Beba odbija da jede neku namirnicu i 7 trikova za roditelje

Beba odbija da jede neku namirnicu

Sadržaj

Beba odbija da jede neku namirnicu? Ne retko se to dešava roditeljima, a oni žele da bebin jelovnik bude raznovrstan. Ali i usklađen za svim preporukama zdrave ishrane… . Mi smo se služili raznim trikovima kako bismo neku namirnicu uveli, i sigurni smo da ih i vi imate. To nije prevara, nego drugačiji način predsavljanja nečega što možda iz prvog puta nije prošlo.

Beba odbija da jede neku namirnicu

Kada bebe kreću sa nemlečnom ishranom i isprobavanjem novih namirnica, nailazimo na razne situacije, tačnije reakcije bebe.

Beba odbija da jede neku namirnicu
Nećemo “na silu” uvoditi neku namirnicu ili hraniti bebu. Možda beba nije raspoložena za tu namirnicu tog dana?

Šta bebe rado jedu a šta ne?

Neke bebe rado prihvataju sve što im se ponudi kašikom. Ali, kod nekih treba malo više truda. Naravno, nije to sve do bebe, ima i do toga koju namirnicu nudimo. Ako je na redu neka slatka namirnica, gotovo da možemo biti sigurni da će dobro proći prilikom isprobavanja. Ista je situacija i sa jogurtom na primer. Međutim, da bismo uspostavili raznovrsnu ishranu, bogatu svim vitaminima, mineralima, vlaknima, koje unosimo kroz obroke, i namirnice moraju biti raznolike. Neke bebe odbijaju povrće, druge meso, a neke i voće.

Ipak, mi kao roditelji, treba da budemo svesni da je taj ukus i struktura sasvim novo za bebina čula, i tako treba da se postavimo, dakle sa puno strpljenja. Ponekada se dešava da ćete jednu te istu namirnicu uvoditi iz više puta, i to je sasvim normalno. I jeste poenta da ne odustajete od iste. Kada bismo se mi vodili samo bebinim reakcijama negodovanja na neku hranu, dosta nas bi ostalo sa dve ili tri namirnice koje beba prihvata. I šta smo onda uradili? Pa baš ništa.

Beba odbija da jede neku namirnicu
Dobro raspoloženje i puno strpljenja su ključ uspeha!

Strpljenje i uvođenje novih namirnica

Iz tog razloga bitno je da imamo strpljenja i razumevanja, i jednostavno prihvatimo da “danas” nije dan za to. Da beba nije možda raspoložena za isprobavanje na primer graška. Pa da ga ponudimo sutra. Da, beba može biti neraspoložena za saradnju. Osvestite da su bebe mali ljudi, koji imaju svoje faze dobrog i lošeg raspoloženja. To kod njih može zavisiti od toga koliko su spavale i kako. I da li su site ili pregladnele u momentu isprobavanja nove namirnice. Takođe, da li su bile previše aktivne tog dana i samo žele na brzinu da se zasite mlekom…

I raspoloženje roditelja utiče na bebinu ishranu

Kada su velike vrućine, bebama je prijatnije da piju nego da jedu, baš kao i nama. Na bebino raspoloženje deluje toliko toga. Ne smemo da izostavimo i vaše raspoloženje i odnos prema hranjenju. Ako beba oseti vaš strah, nervozu, tremu obod nečega (na primer uvođenje neke alergene namirnice), nemojte se čuditi ako naiđete na odbijanje. Bebe jako dobro osećaju vaše emocije.

Beba odbija da jede neku namirnicu
Roditelji pribegavaju raznim trikovima da bebin jelovnik bude raznovrstan. Koji su vaši trikovi?

Sada biste mogli da pomislite da se od vas traži previše, ali i to je samo vaš odnos prema procesu uvođenja nemlečne ishrane. U korenu treba saseći strah i tenziju vezano za temu uvođenja nemlečne hrane. To je jedna od osnovnih potreba svakog živog bića, i beba će svakako “naučiti”da jede. Samo je pitanje kada. A drugo pitanje osim kada, jeste kako će proći ta faza koja traje mesecima. Ona u velikom procentu zavisi samo od vas i od vašeg pristupa tome. Uložite više vremena u pripremu obroka, u psihološkom smislu. Potrudite se da taj momenat pre hranjenja bude zabavan i vama i bebi. Tako će i samo isprobavanje proći lakše i brže.

Neke namirnice beba jednostavno ne voli

Naravno da postoje i izuzeci, postoje i namirnice koje beba naprosto ne voli. Njih će odbijati možda do 4.godine, a možda i do 14.godine. To je skroz u redu. Mi smo se služili raznim trikovima kako bismo neku namirnicu uveli, i sigurni smo da ih i vi imate. To nije prevara, nego drugačiji način predsavljanja nečega što možda iz prvog puta nije prošlo.

Beba odbija da jede neku namirnicu
Beba voli slatke ukuse.

Trikovi za roditelje koji mogu pomoći

  1. Pomešajte namirnicu sa mlekom koje beba pije.
  2. Promenite kašiku kojom hranite bebu.
  3. Ako beba voli jogurt, kašu sipajte u praznu čašu od jogurta pa je odatle ponudite.
  4. Uključite bebu u pripremu obroka (npr.gledanje ili “pomaganje”).
  5. Ako kupujete pribor za jelo neka bude šaren.
  6. Ponudite sutra opet isto jelo.
  7. Ako beba i dalje odbija, odložite namirnicu za kasnije.
avatar
Mama i autor knjige „Bebin prvi meni“ koji je kreirala uz iskustvo uvođenja nemlečne hrane zajedno sa pedijatrom svog deteta i suprugom.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Esensa Propomint
Esensa DevitinD3k1
Gasimenti
Femibion 2
Femibion 1 i 2
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Jezički razvoj dece i kategorizacija

Emocije i promene raspoloženja u trudnoći – 5 pomoći

Kako biti deo detetove igre a ne prekidati samostalnu igru

Anksioznost i depresija u trudnoći – Simptomi i faktori rizika

Nadutost u trudnoći i kako je rešiti

Preporučujemo vam...

Za mame koje doje veoma je značajna kvalitetna ishrana. Zdrava superhrana (top namirnice) mogu pomoći vašoj ishrani. Tako, ćete dobiti potrebne hranjive materije i vi i vaša beba. Energija, proteini...

Da li hipotonus kod beba utiče na razvoj govora, pitaju mnogi roditelji. Ne treba zanemariti da je govor motorna veština. U produkciju govora su uključeni mišići usana, jezika, obraza, vilice....

Česta briga roditelja je kako se izboriti sa grčevima i gasovima kod beba i dece. Sa ovim problemom sreću se i sami roditelji. Problem nadimanja stomaka kod odraslih sa grčevima...

Mnoge roditelje brine sisanje palca ali i duža upotreba cucle varalice. Međutim,  sisanje cucle, kao i sisanje palca su deo razvoja i neizbežna stavka kod mnogih mališana. Kako da razumemo...