Sirevi i preporuke dnevnog unosa sireva u trudnoći

Sirevi i preporuke dnevnog unosa sireva u trudnoći

Sirevi i preporuke dnevnog unosa sireva u trudnoći.  Koliko i koje sireve trudnica treba da uvrsti u dnevnu ishranu? Kakve su zvanične preporuke u odnosu na potrebe u periodu trudnoće? Svakako, u planu ishrane trudnice, sir treba da bude zastupljen.

Sir je proizvod dobijen zgrušavanjem sirovog ili termički obrađenog mleka, obranog mleka, delimično obranog mleka, surutke, mlaćenice, pavlake ili kombinacije tih sirovina. Sirevi se razlikuju  prema količini mlečne masti, a za trudnice je preporučljiv posni sir, odnosno sir koji sadrži manje od 15% mlečne masti u suvoj materiji.

Vrste sireva i koji je najpoželjniji u trudnoći?

Prema izgledu (konzistenciji, građi testa) i sadržaju vode sirevi mogu biti: tvrdi, polutvrdi, meki, sveži i sirni namazi, od kojih su za trudnice najpoželjniji sveži sirevi po mogućstvu neslani.

Šta sadrži sveži sir?

Sastav svežeg sira se razlikuje od mleka, 100 grama  sadrži : 12.5 g proteina,  0.02 mg vitamina B1, 0.16 mg vitamina B2, 0.8 mg vitamina B3,  0.07 mg vitamina B6,  0.62 mikrograma vitamina B12, 90 mg kalcijum, 130 mg fosfora, 9 mg magnezijuma, 140 mg kalijuma i 0.4 mg cinka.

Šta trudnica dobija sa 50g sira?

Konzumiranje 50 g svežeg sira obezbeđuje : 9% dnevnih potreba za proteinima,   6% za vitaminom B2, 12% za vitaminom B12, 5% za kalcijumom i  9% za fosforom.

Sirevi i preporuke dnevnog unosa sireva u trudnoći

Kakva je preporuka dnevnog unosa sira u trudnoći?

Preporuke su da trudnice svakog dana konzumiraju  oko 50 g svežeg sira sa smanjenim sadržajem soli.

O mladim belim sirevima

Mladi sir je vrsta sira koja blagotvorno deluje na ljudski organizam. U zavisnosti od količine surutke i nivoa vlažnosti, postoje suvi i vlažni sirevi. Kod suvog mladog sira, proceđena je surutka, pa mu to daje pomalo slatkast ukus. Vlažni sir je mešavina surutke sa kremastim prelivom. Kvalitet mladog sira, određuje se proverom njegovpg sastava, ukusa, konzistencije i količine surutke. Ne bi trebalo ni da je suviše čvrst ni suviše pastozan. 

Mladi sir sadrži nutritivne komponente mleka ali i probiotičke komponente,  jer prolazi kroz proces fermentacije. Probiotici su dokazano korisni za zdravlje. Hrana i nauka o ishrani danas imaju potpuno nove dimenzije i koncepte. U prošlosti je glavna uloga hrane bila preživljavanje i malo se pažnje se posvećivalo negativnom, odnosno pozitivnom efektu na zdravlje. Danas se sve više govori o funkcionalnoj hrani, koja sadrži sastojke koji pozitivno deluju na jednu ili više ciljanih funkcija u telu. Radi poboljšanja zdravlja, sve više potrošača zainteresovano je za njena potencijalna svojstva.

Profesor Emeritus, bromatology. Profesor emeritus je redovni profesor u penziji, koji se posebno istakao svojim naučnim, stekao međunarodnu reputaciju i postigao rezultate u obezbeđivanju nastavno-naučnog, u oblasti za koju je izabran.
Preporučujemo vam...
Kako hranimo bebu
12 razloga za komunikaciju – Kako hranimo bebu?
Kako hranimo bebu? Da li komuniciramo sa bebom ili koristimo „digitalnu dadilju“ tj. telefon ili tablet?Kako hranimo bebu?Nisam pronašla studiju koja istražuje  procenat roditelja koji  hrani dete uz pomoć „digitalne dadilje“tj. omiljenog sadržaja za decu na telefonu/tabletu ali bi bilo zanimljivo istražiti. Da li ste se nekada pitali da li…
sunce je plavo
Sunce je plavo!
Sunce je plavo? Da li ste znali da spektar sunčevog zračenje ne podrazumeva samo ultra ljubičasto i infra crveno zračenje? Deo sunčevog spektra koji je veoma značajan, a koji je sve više u fokusu naučnika je upravo PLAVA SVETLOST – deo vidljivog spektra sunčevih zraka.Sunce je plavo!Poznata nam je plava…