Gliste kod dece – Kako se Leči Dete?

Gliste kod dece - Kako se Leči Dete

Sadržaj

Gliste kod dece i nisu tako retka pojava. Sama sumnja da dete ima gliste, roditeljima je neprijatna i odbojna. Kako se leči?

Zato je dobro da se informišu pre svega o načinu infestacije i mogućnostima prevencije, kao i o simptomima i načinu lečenja.

Koja je glista najčešća kod dece?

Brojni su crevni paraziti  koji mogu da nasele digestivni sistem deteta i odraslih; neki izazivaju ozbiljnije, pa čak i hronične zdravstvene probleme. Načini prenošenja, simptomi koje izazivaju, kao i načini lečenja su vrlo različiti. Najčešći parazit kod dece je Enterobius vermicularis; učestalost infestacije ovom glistom je daleko veća nego svih ostalih zajedno; kada se govori o dečjim glistama, najčešće se misli na enterobius. Infekcija Enterobius-om više ima higijensko-epidemiološki značaj nego što je opasna za dete.

Gliste kod dece - Kako se Leči Dete

Igra u pesku ili na zemlji i kontakt sa drugom decom – Deca se zaraze prljavim rukama koje su došle u kontakt sa jajašcima  ovog parazita (koja se ne vide golim okom), igrajući se na zemlji i u pesku, kao i u kontaktu sa drugom decom. Kako je bolest često praćena svrabom u analnoj regiji, deca se često ponovo inficiraju (autoinfekcija) posle češanja. Infekcija može nastati i preko prljave posteljine; zato je važno ne samo da se leče dete i ostali ukućani, već i da se odeća i posteljina temeljno operu.

Paraziti su mali i bledi, muški primerci su veličine oko tri do pet milimetara, a ženski oko osam do 13 milimetara – oni su i pokretljiviji, a njihovo prisustvo je nekada moguće otkriti i u stolici, golim okom. Brzo naseljavaju tanko i debelo crevo domaćina.

Kako se postavlja dijagnoza i kako se leče gliste kod dece?

Odlika životnog ciklusa im je polaganje jaja van creva, u kožu oko analne regije; ono se vrši obično noću, što dovodi do osnovnog, najvažnijeg, a najčešće i jedinog simptoma bolesti, bolje reći prisustva ovog parazita – dete se intenzivno češe oko čmara.

Ako se dete predškolskog ili školskog  uzrasta žali na svrab u guzi, ili roditelji primete  da je analna regija deteta raščešana, prvo treba pomisliti na ovog parazita. Drugi simptomi su značajno ređi, najčešće bol u trbuhu i, veoma retko, problem u prolaznosti slepog creva.

Dijagnoza se postavlja uzimanjem perianalnog brisa; zapravo se ne radi o klasičnom brisu, nego o uzimanje otiska analne regije na lepljivu traku, nakon čega se posmatranjem pod mikroskopom dokazuje prisustvo jaja ili (ređe) odraslih jedinki ovog crvića. Ova vrsta brisa se uzima pri upisu dece u kolektiv, pri redovnim  kontrolama u kolektivima, kao i uvek kada postoji sumnja na prisustvo ovih parazita.

S obzirom na opisan životni ciklus samog parazita, infekcija se relativno lako širi na ostale ukućane (rukama, posteljinom, predmetima), ili na drugu decu u kolektivu. U slučaju pozitivnog brisa, ili ako se vide crvići u stolici, savetuje se da dete ne ide u kolektiv do okončanja medicinskog tretmana!

Gliste kod dece - Kako se Leči Dete

Kako se leči Enterobius?

– Lekove koje prepiše lekar (Mebendazol ili Albendazol) uzimaju svi članovi porodice. Uzimaju se dve pojedinačne doze leka: po jedna tableta (ili sirup) u intervalu od sedam dana, što diktira životni ciklus parazita. Tek nakon druge doze, dakle bar sedam dana nakon prve, bris može da se ponovi. Mnogi iz preventivnih razloga savetuju još jednu dozu, mesec dana od prve.

