Kada počinje postporođajna depresija i koliko može trajati?

Kada počinje postporođajna depresija

Sadržaj

Saznajte kada počinje postporođajna depresija i koliko dugo možete očekivati da će trajati nakon rođenja vašeg deteta.

Lekari su prešli dug put ka razumevanju, lečenju i savetovanju pacijenata o postporođajnoj depresiji (PPD). Ali mnoge žene i dalјe ulaze u trudnoću i postporođaj sa pitanjima: Kada počinje postporođajna depresija? Kada se završava? Koliko dugo traje postporođajna depresija? Kako da znam da li imam PPD?

Kada počinje postporođajna depresija

Kada počinje postporođajna depresija (PPD)

Postporođajna depresija zapravo može da počne bilo kada u prvoj godini Vaše bebe. Može trajati godinama. PPD takođe može povećati rizik od drugih poremećaja mentalnog zdravlјa kasnije u životu.

U proseku, postpartalna depresija (PPD) obično počinje u prve tri nedelјe nakon porođaja. I to, prema Američkom koledžu akušera i ginekologa (ACOG). Ali može početi da izlazi na površinu pre ili posle toga.

U nekim slučajevima, depresija se može javiti pre porođaja i preneti se u period novorođenčeta. U stvari, svako ko ima simptome depresije ili anksioznosti, bilo pre ili tokom trudnoće, ima povećan rizik od PPD.  Svaki simptom koji se može javiti posle porođaja može početi u trudnoći. Kod nekih mama, simptomi PPD-a nastaju odmah nakon porođaja. Važno je da PPD nije samo nešto što nove mame mogu iskusiti. Može da počne bilo gde i bilo kada tokom prve godine Vašeg deteta, kaže ACOG.

Kada počinje postporođajna depresija

Šta je uzrok postporođajne depresije?

Iako ne postoji jedinstveni uzrok za PPD, stručnjaci veruju da je za to kriv nagli pad hormona estrogena i progesterona nakon porođaja. Na isti način kao što  manje hormonske promene izazivaju promene raspoloženja pred menstruaciju.

Simptomi postporođajne depresije (PPD)

Majke kojima je dijagnostikovan PPD mogu imati neke ili mnoge od sledećih simptoma:

  • Depresivno raspoloženje.
  • Gubitak interesovanja za aktivnosti u kojima su prethodno uživali.
  • Poremećaji spavanja i/ili umor.
  • Promene apetita.
  • Gubitak koncentracije.
  • Osećaj krivice ili bezvrednosti.
  • Promene raspoloženja ili razdražlјivost.
  • Opsesivne misli o brizi o njihovoj bebi.
  • Misli o povredi svoje bebe.
  • Samoubilačke misli (pogađaju do jedne od pet osoba sa PPD).

Pored samoobrazovanja, korisno je da pripremite svog partnera ili bilo koje druge osobe za podršku u Vašem životu kako biste bili sigurni da su svesni znakova i simptoma PPD-a. Na taj način Vam mogu pomoći da pronađete profesionalnu negu ako Vam zatreba.

Često je veoma teško za nekoga ko je usred PPD-a da prepozna da mu je potrebna pomoć. Kao i da posegne za njom. Tako, da je klјučno da lјudi koji su Vam najbliži budu svesni šta može biti prolazni „bejbi bluz“ i šta bi moglo biti ozbilјnije.

Kada počinje postporođajna depresija

Koliko traje postporođajna depresija?

Za razliku od povremenog „bebi bluza“, PPD traje najmanje dve nedelјe. Međutim, može da se zadrži mesecima ili čak godinama.

Istraživanja sugerišu da što duže osoba ima PPD nakon porođaja, veća je verovatnoća da će doživeti hroničnu depresiju. Na primer, jedna studija je otkrila da je većina porodilja koje su doživele tešku depresiju dva i osam meseci nakon porođaja nastavila da doživlјava simptome depresije više od 10 godina kasnije.

Iako nedostaju istraživanja o iskustvima mentalnog zdravlјa trans i nebinarnih roditelјa, neka istraživanja sugerišu da osećaj izolacije koji mnogi trans i nebinarni lјudi doživlјavaju ukazuju na mogući veći rizik od PPD-a.

