sada pravimo.

Porodične vrednosti
Koje su vrednosti i principi koji stoje iza Mlekare Spasojević i brenda “Zapis Tare”?
- To su pre svega porodične vrednosti koje svakako podrazumevaju naporan rad i trud, bezuslovnu posvećenost, doslednost, istrajnost, odgovornost, poverenje … Porodica Spasojević nastoji da sa svojim saradnicima gradi domaćinski i prijateljski odnos. I da kao rezultat svega navedenog na tržištu opstane kao jedinstven predstavnik jedne zdrave i vredne porodične priče. Princip je jasan: Obe smo i same majke. Svaki proizvod stvaramo najpre za ishranu svoje dece i članove naše porodice. Samim tim naš potrošač je privilegovan što je na tržištu taj isti proizvod jednako dostupan i za njega i njegovu porodicu.
Strast i posvećenost u radu
Na kraju, možete li nam podeliti neku anegdotu ili priču koja ističe vašu strast i posvećenost u radu sa mlekom i proizvodima “Zapis Tare”?
- Naravno, postoji mnoštvo situacija koje su vremenom postale anegdote… Jednu od njih sestra i ja najviše pamtimo. Naime, bilo je to pre 20-ak godina kada je jedna od nas bila zadužena za poslove u proizvodnji a druga za finansijsko poslovanje. Kako je razvoj bio veoma težak, vremenom smo se i nas dve prilagodjavale raznim radnim zadacima i radnim mestima. I menjale svoja zaduženja prema trenutnim potrebama posla. Tako je bilo i jedne noći kada smo gotovo same uz pomoć jedne starije koleginice pokušavale da “spasemo” nekoliko tona mleka. Usled tehničkog kvara na opremi, vozač sirovog mleka je ostavio cisternu u krugu mlekare računajući da je kvar nemoguće otkloniti u kratkom vremenskom roku. I tako otišao sa predpostavkom da će mleko iz cisterne propasti. Naučene da ne odustajemo i da dajemo sve od sebe, krenule smo u proces “spašavanja”. To je podrazumevalo da moramo manevrisati kamionom-cisternom po krugu mlekare, kako bi ga dovele u određeni položaj da se izvrši prijem i prerada. Tada nismo imale položen vozački ispit, ali smo snagom volje i pretpostavki kako se to radi, uspele da kamion postavimo za prijem. U gluvo doba noći, jedna je nekako upravljala kamionom, a druga je navodila i usmeravala do mesta prijema. Mučile smo se par sati, ali smo uspele da završimo sve i još tada shvatile da nema toga sto volja, upornost i ljubav dve sestre ne može da uradi.