Kreativne i stimulativne aktivnosti sa decom od 1 do 5 godina

Kreativne i stimulativne aktivnosti sa decom

Sadržaj

Kreativne i stimulativne aktivnosti sa decom od 1 do 5 godine su sjajno zajedničko vreme deteta i vas. Dete uživa u vašem društvu  i igri kroz koju uči a vi uživate u sreći svog deteta i saznanju da mu pomažete u razvoju.

Presipanje – Kreativne i stimulativne aktivnosti sa decom od 1 do 5 godina

Aktivnosti presipanja mogu se realizovati sa decom već od godinu dana. Imaju višestruke benefite za dečiji razvoj, a prednost im je i jednostavnost pripreme. Zanimljiva su deci.

Kreativne i stimulativne aktivnosti sa decom od 1 do 5 godina
Voda, brašno, pirinač, ovsene pahuljice, pasulj, testenina, sočivo, kukuruz, testenina, grašak, pa do onih industrijskih: loptice različitih vrsta i veličina… sve je to materijal za igru presipanja!

Kako igra presipanje stimuliše razvoj deteta?

Praktične aktivnosti poput ovih razvijaju koncentraciju, finu motoriku, preciznost, koordinaciju oko-ruka (okulomotorna koordinacija). Senzorni aspekt presipanja motiviše na uočavanje različitosti između materijala, njihovih svojstava, na opipavanje i istraživanje. Osim toga, značaj ovih aktivnosti ogleda se i u usavršavanju pokreta potrebnih za usvajanje praktičnih životnih veština, kao što su samostalno hranjenje (držanje kašike, bockanje viljuškom..), zakopčavanje/otkopčavanje odeće, držanje olovke, itd. Ovakve igre razvijaju i maštu i kreativnost!

Kreativne i stimulativne aktivnosti sa decom od 1 do 5 godina

Šta nam je potrebno za igru presipanje?

Materijali koji se mogu upotrebiti kreću se od onih koje svi imamo u svom domaćinstvu: voda, brašno, pirinač, ovsene pahuljice, pasulj, testenina, sočivo, kukuruz, testenina, grašak, pa do onih industrijskih: loptice različitih vrsta i veličina, vata, perle, dugmad…

Na izbor materijala utiče kako interesovanje deteta, tako i uzrast (tako, recimo, jednogodišnjaku nećemo dati pasulj ili sitne perlice).

Od sredstava za presipanje mogu se koristiti kašike/viljuške, različite vrste hvataljki/pinceta, pipete, čačkalice, štapići. Međutim, neretko je mališanima najdraže da koriste ruke, što je i karakteristično za njihov uzrast, a i najdragocenije u cilju senzorne stimulacije.

Primer igre presipanja za decu uzrasta 1-3 godine

Presipanje vode-ceđenje: Pružite detetu adekvatnu podlogu (poslužavnik, veći plastični tanjir), jednu praznu i jednu posudu sa vodom, sunđer. Iznenadićete se koliko dugo će trajati ova aktivnost. Igru možete učiniti zanimljivijom dodavajući prehrambene boje i postepeno povećavajući broj posuda.

Primer igre presipanja za decu uzrasta 3-5 godine

Ponudite detetu više raličitih materijala (tečnih, sitnijih, krupnijih), nekoliko dubljih i plićih posuda, pincete, kašike, cediljke, levak, posudu za kocke leda i uživajte gledajući ga u kreiranju samostalne igre.

Kreativne i stimulativne aktivnosti sa decom
Kroz igru do zajedničkog raspremanja velikog nereda! Stimulativno za razvoj dece… 

Igra i na kraju – zajedničko pospremanje nereda!

Na kraju, roditeljima je uglavnom najveći problem nered koji ostaje iza ovakvih aktivnosti, međutim i ovome bi trebalo pristupiti iz drugog ugla. Naime, umesto da roditelj sam očisti i obriše nered nastao u ovim aktivnostima, bolja opcija je uključivanje deteta u ovaj proces. Od mlađe dece ne očekujemo da će samostalno očistiti sav prostor, ali je važno uključiti ih u zajedničku aktivnost čišćenja. Obezbedite im male krpe, prskalice, metlicu i đubrovnik i ovo će za njih biti nova igra koja ima za cilj usvajanje važnog pravila: nakon igre sledi spremanje.

avatar
Fokusirana je na kreativne i razvojne aktivnosti dece jaslenog uzrasta. Specijalnost su logičko-matematičke, govorono-jezičke i umetničke aktivnosti sa decom.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 2
Femibion 1 i 2
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće

Kada je previše stresa u trudnoći i kako utiče na trudnicu i bebu?

25 preporuka da vam trudnoća bude što srećnije iskustvo

Skeeter sindrom kod dece – Alergijska reakcija na ujed komarca

Koja krema za sunčanje u trudnoći predstavlja opasnost?

Preporučujemo vam...

Skeeter sindrom kod dece ili alergijska reakcija na ujed komarca mogu biti više od smetnji. Evo šta treba da znate o Skeeter sindromu, alergijskoj reakciji na protein u plјuvački komaraca...

Kako razgovarati sa decom da se ostvari dobra komunikacija je prava veština. Dobra komunikacija sa decom je od vitalnog značaja u ostvarivanju roditeljstva. Dečije traženje i potreba za pažnjom u...

Znam, znam, pomislili ste “Šuga kod dece i odraslih? Pa zar to još postoji?” Itekako postoji! Uglavnom nailazimo na sporadične slucajeve tokom godine. I to u okviru par ljudi ili...

Praznici su važni deci, to je za njih najveselije doba godine! Posebno Uskrs, kada je proleće već stiglo, sve se rascvetalo, pravo uživanje kako za odrasle, tako i za decu....