Katarina Stojković i Veseli Zalogaji

Kreativna mama Katarina Stojković

Sadržaj

Naša kreativna mama je Katarina Stojković, mama i supruga i kreator brenda Veseli zalogaji, autor knjige i  istoimenog poznatog bloga. Katarina je mama i supruga, dipl marketing menadžer sa specijalizacijom iz oblasti PR-a, autorka knjige i blogerka. Od svog hobija i ljubavi prema porodici, kreirala je brend!

Katarina Stojković, kreativna mama

Kreativna mama Katarina Stojković
Veseli zalogaji su moj hobi, u kome danas uživamo i deca i ja.

Kako je startovala vasa karijera?

Još kao gimnazijalka sam uplovila u novinarske vode, a punih 15 godina sam radila kao urednik i radio voditelj. Paralelno sa tim, bila sam deo produkcijske kuće, iz koje su izlazili veliki TV projekti. Bilo je to mesto gde sam naučila puno toga.

Svo to iskustvo doprinelo je da nakon što sam postala mama svu energiju i slobodno vreme usmerim na sopstvene projekte, koje sam objedinila pod nazivom Veseli zalogaji. Veseli zalogaji su moj hobi, a ne primarni posao, mada često volim da kažem sa su Veseli zalogaji zapravo moje treće dete.

Sigurno vas često pitaju, kako sve stižete?

Kada me pitaju kako sve stižem, moj odgovor je: “Radim isključivo stvari koje volim i onda mi ništa nije teško”. Obožavam sport i upravo je moj “full-time-job” i povezan sa ovom oblašću.

Od kada ste fan zdrave ishrane?

Nemam problem da priznam da se pre dece nisam zdravo hranila. Kasni doručak, puno grickalica, jako kasne večere… Međutim, kada sam dobila prvu ćerku, kreće novo poglavlje. Jako puno sam čitala i edukovala se na temu prvih obroka najmlađih. Bilo mi je zanimljivo da slušam i gledam prijatelje  dok im objašnjavam da detetu kuvam proso i kinou, da pravim čia puding i hleb bez brašna sa semenkama. Njihovi izrazi lica su mi govorili da ono što radim treba da predstavim i široj publici.

Prvo je nastala knjiga Veseli zalogaji, koju je Vulkan izdavaštvo podržalo i objavilo. Knjiga ima preko 150 zdravih ideja, uz bogate ilustracije i ideje kako napraviti zdravi obrok, a da ujedno detetu bude dovoljno privlačan da ga pojede.

Kreativna mama Katarina Stojković

Kreativna mama Katarina Stojković

 

Paralelno sa knjigom, dobila sam ideju da napravim i jedan poseban tanjir, na kojem će deca kreirati svoje neodoljive obroke i opet na jedan zabavan način biti inspirisani da probaju neke nove ukuse. Uz ta dva proizvoda, kreće i promocija kroz društvene mreže, gde danas imam sjajnu publiku koja me dodatno motiviše da radim još više i još bolje.

Kreativna mama Katarina Stojković
Uskoro, nadamo se i novoj knjizi, koja je inspiracija mamama!

Vaše “tanjire” deca i mame obožavaju, šta vas najčešće pitaju?

Mame me uglavnom pitaju, kako da one privole decu da jedu zdravo. Moj prvi savet glasi:

Budite uzori svojoj deci

Ukoliko mame i tate kod kuće klopaju nezdravo, ne može se očekivati da će dete jesti nešto drugo. Mi smo deci uzor i oni oponašaju ono što od nas vide.

Drugi savet koji se takođe pokazao kao jako koristan je:

Uključite decu u proces pripreme obroka

Kada mališani zavrnu rukave i kada im stavite kuvarske kecelje i kapice, postaju beskrajno ponosni i šta god zajedno da napravite, oni će imati želju da to probaju.

I ono što je još važno:

Sasvim je ok da deca nešto i ne vole

Nemojte ih terarati da neke zdrave stvari jedu po svaku cenu. I mi veliki dosta toga ne volimo, tako da i oni imaju to isto pravo.

