Zdrava creva- zdrave vene?

Zdrava creva- zdrave vene

Zdrava creva- zdrave vene? U kakvoj su vezi zdravlje vena i naša creva?

Zdrava creva- zdrave vene?

Osim što je praćen osećajem neprijatnosti, a nekad i bolovima, opstipacija, (ili, narodski rečeno, zatvor), može dovesti i do proširenih vena, hemoroida i pucanja kapilara.

Kako zdravlje creva utiče na vene?

Prilikom naprezanja u toaletu, povećava se krvni pritisak, što dovodi do istezanje vena i kapilara. Ukoliko je stanje dugotrajno ili se često ponavlja, može dovesti do oštećenja na zidovima krvnih sudova. Poslednjih godina, rađena su istraživanja koja su čak pokazala povezanost između zatvora i velikih kardiovaskularnih događaja. Podrazumeva se da hemoroidi i proširene vene i inače nikome ne prijaju, tako da je neophodno zaustaviti ih pre nego što uznapreduju.

Zdrava creva- zdrave vene
Dobro izbalansirana ishrana sa dosta vlakana je preduslov zdravlja creva.

Iako se na prvi pogled čini da creva nisu povezana sa zdravljem vena, veza ipak postoji. Naime, kada imate zdrava creva, ostatak vašeg tela funkcioniše na višem nivou, a ovo uključuje, kako probavni, tako i kardiovaskularni sistem.

Vlakna iz voća i povrća su neophodna komponenta ishrane, kako bi se očuvala zdrava probava i celokupno zdravlje. Takođe, probiotici pomažu u hranjenju zdravih crevnih bakterija, kako bi se poboljšala probava, tako da se, osim ishrane bogate vlaknima preporučuje i upotreba probiotike. Ove zdrave bakterije mogu se uneti u creva i pomoću hrane kao što je kefir ili kiseli kupus. Vežbanje takođe može pomoći, a usvajanje zdravijeg načina ishrane i poboljšanje životnih navika smanjiće pritisak na krvne sudove, uključujući i vene i hemoroide.

Hemoroidi- problem na kom sedimo

Hemoroidi ili šuljevi su otečeni, ali normalno prisutni krvni sudovi u i oko anusa i donjeg dela rektuma, koji su prošireni pod pritiskom, slično kao proširene vene na nogama. Najčešći uzrok nastanka hemoroida je naprezanje prilikom pražnjenja creva, a mogu biti i trudnoća, genetski faktori, starenje, hroničan zatvor, dijareja, dugotrajno sedenje i stajanje i analne infekcije.

Zdrava creva- zdrave vene
Prilikom naprezanja u toaletu, povećava se krvni pritisak, što dovodi do istezanje vena i kapilara.

Hemoroidi mogu biti spoljašnji ili unutrašnji. Unutrašnji nastaju blizu početka analnog kanala, a spoljašnji na analnom otvoru. Unutrašnji hemoroidi potiču od unutrašnjeg venskog hemoroidnog pleksusa u gornjem delu analnog kanala i rektumu. Oni se uvećavaju, zahvataju kožom prekriveni donji deo analnog kanala i čine vidljivim spoljnji hemoroidalni venski pleksus.

Hemoroidi su inače vrlo česti kod oba pola i smatra se da polovina populacije starosti iznad 50 godina ima ovaj problem. Prema nekim statistikama, učestalost ove bolesti je dva na 1000 ljudi.

Nisu nužno ’pratioci’ svake trudnoće, ali su posebno česti kod trudnica. Procenjuje se da više od polovine trudnica ima hemoroide. Kod trudnica je najčešći razlog za pojavu hemoroida, pre svega, pritisak ploda na tu regiju. Hormonske promene svakako dodatno doprinose, kao i sam plod. Svi pobrojani razlozi utiču na povećanje hemoroidalnih krvnih sudova. Srećom, kod većine žena koje imaju hemoroide povezane s trudnoćom, oni su privremeni problem, to jest, sa prestankom trudnoće, i oni se povlače.

