Potaži, Zdravi za Decu – Recepti

Potaži, Zdravi za Decu - Recepti

Najbolje  kod potaža je što deca zapravo nemaju pojma šta sve jedu, a ukoliko je servirate primamljivo kao mi, nema šanse da je ne pojedu.

Potaži su zdravi za decu a deci su omiljena vrsta čorbe

Najčešće se prave od od tikvice, brokolija, bundeve, celera, šargarepe, paradajza, graška… Ali, deo potaža zapravo može biti bilo koje povrće. Važno je samo da na kraju dobijete kremastu i ujednačenu strukturu, kojoj niko neće moći da odoli. Sve je toliko jednostavno, a jako ukusno. I što je najvažnije, potaži su zdravi za decu.

Kako da dete jede i povrće, koje  uobičajeno odbija?

Obično na karfiol ili brokoli od dece čujemo ono čuveno „bljak“. Ali kada ovo povrće serviramo u obliku potaža, pa još sve dodatno sve dekorišemo, deca će obrok  smazati za čas. Kremastu stukturu potažu, pored osnovnog povrća, daje i krompir. On se dodaje u skoro svaki potaž. Dovoljan je jedan manji krompir, koji ćete posle kuvanja umutiti sa ostalim povrćem. I kremasta struktura je zagarntovana.  Ukoliko želite malo intenzivniji ukus potaža, povrće prvo ispecite u rerni.  Uz povrće  dodajte i crni i beli luka. Onda takvo povrće mutite sa skuvanim krompirom i bujonom. Ukus će biti dosta intenzivniji.

Za manju decu, birajte blaže ukuse, koji se dobijaju kuvanjem povrća. Ako servirate i dekorišete kao mi, deca će biti oduševljena!

Recepti potaži

Potaži, Zdravi za Decu - Recepti
Foto: veselizalogaji

POTAŽ OD KARFIOLA

POTREBNO:

  • 1 srednja glavica karfiola
  • 2 srednja krompira
  • bujon (može i voda)
  • šolja mleka
  • so, biber, muskatni orah
  • za dekoraciju: šargarepa, peršun, borovnica

PRIPREMA:

Karfiol i krompir naliti vodom i kuvati oko 30 min. Kada je povrće kuvano, procedit. Ispasirati štapnim mikserom, da se dobije potpuno kompaktna smesa. Naliti jednu šolju bujona i jednu šolju mleka. Vratiti na ringlu da sve provri. Dodati so, biber i muskatni orah, po ukusu.

Potaži, Zdravi za Decu - Recepti
Foto: Veseli zalogaji

POTAŽ OD BUNDEVE

POTREBNO:

  • 1 manja bundeva
  • 2 manja ili jedan veći krompir
  • 1 čen belog luka
  • 1/2 kisele pavlake
  • so po ukusu
  • mleveni lan, za serviranje

PRIPREMA:

Očistite bundevu i krompir i stavite da se kuva u vodi (toliko vode da prekrije povrće) oko 45-60 min (zavisi od toga koliko je bundeva tvrda). Kada je povrće mekano, dodajte sitno sečeni ili izgnječeni beli luk. Sve ispasirajte štapnim miserom. Dodajte so po ukusu i na kraju kiselu pavlaku. Sve lepo izmešajte, malo prohladite i servirajte uz dodatak mlevenog lana.

Potaži, Zdravi za Decu - Recepti
Foto: Veseli zalogaji

POTAŽ OD GRAŠKA

POTREBNO:

  • 5 šolja graška
  • 2 krompira srednje veličine
  • komadić celera – opciono
  • 1 kašičica mlevenog lana
  • so, biber, muskatni orah
  • pavlaka za serviranje

PRIPREMA:

Oljuštite krompir i celer, pa zajedno sa graškom stavite da se kuva oko 30 min. Kada se povrće skuva, u šolju odlijte vodu, da biste lakše izblendirali. Dodajte so, biber i malo muskatnog oraha. Štapnim mikserom ili u blenderu sve umutite da dobijete glatku masu. Zatim dolijte vodu da biste dobili željenu gustinu. Čorbica treba da ima malo gušću strukturu. Na kraju, pri serviranju, umešajte mleveni lan i pavlaku.

Potaži, Zdravi za Decu - Recepti
Foto: Veseli zalogaji

POTAŽ OD BATATA I TIKVICE

POTREBNO:

  • 1 veći batat
  • 1 tikvica srednje veličine (najbolje organska, kako ne biste ljuštili koru i eliminisali važne vitamine)
  • 1 šolja pirinčanog mleka (ili nekog dr po želji)
  • so, biber, beršun i dr začini po želji

PRIPREMA:

Krompir oljuštiti i iseći na manje komade, a tikvicu oprati i iseckati. Sve preliti vodom i kuvati 20-25 min. Kuvano povrće ispasirati, dodati mleko i začine i putsiti da baci još jedan ključ. Po želji, pri serviranju možete dodati i pavlaku.

Potaži, Zdravi za Decu - Recepti
Foto: Veseli zalogaji

POTAŽ SA KELERABOM

POTREBNO:

  • 2 kelerabe
  • 1 paškanat
  • 2 srednja krompira
  • 1 l bujona ili vode
  • 2 kašike pavlake
  • so, muskatni orah, biber – po ukusu

PRIPREMA:

Oljuštite povrće i kuvajte ga u bujonu (ili vodi) oko 30 min., dok sve lepo ne omekša. Sklonite sa vatre, malo prohladite, dodajte začine. Umutite štapnim mikserom da dobijete kompaktnu kremastu smesu. Pre serviranja, dodajte pavlaku.

Od trenutka uvođenja povrća u ishranu (od 5. meseca života) pa nadalje, povrće  treba da bude obavezna stavka u dnevnom jelovniku svakog deteta!

Dipl. Marketing menadžer i autor bloga Veseli zalogaji. Autor veoma popularnih knjiga Veseli zalogaji, afirmiše zdravu ishranu roditelja i dece.
Preporučujemo vam...
Prijateljstva
Prijateljstva koja ne sklapamo kao odrasli ljudi
Prijateljstva, da, ali odraslim ljudima nedostaju prijatelji. Odrasli ljudi imaju poznanike. Ali kao da ne znamo šta treba da se uradi pa da nam od tih poznanika neko postane prijatelj. Šta je sa nekada jakim prijateljstvima? Prijateljstva u mlađem periodu Većina odraslih ljudi pati za pravim prijateljstvom, ali o tome…
dečije igračke
Zašto su dečije igračke važne za decu i kako odabrati najbolje?
Deca su po prirodi znatiželjna i radoznala, a igra je jedan od načina na koji istražuju svet oko sebe. Igračke su stoga neizostavni deo dečijeg sveta i omogućuju deci da razvijaju motoričke, kognitivne i socijalne veštine kroz igru. Međutim, s tako velikim izborom igračaka koje su dostupne na tržištu, odabrati…