Beba ima zatvor – Simptomi, uzroci i lečenje opstipacije

beba ima zatvor

Sadržaj

Da li beba ima zatvor? Da, kada beba ima tvrd izmet nalik na glinu ili probleme sa stolicom, razumno je posumnjati na zatvor.

Kao nova mama, uvek ćete tražiti sledeći bebin osmeh, smeh i gugutanje. Uveravanja da je srećna i zdrava. Kakica, iako ni približno tako prijatna, je još jedna stvar koju ćete pratiti.

beba ima zatvor

Da li beba ima zatvor?

Kada Vaša beba redovno kaki, ​​to je znak da uzima dovolјno hrane i odlaže ostatak. Stoga je razumlјivo da odsustvo kakice ili promena u izmetu Vaše bebe može izazvati zabrinutost. A kada Vaša beba ima tvrdu izmet nalik na glinu ili probleme sa stolicom, razumno je posumnjati na zatvor.

Kako izgleda normalna stolica beba?

Važno je da poznajete razlike između kakice kod beba hranjenih adaptiranim mlekom i izmeta kod dojenih beba.  Bebe koje su hranjene adaptiranim mlekom imaju izmet koji ima jači miris. Javlјa se između jednom ili dva puta dnevno do jednom svakih nekoliko dana. Ima konzistenciju poput paste i smeđe je boje. Dojene bebe će imati izmet koji može imati blaži miris i izgleda kao senf. Učestalost može varirati od nakon svakog hranjenja do samo jednom nedelјno.

beba ima zatvor

A kada čvrsta hrana uđe u jelovnik, mame treba da budu spremne da se učestalost, oblik i boja ponovo promene. Mnoge situacije sa izmetom kod beba mogu biti normalne, sve dok beba izgleda zdravo.

Ali, kao referentni okvir, bebe od 0 do 4 meseca kakaju u proseku tri do četiri puta dnevno. Nakon uvođenja čvrste hrane, to se smanjuje na otprilike jedno pražnjenje creva dnevno.

 

 Znaci opstipacije kod beba

Sa tako velikim varijacijama u normalnom stanju, saznanje kada je beba opstipirana može biti nezgodna. Ali postoje neki simptomi na koje treba obratiti pažnju.

Prema Nacionalnoj medicinskoj biblioteci, neki znaci zatvora kod beba uklјučuju:

 • Preterana nervoza.
 • Bljuckanje češće nego obično.
 • Poteškoće sa stolicama.
 • Tvrda, suva stolica.
 • Bol tokom pražnjenja creva.
 • Trbuh koji je tvrd i bolan
 • Veliki pokreti creva.
 • Krv u stolici.
 • Tragovi tečnosti u peleni.
 • Stezanje zadnjice.

Doslednost je klјučna za definisanje opstipacije kod dojenih beba. Umesto tečne, pastaste stolice, bebina stolica sa zatvorom će više ličiti na male glinene kuglice. iako je izuzetno retko da beba koja je isklјučivo dojena ima zatvor. Isto važi i za bebe hranjene adaptiranim mlekom: tvrđi, glineni izmet je znak za zatvor.

beba ima zatvor

Još jedan primetan znak zatvora kod beba je produženo odsustvo izmeta. Ako Vaše dete nema bar nekoliko svetlih, žutih (ne tamno smeđih ili zelenih) kakica petog dana života, nešto može da nije u redu. I to, bez obzira na to da li su hranjeni majčinim mlekom ili adaptiranim mlekom. Ovo obično ima veze sa bebom koja ne dobija dovolјno hrane.

Ali doslednost i učestalost nisu jedini tragovi zatvora. Kada je izmet tvrd, poput gline, može biti teško da prođe. Dakle, ako primetite duge napade naprezanja, to je još jedan znak. Pored toga, tvrđi izmet može rastegnuti i opteretiti analne zidove, što može izazvati krvarenje i malu crtu jarkocrvene krvi u stolici.

Konačno, ako Vaša beba pravi grimase naprezanja povezane sa čvrstim stomakom koji je bolan na dodir, njena creva bi mogla da se podignu. Vaša beba takođe može imati zatvor ako odbija da jede. Ako ništa ne izlazi, beba bi se mogla osećati toliko neprijatno da više neće prihvatiti ništa.

Imajte na umu da stolica nalik na glinu u smislu da je stolica bela ili veoma bleda može biti znak bolesti jetre. Roditelјi bi trebalo da vide svog pedijatra.

Šta je uzrok zatvora kod beba?

Veća je verovatnoća da će bebe hranjene isklјučivo formulom imati problema sa zatvorom. To je zato što formula može da učvrsti kakicu mnogo više nego majčino mleko.

