Da li se proširene vene mogu izlečiti lekovima?

Proširene vene mogu izlečiti lekovima

Sadržaj

Ako se pitamo, da li se proširene vene mogu izlečiti lekovima, iako bismo svi voleli da postoje tako jednostavna i laka rešenja, odgovor je- ne. A evo i zašto…

Proširene vene mogu izlečiti lekovima?

Proširene vene nastaju zbog oštećenja venskih zalistaka koji pumpaju krv nazad u srce. Kada zalisci popuste, krv se nakuplja u nogama, uzrokujući pojavu proširenih vena.

Proširene vene mogu izlečiti lekovima
Kvalitet života se menja, kako napreduje bolest.

Kvalitet života se menja

U početku su simptomi blagi, a venska šara se čak i ne vidi na koži. Ipak, s protokom vremena, nakupljanje krvi stvara dodatan pritisak na zaliske i vene, oslabljujući zidove vena i uzrokujući dalje pogoršanje. Proširene vene su bolest od koje se, srećom, ne umire, ali kvalitet života može biti ozbiljno narušen, posebno u uznapredovalim fazama bolesti. Grčevi u nogama, bol i osećaj težine su faza nakon koje, ukoliko se bolest ne leči, može doći i do zapaljenja površinskih vena usled tromba, takozvanog tromboflebitisa, venskih ekcema ili čak venskih rana.

Zašto se primenjuju lekovi kod oboljenja vena?

Ukoliko vam se dijagnostikuje problem sa venama, doktor može odlučiti da vam prepiše lekove za razređivanje krvi. Tako bi se sprečilo stvaranje opasnih krvnih ugrušaka, trombova. Imajući u vidu da proširene vene u najvećoj meri imaju veze sa problemom cirkulacije, lekovi za razređivanje krvi ili lekovi za poboljšanje cirkulacije mogu biti od pomoći. Ali ovi lekovi ne mogu trajno rešiti problem. Oni mogu doneti trenutno olakšanje. Ovi lekovi ne mogu da izleče i sam neispravni venski zalistak.

Proširene vene mogu izlečiti lekovima
U početnoj fazi mogu pomoći kompresivne čarape.

Genetika je najdominantniji uzročnik proširenih vena

Proširene vene su, pre svega, nasledna bolest. Iako ima mnogo faktora koji doprinose razvoju ove bolesti. Većina ih je povezana i sa savremenim načinom života. Genetika je, ipak, najdominantniji uzročnik proširenih vena. Ukoliko je majka imala proširene vene, šanse su oko 40 odsto da će i dete naslediti ovu bolest. Ako su vam pak oba roditelja imala proširene vene, šanse su čak 80 odsto da ni vas neće zaobići. Kako ne postoje lekovi da se ispravi genetsko nasleđe, ne postoje ni efikasni lekovi da se spreče proširene vene, pre nego što uopšte nastanu.

Šta pomaže kod oboljenja vena?

U početnim fazama pomažu venotonici, koji utiču na unutrašnjost krvnih sudova, kao i nošenje kompresivnih čarapa. Ali lekovi u vidu tableta ili pilula za lečenje proširenih vena jednostavno ne postoje.

Ono što postoji, to su procedure koje su brze i bezbolne, a kojima se problem proširenih vena može trajno rešiti. Danas se od minimalno invanzivnih procedura za lečenje vena najčešće primenjuje laserska operacija vena. Odmah za ovom, u širokoj primeni su i najnovije metode, kao što su skleroterapija i medicinski lepak. Samo kroz konsultacije sa lekarom možete dobiti preporuku koja bi opcija bila najbolje za vas u odnosu na vaše godine, stil života i opšte zdravstveno stanje.

Proširene vene mogu izlečiti lekovima
Postoji više različitih procedura sa kojima možete rešiti problem, o čemu će vas doktor informisati.

Postoje li lekovi koji mogu sprečiti ponovno javljanje proširenih vena  posle operacije?

Kao što ne postoje lekovi kojima bi se spreči prvobitni nastanak venske bolesti, ne postoje ni lekovi kojima se može sprečiti recidiv. To je ponovno javljanje bolesti nakon operacije. Iako se javljaju retko, recidivi su mogući, a to zavisi od kvaliteta krvnih sudova svake osobe ponaosob. Potpuno je individualno i ne može se predvideti ni kad ni kome može da se desi.

Kako nema leka koji biste mogli da popijete i rešite problem s venama, preporučljivo je da se proba sa promenom životnih navika. To bi značilo da treba povesti računa o ishrani, ostaviti ili smanjiti upotrebu cigareta i alkohola i uvesti umerene šetnje od po bar pola sata dnevno. Osim šetnji, preporučljivi su sportovi kao što su plivanje ili vožnja bicikla, koji ne podrazumevaju velika fizička naprezanja, a odlični su za rekreaciju i zdravlje krvnih sudova uopšte.

avatar
Dr Dario Jocić je magistar medicinskih nauka, specijalista opšte hirurgije i vaskularni hirurg. Jedan od pionira u lečenju vena minimalno invanzivnim metodama.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Esensa Propomint
Esensa DevitinD3k1
Femibion
Femibion 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion 1 i 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Propomint – Bez bola u grlu kod dece i odraslih na prirodan način

Veliki kašalj ili pertusis – 3 faze bolesti

Kako se menja unutrašnji svet šestogodišnjaka – 14 veština

6 razloga zašto dete treba voditi u kupovinu

Mogućnosti drugog porođaja, ako je prethodni bio carskim rezom

Preporučujemo vam...

Propomint sprejevi za grlo za decu i odrasle je tu, da budete bez bola u grlu na prirodan način. Propolis je jednostavno prirodno rešenje koje pomaže u prevenciji ali i...

Ginekološki ultrazvuk je dijagnostička metoda kojom se prikazuju strukture i organi u maloj karlici.  Veoma je čest neinvazivni ginekološki dijagnostički test. Ustvari, savremena ginekologija podrazumeva ovu metodu kao neizostavnu. Ginekološkim...

Bakterijska vaginoza  ili nespesifični vaginitis je vaginalna infekcija izazvana prekomernim rastom bakterija koje normalno žive na vaginalnoj sluznici. Za razliku od drugih infekcija, BV nije izazvana spoljašnjim uzročnicima, nego do...

Prohodnost jajovoda je jedan od uslova za prirodno začeće. Koje metode za ispitivanje prohodnosti jajovoda se sprovode? Ukoliko Vi i vaš partner imate redovne, nezaštićene polne odnose duže od godinu...