Mango, Rajsko Voće!

0

Obilje vitamina , minerala i drugih korisnih materija, mango čini pravim rajskim voćem!

Mango sadrži važne antioksidanate (beta-karoten, vitamin C, fenole…). Fenoli iz manga: kvercetin, izokvercetin, astragalin, fisetin, galska kiselina i metilgalati imaju antikancerogeno dejstvo.

Vitamin C pomaže i apsorpciju gvožđa, dok vitamin C i kalcijum iz manga jačaju kapilare i sprečavaju krvarenja. Magnezijum i kalijum iz manga pomažu kod grčeva u mišićima i kada treba smanjiti acidozu. Enzimi iz manga: magneferin, katehol oksidaza i laktaza stimulišu metabolizam i olakšavaju varenje.

zdrava ishrana, mango (1)

Mango ima dobro izbalansiran aminokiselinski sastav

Sadrži arginin, asparaginsku kiselinu, histidin, izoleucin, lizin, fenilalanin, prolin, tirozin i valin. Značajno je i prisustvo triptofana, aminokiseline koja je prekursor „hormona sreće“ – serotonina. Sladak ukus potiče od prisutnih ugljenih hidrata, a sadrži veću količinu biljnih vlakana, značajnih za očuvanje krvnih sudova.

 

Mango je voće sa tradicijom uzgoja od 4.000 godina. Mnogobrojne vrste manga danas se uzgajaju širom sveta, gde klimatski uslovi to dopuštaju (topla klima) i svaka od njih je jedinstvenog ukusa, boje i oblika. Drvo manga vaste u visinu i do neverovatnih 18 metara a prelepi listovi i do 30 santimetara! Veličina ploda manga kreće se od veličine naše šljive pa do veličine koja je praćena težinom preko 2 kg. Boja ovog voća varira, od zelene, žute do narandžaste, crvene i ljubičaste.

Kako kupujemo mango?

Kupujemo zreo plod je intenzivno narandžasto-crveno obojen, nije čvrst, ali nema tragova kvarenja. Nezreo mango treba čuvati na sobnoj temperaturi do zrenja (3-5 dana). Kako da znamo da li je zreo mango? Zreo manko na dodir je mek (ne premek). 

Pre nego koristimo mango 

Važno je pre presecanja manga, dobro ga oprati u toploj vodi! Opran mango iseći na pola. Kostica se ne vadi već se mango iseče na kockice i tako jede – ako je zreo kašikom, ako je tvrđi, jednostavno se kockice odvoje od koštice. 

Mango – dobra hrana i za bebe?

Mango se preporučuje u ishrani male dece. Bebi oko godine dana možete ponuditi kašicu od manga. Oljuštite mango, izvadite košticu i pasirajte do željene teksture uz dodatak malo vode. 

Share.

About Author

Comments are closed.