Principi Makrobiotičke Ishrane

Makrobiotička Ishrana - Osnovni Principi, Benefiti i Neki Mogući Nedostaci

Sve više je poklonika  makrobiotičke  ishrane, onih koji izbegavaju meso, proizvode od mesa, industrijske prerađevine.

Želja  je da očuvaju zdravlje i izraze svoj stav o životnoj okolini. Makrobiotika  podrazumeva filozofiju, način i stil života, odnosno shvatanje sveta i događaja u njemu.

Značenje reči makrobiotika je „veliki život“

Macros (veliki) i bios (život). Po Kushi institutu, “Makrobiotika prepoznaje duboko značenje hrane, okoline, aktivnosti i stava na naše telo i emocije“. Makrobiotička ishrana ne daje zabrane, ona daje instrukcije o kvalitetnoj ishrani.

Makrobioticka Ishrana Osnovni Principi Benefiti i Neki Moguci Nedostaci 3

Šta je ključni koncept makrobiotičke ishrane?

Uključuje verovanja tradicionalne kineske medicine u yin i yang energiju kao balans tela i okoline. Bazirana je  na biljkama koje su podeljene na yin i yang biljke. Prema makrobiotičkoj teoriji, balans yin-yanga se stvara iz ishrane koja je skoro pa vegetarijanska, niskomasna sa balansom različitim makronutrienata, hrana koja ima različite energetske kvalitete i širok spektar vitamina i minerala. Makrobiotička ishrana se pretežno zasniva na hrani biljnog porekla, ali se preporučuje izvesna upotreba namirnica životinjskog porekla, pre svega ribe, sa niskim sadržajem zasićenih masti i holesterola.  Mlečni proizvodi se izbegavaju.

Šta je važno?

Izbor hrane, tehnika kuvanja, začinjavanje jela, zdravstveno stanje, pol, aktivnost pojedinca i godišnje doba su osnova za razumevanje pripremanja kvalitetnog makrobiotičkog obroka. Preporučuje se da baza budu namirnice sa svog  podneblja, pa su i recepti za makrobiotička jela prilagođena domaćim proizvodima.

U ishrani se koriste integralne, organske namirnice. Od žitarica koriste se  pšenica, pirinač, ječam, ovas, raž, proso, koriste se  i sezonsko povrće i voće, mahunarke i proizvodi od soje( tofu, tempeh), alge, orašasti  plodovi, kondimente (miso, tamari, šoju, kuzu, umeboši šljivu), nerafinisana biljna ulja (susamovo, suncokretovo…).

Koji su Principi?

Izbalansiranost u ishrani, holistički pristup, korišćenje integralnih namirnica, čistoća i kvalitet hrane…

Svaka osoba je jedinstvena, ne postoji dvoje ljudi koji treba ili mogu da jedu isto. Svaka osoba ima različite potrebe, zasnovane na takvim varijablama kao što su životno doba, godišnje doba rođenja, ranije navike u jelu, fizička kondicija, vrste aktivnosti i druge. Sve ovo moramo uzeti u obzir kada biramo i pripremamo svoju svakodnevnu hranu. Postoje tri osnovna tipa ljudi na osnovu kojih se vrši preporuka odabira namirnica koje im odgovaraju. To su pita, kafa i vata tip.

Kako se hraniti makrobiotički?

