6 najčešćih razloga zašto nastaju proširene vene kod žena

proširene vene kod žena

Sadržaj

Jedna od najrasprostranjenijih bolesti današnjice su proširene vene kod žena. Statistike pokazuju da proširene vene češće pogađaju žene nego muškarce.

Zašto nastaju proširene vene kod žena?

Postoje brojni faktori koji mogu doprineti razvoju proširenih vena kod žena. U nastavku ćemo saznati više o razlozima koji dovode do toga da su žene sklonije razvoju ovog poremećaja u poređenju sa muškarcima.

Hormonske promene

Jedan od glavnih razloga zbog kojih su žene sklonije razvoju proširenih vena su hormonske promene. Hormonske promene se javljaju tokom života. Hormoni estrogen i progesteron utiču na zidove krvnih sudova i mogu ih oslabiti. Tako se povećava rizik od razvoja proširenih vena. Ove hormonske promene se posebno javljaju tokom trudnoće, kada se nivo hormona značajno povećava.

proširene vene kod žena

Trudnoća

Trudnoća je takođe faktor koji može uticati na razvoj proširenih vena kod žena. Tokom trudnoće, rastući fetus vrši pritisak na krvne sudove u karlici, što usporava protok krvi. I, može dovesti do pojave proširenih vena. Pored toga, povećani nivo hormona tokom trudnoće može dodatno oslabiti zidove krvnih sudova. Čime se povećava rizik od razvoja proširenih vena.

Višak telesne težine

Žene su sklonije gojenju u odnosu na muškarce. Prekomerna telesna težina može biti faktor rizika za razvoj proširenih vena. Prekomerna težina može izazvati pritisak na krvne sudove u nogama. Tako se otežava protok krvi i povećava rizik od proširenih vena.

proširene vene kod žena

Sedentarni način života

Sedentarni način života je takođe faktor rizika za razvoj proširenih vena. U telu postoje vene koje su odgovorne za povratak krvi iz donjih delova tela prema srcu. Kada stojimo ili sedimo, gravitacija može usporiti cirkulaciju krvi u ovim venama. To može dovesti do proširenja. Žene koje rade kancelarijski ili bilo koji drugi posao koji zahteva dugo sedenje ili stajanje, pod povećanim su rizikom od proširenih vena. Nedostatak fizičke aktivnosti takođe može dovesti do povećanja telesne težine, što dodatno povećava rizik od proširenih vena.

Nasledni – genetski faktori

Genetski faktori mogu biti još jedan razlog zbog kojeg su žene sklonije razvoju proširenih vena. Ako vaši roditelji ili stariji članovi porodice imaju proširene vene, postoji veća verovatnoća da ćete ih i vi razviti.

Hormonska terapija

Žene koje uzimaju hormonsku terapiju za menopauzu ili druge zdravstvene probleme mogu imati veći rizik od razvoja proširenih vena. Hormonska terapija može uticati na zidove vena i povećati pritisak u venama.

proširene vene kod žena

Može li se u potpunosti sprečiti problem proširenih vena?

Iako se proširene vene ne mogu u potpunosti sprečiti, postoji nekoliko načina da se rizik od njihovog razvoja smanji. Ovi načini uključuju održavanje zdrave težine, izbegavanje dugotrajnog stajanja ili sedenja, nošenje kompresionih čarapa i redovne vežbe.

Zašto nastaju proširene vene?

Proširene vene se javljaju kada zidovi vena oslabe i postanu manje elastični. Venski zalisci teže vraćaju krv ka srcu, što dovodi do povećanja pritiska u venama. Kao rezultat toga, vene postaju proširene i iskrivljene, što može uzrokovati bol i neprijatne simptome. Iako ne dovode do smrtnih ishoda, proširene vene utiču na kvalitet života velikog broja ljudi širom sveta.

Proširene vene mogu se pojaviti bilo gde na telu, ali najčešće se pojavljuju na nogama. To je stanje u kojem su vene proširene i iskrivljene. Prate ih simptomi poput bolova, oticanja i težine u nogama. Takođe,  mogu se pojaviti i vidljive crvene ili plave vene koje se protežu ispod kože. Iako se proširene vene obično pojavljuju na nogama, mogu se pojaviti i na drugim delovima tela.

Proširene vene su često neprijatne, ali uglavnom bezopasne. U nekim slučajevima mogu dovesti do komplikacija poput krvnih ugrušaka ili otvorenih rana na koži. Ako osetite simptome proširenih vena, kao što su bolovi ili oticanje, ili primetite vidljive promene na koži, važno je konsultovati se s lekarom. Vaš lekar može preporučiti određene promene u načinu života ili lečenje, kako bi se smanjili simptomi i sprečile komplikacije.

avatar
Dr Dario Jocić je magistar medicinskih nauka, specijalista opšte hirurgije i vaskularni hirurg. Jedan od pionira u lečenju vena minimalno invanzivnim metodama.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Esensa Propomint
Esensa DevitinD3k1
Femibion 2
Femibion
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion 1 i 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Propomint – Bez bola u grlu kod dece i odraslih na prirodan način

Veliki kašalj ili pertusis – 3 faze bolesti

Kako se menja unutrašnji svet šestogodišnjaka – 14 veština

6 razloga zašto dete treba voditi u kupovinu

Mogućnosti drugog porođaja, ako je prethodni bio carskim rezom

Preporučujemo vam...

Propomint sprejevi za grlo za decu i odrasle je tu, da budete bez bola u grlu na prirodan način. Propolis je jednostavno prirodno rešenje koje pomaže u prevenciji ali i...

Ginekološki ultrazvuk je dijagnostička metoda kojom se prikazuju strukture i organi u maloj karlici.  Veoma je čest neinvazivni ginekološki dijagnostički test. Ustvari, savremena ginekologija podrazumeva ovu metodu kao neizostavnu. Ginekološkim...

Bakterijska vaginoza  ili nespesifični vaginitis je vaginalna infekcija izazvana prekomernim rastom bakterija koje normalno žive na vaginalnoj sluznici. Za razliku od drugih infekcija, BV nije izazvana spoljašnjim uzročnicima, nego do...

Prohodnost jajovoda je jedan od uslova za prirodno začeće. Koje metode za ispitivanje prohodnosti jajovoda se sprovode? Ukoliko Vi i vaš partner imate redovne, nezaštićene polne odnose duže od godinu...