Namirnice u makrobiotičkoj ishrani su važne, koje namirnice preporučuje makrobiotička dijeta (izbor načina ishrane) a koje treba izbegavati. Evo kratkog prikaza “poželjne” i “nepoželjne” hrane.
Namirnice u makrobiotičkoj ishrani koje su dobrodošle
- Sve vrste svežeg povrća, naročito rotkvice, kuvano ili sveže lisnato povrće kao što su kupus, pečurke, luk, praziluk, brokoli, šargarepa, repa, razne vrste zeleniša, potočarka i karfiola, pečurke… osim dole navedenog “nepoželjnog” povrća
- Sveže bilje, uključujući đumbir, klice, beli luk, itd., takođe soja sos, tamari sos, riblji sos, sirup od braon pirinča
- Morsko povrće (morske trave) alge (laminarija, vakame, nori)
- Pasulj i mahunarke, tofu, tempeh, pasulj azuki,sočivo, crni pasulj, leblebije, soja, naut
- Orašasti plodovi i semena, uključujući susam, bundeve, badem i indijski orah…
- Neobrađene žitarice – to uključuje sve vrste riže (posebno smeđe), proso, ječam, heljdu, spelta, kinoa, raž, zob i organski gajeni kukuruz
- Rezanci smeđeg pirinča, od heljde i drugih žitarica
- Miso ili fermentisani sojini začin (i miso supa)
- Nerafinisana ulja semenki sezama ili bundeve
- Čaj – zeleni, crni, jasmin, beli, banča, maslačak, biljni itd.
- Med, malteks, urma kao zaslađivači, pirinčani slad, prirodne arome
- Morska so a kao začin gomašio ( dobija se mlevenjem 12 delova pečenog susama I jednog dela morske soli)
- Sojino mleko, mleko od riže, bademovo mleko
- Riba i morski plodovi najviše 3 puta nedeljno
- Voće se jede sušeno ili sveže , pretežno sa područja (lokalno) kada mu je sezona, izbegava se tropsko voće na ovom podneblju.
Ulja u makrobiotičkoj ishrani
Zbog optimalnog unosa “dobrih masti”, trebalo bi koristiti više vrsta devičanskih ili hladnoceđenih ulja za začinjavanje salata. Ulje iz repice ili pšeničnih klica, kao i sojino i orahovo ulje, obezbeđuju omega 3 masne kiseline, suncokretovo ulje ili ulje od kikirikija – omega 6, a maslinovo – mononezasićene masne kiseline. Za pečenje ili kuvanje namirnica koristite suncokretovo ili maslinovo ulje, mešavine ulja siromašnih zasićenim mastima ili kukuruzno ulje za blago dinstanje.
Hrana koju treba izbegavati u makrobiotičkoj dijeti
- Prerađena hrana
- Mlečni proizvodi
- Meso
- Jaja
- Rafinisani šećer i zaslađivači
- Čokolada ili proizvodi od kakaa
- Većinu voća, pogotovu tropska
- Kafa
- Jaki ili ljuti začini
- Odredjeno povrće: Ovo uključuje tamno obojena povrća, kao što je plavi patlidžan, krompir i paprika.