Letnji Obroci za Decu i Ostale Ukućane

letnji obroci za decu i ostale ukućane

Nudimo vam recepte “Veseli Zalogaji”, za sjane letnje obroke za decu, ali i ostale ukućane, koje ćete lako i brzo moći da pripremite u ove vrele letnje dane.

Naši recepti – Letnji obroci 

Znamo da letnji obroci za decu i ostale ukućane, treba da budu lagani ali i raznovrsni, sa dobro ukomponovanom kombinacijom namirnica i priprremljeni na najbolji način. Da zadovolje sve nutritivne potrebe za pravilan rast i razvoj deteta i tako očuvaju zdravlje i budu potpora imunitetu.

Nudimo vam recepte “Veseli Zalogaji”, za sjane letnje obroke za decu, ali i ostale ukućane, koje ćete lako i brzo moći da pripremite u ove vrele letnje dane.

Piletina sa ananasom

POTREBNO – za 4 osobe:

  • 2 pileća filea
  • 5 kolutova ananasa
  • 1/2 šolje soka ananasa (ili vode, ako ste koristili sveži ananas, a ne iz konzerve)
  • 1/2 crvene paprike
  • 1 puna kašika speltinog brašna
  • 1 puna kašika meda
  • 1/2 kašičice karija
  • 1 kašika soja sos-a
  • so, po ukusu
  • maslinovo ulje
  • 2 čena belog luka
  • 1/2 kašičice đumbira u prahu

PRIPREMA: Pileći file isecite na kockice, malo posolite, pa uvaljajte u speltino brašno (ja samo stavim kašiku brašna u činiju sa mesom i sve lepo izmešam). Zagrejte maslinovo ulje, pa ubecite meso i propržite 5-10 min.

Izvadite prženo meso, pa u isti tiganj stavite iseckan beli luk, iseckanu papriku, đumbir i isečen ananas. Sve pržite dok sok koji je pustilo voće i povrće ne ispari. Dodajte meso, med, kari i soja sos, nalijte sokom od ananasa i nastavite sa prženjem, uz povremeno mešanje. Kada sok skoro ispari, jelo je gotovo. Servirajte uz skuvani pirinač.

Rizoti 1

Rižoto sa šafranom i piletinom

POTREBNO:

  • 1 pileći file,
  • 5 čenova belog luka,
  • 1 crni luk,
  • 1 šolja arborio pirinča,
  • 1/2 kašičie šafrana,
  • oko 700 ml bujona,
  • 30 gr putera,
  • 3 kašike parmezana,
  • so, biber, maslinovo ulje, suvi začini

PRIPREMA: Isckajte meso i propržite ga na malo maslinovog ulja sa 2 iseckana čena belog luka i 1 kašikom suvih začina. Pržite oko 7-8 minuta dok meso ne dobije zlatnu boju. Prespite meso u tanjir i stavite sa strane.

U isti tiganj iseckajte 1 crni luk i 3 čena belog luka. Dinstajte oko 10 minuta na malo maslinovog ulja, uz povremeno mešanje. Dodajte 1 kašiku kokosovog šećera, 1/3 kašičice soli i pržite 1 minut, a zatim dodajte pirinač. Uz povremeno mešanje, pržite sve oko 5 minuta. 1/2 kocke za supu prelijte sa 700 ml vrele vode i lepo razmutite (to je bujon). Bujonom nalivajte pirinač, ali nemojte sipati sve odjednom. Stavite prvo oko 200 ml, pa dolivajte polako, ne dozvoljavajući da sva voda uvri. Umešajte i šafran i krčkajte 10-12 minuta. Dodajte piletinu i sve zajedno neka se kuva još 3 minuta. Dodajte puter i parmezan, dobro izmešajte i sklonite sa vatre. Poslužite toplo.

Letnji obroci za decu i odrasle

Pljeskavice od krompira i graška sa sirom

POTREBNO:

800 gr krompira

1 šolja kukuruznog brašna

1/2 kašičice soli

1/2 šolje obarenog ili pasterizovanog graška

200 gr krem sira

1 čen belog luka

1/2 kašičice peršuna

1 kašika parmezana

PRIPREMA: Krompir oljuštiti, skuvati i ispasirati ručnom pasericom. Dodati so i brašno i „zamesiti testo“. Posebno pomešati krem sir, grašak, parmezan, beli luk, i peršun. Rukama napraviti krug od komada testa, u sredinu staviti malo fila, pa uviti u lopticu i polako pritisnuti da se dobije oblik pljeksavice. Pržiti na grill tiganju, na malo maslinovog ulja, dok lepo ne porumeni sa obe strane. Servirati toplo, uz salatu i / ili meso po izboru.

