8 trikova da nam podočnjaci izgledaju odmornije i svetlije

podočnjaci

Sadržaj

Kako da podocnjaci izgledaju odmornije, svetlije, jedrije? Šta na prvi pogled odaje utisak da smo umorni, neispavani, pod stresom?! Naši podocnjaci!

Zašto su podočnjaci tamni ili naduveni?

Koža ispod očiju je izuzetno tanka i osetljiva, suptilne strukture. Ispod te kože ne postoji masno tkivo. Koža podočnjaka je protkana sitnim krvnim sudovima i linfnim žlezdama… Ukoliko telo zadržava vodu, iz bilo kog razloga, to će se odraziti na podočnjake. Jer, dolazi do oticanja krvnih sudova ispod kože. Tada su naduvenipodočnjaci. Kada telo nema dovoljno tečnosti ili kiseonika, podočnjaci su izraziti i tamni… Brojni su uzroci pojave podočnjaka. Od životnih navika do genetske predispozicije, preko stresa, umora, alergija, preteranog izlaganja suncu… Dugi boravak pored računara/ekrana, može uzrokovati pojavu podočnjaka. Podočnjaci mogu da upozore i na određena zdravstvena stanja

podočnjaci

Da podočnjaci izgledaju odmornije – Trikovi ili promena načina života?

Postoje li neki trikovi koji nam mogu pomoći da izgledamo lepše i svežije? Da ali ustvari i nisu trikovi. Ako želite da se oslobodite podočnjaka, priklonićete se zdravom načinu života!

1. Prvo, dovoljno sna! Pomislićemo da je to skoro nemoguce u danasnje vreme! Ali imajte na umu (ako nemate malu bebu) da je poželjan odlazak na spavanje bar oko 23 časa. Odlazak na spavanje uvek u približno isto vreme, najbolji je način da sačuvamo zdravlje. Smatrajte da je ova rutina deo vaše brige o ukupnom zdravlju – ali i izgledu vaših podočnjaka!

2. Dovoljno tečnosti posebno vode. Hidracija je neophodna celom organizmu a posebno se odražava na koži lica i tela. Dakle, vrlo izvodljivo 2,5l vode dnevno, flasica vode svuda sa nama!

podočnjaci

3. Zdrava i redovna ishrana, treba li ponoviti! Bez preskakanja obroka, posebno doručka! Da li u ishrani imate dovoljno svežih namirnica – u obliku salata? Poželjno je da vaša ishrana sadrži diuretske namirnice. One će pomoći da se izbaci višak vode iz organizma. To su salata, krastavac, šargarepa, lubenica, celer… Takođe, ovas, limun, prokelj, đumbir, jabukovo sirće, cvekla, peršun, paradajz, beli luk… Diuretske namirnice su i čaj (koji sadrži kofein) i kafa. Ali, sa njima umereno. Jer ako preterate može biti kontraproduktivno!

4. Redovno čiscenje lica posebno regije oko očiju. Za pocetak voda, može i miceralna ali i ne mora. Lagana masaza tokom umivanja posebno regije oko očiju.

5. Redovna upotreba hidratantne krema odnosno antirida. Poželjno je još od najranije mladosti tj tinejdzerskih dana. Ove specijalne kreme za predeo oko očiju snabdevaju kožu vlažnim sastojcima. Neke od njih sadrže hijaluron ili biljne ekstrakte koji pomažu. Poželjni vitamini koje treba da sadrže su vitamin K i C. Postoje i specijalni serumi za ovu regiju.

6.Hladne obloge uspešno „popravljaju“ stanje podočnjaka. Tupfere natopljene vodom treba držati na kratko u zamrzivaču i aplikovati na kožu ispod očiju – podočnjake. Neka stoje par minuta, a proces možete ponoviti. Na tržištu postoje i specijalne maske za podočnjake sa hidrantnim sastavom.

7. Kesice čaja (zeleni ili crni čaj koji sadrže kofein i antioksidanse). Prokuvati i naneti ih rashlađene direktno na regiju podočnjaka. Držati 10 minuta.

8. Manje stresa. To zaista lepo zvuči i često je skoro neizvodljivo. Ali se na tom problemu mora raditi. Zbog sveukupnog zdravlja a ne samo izgleda podočnjaka. Odlazak u šetnje, brzo hodanje ili druga fizička aktivnost, meditacija, vežbe disanja, kupke, masaže, mogu pomoći. Boravak u prirodi… Svako treba da pronađe svoj recept.

podočnjaci

Podočnjaci i intervencije kod plastičnog hirurga

Brojne su intervencije koje se primenjuju. Za pocetak to je Botox, u rukama strucnjaka najveća tajna uspeha lepog izgleda. Treba poceti na vreme jer on zapravo prevenira nastanak bora posebno oko očiju. Potom je tu paleta hijaluronskih filera koji mogu popuniti upale podocnjake. I prosvetliti regiju oko i ispod očiju. Jako je bitno da se primena hijaluronskih filera sprovodi od strane plastičnog hirurga.  Ovo izuzetno zahtevna regija. PRP tzv plazma obogaćena trombocitima zlatni bioregenerativno resurs. Njega posedujemo u sopstvenoj krvi i čija primena dovodi do blistave i zategnute koze. Mezoterapija možda malo zapostavljena u poslednje vreme ali bez razloga je tako! Mezoterapijom direktno u odredjene slojeve koze ubacijemo koktel željenog sastava.

podočnjaci

Pre nego što hirurgija postane opcija, postoji niz stvari koje vrlo delotvorno mogu da pomognu. Da naši podocnjaci izgledaju odmornije, svetlije, jedrije….

avatar
Radi u Kliničkom centru Srbije na Klinici za opekotine, plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju. Trenutno je na doktorskim studijama iz rekonstruktivne hirurgije.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Zdravlje roditelja utiče na zdravlje deteta – Koji roditelj ima veću ulogu u tome?

6 popularnih dijeta – Koje su prednosti i koji nedostaci – Šta kaže nauka

Zašto su trudnice posebno privlačne komarcima i 5 preporuka

Šta deca pamte tokom letovanja? – Šta najviše vole?

Električni bicikli i 9 prednosti u savremenom načinu života

Preporučujemo vam...

Zdravlje roditelja utiče na zdravlje deteta, kažu stručne studije. Iako uglavnom gledamo u majke i mislimo da je sve na njima, naučna istrazivanja jasno stavljaju do znanja da je zdravlje...

Koje su prednosti i nedostaci popularnih dijeta? Kada je reč o ishrani, teško je zanemariti sveprisutne trendove i savete koji kruže medijima. Dijete (načini ishrane), su tema koja izaziva mnogo...

Električni bicikli se sve više nameću kao idealno rešenje za užurbane gradove i stresnu svakodnevicu. U modernom svetu gde je očuvanje životne sredine postalo ne samo odgovornost, već i potreba....

FODMAP dijeta sa niskim sadržajem FODMAP-a se često propisuje na ograničene periode za ljude sa dijagnozom sindroma iritabilnog creva (IBS). Takođe i prekomernog rasta bakterija u tankom crevu (SIBO). Takođe...