Principi Makrobiotičke Ishrane

Principi Makrobiotičke Ishrane

Sadržaj

Koji su principi makrobiotičke ishrane? Sve više je poklonika  makrobiotičke  ishrane, onih koji izbegavaju meso, proizvode od mesa, industrijske prerađevine.  Želja  je da očuvaju zdravlje i izraze svoj stav o životnoj okolini. Makrobiotika  podrazumeva filozofiju, način i stil života, odnosno shvatanje sveta i događaja u njemu.

Koji su principi makrobiotičke ishrane?

Značenje reči makrobiotika je „veliki život“. Macros (veliki) i bios (život). Po Kushi institutu, “Makrobiotika prepoznaje duboko značenje hrane, okoline, aktivnosti i stava na naše telo i emocije“. Makrobiotička ishrana ne daje zabrane, ona daje instrukcije o kvalitetnoj ishrani.

Uključuje verovanja tradicionalne kineske medicine u yin i yang energiju kao balans tela i okoline. Bazirana je  na biljkama koje su podeljene na yin i yang biljke. Prema makrobiotičkoj teoriji, balans yin-yanga se stvara iz ishrane koja je skoro pa vegetarijanska, niskomasna sa balansom različitim makronutrienata, hrana koja ima različite energetske kvalitete i širok spektar vitamina i minerala. Makrobiotička ishrana se pretežno zasniva na hrani biljnog porekla, ali se preporučuje izvesna upotreba namirnica životinjskog porekla, pre svega ribe, sa niskim sadržajem zasićenih masti i holesterola.  Mlečni proizvodi se izbegavaju.

Principi Makrobiotičke Ishrane

Šta je važno kod makrobiotičke ishrane?

Izbor hrane, tehnika kuvanja, začinjavanje jela, zdravstveno stanje, pol, aktivnost pojedinca i godišnje doba su osnova za razumevanje pripremanja kvalitetnog makrobiotičkog obroka. Preporučuje se da baza budu namirnice sa svog  podneblja, pa su i recepti za makrobiotička jela prilagođena domaćim proizvodima.

U ishrani se koriste integralne, organske namirnice. Od žitarica koriste se  pšenica, pirinač, ječam, ovas, raž, proso, koriste se  i sezonsko povrće i voće, mahunarke i proizvodi od soje( tofu, tempeh), alge, orašasti  plodovi, kondimente (miso, tamari, šoju, kuzu, umeboši šljivu), nerafinisana biljna ulja (susamovo, suncokretovo…).

Principi Makrobiotičke Ishrane

Koji su Principi?

Izbalansiranost u ishrani, holistički pristup, korišćenje integralnih namirnica, čistoća i kvalitet hrane… Svaka osoba je jedinstvena, ne postoji dvoje ljudi koji treba ili mogu da jedu isto. Svaka osoba ima različite potrebe, zasnovane na takvim varijablama kao što su životno doba, godišnje doba rođenja, ranije navike u jelu, fizička kondicija, vrste aktivnosti i druge. Sve ovo moramo uzeti u obzir kada biramo i pripremamo svoju svakodnevnu hranu. Postoje tri osnovna tipa ljudi na osnovu kojih se vrši preporuka odabira namirnica koje im odgovaraju. To su pita, kafa i vata tip.

Kako se hraniti makrobiotički?

  • Ako ste se opredelili i odlučili da otpočnete da se hranite na makrobiotički način, učinite to postepeno, da prilagodite sistem za varenje, koji će tek vremenom moći da usvoji sve korisne sastojke iz žitarica i povrća.
  • Meso zamenite belom ribom, jedite je u manjoj količini, osetićete vremenom da vam se i menja čulo ukusa…
  • Pokušajte da nabavljate sveže organsko voće i povrće, kada god je to moguće. Poznato je da organski proizvedena hrana sadrži više hranljivih materija, vitamina i minerala. Osim toga ukus i miris kvalitetne i zdrave organske hrane se bitno razlikuje od proizvedene uz hemijske tretmane…
  • Bilo bi poželjno da hleb mesite sami po makrobiotičkim receptima, a pirinač kupujete integralni, kao i druge žitarice…
  • Pokušajte da od starta zamenite klasičnu kafu kafom od žitarica, uvedite redovno biljne čajeve koji će biti blagotvorni za vase zdravlje.
  • Čitajte deklaracije industrijskih proizvoda pažljivo i izbegavajte one koji imaju suviše veštačkih dodataka, aditiva, veštačke boje, veštačke arome (prirodno indentično znači  da nije prirodno) …
  • Ishrana treba da bude u skladu sa klimom i godišnjim dobom. Makrobiotika nastoji da stanje našeg organizma dovede u sklad sa svim sezonskim promenama i čini to na taj način što u hladnim zimskim mesecima stavlja naglasak na jang namirnice i metode kuvanja, dok je tokom leta u makrobiotičkoj ishrani naglasak više na jin, svježim i lako kuvanim namirnicama.

