Mango, obilje vitamina , minerala i drugih korisnih materija, mango čini pravim rajskim voćem!
Žašto je mango rajsko voće?
Mango sadrži važne antioksidanate (beta-karoten, vitamin C, fenole…). Fenoli iz manga: kvercetin, izokvercetin, astragalin, fisetin, galska kiselina i metilgalati imaju antikancerogeno dejstvo. Vitamin C pomaže i apsorpciju gvožđa, dok vitamin C i kalcijum iz manga jačaju kapilare i sprečavaju krvarenja. Magnezijum i kalijum iz manga pomažu kod grčeva u mišićima i kada treba smanjiti acidozu. Enzimi iz manga: magneferin, katehol oksidaza i laktaza stimulišu metabolizam i olakšavaju varenje.
Jedna šolja manga ima samo 100 kalorija, a sadrži preko dvadeset različitih vitamina, minerala, 12% dnevne potrebe za vlaknima, kao i organska jedinjenja koja deluju antikancerogeno, antiinflamatorno i kao antioksidansi.

Mango ima dobro izbalansiran aminokiselinski sastav
Sadrži arginin, asparaginsku kiselinu, histidin, izoleucin, lizin, fenilalanin, prolin, tirozin i valin. Značajno je i prisustvo triptofana, aminokiseline koja je prekursor „hormona sreće“ – serotonina. Sladak ukus potiče od prisutnih ugljenih hidrata, a sadrži veću količinu biljnih vlakana, značajnih za očuvanje krvnih sudova.
Mango je voće sa tradicijom uzgoja od 4.000 godina. Mnogobrojne vrste manga danas se uzgajaju širom sveta, gde klimatski uslovi to dopuštaju (topla klima) i svaka od njih je jedinstvenog ukusa, boje i oblika. Drvo manga vaste u visinu i do neverovatnih 18 metara a prelepi listovi i do 30 santimetara! Veličina ploda manga kreće se od veličine naše šljive pa do veličine koja je praćena težinom preko 2 kg. Boja ovog voća varira, od zelene, žute do narandžaste, crvene i ljubičaste.

Kako kupujemo mango?
Kupujemo zreo plod je intenzivno narandžasto-crveno obojen, nije čvrst, ali nema tragova kvarenja. Nezreo mango treba čuvati na sobnoj temperaturi do zrenja (3-5 dana). Kako da znamo da li je zreo mango? Zreo manko na dodir je mek (ne premek).
Pre nego koristimo mango
Važno je pre presecanja manga, dobro ga oprati u toploj vodi! Opran mango iseći na pola. Kostica se ne vadi već se mango iseče na kockice i tako jede – ako je zreo kašikom, ako je tvrđi, jednostavno se kockice odvoje od koštice.
Mango – dobra hrana i za bebe?
Mango se preporučuje u ishrani male dece. Bebi oko godine dana možete ponuditi kašicu od manga. Oljuštite mango, izvadite košticu i pasirajte do željene teksture uz dodatak malo vode.

Recepti za smoothie sa mangom
Smoothie je dobrodošao napitak (obrok). Mango sadrži rastvorljiva i nerastvorljiva vlakna, ključna za dobro varenje i probavu. Pripremom smoothiea vlakna ostaju u napitku, ne gube se kao što se gube pripremom ceđenih sokova.
Smoothie sa mangom, pomorandžom i šargarepom: 200ml soka od pomorandže (vi iscedite pomorandže), 1 mango, 1 rendana šargarepa, 250ml vode, 1 kašika meda. Izblendirajte sastojke. Možete dekorisati čašu narandžom.
Smoothie sa raznim voćem: 1 mango isečen na kockice, 1 šolja borovnica, 1 šolja soka od jabuke, nekoliko kockica leda, 1 kašičica Cejlonskog cimeta. Izblendirajte sastojke.

Smoothie sa bananom i mangom: 1 mango isečen na kockice, 2 banane, 250 ml tek isceđenog soka od pomorandže. Sve izblendirajte.