Ishrana bebe 12 meseci je raznovrsna, beba jede većinu toga što je na porodičnoj trpezi. Beba uživa kada jede sama. Krajem prve godine deci, počnite da dajete i manje količine svežeg povrća.
Sveže povrće od druge godine treba da bude još značajnije zastupljeno u ishrani. Do godinu dana bebama se ne soli hrana!
Ishrana bebe 12 meseci, balansirana i raznovrsna
Važno je da bebini obroci budu izbalansirani, svakodnevni unos voća i povrća, mesa (ribe ili jaja), kao i zdravih masnoća iz različitih izvora je neophodan. Do navršenih godinu dana, ne preporučuje se davanje kravljeg mleka, sem kroz mlečne proizvode, jogurt, pavlaku, kiselo mleko. Svetska zdravstvena organizacija, preporučuje majčino mleko sve do punih godinu dana (poželjno i duže). Bebe koje ne sisaju, trebalo bi da piju adaptirano mleko do prvog rođendana (poželjno i duže). Bebe koje dojite treba da nastave sa dojenjem, a ono koje je na formuli da nastavi sa formulom. Mlekom dete i dalje unosi polovinu potrebnih nutrijenata.

Sedmodnevni jelovnik za bebu u 12. mesecu i recepti za bebu u 12 meseci
Daćemo vam prikaz, nedeljni jelovnik za bebu u 12. mesecu. Doručak za bebu 12 meseci, ručak za bebu 12 meseci i večera, kao i 1 užinu, uz koje vi dajete majčino mleko AD formulu i mlečne proizvode. Kada u jelovniku nema voća, obavezno dati voće u okviru 2. užine.
Ponedeljak
Doručak: Tvrdo kuvano žumance sa jogurtom. U jogurt umešajte 1 trvrdo kuvano žumance, poslužiti i malo parče domaćeg hleba.
Užina: Voćna salata. Iseckati mandarinu, pola kivija i pola banane dodati kašičicu mlevenog lešnika kao i kašičicu čia semenki prethodno pripremljenih. (jednu ravnu kašičicu preliti dodati 3 kašičice vode i ostaviti da odstoji minimum 5 minuta da nabubri)
Ručak: Đuveč sa pačetinom. Crni luk prodinstati sa malo vode dodati sitno iseckanu zelenu boraniju, šargarepu, grašak i papriku i sitno iseckanu pačetinu spremati u voku na srednje jakoj vatri uz povremeno mešanje.
Večera: Carska pita sa povrćem. Kukuruzno brašno pomešati sa jogurtom, ¼ praška za pecivo. Dodati maslinovo ulje, sitno seckanu tikvicu i papriku. Poslužiti uz čašu jogurta.

Utorak
Doručak: Heljda sa jogurtom i orašastim plodovima. Heljdu potopiti da odstoji tokom noći u vodi, zatim isprati i skuvati u novoj vodi. Preliti jogurtom dodati pola kašičice samlevenog lešnika, badema i 2 suve kajsije sitno iseckane.
Užina: 3 šljive sa kašičicom putera od badema. Puter od badema sa malo tople vode razmekšati, da mogu šljive da se preliju.
Ručak: Gusti potaž od bundeve i juneće pljeskavice. Sitno iseckati jednu šargarepu, ¼ bundeve, ¼ manjeg crnog luka i 1/2 češnja belog luka. Kada se skuva sve izblendati. Uz potaž poslužiti juneću pljeskavicu.
Večera: Speltin griz sa kajmakom. Speltin griz skuvati na vodi, dodati kašičicu mladog neslanog kajmaka.
Sreda
Doručak: Zapečene makarone sa sirom i jajima. Integralne makarone skuvati. Posebno umutiti jaje, dodati malo sira i jogurta i 2 kašičice hladno ceđenog suncekretovog ulja. Preliti makarone i zapeći u rerni.
Užina: Voćni kolač. Izblendati ovsene pahuljice pomešati sa kokosovim brašnom i malo putera. Dodati 2 kašičice bademovog putera koji je izblendan sa svežim urmama, dodati i sveže maline. Ispeći u rerni u kalupu za mafine.
Ručak: Losos sa batatom, šargarepom. Losos sa batatom i šargarepom preliven sa kašikom maslinovog ulja ispeći u rerni.
Večera: Pljeskavice od tikvica sa jogurtom/neslanim mladim sirom. Tikvice izrendati i ostaviti da odstoje. Ocediti i uvaljati u već pripremljeno umućeno jaje (1/2 jajeta) sa kukuruznim brašnom i malo maslinovog ulja. Ispeći u rerni na pek papiru. Poslužiti sa čašom jogurta ili sa mladim neslanim sirom.

