Recepti za bebe iz Prvog bebinog menija – Do 1. godine bebe

recepti za bebe

Sadržaj

Recepti za bebe su uvek dobrodošli, daju nove ideje majkama. Pogledajte predložene recepte za bebu od 5/6. meseca pa do 1. rođendana.

Recepti za bebe – Prvi bebin meni

Autor ovog priručnika za uvođenje nemlečne ishrane “Bebin prvi meni” smo mi, roditelji.  Kreirali smo ga zajedno sa pedijatrom našeg deteta. Cilj ove knjige jeste da svim roditeljima olakša fazu uvođenja čvrste hrane. To svakako ne predstavlja zamenu za konsultaciju sa Vašim izabranim pedijatrom. Dali smo samo primer uvođenja, koji smo mi primenili, i koji se pokazao sjajno. I to, po pitanju varenja, grčeva, redovnih stolica, alergija…

recepti za bebe
Ima više pristupa o uvođenju nemlečne hrane.

Postoji mnogo pristupa ovoj fazi deteta, i ne znači da je samo naša jedina ispravna. Ono što možemo da tvrdimo je da je proverena, da je svaki recept isproban. I sa ljubavlju prenet Vama, i nekim novim generacijama.

Recept  za bebu 5. i 6. mesec – Kašica bundeva, krompir i šargarepa

U ovoj nazovimo početnoj fazi, uvodili smo namirnice neutralnijeg ukusa, i vrlo jednostavne pripreme. Jedan od recepata na koji je svaka beba pozitivno reagovala je kombinacija bundeva, krompir i šargarepa.

recepti za bebe
Kašice sa jabukom su uobičajeno omiljena bebina hrana.

Bundevu ispecite u rerni, pa je oslobodite od kore i potamnelih delova ukoliko ih bude nakon pečenja. Dodajte komadiće pečene bundeve u prethodno skuvani krompir i šargarepu. Sve zajedno izblendirajte i poslužite. Podrazumeva se da ste sve namirnice prethodno uveli pojedinačno.

recepti za bebe
Bundeva je značajan izvor antioksidanata, beta-karotena i luteina. Male količine bundeve zadovoljavaju dnevnu potrebu za vitamiom A. Izvor je kalijuma, magnezijuma, kalcijuma, mangana, gvožđa… zatim vitamina B1, B6 i sadrži značajne količine biljnih vlakana, važnih u trudnoći i za bolju probavu.

Recept za bebu 6. i 7. mesec – Šljiva i heljdino bršno

Skuvajte zrelu šljivu u vodi  oslobođenu od kore). Kada je ona potpuno skuvana, polako dodajte u tu vodu heljdino brašno i mešajte smesu. Kao kada pravite griz ili puding. Dobićete jednu slatkastu kašu, ako je potrebno dodatno je izblendirajte zbog komada šljive.

Recepti  za bebu 7. 8. i 9  mesec

U ovom periodu se definitivno uvodi najviše namirnica. Pogotovo kada se odlučite na uvođenje jajeta, glutena, mesa i mlečnih proizvoda. Daćemo vam iz tog razloga dva recepta. Jedan za početak 8.meseca, i jedan za početak 9.

recepti za bebe
Brokoli karakteriše visoki sadržaj antioksidanata – antikancerogenih jedinjenja (12 je otkrivenih), a većina se zadržava nakon kuvanja.

Brokoli, šargarepa i sočivo

Skuvajte jednu šolju sočiva (leće) u vodi. Kada bude skoro pa gotovo (izvadite jedno zrno i probajte), dodajte par cvetića brokolija i par kolutića šargarepe.  Ostavite da se sve zajedno skuva u potpunosti. Kada je sve potpuno omekšalo, možete dodati malo maslinovog ulja i sve zajedno izblendirati.

Piletina, karfiol, pavlaka ili sir

Komadiće piletine kuvajte zajedno sa karfiolom dok ne postane sve mekano. Kada je skuvano, prohladite namirnice, i dodajte im komad “mladog” svežeg sira. Sve zajedno uzblendirajte. Umesto sira, možete dodati kašiku pavlake i umešati je u kašu.

recepti za bebe
Nekada se događa da dete ne prihvati odmah rado neku vrstu voća, što je sasvim normalno, Roditelji ne treba zbog toga da tu voćku automatski isključe iz njegove ishrane, već da mu je ponovo, po potrebi i u više različitih navrata, ponude.

Recept za bebu 9. i 10. mesec – borovnice, banana i ovsene pahuljice

Vrlo jednostavan način pripreme, pogodan za privikavanje na komadiće hrane. Ispasirajte viljuškom zrelu bananu i nekoliko borovnica. Dodajte ovsene pahuljice koje su bile potopljene u toploj vodi (omekšale). Ako beba i dalje ne jede komadiće, slobodno sve zajedno izblendirajte.

recepti za bebe
Beba tačno zna šta voli a šta ne!

Recept za bebu u 11. i 12. mesecu – Meksički obrok

U ovom periodu beba vam već daje do znanja šta voli, šta ne voli, na šta reaguje pozitivno itd. Polako smo pred 1. godinu uvodili kravlje mleko, pečenu i prženu hranu. Takođe i složenija jela od nekoliko različitih namirnica. Oko 12.meseca smo uvodili i crveno voće (maline, jagode, kupine), kao i orašaste plodove.

Meso koje ste prethodno uveli bebi, isecite na tanke listiće, te ga izdinstajte na crnom luku. Budući da je tanko sečeno, biće brzo i gotovo. Zalijte dodatno sa malo vode, dodajte kašiku prethodno skuvanog pasulja i sitno sečenu papriku (slatku). Poklopite da se sve zajedno skuva i sjedini, pa otklopite da voda ispari. Ovo jelo možete služiti uz dodatni prilog ili bez njega.

avatar
Mama i autor knjige „Bebin prvi meni“ koji je kreirala uz iskustvo uvođenja nemlečne hrane zajedno sa pedijatrom svog deteta i suprugom.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion 1 i 2
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Pesmice za bolji govor i izgovor – Pesmice po uzrastu

Vaš puls tokom trudnoće – Kada je puls previsok dok vežbate?

Kako podstaći grlić materice da omekša za porođaj

11 načina kako olakšati kontrakcije na porođaju

Preporučujemo vam...

Razvoj govora deteta, ako je redovan, teče svojim ustaljenim i poznatim tokom. Važno je da svaki roditelj razume kako treba da izgleda razvoj jezičkih i govornih veština deteta. Prepoznajte prve...

Tražili ste savete za rešavanje bljuckanja bebe. Mnoge nove mame se pitaju zašto njihova beba toliko bljucka. Neke mame se pitaju da li njihova beba ima GER, Gastroezofagealni refluks, ili...

Da li beba ima zatvor? Da, kada beba ima tvrd izmet nalik na glinu ili probleme sa stolicom, razumno je posumnjati na zatvor. Kao nova mama, uvek ćete tražiti sledeći...

Koji su najčešći genitalni problemi kod beba? Mame neguju intimna mesta svoje bebe tokom promene pelena i kupanja. Uvek bi trebalo da se konsultujete sa pedijatrom Vaše bebe u vezi...