Iz tog razloga, najbolјe je konsultovati lekara o svim simptomima PPD čim se pojave. Kao i kod svakog poremećaja, što se pre leči PPD, to je bolјa prognoza za majku i celu porodicu.

Da li postporođajna depresija utiče na očeve?

Istraživanja pokazuju da oko 8% do 10% novopečenih očeva doživlјava PPD. Pri čemu se poremećaj često javlјa kasnije tokom prve godine života njihove bebe.

Kod partnera PPD može biti uzrokovano nedostatkom sna , između ostalih faktora.  PPD je veoma povezan u tome kako utiče na parove. Očevi sa partnerima koji imaju PPD imaju veću verovatnoću da i sami dožive PPD, doživlјavajući ga do 50% vremena. Vremenski okvir nakon porođaja za partnere može biti veoma sličan onom kod majki. Prvih nekoliko nedelјa je teško prilagođavanje za oba roditelјa, ali ako se očevi nakon toga još uvek muče i depresivni su, trebalo bi da odmah potraže lečenje.

Kada počinje postporođajna depresija

Pronalaženje pravog PPD tretmana

Najefikasniji tretman za PPD je kombinacija psihoterapije i lekovi. Mnoge druge terapije, kao što su terapija razgovorom, kognitivna bihejvioralna terapija i grupna terapija, takođe mogu biti efikasne. Ne trebaju svim pacijentima lekovi.

Takođe se  naglašava važnost rada sa praktičarom koji je specijalizovan za mentalno zdravlјe majki, ako je moguće. Ako nemate pristup stručnjaku za mentalno zdravlјe koji radi sa mamama nakon porođaja, počnite tako što ćete razgovarati sa svojim lekarom za negu trudnoće. Mnogi ginekolozi su obučeni da pruže osnove podrške mentalnom zdravlјu nakon porođaja. Pa čak i ako Vam ne mogu lično pomoći, trebalo bi da budu u mogućnosti da Vas upute kod specijaliste.

I zapamtite, iako može biti izazovno preduzeti korake za sebe kada već imate posla sa novom ulogom majke, veliki deo brige o Vašoj bebi je da se pobrinete da i Vi budete fizički i mentalno zdravi koliko god je to moguće. Zato se obratite za pomoć ako se borite, jer to nije važno samo za Vas, važno je i za Vašu porodicu.

Nema bolјeg poklona Vašem detetu od srećne, zdrave, utemelјene majke.

avatar
Radi u Porodilištu Opšte bolnice „Sveti Luka“ u Smederevu. Učesnik brojnih stručnih skupova.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 2
Femibion 1 i 2
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Šta ako dete udari odraslu osobu – Kako reagovati?

5 razloga zašto je važno da decu vodimo na selo

Zdravlje roditelja utiče na zdravlje deteta – Koji roditelj ima veću ulogu u tome?

6 popularnih dijeta – Koje su prednosti i koji nedostaci – Šta kaže nauka

Zašto su trudnice posebno privlačne komarcima i 5 preporuka

Preporučujemo vam...

Hipnoporođaj je tehnika koja se sve više koristi kao prirodan i holistički pristup olakšavanju porođaja. Ova tehnika kombinuje elemente duboke relaksacije, vizualizacije i pozitivnog menatalnog stanja. I to, kako bi...

Savremeno vođenje porođaja znači da u svakom trenutku pratimo i kontrolišemo tok porođaja. Cilj ovakvog vida porođaja je da se smanji morbiditet i mortalitet fetusa. Takođe, da se smanji broj...

Možda ćete primetiti prekomerno opadanje kose posle porođaja. Ne brinite, to je sasvim normalno. Evo šta nove mame treba da znaju o gubitku kose posle porođaja. Dakle, koliko dugo traje...

Koje pomoći za mame koje pate od postporođajne depresije su dostupne? Otkriveno je da žene sa postporođajnom depresijom preferiraju psihoterapijsku pomoć, spram farmakoterapije. I to, one vrste koja podrazumeva blaži,...