Kreativna mama Katarina Stojković
Kaća i Lana

  Kako uključujete svoju decu?

Trikovi kojima se i sama često služim je da sa decom pravim nedeljne jelovnike, gde i oni biraju i odličuju šta ćemo kog dana pripremati za koji obrok. Takodje, volim da napravim zdrave grickalice, keksiće i kolače i da ih nosim napolje, kada smo u parkiću, šetnji ili na nekom izletu. U takvim okolnostima, kada su deca jako aktivna i sa drugarima, vrlo često se dogodi da će pojesti stvari koje kod kuće ne bi ni pogledali. Takve situacije su sjana prilika za testiranje novih ukusa i receptura.

Zato, pustite mašti na volju, uživajte sa svojim klincima što više u zajedničkim aktivnostima, budite im pravi primer dobrih vrednosti i borba za pravi izbor zdravih i kvalitetnih obroka će biti mnogo lakša.

Kreativna mama Katarina Stojković,
Kaća i Neva

Kako nastaju kreativni i zabavni tanjiri?

Moje ćerke sada imaju 5 i 7 godina i u skladu sa njihovim interesovanjima, rađaju se i kreativne ideje. Zato je na profilu malo veći broj princeza i likova koje devojčice vole. Kada čitamo priče, vrlo često se desi da mi kažu: “Mama, ajde nam sutra napravi Mikija i Mini” i tada već kreće plan kako da kreiram ove likove, a da ujedno deci dam kvalitetn i nutritivno bogat obrok.

Koje boje koristite, verujem prirodne?

Pitanja koja takođe često dobijam su na koji način dobijam boje koje koristim pri kreiranju likova. Reč je najčešće o začinima ili voću i povrću u prahu koje dodajejem različitim namazima i tako dobijam crvenu, plavu, zelenu, žutu, ljubičastu…

CRVENA – cvekla; ZELENA – baby spalać ili spirulina; ŽUTA – kurkuma;  PLAVA – plava spirulina;  LJUBIČASTA – borovnica; CRNA – mastilo sipe

Kreativna mama Katarina Stojković,

Uz ove boje, mogu se bojiti i palačinke, testo, filovi za tortu, ali i farbati jaja za Uskrs.

I za kraj, želim da poručim svima da svako od nas u sebi ima neku dozu kreativnosti. Treba je samo pronaći, aktivirati i uživati u njoj. Ujedno, bogatićemo svakodnevicu i deci davati najbolji mogući primer za rast, razvoj i kvaliteno usavršavanje. 

avatar
Autor projekta Trudnoća i zdravlje. Autor realizovanih uspešnih projekata: Zdrava hrana-Zelena jabuka, Berza male privrede, Svet u srcu i brojnih drugih.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Beba ima zatvor – Simptomi, uzroci i lečenje opstipacije

5 problema sa kožom i bezbedni tretmani u trudnoći

Kada počinje postporođajna depresija i koliko može trajati?

4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće

Kada je previše stresa u trudnoći i kako utiče na trudnicu i bebu?

Preporučujemo vam...

Anđela Trajković, supruga i mama je naša kreativna mama, koja inspiriše! Ovo je priča o mladoj ženi koja je svoj zdravstveni problem sa uspehom rešavala. I koja pomaže drugim budućim...

Naša kreativna mama je Tijana Bratić, master psiholog i koautor brenda Frajla kids. Sada je supruga, majka i preduzetnica. Priča o Tijani možda i vas inspiriše da znanja koja imate...

Šta mame umeju znaju i mogu, pokazao je Festival kreativnih mama. U slavu kreativnosti i moći mama, želeli smo da prikažemo rad rukotvoraca, izdavača, umetnica… Uz partnerstvo  Blic Žene i...

Kreativna mama Lea Lilić je diplomirani menadžer bezbednosti. Majka je trogodišnje ćerke Maše i supruga gospodina Darka. Kreativna mama Lea Lilić Lea je autor knjige koja je nedavno izašla iz...