Letnji obroci za decu i odrasle

Krompir salata sa zeljem i paprikom uz losos pastrmku  

  • Očišćene filetestavite u pleh na papir za pečenje
  • u šoljici pomešajte maslinovo ulje, suve začine i ruzmarin
  • Premažite ribu ovom mešavinom, pospite morskom solju i svežim peršunom
  • pecite oko 30 minuta na 200 stepeni
  • po želji, dodajte i kolutove limuna pre pečenja na ribu

SALATA:

  • Oljuštite i skuvajte 4-5 krompira, pa ih prohladite i iseckajte na kockice
  • dodajte 1 iseckanu crvenu papriku, malo iseckanog svežeg peršuna, so i sok 1/2 limuna
  • na 2 kašike maslinovog ulja propržite 2-3 iseckana čena belog luka
  • dodajte jednu vezu zelja, predhodno opranog i iseckanog
  • dodajte malo soli i pržite dok višak vode ne ispari
  • smesu dodati krompiru i sve promešati
  • po ukusu, dodati još malo maslinovog ulja i soli

Letnji obroci za decu i odrasle

Pljeskavice sa pečenom paprikom i kinoom

Možete ih spremati u 2 varijante, posne i mrsne. Ja sam ih malo zamrsila seckanim suvim mesom i slaninicom, a ko posti ili ne preferira meso, samo izostavite te stvari. Često mi se dogodi da mi ostane kinoa, kada je kuvam deci za doručak ili večeru. Ovo je super varijanta da je iskoristite. Nemojte je bacati, jer je KINOA nutritivno najbogatija namirnica, odmah posle majčinog mleka. Trudite se da vam što češće pretekne.

POTREBNO: 1/3 crnog luka, 1 šolja od 250 ml skuvane kinoe, 1/2 šake seckane slaninice, 2-3 kašike maslinovog ulja, 2 pečene paprike, 4-5 kašika ovsenih pahuljica, so, peršiun i biber po ukusu

PRIPREMA: Prvo iseckajte luk, pa dodajte sve sastojke sem ovsenih pahuljica. Umutite u seckalici da se ujednači. Dodajte pahuljice, pa još malo mutite. Stavite smesu u frižider na 1/2 sata, pa posle toga oblikujte rukama manje pljeskavice i pecite ih u rerni ili na tiganju (najbolje na teflonu, jer ulje skoro i da ne treba).

Letnji obroci za decu i odrasle

Brzi đuveč iz tiganja

Zagrejte malo ulja i kratko dinstajte 1 iseckani crni luk i 1 isecknu crvenu papriku. Dodajte so, biber i suve začine, a zatim i 1 pileći file isečen na kockice. Posle 5 minuta prženja dodajte 1 konzervu paradajz pelata u komadićima, 2/3 šolje pirinča (preporučujem Arborio) i 1 šolju vode.  Sve krčkajte 5 minuta, pa dodajte 2/3 šolje graška. Nastavite sa krčkanjem još 10 minuta. U medjuveemenu dodajte i 2-3 iseckana čena belog luka. Na kraju umešajte još soli (ako je potrebno) i dodajte peršun.

Nudimo vam recepte “Veseli Zalogaji”, za sjane letnje obroke za decu, ali i ostale ukućane, koje ćete lako i brzo moći da pripremite u ove vrele letnje dane.

Pljeskavice od tikvica

Sezona tikvica je uveliko počela. Mogu se pripremati na 101 način, ali meni nekako omiljeni je onaj koji sam nasledila od mame.
Koliko tikvica, duplo jaja i duplo kašika brašna (npr 1 tikvica, 2 jajeta, 2 kašike brašna).

Ceo recept bi glasio ovako: izrendajte 1 tikvicu, malo je posolite, ostavite da odstoji 15 minuta, pa ocedite višak tečnosti. Dodajte 2 jajeta, 1/2 praška za pecivo i 2 kašike brašna. Izmešajte i kašikom stavljajte na zagrejani grill, premazan sa malo ulja. Pecite ih dok se lepo ne zarumene sa obe strane.
Jedemo ih uglavnom uz neki sirni namaz i uz paradajz, onaj sladak domaći, tzv volovsko srce.

 

Veseli zalogaji

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Dipl. Marketing menadžer i autor bloga Veseli zalogaji. Autor veoma popularnih knjiga Veseli zalogaji, afirmiše zdravu ishranu roditelja i dece.
Preporučujemo vam...
Rešite se pelenskog ojeda u 2 koraka
Rešite se pelenskog ojeda u 2 koraka
Pelenski ojed bebe je čest problem sa kojim se majke susreću. Koža bebe je osetljiva i nežna, a imunski sistem nezreo, tako da se svaka lezija kože mora ozbiljno shvatiti. Za potpuno funkcionalno i strukturno sazrevanje kože potrebne su i dve do tri godine.Šta je to pelenski ojed?Pelenski ojed (osip…
Olakšajte prirodni porođaj – Dianatal akušerski gel za lakši porođaj
Trudnice o izboru načina porođaja razmišljaju većinom u drugoj polovini trudnoće, najčešće u trećem trimestru. Predstavićemo vam podršku na porođaju. Informišite se o svim mogućnostima koje mogu olakšati i obezboliti porođaj, skratiti trajanje porođaja, obilazite porodilišta, ukoliko ima tih mogućnosti, gledajte uslove, raspitajte se… Ukoliko ste se opredelili za vaginalni…