Kako bezbedno lečiti bubuljice u trudnoći – Šta nije bezbedno?

Bubuljice u trudnoći

Sadržaj

Bubuljice u trudnoći su uobičajene i obično se mogu izlečiti samopomoću kod kuće. Ako smatrate da Vam je potreban jači tretman akni, razgovarajte sa lekarom. Neki lekovi za akne su u redu za upotrebu u malim količinama i ograničeno vreme. Ali neki predstavlјaju ozbilјne rizike za trudnoću.

Bubuljice u trudnoći

Trudnoća je hormonski tobogan, nastupaju brojne promene uklјučujući i pojavu akni. Za neke srećne žene, trudnoća predstavlјa tretman lepote kože koji nadmašuje sve što možete kupiti u teglici. Ali mnoge druge preskaču taj „sjaj u trudnoći“ i umesto toga se suočavaju sa problemima kože u vezi sa trudnoćom kao što su akne.

bubuljice u trudnoci
Treba voditi računa i kod izbora dekorativne kozmetike (šminke), pogotovo pudera i prednost dati kamenim i puderima u prahu.

Evo šta treba da znate o aknama u trudnoći, uklјučujući šta ih uzrokuje i kako ih bezbedno lečiti.

Šta je uzrok pojave bubuljica u trudnoći?

Porast progesterona u prvom tromesečju ima tendenciju da poveća proizvodnju ulјa u trudnoći. Kod nekih je ulјe lakše i hidratantno, dajući vam onaj čuveni trudnički sjaj. Ali ako je jedinstvena mešavina hormona trudnoće u Vašem telu posebno jaka, možda ćete se sresti sa aknama. I to, kakve niste videli od srednje škole.

Da biste razumeli kako ova povećana proizvodnja ulјa može da izazove akne, evo brze nauke o tome kako se bubulјica formira. Lojne žlezde kože luče sebum (ulјe) u pore. Ako je dovolјno leplјiv i gust, sebum zadržava mrtvu kožu ćelije i prlјavština, začeplјujući pore. Ti čepovi stvaraju švedski sto   i savršeno mesto za skrivanje bakterija Propionibacterium acnes. One potom cvetaju i izazivaju erupcije koje vidite i osećate. Drugi faktori pored hormona takođe mogu doprineti aknama u trudnoći. Na primer, trudnice izgledaju preopterećenije, a stres je kriptonit čiste kože. Ako Vam su na koži izbijale akne tokom menstruacije, verovatno ćete primetiti da se ista stvar dešava tokom ranih meseci trudnoće.

Saveti za bezbedno lečenje bubuljica u trudnoći

Isprobajte sledeće metode lečenja akni u trudnoći.

bubuljice u trudnoci
Kada biramo kozmetiku: Komedogeni NE, nekomedogeni DA. Oznaka 0 znači da je sastojak potpuno nekomedogen, dok su 4 i 5 oznake za izrazito komedogene komponente.

Oprez sa proizvodima protiv akni

Mnoge žene koje imaju akne preteruju sa proizvodima. Bombarduju svoju kožu oštrim formulama i isušuju joj vlagu u pokušaju da očiste pore i isuše ulјe. Budite upozoreni: Ta strategija obično Vam ostavlјa više zapalјenja i oslablјenu kožnu barijeru podložnu iritaciji.

Uspostavite pametnu dnevnu rutinu

Da biste uklonili trudničke akne, počnite sa nekoliko nežnih proizvoda bez recepta. Američki koledž akušera i ginekologa (ACOG) preporučuje pranje lica dva puta dnevno blagim sredstvom za čišćenje i mlakom vodom. I ne zaboravite svoje vlasište na poglavini! Kako se proizvodnja ulјa povećava tokom trudnoće, možda ćete primetiti i da Vam vlasište postaje masnije.

bubuljice u trudnoci
Parafin zatvara pore, ne dozvoljava koži da diše i to dovodi do pojave komedona (mitisera). Kao i razni sulfati i parabeni, natrijum hlorid, lanolin, lanolinska kiselina, gliceril-3-diizostearat…

Pokušajte sa pilingom

Često su trudničke akne uzrokovane porama začeplјenim ulјem, pa ih očistite mehaničkim pilingom. Ovi proizvodi mogu da sadrže sintetičke perle ili mlevene lјuske orašastih plodova, koji pomažu u uklanjanju mrtve kože.

Šta god da radiš, ne istiskaj akne

Trudnicama često izbijaju akne oko vilice, brade i usta. Bubulјice izgledaju crvene i upalјene. Vaša koža zacelјuje sporije, tako da „stiskanje“ izaziva kraste i to može potrajati nedelјama. Američka akademija za dermatologiju (AAD) preporučuje izbegavanje istiskanja bubulјica jer to može dovesti do:

 • Trajni ožilјci.
 • Očiglednije bubulјice.
 • Više bola.
 • Infekcije.

Ako imate veliku, bolnu mrlјu, dermatolog Vam može pomoći da je bezbedno izvadite ili isušite.

