Namirnice u Makrobiotičkoj Ishrani

Izbor Namirnica u Makrobiotičkoj Ishrani

Koje namirnice preporučuje makrobiotička dijeta (izbor načina ishrane) a koje treba izbegavati. Evo kratkog prikaza “poželjne” i “nepoželjne” hrane:

Izbor Namirnica u Makrobiotickoj Ishrani 3

Namirnice koje su dobrodošle u makrobiotičkoj ishrani:

  • Sve vrste svežeg povrća, naročito rotkvice, kuvano ili sveže lisnato povrće kao što su kupus, pečurke, luk, praziluk, brokoli, šargarepa, repa, razne vrste zeleniša, potočarka i karfiola, pečurke… osim dole navedenog “nepoželjnog” povrća
  • Sveže bilje, uključujući đumbir, klice, beli luk, itd., takođe soja sos, tamari sos, riblji sos, sirup od braon pirinča
  • Morsko povrće (morske trave) alge (laminarija, vakame, nori)
  • Pasulj i mahunarke, tofu, tempeh, pasulj azuki,sočivo, crni pasulj, leblebije, soja, naut
  • Orašasti plodovi i semena, uključujući susam, bundeve, badem i indijski orah
  • Neobrađene žitarice – to uključuje sve vrste riže (posebno smeđe), proso, ječam, heljdu, spelta, kinoa, raž, zob i organski gajeni kukuruz
  • Rezanci smeđeg pirinča, od heljde i drugih žitarica
  • Miso ili fermentisani sojini začin (i miso supa)
  • Nerafinisana ulja semenki sezama ili bundeve
  • Čaj – zeleni, crni, jasmin, beli, banča, maslačak, biljni itd.
  • Med, malteks, urma kao zaslađivači, pirinčani slad, prirodne arome
  • Morska so a kao začin  gomašio ( dobija se mlevenjem 12 delova pečenog susama I jednog dela morske soli)
  • Sojino mleko, mleko od riže, bademovo mleko
  • Riba i morski plodovi najviše 3 puta nedeljno
  • Voće se jede sušeno ili sveže , pretežno sa područja (lokalno) kada mu je sezona, izbegava se tropsko voće na ovom podneblju.
Izbor Namirnica u Makrobiotickoj Ishrani 2
Slatki makrobiotički zalogaji

Ulja

Zbog optimalnog unosa “dobrih masti”, trebalo bi koristiti više vrsta devičanskih ili  hladnoceđenih ulja za začinjavanje salata. Ulje iz repice ili pšeničnih klica, kao i sojino i orahovo ulje, obezbeđuju omega 3 masne kiseline, suncokretovo ulje ili ulje od kikirikija – omega 6, a maslinovo – mononezasićene masne kiseline. Za pečenje ili kuvanje namirnica koristite suncokretovo ili maslinovo ulje, mešavine ulja siromašnih zasićenim mastima ili kukuruzno ulje za blago dinstanje.

 

 

Hrana koju treba da izbegavate na makrobiotičkoj dijeti:

  • Prerađena hrana
  • Mlečni proizvodi
  • Meso
  • Jaja
  • Rafinisani šećer i zaslađivači
  • Čokolada ili proizvodi od kakaa
  • Većinu voća, pogotovu tropska
  • Kafa
  • Jaki ili ljuti začini
  • Odredjeno povrće: Ovo uključuje tamno obojena povrća, kao što je  plavi patlidžan, krompir i paprika.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Biotehnolog Na katedri za Biohemijsko inženjerstvo i biotehnologiju Rudarsko-metalurškog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Učestvuje na stručnim skupovima i aktivna je na polju estetike i anti-aging medicine.
Preporučujemo vam...
Rešite se pelenskog ojeda u 2 koraka
Rešite se pelenskog ojeda u 2 koraka
Pelenski ojed bebe je čest problem sa kojim se majke susreću. Koža bebe je osetljiva i nežna, a imunski sistem nezreo, tako da se svaka lezija kože mora ozbiljno shvatiti. Za potpuno funkcionalno i strukturno sazrevanje kože potrebne su i dve do tri godine.Šta je to pelenski ojed?Pelenski ojed (osip…
Olakšajte prirodni porođaj – Dianatal akušerski gel za lakši porođaj
Trudnice o izboru načina porođaja razmišljaju većinom u drugoj polovini trudnoće, najčešće u trećem trimestru. Predstavićemo vam podršku na porođaju. Informišite se o svim mogućnostima koje mogu olakšati i obezboliti porođaj, skratiti trajanje porođaja, obilazite porodilišta, ukoliko ima tih mogućnosti, gledajte uslove, raspitajte se… Ukoliko ste se opredelili za vaginalni…