Principi Makrobiotičke IshraneJin 

Vlažnije, tamnije, sporije, slađe, mekše, lakše, hladnije, žensko.. Jin namernice bile bi: med, šećer, sladoled, tropsko voće i povrće, mleko, jogurt, lubenica, grožđe, nar, limun, mandarina, breskva, šljiva, urma, plavi patliđan, grašak, tikvica, kupus, morska salata (laminarija), šargarepa, krastavac, pešun, paradajz, spanać, tikva, kikiriki, pečurke, proso, šaran.kefir, …

Jang 

Suvlje, svetlije, brže, slanije, tvrđe, teže, toplije, muško. U jang se svrstava sledeća hrana: sirevi, jaja, morski plodovi, kukuruz, senf, đumbir, biber, rotkva, banana, kruška, smokve, krompir, repa, celer, beli luk, mahunarke, sočivo, susam, heljda, pšenica, pirinač, propolis, susamovo, suncokretovo i kukuruzno ulje, kravllje mleko, testenina, brašno, zeleni i crni čaj, šećer, kokošija jaja, orah, mladi luk, ..

Najuravnoteženije namirnice po jin/jang kvalitetima su bela riba, integralne žitarice, semenke, jezgrasti plodovi, pasulj, biljni protein, korenje i stabljike povrća, voće.

Koji su nedostaci makrobiotičke ishrane?

Iako se pokazalo da makrobiotička dijeta ima dobre efekte, zabrinutost je da su makrobiotičke dijete bogate solju, nedostaje im adekvatna količina proteina, antioksidansa iz voća (koje je ograničeno u makrobiotici), vitamina D, kalcijuma i ponekad B vitamina.  Ako ulazite u ovakav način ishrane, savetujemo da se prvo obučite kod osobe koja je referentna za ovu oblast i istovremeno konsultujete svog izabranog lekara, koji ima uvid u vaše zdravstveno stanje. Tako, po holističkom principu, možete prilagoditi ishranu, jer, makrobiotika je instrukcija/preporuka i treba je prilagoditi sebi.

avatar
Katedra za Biohemijsko inženjerstvo i biotehnologiju TMF Univerziteta u Beogradu. Aktivna je na polju estetike i anti-aging medicine.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Šta određuje uspeh trudnoće posle 40. i kakav je uspeh IVF-a

Zašto se javlja povodljivost kod deteta?

Trudnoća posle 40. godine i kako se pripremiti

Kako smišljanje priča sa decom podstiče razvoj – Ideje za priče

Neintegrisani primitivni refleksi i razvoj bebe

Preporučujemo vam...

Uspeh trudnoće posle 40. je neizvestan. Mnoge žene zatrudne nakon 40 godina, neke pribegavaju posebnom tretmanu, a neke ne. Nakon 45. godine, prema mišljenju stručnjaka, gotovo je nemoguće zatrudnjeti bez...

Trudnoća posle 40. godine je sve prisutnija u savremenom društvu. Želja žena da zatrudne nakon 40, 45 ili čak 50 godina će verovatno nastaviti da se razvija. Zato je važno...

Gestacijski dijabetes pod kontrolom je moguć. Uz Vašu pažnju, promenu stila života i dobru saradnju sa doktorom koji prati Vašu trudnoću. Gestacijski dijabetes je oblik dijabetesa koji počinje tokom trudnoće...

Bol u leđima uz 4 simptoma, može zahtevati poziv lekaru. Uobičajeno, sama bol u leđima u trudnoći, bez propratnih simptoma samo je nelagodnost. Ne prihvatajte da je bol normalan deo...