Ishrana dece sa dijarejom – 6 osnovnih principa i recepti

Ishrana dece sa dijarejom

Ishrana dece sa dijarejom (tokom akutnog gastroenteritisa)  je problem mnogih roditelja kada se nađu u toj situaciji. Najčešće se pitaju:

 • Šta je dozvoljeno a šta zabranjeno dok dete ima proliv?
 • Da li je potrebno napraviti pauzu u hranjenju deteta?

Ishrana dece sa dijarejom – Akutni gastroenteritis 

Akutni gastroenteritis je među najčešćim bolestima male dece. Bolji uslovi života i higijenske prilike smanjile su učestalost bakterijskih proliva kod dece. Ipak, i dalje će deca mlađa od 3 godine u Evropi imati jednu do dve epizode proliva godišnje. Najčešći uzročnici su virusi, na prvom mestu rota virus. Od bakterijskih uzročnika najčešći su kampilobakter i salmonela. Težina bolesti uglavnom zavisi od uzročnika, manje od uzrasta deteta. Rota virus je odgovoran za najteže forme bolesti u našem podneblju.

Ishrana dece sa dijarejom

Kada kažemo da dete ima akutni proliv?

Po definiciji, kada su stolice tečne, najčešće i učestale. Mogu biti praćene i povraćanjem, kao i povišenom temperaturom i bolovima u trbuhu. Konzistencija stolice je osnovni kriterijum za dijagnozu proliva, naročito kod male dece. Akutni proliv obično traje kraće od 7 dana. Ne bi trebalo da traje duže od 14 dana.

Akutni proliv kod male dece u našoj sredini je najčešće blaga ili srednje teška bolest. Ako se prave mere lečenja odmah preduzmu, najčešće se može sprečiti pogoršanje bolesti i potreba za bolničkim lečenjem. Dehidracija je glavni neprijatelj deteta sa akutnim prolivom i odražava težinu bolesti. Rehidracija deteta je ključna i treba je započeti što je moguće pre.

Ishrana deteta tokom akutnog gastroenteritisa je takođe važna mera u lečenju. Ako se dete ne oseća dobro ohrabrite ga da se odmara.

Ishrana dece sa dijarejom

Osnovni principi ishrane deteta sa akutnim prolivom

 • Ishranu deteta ne treba prekidati ni praviti duže pauze.
 • Posle 4-6 sati početne rehidracije, treba nastaviti sa hranjenjem deteta. Izuzetak su samo deca koja uporno povraćaju. Detetu koje ne prestane da povraća nakon početne rehidracije neophodna je konsultacija lekara.
 • Dete kome nije potrebna oralna rehidracije treba da nastavi sa odgovarajućom ishranom za uzrast.
 • Ako vaša beba sisa, nastavite sa dojenjem.
 • Ako se vaša beba hrani mlečnom formulom, nudite joj češće male količine tečnosti za rehidraciju i mlečnu formulu koju inače dobija.
 • Vodite računa o unosu tečnosti; izbegavajte industrijske sokove, mlečne proizvode osim jogurta i zaslađene napitke.

Ishrana dece sa dijarejom ne podrazumeva strogu dijetu

Dugo se verovalo i reporučivalo da dete tokom proliva treba da bude na posebnoj dijeti. Naročito se preporučivala tzv. BRAT dijeta (po engleskim skraćenicama za bananu, pirinač, jabuku i tost). Danas znamo da takva ishrana ne obezbeđuje detetu potrebnu energije ni hranljive sastojke. Dokazano je da stroga dijeta ne samo da ne leči proliv, nego zapravo produžave trajanje bolesti i vreme oporavka deteta.

