Kreativne i stimulativne aktivnosti sa decom od 1 do 5 godina

Kreativne i stimulativne aktivnosti sa decom od 1 do 5 godina

Kreativne i stimulativne aktivnosti sa decom od 1 do 5 godine su sjajno zajedničko vreme deteta i vas. Dete uživa u vašem društvu  i igri kroz koju uči a vi uživate u sreći svog deteta i saznanju da mu pomažete u razvoju.

Presipanje – Kreativne i stimulativne aktivnosti sa decom od 1 do 5 godina

Aktivnosti presipanja mogu se realizovati sa decom već od godinu dana. Imaju višestruke benefite za dečiji razvoj, a prednost im je i jednostavnost pripreme. Zanimljiva su deci.

Kreativne i stimulativne aktivnosti sa decom od 1 do 5 godina
Voda, brašno, pirinač, ovsene pahuljice, pasulj, testenina, sočivo, kukuruz, testenina, grašak, pa do onih industrijskih: loptice različitih vrsta i veličina… sve je to materijal za igru presipanja!

Kako igra presipanje stimuliše razvoj deteta?

Praktične aktivnosti poput ovih razvijaju koncentraciju, finu motoriku, preciznost, koordinaciju oko-ruka (okulomotorna koordinacija). Senzorni aspekt presipanja motiviše na uočavanje različitosti između materijala, njihovih svojstava, na opipavanje i istraživanje. Osim toga, značaj ovih aktivnosti ogleda se i u usavršavanju pokreta potrebnih za usvajanje praktičnih životnih veština, kao što su samostalno hranjenje (držanje kašike, bockanje viljuškom..), zakopčavanje/otkopčavanje odeće, držanje olovke, itd. Ovakve igre razvijaju i maštu i kreativnost!

Kreativne i stimulativne aktivnosti sa decom od 1 do 5 godina

Šta nam je potrebno za igru presipanje?

Materijali koji se mogu upotrebiti kreću se od onih koje svi imamo u svom domaćinstvu: voda, brašno, pirinač, ovsene pahuljice, pasulj, testenina, sočivo, kukuruz, testenina, grašak, pa do onih industrijskih: loptice različitih vrsta i veličina, vata, perle, dugmad…

Na izbor materijala utiče kako interesovanje deteta, tako i uzrast (tako, recimo, jednogodišnjaku nećemo dati pasulj ili sitne perlice).

Od sredstava za presipanje mogu se koristiti kašike/viljuške, različite vrste hvataljki/pinceta, pipete, čačkalice, štapići. Međutim, neretko je mališanima najdraže da koriste ruke, što je i karakteristično za njihov uzrast, a i najdragocenije u cilju senzorne stimulacije.

Primer igre presipanja za decu uzrasta 1-3 godine

Presipanje vode-ceđenje: Pružite detetu adekvatnu podlogu (poslužavnik, veći plastični tanjir), jednu praznu i jednu posudu sa vodom, sunđer. Iznenadićete se koliko dugo će trajati ova aktivnost. Igru možete učiniti zanimljivijom dodavajući prehrambene boje i postepeno povećavajući broj posuda.

Primer igre presipanja za decu uzrasta 3-5 godine

Ponudite detetu više raličitih materijala (tečnih, sitnijih, krupnijih), nekoliko dubljih i plićih posuda, pincete, kašike, cediljke, levak, posudu za kocke leda i uživajte gledajući ga u kreiranju samostalne igre.

Kreativne i stimulativne aktivnosti sa decom od 1 do 5 godina
Kroz igru do zajedničkog raspremanja velikog nereda! Stimulativno za razvoj dece…

Igra i na kraju – zajedničko pospremanje nereda!

Na kraju, roditeljima je uglavnom najveći problem nered koji ostaje iza ovakvih aktivnosti, međutim i ovome bi trebalo pristupiti iz drugog ugla. Naime, umesto da roditelj sam očisti i obriše nered nastao u ovim aktivnostima, bolja opcija je uključivanje deteta u ovaj proces. Od mlađe dece ne očekujemo da će samostalno očistiti sav prostor, ali je važno uključiti ih u zajedničku aktivnost čišćenja. Obezbedite im male krpe, prskalice, metlicu i đubrovnik i ovo će za njih biti nova igra koja ima za cilj usvajanje važnog pravila: nakon igre sledi spremanje.

Master vaspitač Fokusirana je na kreativne i razvojno podsticajne aktivnosti za decu jaslenog uzrasta, a uža specijalnost su logičko-matematičke, govorono-jezičke i umetničke aktivnosti sa decom predškolskog uzrasta.
Preporučujemo vam...
Spontani pobačaji
Spontani pobačaji i Covid-19 – Prevencija vitaminom D
Spontani pobačaji su usled Covid-19 infekcije brojniji.  Koji je značaj vitamina D u smanjenju verovatnoće spontanih abortusa nakon COVID-19 pandemije?Spontani pobačaji i Covid-19Struktura placentalne barijere, specifičnosti placentalnog krvotoka i ishrana plodaPlacenta je jedini organ koji nastaje od tkiva dva različita organizma (tkivo majke i ploda). Počinje da se razvija oko…