Kineziotejping u rehabilitaciji dijastaze trušnih mišića

Kineziotejping u rehabilitaciji dijastaze

Kineziotejping u rehabilitaciji dijastaze trušnih mišića može biti dobro pomoćno sredstvo. Primenjuje se u prvoj fazi rešavanja problema dijastaze.

Dijastaza trbušnih mišića

Dijastaza (razdvojenost) pravog trbušnog mišića predstavlja normalnu pojavu u trudnoći. Ona se dešava kako beba raste. Na taj način se proširuje prostor za rast bebe. Nakon porođaja razdvojenost između desne i leve strane pravog trbušnog mišića se smanjuje. To je prirodan proces koji se dešava spontano.

Kineziotejping u rehabilitaciji dijastaze
Stučno lice pregledom treba da utvrdi tačno stanje vaše dijastaze.

Međutim, kod nekih žena ostane razdvojenost između pravih trbušnih mišića. Ukoliko je ta razdvojenost do 2cm, tada govorimo o fiziološkoj dijastazi. Ukoliko je razdvojenost veća od 2 cm, tada govorimo o dijastazi koja više nije fiziološka i koja bi trebalo da se rehabilituje.

Prvi izbor kod rešavanja dijastaze bi trebalo da budu vežbe. Većina dijastaza bi trebalo da se zatvori pod uticajem specijalizovanih vežbi. U nekim slučajevima se tetiva (linea alba), koja spaja levu i desnu stranu pravog trbušnog mišića, previše istanji i tada nije moguće rehabilitovati dijastazu vežbama. U tom slučaju operacija predstavlja rešenje.

Od čega zavisi da li će se dijastaza zatvoriti?

  1. Koliko je tetiva istanjena.
  2. Kakav je kvalitet vezivnog tkiva osobe.
  3. Da li je adekvatan program vežbanja.
  4. Da li je program vežbanja sproveden do kraja.
  5. Kakvu kontrolu intraabdominalnog pritiska ima osoba sa dijastazom.
  6. I od nebrojano drugih faktora koji mogu biti drugačiji od osobe do osobe.
Kineziotejping u rehabilitaciji dijastaze
U slučaju rehabilitacije dijastaze, cilj je ponovo uspostaviti ravnotežu unutar mišića trupa.

Kineziotejping u rehabilitaciji dijastaze

U prvoj fazi rehabilitacije dijastaze kineziotejping može biti dobro pomoćno sredstvo. Kineziotejping predstavlja apliciranje specijalnih traka na određena mesta u terapijske svrhe. Trake koje se koriste u kineziotejpingu su elastične, ne sadrže nikakve supstance i nemaju nikakve štetne posledice. Kineziotejping spada u mehanoterapiju. Mehanoterapija predstavlja vrstu fizikalne terapije koja podrazumeva kretanje (poput vežbi), ili različite manuelne zahvate terapeuta (poput masaže).

Kineziotejping ima veoma široku primenu u sportu i rehabilitaciji. Koristi se za razna stanja poput sportskih povreda, hroničnih bolova, napetih mišića, oslabljenih mišića i slično.

Kakvu ulogu ima kineziotejping u rešavanju problema dijastaze?

U slučaju dijastaze kineziotejping ima ulogu da sačuva tetivu linea albu. To je tetiva koja se nalazi između levog i desnog pravog trbušnog mišića i koja ih povezuje. U slučaju dijastaze ona je istanjena i uloga kineziotejpinga je da je sačuva od daljeg pritiska i tanjenja.

To je poželjno u prvoj fazi rehabilitacije kada još uvek nije uspostavljena kontrola intraabdominalnog pritiska. Posebno kod osoba koje imaju takve obrasce kretanja i disanja, da izrazito šalju pritisak napred u stomak na samo mesto gde je dijastaza. Kada se savladaju tehnike pravilnog disanja i kontrole intraabdominalnog pritiska i pravilnog držanja tela, tada nije više potrebno koristiti kineziotejping.

