Averzija prema određenoj hrani u trudnoći i 5 najbolјih saveta

averzija prema određenoj hrani u trudnoći

Sadržaj

Averzija prema određenoj hrani u trudnoći nije retka pojava. Oko polovine svih trudnica je oseća. Mnogi bi se složili da je averzija prema hrani, jedan od najčudnijih simptoma trudnoće.

Na primer, ako ste bili entuzijastični mesožder pre trudnoće, mogli biste iznenada imati averziju prema mesu dok ste trudni. Ili ako su puter od kikirikija i žele bili Vaš omilјeni sendvič, odjednom bi Vam se mogao gaditi ručak samom pomisli na to. Saznajte više o odbojnosti prema hrani tokom trudnoće, uklјučujući i zašto se javlјa i kako se nositi s tim.

averzija prema određenoj hrani u trudnoći

Koliko traje averzija prema određenoj hrani u trudnoći

Kao i žudnja za hranom, averzije prema hrani su uobičajene u trudnoći.  Uobičajeno, oko 50% trudnica  će iskusiti neku vrstu averzije prema hrani tokom trudnoće .  Ona generalno počinje i dostiže vrhunac u prva tri meseca trudnoće. U korelaciji je sa porastom, vrhuncem i padom hormona trudnoće humanog horionskog gonadotropina (HCG).

Neke trudnice, međutim, doživlјavaju odbojnost tokom cele trudnoće, pa čak i posle.  Po mom iskustvu, trudnoća može promeniti ženinu sklonost prema određenoj hrani godinama, a ponekad i na neodređeno vreme.

Uzroci averzije prema određenoj hrani tokom trudnoće

Većina stručnjaka se slaže da hormonske fluktuacije igraju veliku ulogu u averziji prema hrani tokom trudnoće. Nejasno je zašto jedna osoba ima averziju prema hrani, a druga ne, ali postoji više teorija.

Na primer, dok averzije prema hrani mogu pogoditi svaku buduću mamu koja ništa ne sumnja, mala studija iz 2015. u časopisu Phisiologi & Behavior sugeriše da je veća verovatnoća da će trudnice koje nose dečake imati gađenje prema određenoj hrani. Jedna od mogućih teorija je da muški embrion može biti ranjiviji od ženskog, tako da je osećaj prema potencijalno opasnoj hrani način da zaštitite ove rizičnije fetuse. Međutim, trudnice koje nose devojčice takođe rutinski doživlјavaju averziju prema hrani.

averzija prema određenoj hrani u trudnoći

Uvek se govorilo o prenatalnim averzijama prema hrani kako bi se zaštitila majka i buduća beba od bolesti koje se prenose hranom i toksičnih supstanci, ali zaista nema definitivne naučne osnove za to. Međutim, teorija ima izazova, posebno kada uzmete u obzir da su neke od najčešćih averzija prema hrani meso, piletina i riba bogata proteinima. Plus, da je Vaše telo prirodno bilo nesklono poznatim opasnostima za bebu, svi bismo iskusili averziju prema alkoholu, što nemamo.

Ipak, averzije prema hrani (kao i jutarnje mučnine) su se možda delimično razvile da bi zaštitile trudnice i buduću bebu od potencijalnog izlaganja kontaminiranoj hrani. Pošto je razvoj fetusa posebno osetlјiv na infekcije i toksine. Osim toga, imuni sistem trudnice je manje čvrst, tako da averzije mogu raditi na sprečavanju preopterećenja imunološkog sistema.

Pored toga, stručnjaci sugerišu da pojačana čula trudnice mogu igrati ulogu. Verovatno je zbog mirisa. Trudnice koje imaju odličan njuh pre trudnoće mogu biti sklonije averziji prema hrani. Uobičajeni hormonski skokovi koje doživlјavate tokom trudnoće mogu da pojačaju Vaš osećaj mirisa, što u velikoj meri utiče na preferenciju hrane – i neukus. Izgleda da miris pokreće sva osećanja mučnine, a možda i povraćanja.

Pored mirisa, namirnice koje se teže vare, kao što su meso i pržena i/ili hrana sa visokim sadržajem masti, takođe mogu biti odbojne. Uobičajene averzije prema hrani uklјučuju piletinu, crveno meso, jaja, ribu i prženu hranu. Uzgred, ova hrana je često povezana i sa mučninom u prvom tromesečju.

averzija prema određenoj hrani u trudnoći

Da li su averzije na hranu tokom trudnoće štetne?

