Mango, Rajsko Voće!

Zdrava ishrana, mango

Obilje vitamina , minerala i drugih korisnih materija, mango čini pravim rajskim voćem!

Mango sadrži važne antioksidanate (beta-karoten, vitamin C, fenole…). Fenoliizmanga: kvercetin, izokvercetin, astragalin, fisetin, galskakiselinaimetilgalatiimajuantikancerogenodejstvo.

Vitamin C pomaže i apsorpciju gvožđa, dok vitamin C i kalcijum iz manga jačaju kapilare i sprečavaju krvarenja. Magnezijum i kalijum iz manga pomažu kod grčeva u mišićima i kada treba smanjiti acidozu. Enzimi iz manga: magneferin, kateholoksidaza i laktaza stimulišu metabolizam i olakšavaju varenje.

zdrava ishrana, mango (1)

Mango ima dobro izbalansiran aminokiselinski sastav

Sadrži arginin, asparaginskukiselinu, histidin, izoleucin, lizin, fenilalanin, prolin, tirozin i valin. Značajno je i prisustvo triptofana, aminokiseline koja je prekursor „hormona sreće“ – serotonina. Sladak ukus potiče od prisutnih ugljenih hidrata, a sadrži veću količinu biljnih vlakana, značajnih za očuvanje krvnih sudova.

 

Mango je voće sa tradicijom uzgoja od 4.000 godina. Mnogobrojne vrste manga danas se uzgajaju širom sveta, gde klimatski uslovi to dopuštaju (topla klima) i svaka od njih je jedinstvenog ukusa, boje i oblika. Drvo manga vaste u visinu i do neverovatnih 18 metara a prelepi listovi i do 30 santimetara! Veličina ploda manga kreće se od veličine naše šljive pa do veličine koja je praćena težinom preko 2 kg. Boja ovog voća varira, od zelene, žute do narandžaste, crvene i ljubičaste.

Kako kupujemo mango?

Kupujemo zreo plod je intenzivno narandžasto-crveno obojen, nije čvrst, ali nema tragova kvarenja. Nezreo mango treba čuvati na sobnoj temperaturi do zrenja (3-5 dana). Kako da znamo da li je zreo mango? Zreo manko na dodir je mek (ne premek). 

Nenaslovljeni dizajn 77

Pre nego koristimo mango 

Važno je pre presecanja manga, dobro ga oprati u toploj vodi! Opran mango iseći na pola. Kostica se ne vadi već se mango iseče na kockice i tako jede – ako je zreo kašikom, ako je tvrđi, jednostavno se kockice odvoje od koštice. 

Mango – dobra hrana i za bebe?

Mango se preporučuje u ishrani male dece. Bebi oko godine dana možete ponuditi kašicu od manga. Oljuštite mango, izvadite košticu i pasirajte do željene teksture uz dodatak malo vode. 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Dipl.ing. tehnologije. Profesor VMŠ Beograd, autor brojnih udžbenika za nutricioniste i dijetetičare, predavač na stručnim skupovima.
Oktal pharma - Dianatal
Oktal pharma - Avene
Oktal pharma - Migrea
Oktal pharma - EvaQu
Oktal pharma - Multi-Gyn ActiGel
Oktal pharma 2 - Sinomarin
Oktal pharma 2 - Otikon
Oktal pharma 2 - Protect (A-derma)
Oktal pharma 2 - EvaQu Kids
Oktal pharma 2 - Vitamil
Enterosgel
Oktal pharma 2 - Exomega (A-derma)
Gravidon-A
Antimetil
App - Sve o porođaju
App - Prva godina mame i bebe
Preporučujemo vam...
Strahovi trudnice i unutrašnja snaga u današnje vreme
Strahovi trudnice i unutrašnja snaga u današnje vreme
Strahovi trudnice i unutrašnja snaga u današnje vreme, tema o kojoj sam promišljala sa svojim klijentima i bliskim  prijateljima, jedno novo iskustvo za sve nas.Trudnica u vreme epidemije koroneMnogo je tekstova na Internetu o trudnoći u vreme epidemije korona virusom. Uglavnom su to medicinski tekstovi, sa savetima i uputstvima šta…
Sedmodnevni jelovnik za bebe od 8 meseci
Sedmodnevni jelovnik za bebe od 8 meseci
Sedmodnevni jelovnik za bebe od 8 meseci, koji vam predlažemo, olakšaće vam izbor namirnica za bebu.Recepti za bebu i sedmodnevni jelovnik za bebe od 8 meseciBeba sa 8 meseci  jede većinu namirnica iz naše ishrane, uživa u  ukusima gnječene hrane, a neke bebe već volele i mekane komadiće koje mogu…