Posetite dermatologa

Ako se Vaše akne u trudnoći ne pobolјšaju u roku od nekoliko nedelјa nakon dosledne rutine, ili ako su akne ozbilјne ili Vam zaista smetaju, idite kod sertifikovanog dermatologa umesto da isprobavate niz novih proizvoda. Akne kod odraslih je ozloglašeno teško lečiti. Ono što funkcioniše za jednu osobu možda neće raditi za Vas, a personalizovani režim može biti efikasan.

bubuljice u trudnoci
Pojedina biljna ulja, sojino, ulje noćurka, ili ulja pšeničnih klica i kokosovo takođe mogu dovesti do pojave komedona (mitisera).

I zapamtite: ne osećajte se lose zbog bubuljica!

Ne kažemo da morate da šetate okolo i osećate se dobro zbog svojih trudničkih akni, ali bubulјice nisu razlog za skrivanje. U stvari, sve više i više poznatih ličnosti i uticajnih lјudi objavlјuje fotografije na Instagramu na kojima se nalaze fleke od bubulјica jarkih boja ili njihove nefiltrirane izbočine. „Pokret za pozitivne bubulјice“ pomaže lјudima da shvate koliko su akne u stvari uobičajene i da ne bi trebalo da se osećaju loše zbog toga.

Bezbedni i nebezbedni lekovi za bubuljice u trudnoći

Ako trudničke akne ne nestanu sa osnovnim promenama u rutini nege kože, možda ćete biti u iskušenju da posegnete za nečim jačim. Zapamtite da su neki uobičajeni lekovi u redu za upotrebu tokom trudnoće, dok drugi nisu bezbedni.

Bezbedniji lekovi za bubuljice u trudnoći

Prema ACOG-u, sledeći sastojci za borbu protiv akni su bezbedni za upotrebu tokom trudnoće kada se koriste lokalno:

 • Benzoil peroksid
 • Azelaična kiselina
 • Salicilna kiselina
 • Glikolna kiselina

Ipak, najbolјe je koristiti ove sastojke u najmanjoj količini i u najkraćem mogućem vremenskom roku. Razgovarajte sa vašim lekarom za uputstva o korišćenju ovih proizvoda za akne u trudnoći.

bubuljice u trudnoci
Dobrodoišli su u sastavu proizvoda za lice: vitamin C, E i A, aloe vera, alantoin, hijaluronska kiselina, natrijum-hijaluronat, ulje jojobe, suncokretovo ulje, ulje avokada i kikirikija i drugi.

Nebezbedni lekovi za akne u trudnoći

Većina poznatih proizvoda i lekova protiv akni, uklјučujući retinoide, oralni izotretinoin, spironolakton. Takođe i oralne tetracikline (grupa antibiotika) i kombinovane pilule za kontrolu rađanja. Oni nisu bezbedni kada ste trudni ili dojite.

Prema AAD-u, sledeće ne treba koristiti za akne u trudnoći:

 • Isotretinoin
 • Tazaroten
 • Spironolakton
 • Adapalene

Određeni lekovi koji se koriste za lečenje akni mogu izazvati ozbilјne urođene poremećaje kada se uzimaju tokom trudnoće. Uvek je najbolјe prvo proveriti kod lekara. Neki lokalni i oralni antibiotici se smatraju bezbednim. Međutim, tetraciklini mogu izazvati promenu boje fetalnih zuba i uticati na rast fetalnih kostiju.

avatar
Radi u Porodilištu Opšte bolnice „Sveti Luka“ u Smederevu. Učesnik brojnih stručnih skupova.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion 2
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Šta ako dete udari odraslu osobu – Kako reagovati?

5 razloga zašto je važno da decu vodimo na selo

Zdravlje roditelja utiče na zdravlje deteta – Koji roditelj ima veću ulogu u tome?

6 popularnih dijeta – Koje su prednosti i koji nedostaci – Šta kaže nauka

Zašto su trudnice posebno privlačne komarcima i 5 preporuka

Preporučujemo vam...

Zdravlje roditelja utiče na zdravlje deteta, kažu stručne studije. Iako uglavnom gledamo u majke i mislimo da je sve na njima, naučna istrazivanja jasno stavljaju do znanja da je zdravlje...

Koje su prednosti i nedostaci popularnih dijeta? Kada je reč o ishrani, teško je zanemariti sveprisutne trendove i savete koji kruže medijima. Dijete (načini ishrane), su tema koja izaziva mnogo...

Saznajte zašto su trudnice posebno privlačne komarcima i kako da izbegnete ujede komaraca. I naravno, i bolesti koje prenose komarci. Osim što su neverovatno dosadni, komarci predstavljaju pretnju po javno...

Razdražljivost i bes u trudnoći nisu tako retka pojava. Promene raspoloženja tokom trudnoće nisu ničiji prijatelj. Ali šta se dešava ako Vas toliko naljute da vidite crveno? Evo kako da...