Makrobioticka Ishrana Osnovni Principi Benefiti i Neki Moguci Nedostaci 2

  • Ako ste se opredelili i odlučili da otpočnete da se hranite na makrobiotički način, učinite to postepeno, da prilagodite sistem za varenje, koji će tek vremenom moći da usvoji sve korisne sastojke iz žitarica i povrća.
  • Meso zamenite belom ribom, jedite je u manjoj količini, osetićete vremenom da vam se i menja čulo ukusa…
  • Pokušajte da nabavljate sveže organsko voće i povrće, kada god je to moguće. Poznato je da organski proizvedena hrana sadrži više hranljivih materija, vitamina i minerala. Osim toga ukus i miris kvalitetne i zdrave organske hrane se bitno razlikuje od proizvedene uz hemijske tretmane…
  • Bilo bi poželjno da hleb mesite sami po makrobiotičkim receptima, a pirinač kupujete integralni, kao i druge žitarice…
  • Pokušajte da od starta zamenite klasičnu kafu kafom od žitarica, uvedite redovno biljne čajeve koji će biti blagotvorni za vase zdravlje.
  • Čitajte deklaracije industrijskih proizvoda pažljivo i izbegavajte one koji imaju suviše veštačkih dodataka, aditiva, veštačke boje, veštačke arome (prirodno indentično znači  da nije prirodno) …
  • Ishrana treba da bude u skladu sa klimom i godišnjim dobom. Makrobiotika nastoji da stanje našeg organizma dovede u sklad sa svim sezonskim promenama i čini to na taj način što u hladnim zimskim mesecima stavlja naglasak na jang namirnice i metode kuvanja, dok je tokom leta u makrobiotičkoj ishrani naglasak više na jin, svježim i lako kuvanim namirnicama.

Jin 

Vlažnije, tamnije, sporije, slađe, mekše, lakše, hladnije, žensko..Jin namernice bile bi: med, šećer, sladoled, tropsko voće i povrće, mleko, jogurt, lubenica, grožđe, nar, limun, mandarina, breskva, šljiva, urma, plavi patliđan, grašak, tikvica, kupus, morska salata (laminarija), šargarepa, krastavac, pešun, paradajz, spanać, tikva, kikiriki, pečurke, proso, šaran.kefir, …

Makrobioticka Ishrana Osnovni Principi Benefiti i Neki Moguci Nedostaci 4

Jang 

Suvlje, svetlije, brže, slanije, tvrđe, teže, toplije, muško. U jang se svrstava sledeća hrana: sirevi, jaja, morski plodovi, kukuruz, senf, đumbir, biber, rotkva, banana, kruška, smokve, krompir, repa, celer, beli luk, mahunarke, sočivo, susam, heljda, pšenica, pirinač, propolis, susamovo, suncokretovo i kukuruzno ulje, kravllje mleko, testenina, brašno, zeleni i crni čaj, šećer, kokošija jaja, orah, mladi luk, ..

Najuravnoteženije namirnice po jin/jang kvalitetima su bela riba, integralne žitarice, semenke, jezgrasti plodovi, pasulj, biljni protein, korenje i stabljike povrća, voće.

Koji su nedostaci makrobiotičke ishrane?

Iako se pokazalo da makrobiotička dijeta ima dobre efekte, zabrinutost je da su makrobiotičke dijete bogate solju, nedostaje im adekvatna količina proteina, antioksidansa iz voća (koje je ograničeno u makrobiotici), vitamina D, kalcijuma i ponekad B vitamina.  Ako ulazite u ovakav način ishrane, savetujemo da se prvo obučite kod osobe koja je referentna za ovu oblast i istovremeno konsultujete svog izabranog lekara, koji ima uvid u vaše zdravstveno stanje. Tako, po holističkom principu, možete prilagoditi ishranu, jer, makrobiotika je instrukcija/preporuka i treba je prilagoditi sebi. 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Biotehnolog Na katedri za Biohemijsko inženjerstvo i biotehnologiju Rudarsko-metalurškog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Učestvuje na stručnim skupovima i aktivna je na polju estetike i anti-aging medicine.
Preporučujemo vam...
Rešite se pelenskog ojeda u 2 koraka
Rešite se pelenskog ojeda u 2 koraka
Pelenski ojed bebe je čest problem sa kojim se majke susreću. Koža bebe je osetljiva i nežna, a imunski sistem nezreo, tako da se svaka lezija kože mora ozbiljno shvatiti. Za potpuno funkcionalno i strukturno sazrevanje kože potrebne su i dve do tri godine.Šta je to pelenski ojed?Pelenski ojed (osip…
Olakšajte prirodni porođaj – Dianatal akušerski gel za lakši porođaj
Trudnice o izboru načina porođaja razmišljaju većinom u drugoj polovini trudnoće, najčešće u trećem trimestru. Predstavićemo vam podršku na porođaju. Informišite se o svim mogućnostima koje mogu olakšati i obezboliti porođaj, skratiti trajanje porođaja, obilazite porodilišta, ukoliko ima tih mogućnosti, gledajte uslove, raspitajte se… Ukoliko ste se opredelili za vaginalni…