Četvrtak
Doručak: Kuvano jaje sa hlebom i krastavcem. Kuvano jaje poslužiti sa domaćim hlebom i komadićima svežeg krastavca.
Užina: Voćna salata. Iseckana kruška sa jabukom i kokosovim listićima, preliveno kašičicom kikiriki putera (kikiriki puter sa dve kašičice tople vode pomešati).
Ručak: Pire od pasulja sa kelerabom i tikvicom, salata od cvekle. Pasulj potopiti da odstoji u vodi zatim isprati u kuvati u novoj vodi, dodati parče kelerabe i tikvice pri kraju kuvanja. Izblendirajte kao pire. Cveklu posebno skuvati i servirati bebi uz jelo.
Večera: Namaz od domaćeg hleba i mladog neslanog sira sa četvrtinom avokada. Mladi sir i avokado izblendirati.
Petak
Doručak: Domaća pašteta sa jogurtom. Izdinstati 1/4 manje glavice crvenog luka na malo ulja i vode, pa dodati pileće belo meso sitno iseckano. Kuvati na manje vode. Posebno skuvati jedno jaje. Kada se ohladi izblendati kuvano jaje sa pilećim mesom i lukom. Dodati i par kapi limuna. Poslužiti kao pileću paštetu sa hlebom uz čašu jogurta.
Užina: Salata od avokada i banane. ¼ avokada i pola banane iseckati i dodati cejlonski cimet.
Ručak: Rižoto sa ćuretinom i čeri paradajzom. Pripremiti rižoto sa povrćem (sitno seckana šargarepa, grašak, sitno seckana zelena boranija) i sitno iseckanom ćuretinom. Poslužiti uz čeri paradajz.
Večera: Pire od batata sa kiselim mlekom. Skuvati batat i napraviti pire, servirati uz kiselo mleko.

Subota
Doručak: Palenta sa tikvicom i sirom. Skuvati palentu na vodi, dodati skuvanu iseckanu na kockice tikvicu i parče sira.
Užina: Domaći voćni jogurt sa suvim grožđem i bademom. U 1 čašu jogurta dodati kašiku iseckanog suvog grožđa i 1 kašiku i mlevenog badema. Promešati i ostaviti da odstoji 5-10 minuta pre serviranja.
Ručak: Musaka od tikvica i pastrmke. Pastrmku lepo očistiti i samleti ili samo izgnječiti. U posudu (vatrostalnu) staviti pastrmku, rendane tikvice, kelerabu, pa red pastrmke, red tikvice, šargarepe i kelerabe. Maslinovo ulje i malo vode i zapeći u rerni. Poslužiti uz malo parče hleba.
Večera: Palačinke iz rerne sa sirom. Umutiti 1 jaje dodati pšenično integralno brašno, ¼ praška za pecivo, jogurt i 2 kašičice otopljenog maslaca. Dobro umutiti masu, da bude gušća i sipati na pek papir i peći u rerni. Poslužiti sa mladim neslanim sirom.
Nedelja
Doručak: Jaje sa prosom i cveklom. Umutiti jaje dodati 1 ravnu kašičicu heljde i spremiti kajganu na maslacu. Servirati bebi uz kuvanu cveklu i mladi neslani kajmak.
Užina: Voćni smuti. Komadi voća su bolji izbor u odnosu na smuti, tako da smuti ne treba da bude često u bebinom jelovniku, već samo povremeno. Smuti je dobar izbor kada nudimo neko voće koje beba ne voli. Kupine, maline, borovnice i ribizlu i ¼ pomorandže i ½ banane staviti u blender. Dodati 1 kašičicu semenki suncokreta i kokosovog brašna.
Ručak: Čorbica od povrća sa teletinom. Crveni luk izdinstati na vodi dodati malo paškanata, malo parče korena peršuna, grašak, malo pirinča (prethodno opran, kratko prokuvan i ispran), i prokelj, karfiol i parče teletine. Skuvati.(meso veličine bebinog dlana ponuditi bebi).

Večera: Bruskete sa sirom i paradajzom. Domaći hleb iseckati preliti maslinovim uljem, staviti neslani mladi sir na hleb i malo paradajza na kolutove tanko sečenog, na blagoj vatri ispeći u rerni. (ne sme previše da bude tvrda korica, ne sme previše da se zapeče, samo sasušiti u rerni).