Nudimo vam recepte “Veseli Zalogaji”, za sjane letnje obroke za decu, ali i ostale ukućane, koje ćete lako i brzo moći da pripremite u ove vrele letnje dane.
Naši recepti – Letnji obroci
Znamo da letnji obroci za decu i ostale ukućane, treba da budu lagani ali i raznovrsni, sa dobro ukomponovanom kombinacijom namirnica i priprremljeni na najbolji način. Da zadovolje sve nutritivne potrebe za pravilan rast i razvoj deteta i tako očuvaju zdravlje i budu potpora imunitetu.
Piletina sa ananasom
POTREBNO – za 4 osobe:
- 2 pileća filea
- 5 kolutova ananasa
- 1/2 šolje soka ananasa (ili vode, ako ste koristili sveži ananas, a ne iz konzerve)
- 1/2 crvene paprike
- 1 puna kašika speltinog brašna
- 1 puna kašika meda
- 1/2 kašičice karija
- 1 kašika soja sos-a
- so, po ukusu
- maslinovo ulje
- 2 čena belog luka
- 1/2 kašičice đumbira u prahu
PRIPREMA: Pileći file isecite na kockice, malo posolite, pa uvaljajte u speltino brašno (ja samo stavim kašiku brašna u činiju sa mesom i sve lepo izmešam). Zagrejte maslinovo ulje, pa ubecite meso i propržite 5-10 min.
Izvadite prženo meso, pa u isti tiganj stavite iseckan beli luk, iseckanu papriku, đumbir i isečen ananas. Sve pržite dok sok koji je pustilo voće i povrće ne ispari. Dodajte meso, med, kari i soja sos, nalijte sokom od ananasa i nastavite sa prženjem, uz povremeno mešanje. Kada sok skoro ispari, jelo je gotovo. Servirajte uz skuvani pirinač.
Rižoto sa šafranom i piletinom
POTREBNO:
- 1 pileći file,
- 5 čenova belog luka,
- 1 crni luk,
- 1 šolja arborio pirinča,
- 1/2 kašičie šafrana,
- oko 700 ml bujona,
- 30 gr putera,
- 3 kašike parmezana,
- so, biber, maslinovo ulje, suvi začini
PRIPREMA: Isckajte meso i propržite ga na malo maslinovog ulja sa 2 iseckana čena belog luka i 1 kašikom suvih začina. Pržite oko 7-8 minuta dok meso ne dobije zlatnu boju. Prespite meso u tanjir i stavite sa strane.
U isti tiganj iseckajte 1 crni luk i 3 čena belog luka. Dinstajte oko 10 minuta na malo maslinovog ulja, uz povremeno mešanje. Dodajte 1 kašiku kokosovog šećera, 1/3 kašičice soli i pržite 1 minut, a zatim dodajte pirinač. Uz povremeno mešanje, pržite sve oko 5 minuta. 1/2 kocke za supu prelijte sa 700 ml vrele vode i lepo razmutite (to je bujon). Bujonom nalivajte pirinač, ali nemojte sipati sve odjednom. Stavite prvo oko 200 ml, pa dolivajte polako, ne dozvoljavajući da sva voda uvri. Umešajte i šafran i krčkajte 10-12 minuta. Dodajte piletinu i sve zajedno neka se kuva još 3 minuta. Dodajte puter i parmezan, dobro izmešajte i sklonite sa vatre. Poslužite toplo.
Pljeskavice od krompira i graška sa sirom
POTREBNO:
800 gr krompira
1 šolja kukuruznog brašna
1/2 kašičice soli
1/2 šolje obarenog ili pasterizovanog graška
200 gr krem sira
1 čen belog luka
1/2 kašičice peršuna
1 kašika parmezana
PRIPREMA: Krompir oljuštiti, skuvati i ispasirati ručnom pasericom. Dodati so i brašno i „zamesiti testo“. Posebno pomešati krem sir, grašak, parmezan, beli luk, i peršun. Rukama napraviti krug od komada testa, u sredinu staviti malo fila, pa uviti u lopticu i polako pritisnuti da se dobije oblik pljeksavice. Pržiti na grill tiganju, na malo maslinovog ulja, dok lepo ne porumeni sa obe strane. Servirati toplo, uz salatu i / ili meso po izboru.
