Recepti za 5 zdravih potaža daće vam inspiraciju i za još kombinacija koje možete vi osmisliti. Najbolje kod potaža je što deca zapravo nemaju pojma šta sve jedu, a ukoliko je servirate primamljivo kao mi, nema šanse da je ne pojedu.
Potaži su zdravi za decu a deci su omiljena vrsta čorbe
Najčešće se prave od od tikvice, brokolija, bundeve, celera, šargarepe, paradajza, graška… Ali, deo potaža zapravo može biti bilo koje povrće. Važno je samo da na kraju dobijete kremastu i ujednačenu strukturu, kojoj niko neće moći da odoli. Sve je toliko jednostavno, a jako ukusno. I što je najvažnije, potaži su zdravi za decu.
Kako da dete jede i povrće, koje uobičajeno odbija?
Obično na karfiol ili brokoli od dece čujemo ono čuveno „bljak“. Ali kada ovo povrće serviramo u obliku potaža, pa još sve dodatno sve dekorišemo, deca će obrok smazati za čas. Kremastu stukturu potažu, pored osnovnog povrća, daje i krompir. On se dodaje u skoro svaki potaž. Dovoljan je jedan manji krompir, koji ćete posle kuvanja umutiti sa ostalim povrćem. I kremasta struktura je zagarntovana. Ukoliko želite malo intenzivniji ukus potaža, povrće prvo ispecite u rerni. Uz povrće dodajte i crni i beli luka. Onda takvo povrće mutite sa skuvanim krompirom i bujonom. Ukus će biti dosta intenzivniji.
Za manju decu, birajte blaže ukuse, koji se dobijaju kuvanjem povrća. Ako servirate i dekorišete kao mi, deca će biti oduševljena!
Recepti potaži

POTAŽ OD KARFIOLA
POTREBNO:
- 1 srednja glavica karfiola
- 2 srednja krompira
- bujon (može i voda)
- šolja mleka
- so, biber, muskatni orah
- za dekoraciju: šargarepa, peršun, borovnica
PRIPREMA:
Karfiol i krompir naliti vodom i kuvati oko 30 min. Kada je povrće kuvano, procedit. Ispasirati štapnim mikserom, da se dobije potpuno kompaktna smesa. Naliti jednu šolju bujona i jednu šolju mleka. Vratiti na ringlu da sve provri. Dodati so, biber i muskatni orah, po ukusu.

POTAŽ OD BUNDEVE
POTREBNO:
- 1 manja bundeva
- 2 manja ili jedan veći krompir
- 1 čen belog luka
- 1/2 kisele pavlake
- so po ukusu
- mleveni lan, za serviranje
PRIPREMA:
Očistite bundevu i krompir i stavite da se kuva u vodi (toliko vode da prekrije povrće) oko 45-60 min (zavisi od toga koliko je bundeva tvrda). Kada je povrće mekano, dodajte sitno sečeni ili izgnječeni beli luk. Sve ispasirajte štapnim miserom. Dodajte so po ukusu i na kraju kiselu pavlaku. Sve lepo izmešajte, malo prohladite i servirajte uz dodatak mlevenog lana.

POTAŽ OD GRAŠKA
POTREBNO:
- 5 šolja graška
- 2 krompira srednje veličine
- komadić celera – opciono
- 1 kašičica mlevenog lana
- so, biber, muskatni orah
- pavlaka za serviranje
PRIPREMA:
Oljuštite krompir i celer, pa zajedno sa graškom stavite da se kuva oko 30 min. Kada se povrće skuva, u šolju odlijte vodu, da biste lakše izblendirali. Dodajte so, biber i malo muskatnog oraha. Štapnim mikserom ili u blenderu sve umutite da dobijete glatku masu. Zatim dolijte vodu da biste dobili željenu gustinu. Čorbica treba da ima malo gušću strukturu. Na kraju, pri serviranju, umešajte mleveni lan i pavlaku.

POTAŽ OD BATATA I TIKVICE
POTREBNO:
- 1 veći batat
- 1 tikvica srednje veličine (najbolje organska, kako ne biste ljuštili koru i eliminisali važne vitamine)
- 1 šolja pirinčanog mleka (ili nekog dr po želji)
- so, biber, beršun i dr začini po želji
PRIPREMA:
Krompir oljuštiti i iseći na manje komade, a tikvicu oprati i iseckati. Sve preliti vodom i kuvati 20-25 min. Kuvano povrće ispasirati, dodati mleko i začine i putsiti da baci još jedan ključ. Po želji, pri serviranju možete dodati i pavlaku.

POTAŽ SA KELERABOM
POTREBNO:
- 2 kelerabe
- 1 paškanat
- 2 srednja krompira
- 1 l bujona ili vode
- 2 kašike pavlake
- so, muskatni orah, biber – po ukusu
PRIPREMA:
Oljuštite povrće i kuvajte ga u bujonu (ili vodi) oko 30 min., dok sve lepo ne omekša. Sklonite sa vatre, malo prohladite, dodajte začine. Umutite štapnim mikserom da dobijete kompaktnu kremastu smesu. Pre serviranja, dodajte pavlaku.
Od trenutka uvođenja povrća u ishranu (od 5. ili 6. meseca života) pa nadalje, povrće treba da bude obavezna stavka u dnevnom jelovniku svakog deteta!