Kreativne i stimulativne aktivnosti sa decom od 1 do 5 godina

Kreativne i stimulativne aktivnosti sa decom od 1 do 5 godina

Kreativne i stimulativne aktivnosti sa decom od 1 do 5 godine su sjajno zajedničko vreme deteta i vas. Dete uživa u vašem društvu  i igri kroz koju uči a vi uživate u sreći svog deteta i saznanju da mu pomažete u razvoju.

Presipanje – Kreativne i stimulativne aktivnosti sa decom od 1 do 5 godina

Aktivnosti presipanja mogu se realizovati sa decom već od godinu dana. Imaju višestruke benefite za dečiji razvoj, a prednost im je i jednostavnost pripreme. Zanimljiva su deci.

Kreativne i stimulativne aktivnosti sa decom od 1 do 5 godina
Voda, brašno, pirinač, ovsene pahuljice, pasulj, testenina, sočivo, kukuruz, testenina, grašak, pa do onih industrijskih: loptice različitih vrsta i veličina… sve je to materijal za igru presipanja!

Kako igra presipanje stimuliše razvoj deteta?

Praktične aktivnosti poput ovih razvijaju koncentraciju, finu motoriku, preciznost, koordinaciju oko-ruka (okulomotorna koordinacija). Senzorni aspekt presipanja motiviše na uočavanje različitosti između materijala, njihovih svojstava, na opipavanje i istraživanje. Osim toga, značaj ovih aktivnosti ogleda se i u usavršavanju pokreta potrebnih za usvajanje praktičnih životnih veština, kao što su samostalno hranjenje (držanje kašike, bockanje viljuškom..), zakopčavanje/otkopčavanje odeće, držanje olovke, itd. Ovakve igre razvijaju i maštu i kreativnost!

Kreativne i stimulativne aktivnosti sa decom od 1 do 5 godina

Šta nam je potrebno za igru presipanje?

Materijali koji se mogu upotrebiti kreću se od onih koje svi imamo u svom domaćinstvu: voda, brašno, pirinač, ovsene pahuljice, pasulj, testenina, sočivo, kukuruz, testenina, grašak, pa do onih industrijskih: loptice različitih vrsta i veličina, vata, perle, dugmad…

Na izbor materijala utiče kako interesovanje deteta, tako i uzrast (tako, recimo, jednogodišnjaku nećemo dati pasulj ili sitne perlice).

Od sredstava za presipanje mogu se koristiti kašike/viljuške, različite vrste hvataljki/pinceta, pipete, čačkalice, štapići. Međutim, neretko je mališanima najdraže da koriste ruke, što je i karakteristično za njihov uzrast, a i najdragocenije u cilju senzorne stimulacije.

Primer igre presipanja za decu uzrasta 1-3 godine

Presipanje vode-ceđenje: Pružite detetu adekvatnu podlogu (poslužavnik, veći plastični tanjir), jednu praznu i jednu posudu sa vodom, sunđer. Iznenadićete se koliko dugo će trajati ova aktivnost. Igru možete učiniti zanimljivijom dodavajući prehrambene boje i postepeno povećavajući broj posuda.

Primer igre presipanja za decu uzrasta 3-5 godine

Ponudite detetu više raličitih materijala (tečnih, sitnijih, krupnijih), nekoliko dubljih i plićih posuda, pincete, kašike, cediljke, levak, posudu za kocke leda i uživajte gledajući ga u kreiranju samostalne igre.

Kreativne i stimulativne aktivnosti sa decom od 1 do 5 godina
Kroz igru do zajedničkog raspremanja velikog nereda! Stimulativno za razvoj dece…

Igra i na kraju – zajedničko pospremanje nereda!

Na kraju, roditeljima je uglavnom najveći problem nered koji ostaje iza ovakvih aktivnosti, međutim i ovome bi trebalo pristupiti iz drugog ugla. Naime, umesto da roditelj sam očisti i obriše nered nastao u ovim aktivnostima, bolja opcija je uključivanje deteta u ovaj proces. Od mlađe dece ne očekujemo da će samostalno očistiti sav prostor, ali je važno uključiti ih u zajedničku aktivnost čišćenja. Obezbedite im male krpe, prskalice, metlicu i đubrovnik i ovo će za njih biti nova igra koja ima za cilj usvajanje važnog pravila: nakon igre sledi spremanje.

Master vaspitač Fokusirana je na kreativne i razvojno podsticajne aktivnosti za decu jaslenog uzrasta, a uža specijalnost su logičko-matematičke, govorono-jezičke i umetničke aktivnosti sa decom predškolskog uzrasta.
Preporučujemo vam...
Preparati na bazi zobi
Preparati na bazi zobi su idealni za negu osetljive kože
Preparati na bazi zobi su od davnina korišćeni u nezi kože. Brašno zobi se dodavalo kupkama i kremama kako bi se umirio svrab, ali i ublažila suvoća i iritacija kože.Za fragilnu kožu – preparati na bazi zobi Koža nije samo najveći, već je i izuzetno kompleksan ljudski organ. Kada govorimo…
Petar Đokić kreativni tata
Petar Đokić kreativni tata inspiriše svesnim roditeljstvom
Petar Đokić kreativni tata je naša inspiracija! Ako pogledate instagram nalog s_petrom, videćete i zašto! On je nova generacija očeva, koji su angažovani oko svoje dece mnogo više nego što su to bile ranije generacije. Zainteresovan za psihološki razvoj deteta i spreman da uči. Očinstvo mu je zadovoljstvo a svoja…
9 saveta za uspešno uspavljivanje bebe
U prvim mesecima roditeljstva imate utisak da nikada više nećete spavati i da ćete narednih x godina bauljati svetom umorni, sa šansom da zadremate čim zastanete na duže od pet minuta.Ipak, ne mora biti tako. Donosimo vam 10 saveta za uspavljivanje bebe uz pomoć kojih će ona mirno spavati, baš…
dete od 3 godine
Dete od 3 godine prolazi kroz važan razvojni period
Dete od 3 godine prolazi kroz važan razvojni proces. Između druge i treće godine razvojni proces deteta je često za roditelja veoma zahtevan. Poželjan pristup je –  svesno roditeljstvo.Dete od 3 godine prvi put za sebe kaže JAMnogima je poznata treća godina kao vreme dečije tvrdoglavosti, neposlušnosti, stalnih ubeđivanja i…