Genetika i savremeni način života – najčešći uzroci venskih bolesti

Vidljivi „čvorovi“ krvnih sudova, takozvani varikoziteti na nogama, posledica su  proširenih potkožnih vena. One ne predstavljaju samo estetski problem, već su i uzrok tegoba poput bola, grčeva i osećaja težine u nogama. Prema svemu što se danas zna o venskim bolestima, genetika je odlučujući faktor- ukoliko su oba roditelja imala proširene vene, postoji verovatnoća od čak 80% da će i dete imata taj problem kasnije u životu. Dugotrajno sedenje, stajanje ili produženo stanje stresa su takođe bitni faktori rizika za proširene vene, ali, srećom, to su faktori na koje možemo bar probati da utičemo.

Zdrava creva- zdrave vene
Kada imate zdrava creva, ostatak vašeg tela funkcioniše na višem nivou. Umerena fizička aktivnost je preporučena.

Zato, šetajte redovno, svaki dan bar malo. Hodanje je dobar prijatelj vena, jer im pomaže da mišićnom pumpom vrate krv u srce. Takođe, nošenje elastičnih čarapa može pomoći pre nastanka same bolesti.

Kako se leče venske bolesti?

Iako ne možete učiniti ništa da sprečite ovu bolest, dobro je da postoji rešenje, i to više njih. Kada bolest nastane mogući vidovi lečenja su laserska operacija vena, radiofrekventni tretman, terapija medicinskim lepkom– VenaSeal System ili ultrazvučno vođena skleroterapija penom. Klasične operacije, iako se još uvek rade i imaju svoje mesto među metodama lečenja, nisu komforne za pacijenta, jer zahtevaju duži oporavak.

kada imate zdrava creva, ostatak vašeg tela funkcioniše na višem nivou,
Vaš lekar će u dogovoru sa vama naći optimalan način lečenja vena za vas.

Svakako, svako od nas najbolje zna kako se oseća i kad nešto nije u redu. Ukoliko osetite da vam nije dobro, da vas bole noge noću kad mirujete, da imate grčeve u mišićima ili su vam noge ’teške’, obratite se što pre lekaru.  On vam može pomoći.

Čuvajte zdravlje svojih creva.

Dr Dario Jocić je magistar medicinskih nauka, specijalista opšte hirurgije i vaskularni hirurg. Jedan je od pionira u lečenju vena minimalno invanzivnim hiruškim metodama. Prvi je u regionu uveo metodu lečenja vena medicinskim lepkom. Osnivač Centra za savremeno lečenje vena, autor je i koautor više desetina radova koji su objavljeni u stranim i domaćim časopisima i kongresima u zemlji i inostranstvu.
Preporučujemo vam...
Rota virus
Rota virus kod beba i dece – Infekcija izazvana rota virusom
Gastroenteritise kod dece mogu izazvati različiti virusi. U našem podneblju kod dece je tokom zimskog perioda najčešći krivac Rota virus, čak u 65%. I drugi virusi takođe mogu uzrokovati crevne infekcije (adenovirusi, kalicivjevirusi, norovirusi), posebno kod odraslih.Rota virus  kod beba i deceZimski period karakteriše veća učestalost prehlada i kašlja kod…
Kako pripremiti dete na dolazak bebe
Kako pripremiti dete na dolazak bebe u porodicu?
Kako pripremiti dete na dolazak bebe, novog člana/ bate ili seke u prorodicu? Kako najbolje uraditi, zavisi od starosti i nivoa interesovanja prvenca. Svakako, ovo je značajna promena u životu vašeg prvenca.Kako pripremiti dete na dolazak bebe? –  Ako je dete jednogodišnjak ili dvogodišnjakKako da razgovaram sa svojim detetom o…
životni stil mame
Životni stil Mame sa dvoje dece, dok je jedno mala beba
Životni stil Mame sa dvoje dece, dok je jedno mala beba je jedinstven. Celu svoju drugu trudnoću proveli ste lutajući između zaborava da ste uopšte trudni i moleći se za dan kada jednostavno više nećete biti trudna. I nekako, tokom tih dugih (ili su bili kratki?) meseci, niste ni jednom razmišljali kako ćete, tačno,…