Ishrana isključivo sirovom hranom, veliki rizik za zdravlje

Ishrana Isključivo Sirovom Hranom

Sadržaj

Ishrana isključivo sirovom hranom – NE! Ako je nešto superiorno onda bi trebalo da ispuni neke prosečne ljudske potrebe za mikro i makronutrijentima. Optimalna ishrana zahteva upravo to, a ishrana sirovom hranom nam to ne nudi.

Oprez – ishrana isključivo sirovom hranom, veliki je rizik za zdravlje

Treba biti oprezan, pri izboru načina ishrane, ne povoditi se za „modnim trendovima“, ovo se posebno odnosi na mlade ljude kojima nesmotreni izbori nikako ne mogu da donesu koristi, već zdravstvenu štetu.

Da li jedemo dovoljno sirove hrane?

Pobornici ovakvog načina ishrane su oko jedne stvari u pravu: danas ne jedemo dovoljno povrća, ali ni dovoljno sirove hrane. Sirove namirnice su vredan deo zdrave ishrane.  Dugoročno, isključivo sirova ishrana može da izazove zdravstvene probleme. Značajna količina rizika po zdravlje nadmašuje korisne strane ovakve ishrane. Zato je veoma važno u uravnoteženoj i pravilnoj ishrani, jesti raznovrsne presne i kuvane namirnice.

Ishrana Isključivo Sirovom Hranom

Postoje li zdravstveni rizici i pored suplementacije?

Međutim, postoji jedna grupa ljudi koja se tako hrani, vole, prija im i izabrali su, veruju da im je tako bolje. Jedan deo te grupe je izabrao vegansku ishranu bezmasnu, drugi deo koristi biljna ulja i biljne masnoće, koje i jesu dobrodošle zbog nekih vitamina i minerala, kojih nema u sirovom voću i povrću. Za ovakav vid ishrane potrebno je puno znanja i adekvatna suplementacija, ali i pored toga postoje zdravstveni rizici. Ni suplementi ne mogu da nadoknade nedostatak kalorija i proteina u ovakvoj ishrani.

Nutricionisti uvek preporučuju da se deo biljnih namirnica koristi u sirovom stanju a deo  samo ako  su u potpunosti termički obrađene ili pasterizovane. Kuvanjem se lakše dolazi do nekih hranljivih materija i antioksidanata koji se nalaze u namirnicama, na primer, likopena i beta karotena. Takođe, deaktiviraju se neka štetna jedinjenja u hrani (kuvanjem žitarica i mahunarki se smanjuju lektini i fitinska kiselina, koja u većim količinama, mogu da onemoguće organizmu da apsorbuje minerale). Pored toga, kuvanjem se uništavaju i štetne bakterije.

Ishrana Isključivo Sirovom Hranom

Koliko je teško biti istrajan?

Prilično je teško biti istrajan u ishrani sirovom hranom. Izbor namirnica je veoma ograničen kao i načini pripremanja obroka. Ishrana sirovom hranom  je obično neizbalansirana, jer mora da bude pretežno sačinjena ili od masti ili od voća da bi zadovoljila potrebe za kalorijama. Konzumira se  isključivo hladna hrana. Dnevno je potrebna velika količina organskog povrća i voća, što je između ostalog i veoma skupo…

Koji deficiti su najveći?

I pored najveće pažnje pri sastavljanju ovakvog jelovnika, ostaje deficit: proteina, vitamina B12 (koji je u ovoj hrani u neaktivnoj formi), B1,B9/folna kiselina, E, K,B7/biotin, D, minerala Ca, Fe i dr.

Takođe, često ljudi koji se hrane sirovom hranom, kažu da su uneli ishranom dovoljno kalorija. Međutim, ako bi pogledali tabele sa sastavom te hrane, videli bi da su često te  kalorije prazne, jer ne isporučuju sve što je organizmu potrebno. Ne retko se unosi previše šećera, što opterećuje jetru i pravi druge zdravstvene probleme…

Ishrana Isključivo Sirovom Hranom Zato, ako ste se opredelili za ovakav način ishrane, radite zdravstvene kontrole, laboratorijske analize, konsultujte se sa svojim lekarom i suplementirajte ishranu.

avatar
Saradnica sajta Trudnoća i zdravlje. Razvila je svoj program u ordinaciji STEP UP NUTRICIONISTA.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Vaspitanje dece i disciplina – Granica između strogosti i podrške

Sve o carskom rezu – Priprema, operacija i oporavak

Neredovne menstruacije posle porođaja – Kada otići kod lekara

Kako roditelji dece urednog razvoja mogu da podrže roditelje dece sa posebnim potrebama

Preporučujemo vam...

Uspeh trudnoće posle 40. je neizvestan. Mnoge žene zatrudne nakon 40 godina, neke pribegavaju posebnom tretmanu, a neke ne. Nakon 45. godine, prema mišljenju stručnjaka, gotovo je nemoguće zatrudnjeti bez...

Trudnoća posle 40. godine je sve prisutnija u savremenom društvu. Želja žena da zatrudne nakon 40, 45 ili čak 50 godina će verovatno nastaviti da se razvija. Zato je važno...

Gestacijski dijabetes pod kontrolom je moguć. Uz Vašu pažnju, promenu stila života i dobru saradnju sa doktorom koji prati Vašu trudnoću. Gestacijski dijabetes je oblik dijabetesa koji počinje tokom trudnoće...

Bol u leđima uz 4 simptoma, može zahtevati poziv lekaru. Uobičajeno, sama bol u leđima u trudnoći, bez propratnih simptoma samo je nelagodnost. Ne prihvatajte da je bol normalan deo...