Lečenje anksioznosti i depresije u trudnoći

Lečenje anksioznosti i depresije u trudnoći

Sadržaj

Lečenje anksioznosti i depresije u trudnoći je neophodno, Ali, odlučiti kako ih lečiti u trudnoći je pravi izazov, posebno u težim slučajevima. Anksioznost i depresija tokom trudnoće su uobičajene. Međutim,  mnoge trudnice ostaju sa nedijagnostikovanim problemom i nelečene. Rizici od nelečenih mentalnih bolesti tokom trudnoće uklјučuju prevremeni porođaj, nisku porođajnu težinu i nervoznu novorođenčad. Pored toga, budućim mamama koje doživlјavaju anksioznost i depresiju može biti teško da se brinu o sebi tokom trudnoće.

Lečenje anksioznosti i depresije u trudnoći

Zajedno, uz pomoć lekara, naći ćete najbolјi pristup za svoju negu. Skrining i lečenje su važni tokom trudnoće. Pristupi lekovima i pristupi bez upotrebe lekova su prikladni tokom trudnoće. Radite sa zdravstvenim radnicima da biste pronašli ono što je najbolјe za Vas.

Lečenje anksioznosti i depresije u trudnoći

Kognitivno-bihevioralna terapija

Ona podučava osobe pozitivnom načinu razmišljanja, ponašanja i reagovanja na situacije. Terapija dovodi do promene štetnih obrazaca ponašanja u pozitivne.

Interpersonalna terapija (IPT)

Temelji se na ideji da međuljudski i različiti životni događaji utiču na raspoloženje i obrnuto. Cilj IPT-a je da pomogne ljudima da poboljšaju svoje komunikacijske veštine u odnosima. Da razviju mrežu socijalne potpore i realna očekivanja koja im omogućuju da se nose s krizama. Ili drugim pitanjima koja mogu pridoneti njihovoj depresiji.

Lečenje anksioznosti i depresije u trudnoći

Lečenje depresije lekovima

Primena lekova u trudnoći brine mnoge trudnice. Budući da su poznate komplikacije nelečene postporođajne depresije, primjena antidepresiva ima veću korist nego rizik. Svakako se pre primene lekova konsultujte sa svojim lekarom.

Lijekovi izbora su inhibitori ponovnog skladištenja serotonina (SSRI) – sertralin. U slučaju da je trudnica već ranije primenjivala antidepresive iz neke druge grupe, potrebno je razmotriti uvođenje istih.

Antidepresivima je potrebno 6-8 nedelja da počnu da deluju. Važno je ne odustati odmah od terapije kada ne vidite napredak u samom početku. Takođe, mnoge žene nakon što primete poboljšanje i počnu da se osećaju bolje, „na svoju ruku“ prestanu s terapijom. Tada se depresija vrlo brzo ponovo javi. Takav nagli prestanak uzimanja antidepresiva, osim ponovne pojave bolesti, može dovesti i do apstinencijskog sindroma. Zato je pri prekidu terapije važna konsultacija sa lekarom. Osim terapije lekovima, od velike pomoći su i grupna i individualna psihoterapija. Takav oblik lečenja nekada može biti dovoljan kod blažih oblika depresije.

Lečenje anksioznosti i depresije u trudnoći

Uz sve navedene metode lečenja, važno je posvetiti vreme i samoj sebi. Vežbajte, hranite se zdravo, priuštite sebi stvari koje vas opuštaju (čitanje knjige, gledanje filmova i serija, meditacija i sl.). Dopustite okolini da vam pomogne u brizi oko deteta ili kućnih obaveza i pre svega, nemojte se ustručavati zatražiti pomoć.

Nemedicinski pristupi za blagu do umerenu anksioznost i depresiju tokom trudnoće

ACOG predlaže sledeće tretmane za blagu do umerenu anksioznost i depresiju tokom trudnoće:

  • Psihoterapija, kao što je kognitivna bihejvioralna terapija (CBT). Vešt terapeut podučava nove pristupe upravlјanju mislima i emocijama.
  • Dovolјno sna.
  • Zdrava Ishrana.
  • Lagana vežba.

Studija iz februara 2019. objavila je da prenatalni dodatak folata može efikasno sprečiti depresiju tokom trudnoće. Rezultati su objavlјeni u Annals of Clinical Psichiatri. Otkrili su da su oni koji su uzimali folate imali nižu stopu depresivnog relapsa. Iako studija pokazuje potencijal, potrebna su veća kontrolisana ispitivanja.

Lečenje anksioznosti i depresije u trudnoći

Pregledna studija iz 2021. godine ispitala je moguće prednosti uzimanja raznih dodataka ishrani. Takođe i konzumiranja određene hrane (koja se često naziva nutraceuticima) za lečenje i prevenciju depresije. Utvrđeno je da omega-3 masne kiseline, vitamin D, metil folat i SAMe (S-adenosyl-L-methionine) imaju najviše dokazanih efekata. Međutim, autori studije priznaju da se nutraceutici najbolјe koriste kao potporne terapije za veliki depresivni poremećaj zajedno sa standardnim tretmanima.