Dobre vesti?  Većina averzija je više interesantna nego ozbilјna i, uglavnom, neće prouzrokovati nikakvu štetu.

Zdrava ishrana je ona koja zadovolјava Vaše nutritivne i emocionalne potrebe, kao i Vaše lične preferencije. Zato ne brinite da trenutno ne volite kafu ili piletinu, samo potražite drugu zdravu hranu da ih zamenite.

Ali ako ste zabrinuti, samo iznesite svoje brige svom lekaru.  Ako vaš lekar misli da vas Vaša averzija sprečava od određenih hranlјivih materija, on ili ona će Vas uputiti nutricionistu gde će Vam biti obezbeđeni suplementi i/ili druge preporuke.

Saveti za suočavanje sa averzijom prema hrani tokom trudnoće

Evo  najbolјih saveta za ishranu kroz Vašu averziju prema hrani tokom trudnoće.

  • Pronađite zamene za hranu koja Vam se ne sviđa. Umesto da se opterećujete onim što ne želite da jedete, pronađite zdrave alternative koje rado jedete. Na taj način nećete imati nedostatak hranlјivih materija.
  • Nastavite da uzimate vitamine. Ako Vas i prenatalno izaziva mučnina, probajte tečnost ili hranu za žvakanje.
  • Odlučite se za povrće blagog ukusa. Zgnječite beli ili slatki krompir, pasulј na pari, kuvane mahunarke izgnječite u pire i izbegavajte povrće jačeg mirisa, kao što su brokoli, prokulice i karfiol.
  • Jedite hladna predjela. Uživajte u sendviču ili salati od testenina za večeru umesto toplog jela. Topla hrana je aromatičnija i može izazvati više mučnine i odbojnosti.
  • Drugi izvori proteina. Ako Vam meso izaziva grčeve, okrenite se jajima, pasulјu, orašastim plodovima, maslacu od orašastih plodova, siru sa smanjenim sadržajem masti, grčkom jogurtu i hrani od soje kao što je tofu za svoje proteine. (U sos za testeninu umešajte teksturirani  protein. Dodajte pasiran kuvani pasulј u supe i variva. Ubacite proteine surutke u prahu, suvo mleko u prahu ili prah od kikirikija u smutije.)

averzija prema određenoj hrani u trudnoći

Za kraj

Odbojnost prema hrani tokom trudnoće je uobičajena, ali nije štetna, sve dok nastavite da jedete dobro izbalansiranu ishranu. Verovatno su uzrokovani porastom hormona i pojačanim čulom mirisa. Nastojte da zaobiđete svaku averziju prema hrani koju imate tako što ćete pronaći drugu hranu bogatu hranlјivim materijama koju možete da jedete umesto one koju više ne možete  niti da probate.

avatar
Radi u Porodilištu Opšte bolnice „Sveti Luka“ u Smederevu. Učesnik brojnih stručnih skupova.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion
Femibion 2
Femibion 1 i 2
Femibion 1 i 2
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Krevetac za bebe: Siguran, udoban i neophodan

Šta je važno da mama zna prvih 30 dana sa novorođenčetom

10 roditeljskih briga za novorođenče za koje ne postoje razlozi

Znaci prevremenog porođaja – 5 znakova i šta se tada čini

Preporučujemo vam...

Koji su znaci prevremenog porođaja i šta bi zdravstveni radnik mogao da tada uradi? Saznajte više o uzrocima prevremenog porođaja i naučite kako da identifikujete simptome. Prevremeni porođaj Prevremeni porođaj...

Puls tokom trudnoće može biti uvećan zbog samog fiziološkog stanja. Trudnoća može podići Vaš broj otkucaja srca u mirovanju na više nivoe nego pre trudnoće. Tako da će i Vaš...

Nadimanje u trudnoći, najčešće u prvom tromesečju je uobičajeno. Uz mučninu, povraćanje i umor, nadimanje je jedan od najmanje šarmantnih simptoma rane trudnoće. Stručnjaci kažu da je nadimanje u ranoj...

Vežbe hodanja u trudnoći su vežbe koje mogu da odgovaraju trudnicama svih različitih nivoa kondicije. Ove vezbe imaju mnogo prednosti. Hodanje može biti nežno ili izazovno koliko god Vam je...