Ishrana dece sa dijarejom

Ishrana deteta zavisiće od uzrasta i dotadašnjih navika u israni

Ishrana odojčeta zapravo ne treba da pretrpi previše promena. Dete koje sisa treba da nastavi sa podojima. Dete koje dobija mlečnu formulu treba da nastavi sa istom formulo. Usput nudite detetu i tečnost za rehidraciju. Mlečna formula se priprema na uobičajeni način, ne preporučuje se razblaživanje. Većini dece nije potrebno davati specijalizovane formule sa smanjenom sadržajem laktoze. Izuzetak su samo deca koja su već pothranjena ili imaju težak i produžen proliv. Odojče koje već dobija čvrstu hranu treba da nastavi sa uobičajenom ishranom i tokom proliva. Treba izbegavati samo slatiše i sokove. Šećer u hrani može da pogorša simptome proliva.

Ishrana dece sa dijarejom

Ishrana malog deteta sa prolivom – Šta je dozvoljeno a šta zabranjeno dok dete ima proliv

Jednostavno pravilo u ishrani bolesnog deteta i ovde važi: nudite detetu ono što voli. Dete će samo odrediti količinu hrane koja mu prija. Preporučuju se češći, manji obroci umesto tri glavna obroka. Israna deteta sa dijarejom ne razlkuje se mnogo od uobičajeme ishrane. Ipak, postoje neka ograničenja i preporuke kojih bi se trebalo prodržavati:

 • Izbegavajte slatkiše i zaslađene napitke
 • Hrana bogata vlaknima može izazvati nadimanje i gasove i teže se vari. Tokom epizode proliva ne preporučuju se integralne žitarice. Dajte detetu beli hleb i druge proizvode od belog brašna. Osim pšenice preporučuje se jedino ovas. Druge žitarice sačekaće svoj red kad se dete oporavi od proliva
 • Neke vrste povrća takođe imaju dosta vlakana i dovode do nadimanja. Preporučuje se krompir, šargarepa, bundeva, tikvice. Izbegavajte brokoli, pasulj, kukuruz, zeleno lisnato povrće
 • Voće oljuštite. Detetu će prijati banana, pečena jabuka, breskve, kajsije
 • Detetu su potrebne masti u ishrani, nemojte ih smanjivati. Preko barenog povrća prelijte kašičicu maslinovog ulja. U ovsenu kašu dodajte malu kašičicu putera od lešnika ili badema. U krompir pire dodajte kašičicu maslinovog ulja ili putera. Avokado je odličan izbor zbog velikog sadržaja „dobrih“ masti.
 • Pileća ili juneća supa, bareno ili dinstano meso, kuvana jaja obezbeđuju potrebne proteine
 • Umesto mleka dajte detetu jogurt ili mladi sir. Ukoliko se simptomi proliva pogoršaju, pauzirajte sa mlečnim proizvodima nekoliko dana.
 • Izbegavajte začinjenu i prženu hranu, kobasice, masna peciva, krofne. I zdrava deca ovu hranu treba da jedu samo povremeno, u ograničenim količinama.
 • Detetu sa prolivom potrebno je više soli nego u uobičajenoj ishrani. Ponudite slane krekere i perece.

Ishrana dece sa dijarejom

Predlozi za ishranu deteta sa dijarejom i recepti

Umesto uobičajenih slatkiša napravite smuti ili banana hleb.

Smuti: ½ čaše jogurta, ½ banane, nekoliko borovnica ili kašika seckanih jagoda, po želji mala kašičica putera od lešnika

Banana hleb: Umititi jedno jaje sa 50 gr smeđeg šećera, dodati 2 kašike ulja i veliku zrelu izgnječenu bananu. Dodati 125gr brašna sa malo soli i ½ kesice praška za pecivo. Po želji dodati cimet, muskatno orašče ili ekstrakt vanile- Peći i dugoljastom plehu.

Potaži od povrća su dobar način da dete pojede povrće, dobije potrebnu tečnost i minerale. Birajte blago povrće. Potaž  možete čuvati u frižideru i za sledeći dan ili obrok; u takav potaž nemojte dodavati krompir.