Antidepresivi i lekovi protiv anksioznosti

Lekovi su obično najefikasniji metod za lečenje anksioznosti i depresije. Međutim, mnogi zdravstveni radnici i trudnice se plaše lekova. Glavna zabrinutost je da većina lekova nikada nije testirana na trudnicama. Tako, lekari nisu sigurni u njihov efekat na nerođenu bebu.

Najčešće propisane opcije uklјučuju Bupropion-hidrohlorid i selektivne inhibitore ponovnog preuzimanja serotonina (SSRI) – Sertralin hidrohlorid. Prema NIMH-u, rizici od urođenih mana i drugih problema od antidepresiva tokom trudnoće su mali. Međutim, rad sa zdravstvenim radnicima je važan da bi se utvrdilo šta je najbezbednije.

Neke studije pokazuju sledeće rizike

  • Prevremeni porođaj i mala porođajna težina. slično stopama trudnica sa nelečenom depresijom.
  • Neurorazvojni invaliditet (i možda sa poremećajem spektra autizma).
  • Kratkoročni efekti kao što su nervoza i loše hranjenje.

S druge strane, druge studije nisu pronašle dokaze da je upotreba antidepresiva u trudnoći faktor rizika za neurorazvojne poremećaje. To uklјučuje autizam, ADHD , poremećaje učenja ili razvojne poremećaje. Vi i Vaš lekar treba da odmerite prednosti antidepresiva u odnosu na rizike.

Ako trenutno uzimate lekove za depresiju ili anksioznost, konsultujte se sa svojim psihijatrom pre nego što prestanete. Studija iz 2022. godine pokazala je da lјudi koji su prestali da uzimaju antidepresive tokom trudnoće imaju povećan rizik od psihijatrijskih hitnih slučajeva.

Lečenje anksioznosti i depresije u trudnoći

Pronalaženje podrške 

Ako ste trudni i imate simptome depresije ili anksioznosti, razgovarajte sa ginekologom ili babicom . Oni bi trebali biti u mogućnosti da Vas direktno leče. Takođe i  da Vas povežu sa odgovarajućim zdravstvenim radnicima.

Postoje  organizacije koje takođe mogu ponuditi poverlјivu pomoć.

  • Ako pomišljate da naudite sebi ili nekom drugom, to može biti znak postporođajne psihoze. Ova retka i izuzetno ozbiljna mentalna bolest može da izraste iz postporođajne depresije. Ako ste u krizi, pozovite call centar “Srce” (0800-300-303) koji je specijalizovan za takve slučajeve. Razgovarati na ovaj način možete svakog dana od 14h do 23h.
  • U Banja Luci deluje Udruženje EKO EHO, Centar za edukaciju i promociju zdravog života.

Postporođajna depresija i dojenje

Dojenje i postporođajna depresija predstavljaju „začarani“ krug. Depresija tokom trajanja trudnoće povezuje se sa neuspešnim dojenjem nakon porođaja. Pri tome, dojenje pozitivno utiče na postporođajnu depresiju. Naime, dojenje pomaže u ostvarivanju veze između majke i deteta. Pomaže kod osećaja korisnosti majke, stvara ritual i oblikuje rutinu u ženinom životu. Osim toga, dokazano je da dojenje pomaže i u regulaciji hormona kortizola (os hipotalamus – hipofiza). Za ovaj hormon se pokazalo da se nepravilno izlučuje tokom depresije. Važno je razgovarati s majkama o dojenju i pomoći im u ostvarenju tog cilja ukoliko imaju želju da doje.

avatar
Radi u Porodilištu Opšte bolnice „Sveti Luka“ u Smederevu. Učesnik brojnih stručnih skupova.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 1 i 2
Femibion 2
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

5 problema sa kožom i bezbedni tretmani u trudnoći

Kada počinje postporođajna depresija i koliko može trajati?

4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće

Kada je previše stresa u trudnoći i kako utiče na trudnicu i bebu?

25 preporuka da vam trudnoća bude što srećnije iskustvo

Preporučujemo vam...

Trudnice pitaju koji su bezbedni tretmani u trudnoći. Da ima problema sa kožom u trudnoći je poznato. To su akne, melazma, nespecifični dermatitis, angiomi pauka, tamni i otečeni podočnjaci. Ove...

Trudnice prijavljuju i ovo su 4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće. Pojačani hormoni, širi stomak i otečeni gležnjevi, Vaše telo prolazi kroz neverovatne promene tokom trudnoće. I Vaš odnos sa...

Saznajte o različitim načinima na koje previše stresa u trudnoći može uticati na Vaše zdravlјe i zdravlje bebe. Takođe, i savete za smanjenje rizika. Kada ste trudni, prirodno je da...

Kako da vam trudnoća bude što srećnije iskustvo? Nošenje bebe nije uvek lako. Ali ako tražite inspiraciju za srećniju trudnoću, ove preporuke mogu pomoći u manje srećnim danima. Trudnoća je...