Kineziotejping u rehabilitaciji dijastaze
Kineziotejping je poželjan u prvoj fazi rehabilitacije. Trake treba da postavlja isključivo stručnjak.

Potrebno je naglasiti da sama metoda kineziotejpinga neće zatvoriti dijastazu. To je pomoćna metoda u postporođajnoj rehabilitaciji čije osnovno sredstvo su vežbe i kretanje.

Postavljanje traka za kineziotejping mora biti isključivo od strane stručnog lica. Postoji više metoda postavljanja traka u slučaju dijastaze.  Koja metoda će se koristiti zavisi od procene terapeuta. On će uzeti u obzir različite faktore kao što su težina dijastaze, lokacija dijastaze, dužina trupa pacijenta, infrasternalni ugao grudnog koša, postura pacijenta i slično.

Šta kažu ispitivanja o učinku kineziotejpinga

Postoje istraživanja čiji rezultati govore o pozitivnom učinku kineziotejpinga na dijastazu. U radu koji uključuje pregled više sprovedenih istraživanja ukazuje se da primena kineziotejpinga  daje dobre rezultate kod dijastaze rektusa, kao i u poboljšanju stabilnosti lumbalno-karlične regije (izvor: Jobanputtra and Patil 2023: Immediate Effect of Kinesio Taping on Lumbopelvic Stability in Postpartum Women With Diastasis Recti). Za procenu je korišćen Active Straight Leg Raise Test  (ASLR). Ovaj test predstavlja kliničku metodu procene stabilnosti lumbalno-karlične regije, aktivacije trbušnih mišića i stepena bola u karlici u toku trudnoće i nakon trudnoće.

Kineziotejping u rehabilitaciji dijastaze
Postoje istraživanja čiji rezultati govore o pozitivnom učinku kineziotejpinga na dijastazu.

Rehabilitacija dijastaze

U slučaju rehabilitacije dijastaze, cilj je ponovo uspostaviti ravnotežu unutar mišića trupa.

To se postiže:

  • kontrolom intraabdominalnog pritiska,
  • jačanjem oslabljenih mišića,
  • smanjenjem tonusa preaktiviranih mišića,
  • ponovnim uspostavljanjem pravilne automatske regulacije mišića kora.

Zato su vežbe i kretanje najvažniji alati u procesu rehabilitacije. A kineziotejping pomoćno sredstvo koje ne remeti naše kretanje i rehabilitaciju dijastaze.

Profesor sporta i fizičkog vaspitanja i sertifikovani trener za korektivno vežbanje u trudnoći i postporođajnu rehabilitaciju. Kreator je programa vežbanja Postporođajna rehabilitacija.
Preporučujemo vam...
Kako čitati knjige malom detetu
3 faze kako čitati knjige malom detetu
Kako čitati knjige malom detetu? Knjiga je važna za razvoj dece, ali neki mališani ih odbijaju. Kako dobiti interesovanje, fokus kod deteta i ljubav ka knjizi? Knjige su jedan prozorčić u čarobni svet i svako dete bi trebalo da dobije mogućnost da ’’gleda kroz taj prozorčić’’. Knjige pomažu u stimulaciji…
Virusna upala grla kod dece
Virusna upala grla kod dece – Simptomi, dijagnoza, terapija
Virusna upala grla kod dece je najčešći razlog  zbog kog roditelji dovode decu na pregled. Koji su simptomi virusne upale grla i kao se leči virusna upala grla? Medicinski naziv za upalu sluznice ždrela je faringitis  a krajnika-tonzilitis. Smatra se da je u 70% slučajeva tonzilofaringitis izazvan virusima. U tim slučajevima je…
Fotografi za trudnice Srbije u 2023. godini
Fotografi za trudnice Srbije u 2023. godini, darivanje koje je vaš portal Trudnoća i zdravlje organizovao, je završeno. Pogledajte sjajne fotoslajdere sa fotografisanja koje su nam podarili vrhunski fotografi, majstori fotografije koji svoju profesiju rade sa puno ljubavi. Fotografisanje trudnica u 9 gradova Fotografisanje u gradovima: Beograd, Novi Sad, Subotica,…