Uzroci zatvora kod beba uklјučuju

 • Alergija na mlečne protein.
 • Netolerancija na laktozu.
 • Uvođenje čvrste hrane.
 • Ne pije dovolјno tečnosti.
 • Određene bolesti creva.
 • Neki lekovi.

Iako su relativno retke, alergija na proteine kravlјeg mleka i netolerancija na laktozu mogu izazvati niz simptoma kod beba. Oni ponekad uklјučuju zatvor.

Kada beba ima oko 6 meseci, pedijatri daju roditelјima zeleno svetlo da ponude niz hrane osim majčinog mleka ili formule. Ono što Vaše dete jede u velikoj meri će odrediti vrstu kakice koju možete da očekujete. Mnoge različite namirnice mogu da doprinesu zatvoru.

Ako Vaše dete jede čvrstu hranu, počnete tako što ćete razmotriti svoje ABC unose: sos od jabuke, banane i žitarice. Previše ovih, posebno pirinčanih žitarica, može Vas dovesti do zatvora. Kada počnete da uvodite hranu identifikovanje krivca za zatvor može biti teže. Pokušajte da ponudite raznovrsnu hranu kao deo uravnotežene ishrane kako biste sprečili zatvor.

Beba ima zatvor

Kako lečiti zatvor kod beba

Promena formule ili dijeta majke koja doji može pomoći u borbi protiv opstipacije kod beba. Ali pre nego što promenite formulu za bebu, obavezno se konsultujte sa pedijatrom. Ponekad prekidač nije neophodan, tako da možete uštedeti vreme, trud i troškove.

Kada bebe počnu da jedu čvrstu hranu, koja je često uzrok zatvora kod beba od 6 meseci i starijih, promene u ishrani takođe mogu biti lek. Nekoliko vrsta voća i povrća, kao što su kruške i brokoli, mogu vratiti stvari na pravi put. Zajedno sa voćnim sokom (u umerenim količinama) i vodom. Ostala hrana koju treba probati uklјučuje koštičavo voće (breskve, šlјive, suve šlјive, nektarine, trešnje i urme).

Kada promena u ishrani ne pomaže kod bebinog zatvora, razgovarajte sa pedijatrom pre nego što primenite druge metode. Pored toga, uvek potražite medicinsku pomoć u sledećim situacijama:

 • Kada dete koje nije isklјučivo dojeno pređe tri ili više dana bez kakanja.
 • Kada dete mlađe od 2 meseca doživi znake zatvora.
 • Kada beba nema stolicu i takođe povraća ili je razdražlјiva.
 • Kada ima krvi u stolici.

Lekar može da uradi neke testove, kao što su analiza krvi, rektalni pregled ili rendgenski snimci abdomena. Oni mogu predložiti nežnu rektalnu stimulaciju pomoću pamučnog štapića ili rektalnog termometra. Ovo obično dovodi do pražnjenja creva u roku od nekoliko minuta od stimulacije.

Druga mogućnost je glicerinska supozitorija. Ako deluje, moglo bi da potraje oko sat vremena da proizvede kakicu. Drugi predlozi mogu uklјučivati  laksativ u prahu, neukusan prah koji možete mešati u piće sena. Zatim, prirodni laksativ od povrća i laktulozu, sintetički šećer za lečenje opstipacije. Uvek pitajte svog pedijatra pre nego što pokušate bilo koju od ovih opcija lečenja.

avatar
Radi u Porodilištu Opšte bolnice „Sveti Luka“ u Smederevu. Učesnik brojnih stručnih skupova.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 1 i 2
Femibion 2
Femibion
Femibion
Femibion 1 i 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Šta ako dete udari odraslu osobu – Kako reagovati?

5 razloga zašto je važno da decu vodimo na selo

Zdravlje roditelja utiče na zdravlje deteta – Koji roditelj ima veću ulogu u tome?

6 popularnih dijeta – Koje su prednosti i koji nedostaci – Šta kaže nauka

Zašto su trudnice posebno privlačne komarcima i 5 preporuka

Preporučujemo vam...

Razvoj govora deteta, ako je redovan, teče svojim ustaljenim i poznatim tokom. Važno je da svaki roditelj razume kako treba da izgleda razvoj jezičkih i govornih veština deteta. Prepoznajte prve...

Tražili ste savete za rešavanje bljuckanja bebe. Mnoge nove mame se pitaju zašto njihova beba toliko bljucka. Neke mame se pitaju da li njihova beba ima GER, Gastroezofagealni refluks, ili...

Koji su najčešći genitalni problemi kod beba? Mame neguju intimna mesta svoje bebe tokom promene pelena i kupanja. Uvek bi trebalo da se konsultujete sa pedijatrom Vaše bebe u vezi...

Koje stvari koje bebe rade u 1. godini i zabrinjavaju mame? Kada ste nova mama, imaćete trenutke panike u vezi sa zdravlјem Vaše bebe. Evo nekih od najčešćih i sasvim...