Krompir salata sa zeljem i paprikom uz losos pastrmku
- Očišćene filete stavite u pleh na papir za pečenje
- u šoljici pomešajte maslinovo ulje, suve začine i ruzmarin
- Premažite ribu ovom mešavinom, pospite morskom solju i svežim peršunom
- pecite oko 30 minuta na 200 stepeni
- po želji, dodajte i kolutove limuna pre pečenja na ribu
SALATA:
- Oljuštite i skuvajte 4-5 krompira, pa ih prohladite i iseckajte na kockice
- dodajte 1 iseckanu crvenu papriku, malo iseckanog svežeg peršuna, so i sok 1/2 limuna
- na 2 kašike maslinovog ulja propržite 2-3 iseckana čena belog luka
- dodajte jednu vezu zelja, predhodno opranog i iseckanog
- dodajte malo soli i pržite dok višak vode ne ispari
- smesu dodati krompiru i sve promešati
- po ukusu, dodati još malo maslinovog ulja i soli
Pljeskavice sa pečenom paprikom i kinoom
Možete ih spremati u 2 varijante, posne i mrsne. Ja sam ih malo zamrsila seckanim suvim mesom i slaninicom, a ko posti ili ne preferira meso, samo izostavite te stvari. Često mi se dogodi da mi ostane kinoa, kada je kuvam deci za doručak ili večeru. Ovo je super varijanta da je iskoristite. Nemojte je bacati, jer je KINOA nutritivno najbogatija namirnica, odmah posle majčinog mleka. Trudite se da vam što češće pretekne.
POTREBNO: 1/3 crnog luka, 1 šolja od 250 ml skuvane kinoe, 1/2 šake seckane slaninice, 2-3 kašike maslinovog ulja, 2 pečene paprike, 4-5 kašika ovsenih pahuljica, so, peršiun i biber po ukusu
PRIPREMA: Prvo iseckajte luk, pa dodajte sve sastojke sem ovsenih pahuljica. Umutite u seckalici da se ujednači. Dodajte pahuljice, pa još malo mutite. Stavite smesu u frižider na 1/2 sata, pa posle toga oblikujte rukama manje pljeskavice i pecite ih u rerni ili na tiganju (najbolje na teflonu, jer ulje skoro i da ne treba).
Brzi đuveč iz tiganja
Zagrejte malo ulja i kratko dinstajte 1 iseckani crni luk i 1 isecknu crvenu papriku. Dodajte so, biber i suve začine, a zatim i 1 pileći file isečen na kockice. Posle 5 minuta prženja dodajte 1 konzervu paradajz pelata u komadićima, 2/3 šolje pirinča (preporučujem Arborio) i 1 šolju vode. Sve krčkajte 5 minuta, pa dodajte 2/3 šolje graška. Nastavite sa krčkanjem još 10 minuta. U medjuveemenu dodajte i 2-3 iseckana čena belog luka. Na kraju umešajte još soli (ako je potrebno) i dodajte peršun.
Pljeskavice od tikvica
Sezona tikvica je uveliko počela. Mogu se pripremati na 101 način, ali meni nekako omiljeni je onaj koji sam nasledila od mame.
Koliko tikvica, duplo jaja i duplo kašika brašna (npr 1 tikvica, 2 jajeta, 2 kašike brašna).
Ceo recept bi glasio ovako: izrendajte 1 tikvicu, malo je posolite, ostavite da odstoji 15 minuta, pa ocedite višak tečnosti. Dodajte 2 jajeta, 1/2 praška za pecivo i 2 kašike brašna. Izmešajte i kašikom stavljajte na zagrejani grill, premazan sa malo ulja. Pecite ih dok se lepo ne zarumene sa obe strane.
Jedemo ih uglavnom uz neki sirni namaz i uz paradajz, onaj sladak domaći, tzv volovsko srce.