– Uvek se insistira na maksimalnoj higijeni u svuda gde je dete – nosilac boravilo (kod kuće ili u kolektivu), što podrazumeva detaljne higijenske mere vezane za posteljinu, ležajeve i predmete koje dete koristi.

– Striktno pranje ruku sprečava  mogućnost da osoba samu sebe ponovo zarazi unošenjem jaja sopstvenim rukama (takozvana autoinfekcija).

Velika dečja glista ili Ascaris lumbricoides lečenje

Velike gliste žive u tankom crevu, gde polažu jaja, koja u spoljašnju sredinu dospevaju sa stolicom. Na toplom i vlažnom iz jajašca se razvijaju paraziti koji potom ponovo mogu zaraziti čoveka. Dobijaju ih uglavnom deca starosti između treće i desete godina. Ove gliste narastu od 15 do 30 centimetara. Zaraza se širi najčešće širi prljavim rukama, neopranom hranom (voćem i povrćem). Dete retko ima simptome, ali se ponekad javlja infekcija disajnih puteva i povišena temperatura, jer crv na svom putu kroz ogranizam prolazi i kroz pluća. Teške infekcije izazivaju stomačne tegobe, bolove i mučninu. U izmetu se golim okom vide jajašca.

Velike gliste se dijagnostikuju pregledom stolice u laboratoriji. Lekar određuje terapiju, a kao i kod ostalih parazita mora da se leči cela porodica da se zaraza ne bi vratila. Kao i kod drugih vrsta glista neophodno je čišćenje kuće.

gliste kod dece

Gliste kod dece – kako se izboriti sa problemom?

  • Pranje ruku je najvažnija mera prevencije, što važi i za sve druge crevne infekcije. Dete treba naučiti da redovno i pravilno pere ruke posle igre napolju, u parku i u pesku i treba kontrolisati kako ih pere. Nokti treba da budu kratko podsečeni I treba obratiti pažnju i na njihovu higijenu.
  • Kod deteta zaraženog glistama striktno pranje ruku i higijena noktiju sprečava autoinfekciju
  • Osim lečenja deteta i ostalih ukućana, treba sprovesti detaljne higijenske mere vezane za posteljinu, krevet i predmete koje dete koristi, kako u kući tako i u kolektivu (vrtiću)
  • Odsustvo deteta iz kolektiva dok se ne izleči
avatar
Dugogodišnji šef Neonatološkog odeljenja u Bolnici za ginekologiju i akušerstvo KBC „Zvezdara“. Član je Republičke komisije za podršku dojenja, porodične i razvojne nege novorođenčeta.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Pesmice za bolji govor i izgovor – Pesmice po uzrastu

Vaš puls tokom trudnoće – Kada je puls previsok dok vežbate?

Kako podstaći grlić materice da omekša za porođaj

11 načina kako olakšati kontrakcije na porođaju

Preporučujemo vam...

Koji je značaj pesmica u ranom detinjstvu iz ugla logopeda? Pesmice za bolji govor i izgovor su od velikog značaja, složiće se logopedi. Pesmice za bolji govor i izgovor Pesmice...

Koje su to – top 5 igara za decu, za koje smatram iz ugla psihologa, da bi i danas trebalo da se igraju? Evo i zašto su sjajne za psihomotorni...

Nije tako davno bilo kada je bilo nezamislivo da dete udari odraslu osobu. Svog roditelja, još dodatno nezamislivo. Danas viđamo te scene u vrtiću, u prodavnici, u kafeima, igraonicama… Otkuda...

Mnogo je razloga zašto je važno da decu vodimo na selo. I ako nemamo rođake na selu koji bi nas ugostili, seoski turizam je u procvatu. Nije dovoljno da o...