Mango, rajsko voće i 3 recepta za smoothie

Mango

Sadržaj

Mango, obilje vitamina , minerala i drugih korisnih materija, mango čini pravim rajskim voćem!

Žašto je mango rajsko voće?

Mango sadrži važne antioksidanate (beta-karoten, vitamin C, fenole…). Fenoli iz manga: kvercetin, izokvercetin, astragalin, fisetin, galska kiselina i metilgalati imaju antikancerogeno dejstvo. Vitamin C pomaže i apsorpciju gvožđa, dok vitamin C i kalcijum iz manga jačaju kapilare i sprečavaju krvarenja. Magnezijum i kalijum iz manga pomažu kod grčeva u mišićima i kada treba smanjiti acidozu. Enzimi iz manga: magneferin, katehol oksidaza i laktaza stimulišu metabolizam i olakšavaju varenje.

Mango
Pripremom smoothiea vlakna ostaju u napitku, ne gube se kao što se gube pripremom ceđenih sokova.

Jedna šolja manga ima samo 100 kalorija, a sadrži preko dvadeset različitih vitamina, minerala, 12% dnevne potrebe za vlaknima, kao i organska jedinjenja koja deluju antikancerogeno, antiinflamatorno i kao antioksidansi.

Mango ima dobro izbalansiran aminokiselinski sastav

Sadrži arginin, asparaginsku kiselinu, histidin, izoleucin, lizin, fenilalanin, prolin, tirozin i valin. Značajno je i prisustvo triptofana, aminokiseline koja je prekursor „hormona sreće“ – serotonina. Sladak ukus potiče od prisutnih ugljenih hidrata, a sadrži veću količinu biljnih vlakana, značajnih za očuvanje krvnih sudova.

Mango je voće sa tradicijom uzgoja od 4.000 godina. Mnogobrojne vrste manga danas se uzgajaju širom sveta, gde klimatski uslovi to dopuštaju (topla klima) i svaka od njih je jedinstvenog ukusa, boje i oblika. Drvo manga vaste u visinu i do neverovatnih 18 metara a prelepi listovi i do 30 santimetara! Veličina ploda manga kreće se od veličine naše šljive pa do veličine koja je praćena težinom preko 2 kg. Boja ovog voća varira, od zelene, žute do narandžaste, crvene i ljubičaste.

Mango
Obilje vitamina , minerala i drugih korisnih materija, mango čini pravim rajskim voćem! Važno je pre presecanja manga, dobro ga oprati u toploj vodi! 

Kako kupujemo mango?

Kupujemo zreo plod je intenzivno narandžasto-crveno obojen, nije čvrst, ali nema tragova kvarenja. Nezreo mango treba čuvati na sobnoj temperaturi do zrenja (3-5 dana). Kako da znamo da li je zreo mango? Zreo manko na dodir je mek (ne premek).

Pre nego koristimo mango i kako se čisti mango

Važno je pre presecanja manga, dobro ga oprati u toploj vodi! Opran mango iseći na pola. Kostica se ne vadi već se mango iseče na kockice i tako jede – ako je zreo kašikom, ako je tvrđi, jednostavno se kockice odvoje od koštice.

Mango – dobra hrana i za bebe?

Mango se preporučuje u ishrani male dece. Bebi oko godine dana možete ponuditi kašicu od manga. Oljuštite mango, izvadite košticu i pasirajte do željene teksture uz dodatak malo vode.

Mango
Smoothie sa mangom i drugim voćem je pravi obrok! Mango sadrži važne antioksidanate beta-karoten, vitamin C, fenole…

Recepti za smoothie sa mangom

Smoothie je dobrodošao napitak (obrok). Mango sadrži rastvorljiva i nerastvorljiva vlakna, ključna za dobro varenje i probavu. Pripremom smoothiea vlakna ostaju u napitku, ne gube se kao što se gube pripremom ceđenih sokova.

mango
Idealna užina ili obrok za dete, smoothie sa bananom i mangom. Možete ponuditi i kašicu od manga i banane bebi posle 8. meseca života.

Smoothie sa mangom, pomorandžom i šargarepom

Sjajna užina za dete i sve ukućane. Pripremite200ml soka od pomorandže (vi iscedite pomorandže), 1 mango,  1  rendana šargarepa, 250ml vode, 1 kašika meda. Izblendirajte sastojke. Možete dekorisati čašu narandžom.

Smoothie sa mangom i raznim voćem

Za oivaj smoothei pripremite 1 mango isečen na kockice, 1 šolja borovnica, 1 šolja soka od jabuke,  nekoliko kockica leda,  1 kašičica Cejlonskog  cimeta. Izblendirajte sastojke.

Smoothie sa bananom i mangom

Potreban je 1 mango isečen na kockice, 2 banane, 250 ml tek isceđenog soka od pomorandže. Sve izblendirajte. Servirajte i uživajte u zdravoj užini.

avatar
Profesor VMŠ Beograd, autor brojnih udžbenika za nutricioniste i dijetetičare, predavač na stručnim skupovima.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Esensa DevitinD3k1
Esensa Propomint
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion 2
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Propomint – Bez bola u grlu kod dece i odraslih na prirodan način

Veliki kašalj ili pertusis – 3 faze bolesti

Kako se menja unutrašnji svet šestogodišnjaka – 14 veština

6 razloga zašto dete treba voditi u kupovinu

Mogućnosti drugog porođaja, ako je prethodni bio carskim rezom

Preporučujemo vam...

Propomint sprejevi za grlo za decu i odrasle je tu, da budete bez bola u grlu na prirodan način. Propolis je jednostavno prirodno rešenje koje pomaže u prevenciji ali i...

Nova trudnoća posle carskog reza, koliko vremena treba da protekne, pitaju mame. Nakon carskog reza, na materici ostaje ožiljak koji je čini slabijom. Važno je znati koliko dugo treba da čekate između carskih...

Pitate se da li je bezbedno jesti ananas u trudnoći? Možda ste čuli da ananas izaziva pobačaj ili porođaj, ali to nije istina! Ovde razbijamo  mitove oko ovog slatkog tropskog...

Ginekološki ultrazvuk je dijagnostička metoda kojom se prikazuju strukture i organi u maloj karlici.  Veoma je čest neinvazivni ginekološki dijagnostički test. Ustvari, savremena ginekologija podrazumeva ovu metodu kao neizostavnu. Ginekološkim...