Ishrana dece sa dijarejom

Potaž od tikvica: manju glavicu luka i šargarepu iseckajte i kuvajte u blago posoljenoj vodi 10-ak minuta. Dodajte seckanu tikvicu i kuvajte još 10 minuta. Izmiksajte štapnim mikserom. Dodajte vode ako je previše gusto. Bolje je u početku staviti manje vode, pa dodati po potrebi. Servirajte detetu sa štapićima prepečenog hleba. Obratite pažnju: ako kupujete gotovi tost hleb, proverite deklaraciju! Tost hlebovi i druge trajne vrste hleba i peciva često sadrže brojne aditive, koji nisu potrebni ni zdravom ni bolesnom detetu.

Urađene su kliničke studije

Kontrolisane kliničke studije potvrdile su da redovna ishrana pomaže detetu da brže i lakše prebrodi akutni proliv. Deca sa prolivom dobro tolerišu  kompleksne ugljene hidrate (pirinač, krompir, hleb, proizvodi od pšenice). Potrebni su im i nemasno meso, jogurt, voće i povrće. Ishranu deteta sa prolivom ne treba prekidati ni odlagati. Treba sprovesti oralnu rehidraciju, ako je potrebna, a ishranu nastaviti već posle 4-6 sati.

Bolesno dete „ima pravo“ na smanjeni apetit i probirljivost. Posle epizode proliva, naročito ako je duže trajao (duže od 7 dana) potreban je još jedan period povećane brige o ishrani. Naredne dve nedelje vodite računa da dete jede dovoljno raznovrsne hrane. Ako je apetit smanjen nudite češće užine i dodatni obrok kvalitetne hrane.

Reference

European Society for Paediatric Gastroenterology, Hepatology and Nutrition/European Society for Paediatric Infectious Diseases:: Evidence-based Guidelines for the Management of Acute Gastroenteritis in Children in Europe JPGN 46:S81–S122, 2008.

Centers for Disease Control and Prevention. Managing Acute Gastroenteritis Among Children: Oral Rehydration, Maintenance, and Nutritional Therapy. MMWR 2003; 52 (RR-16): 1-16.

Dugogodišnji šef Neonatološkog odeljenja u Bolnici za ginekologiju i akušerstvo KBC „Zvezdara“. Član je Republičke komisije za podršku dojenja, porodične i razvojne nege novorođenčeta.
Preporučujemo vam...
Kako čitati knjige malom detetu
3 faze kako čitati knjige malom detetu
Kako čitati knjige malom detetu? Knjiga je važna za razvoj dece, ali neki mališani ih odbijaju. Kako dobiti interesovanje, fokus kod deteta i ljubav ka knjizi? Knjige su jedan prozorčić u čarobni svet i svako dete bi trebalo da dobije mogućnost da ’’gleda kroz taj prozorčić’’. Knjige pomažu u stimulaciji…
Virusna upala grla kod dece
Virusna upala grla kod dece – Simptomi, dijagnoza, terapija
Virusna upala grla kod dece je najčešći razlog  zbog kog roditelji dovode decu na pregled. Koji su simptomi virusne upale grla i kao se leči virusna upala grla? Medicinski naziv za upalu sluznice ždrela je faringitis  a krajnika-tonzilitis. Smatra se da je u 70% slučajeva tonzilofaringitis izazvan virusima. U tim slučajevima je…
Fotografi za trudnice Srbije u 2023. godini
Fotografi za trudnice Srbije u 2023. godini, darivanje koje je vaš portal Trudnoća i zdravlje organizovao, je završeno. Pogledajte sjajne fotoslajdere sa fotografisanja koje su nam podarili vrhunski fotografi, majstori fotografije koji svoju profesiju rade sa puno ljubavi. Fotografisanje trudnica u 9 gradova Fotografisanje u gradovima: Beograd, Novi Sad, Subotica,…