Letovanje na planini sa decom – Kako se pripremiti?

Letovanje na planini sa decom

Sadržaj

Letovanje na planini sa decom je sjajan i zdrav provod i odmor. Ukoliko dete provede na planini bar dve nedelje, ispoljiće se i pozitivni efekti na krvnu sliku (povećanje nivoa hemoglobina i broja crvenih krvnih zrnaca), a time i na celokupno zdravlje deteta. Boravak  na planini je višestruko koristan  za decu.

Boravak na planini sa decom za zdravlje porodice

Bilo bi idealno priuštiti svakom detetu boravak na planini! Zajednički odmor na planini poseban je doživljaj za celu porodicu. Čist planinski vazduh i sunce ‘otvaraju apetit kod dece i  jačaju imunitet. Vazduh na višim nadmorskim visinama ne pogoduje razmnožavanju bakterija i virusa, pa je mogućnost razboljevanja mnogo manja nego u gradu. Planinski vazduh pogoduje svakom detetu, a posebno deci koja imaju ponavljane epizode bronhitisa. Boravak na planini je blagodet i za decu sa alergijom na različite agense, a posebno na grinje.

Pored čistog vazduha i temperatura znatno nižih nego u gradovima, planine obiluju terenima koji su pogodni za fizičke aktivnosti dece, ali raznim vrstama lekovitog bilja, čistom izvorskom vodom… Deci boravak na planini  omogućava  više kretanja, razvijanje motoričkih veština, kreativnije provedeno vreme i nova znanja.

Letovanje na planini sa decom

Kako se pripremiti za letovanje na planini?

Da bi se letovanje na planini iskoristilo na najbolji način, vrlo je bitno da se porodice sa decom informišu i pripreme.

Adekvatna odeća za planinu podrazumeva da, zbog promenjivosti meteoroloških prilika i variranja temperature vazduha, treba, osim letnjih, spakovati  i toplije komade garderobe, kao i nepromočive jakne za kišu. Za zaštitu od sunca preporučuju se šeširići sa širokim obodom; za decu u kolicima takođe je neophodan štitnik/suncobran.

Odgovorajuća obuća za planinu je izuzetno bitna, kako zbog složenosti terena kojim se mališani kreću, da bi se izbegle povrede, tako i zbog izbegavanja opasnosti od ujeda zmija. Za šetnju po visokoj travi preporučljivo je da dete ima gumene čizmice.

Letovanje na planini sa decom

Saveti za boravak sa decom na planini

  • Prilikom šetnji ili pešačkih tura, treba voditi računa i da se ponese dosta vode i hrane. Preporučljivo je da se planine i nepoznati tereni obilaze isključivo sa vodičem, da se pre polaska proveri vremenska prognoza, a roditelji bi trebalo da budu opremljeni i osnovnim priborom za prvu pomoć.
  • Deca tokom boravka na planini treba da budu sve vreme zajedno sa roditeljima. Čak i tokom kraćih šetnji roditelji ne treba da gube decu iz vida.
  • Za zaštitu od sunca, kao i na moru, za lice je potrebno koristiti kreme sa visokim zaštitnim fakorom, kao i za ostale delove tela, koji nisu pokriveni odećom. Iako temperatura vazduha nije visoka ili duva vetar, ne treba zaboraviti da to ne umanjuje štetnost sunčevih zraka. Opekotine od sunca naročito mogu biti intenzivne kada se mališani nađu blizu većih vodenih površina.  Bez obzira koji faktor zaštite upotrebljavate (za decu se preporučuje 30+ ili 50+ faktor), uvek nanosite kremu pre izlaska na sunce, a onda opet primenite kremu na svaka dva do tri sata. I pored toga, izbegavajte direktno izlaganje dece suncu, najmanje od 10 do 16 sati, kada je zračenje najjače.
  • Da biste zaštitili dete od insekata primenjujte tri osnovna pravila: Ponesite laganu odeću sa dugim rukavima i pantalone od laganih materijala; nanesite kremu ili losion koji odbija insekte; redovno proveravajte celo telo deteta kako bi uočili moguće ubode i imali mogućnosti da reagujete na vreme, kako bi se sprečilo pogoršanje mesta uboda i mogućih infekcija.
  • Posle boravka na travi ili ispod niskog žbunja ili drveća pred spavanje proveriti celu kožu deteta, da bi se na vreme uočio krpelj koji se usput “zakačio” i blagovremeno uklonio. Za uklanjanje krpelja najbolje je obratitise lekaru!

Šta može biti opasno na planini?

Opasno može biti i branje i jelo različitih bobica i pečurki. Postoji mnogo ražličitih vrsta bobica, koje decu privuku bojom, a koje su otrovne. Još opasnije, čak i za odrasle,  je upuštati se u branje i konzumiranje pečuraka. To treba da rade samo osobe sa izuzetnim znanjem o gljivama, jer je vrlo često teško razlikovati otrovne od jestivih. Deci naročito ne bi trebalo dozvoljavati da dodiruju ili beru pečurke.

Kako izabrati planinu za odmor?

Svaka planina je jedinstvena, kako po svojoj prirodnoj lepoti, blizini nekih specifičnih i sjajnih izletišta, reka, jezera,  kulturnoistorijskih spomenika, i po svojim karakterističnim i dokazanim delovanjem na zdravlje ljudi. Tako, su Zlatibor,  Zlatar, Javor, Jelica, Ozren  i druge planine čija je nadmorska visina hotela i odmarališta do 1200 metara nadmorske visine, blagotvorne za zdravlje i dece iroditelja.

Letovanje na planini sa decom

Srećni trenuci za celu porodicu – Da radost bude veća!

Godišnji odmor proveden sa porodicom za decu je verovatno najlepša stvar na svetu. Postoji hiljadu mogućnosti kako da doživite srećne trenutke sa porodicom. Osmislite kreativne, vesele i opuštajuće aktivnosti sa svojom decom; organizujte piknik,  pomozite im da se povežu sa prirodom, upoznaju životinje i biljke; podstaknite ih da razvijaju svoje fizičke sposobnosti i pomeraju granice; doživite zajedno male avanture.

Informišite se o tome šta od sadržaja za decu ima hotel (zatvorena igraonica, dečije predstave, kreativne radionice, animacije u prirodi…) ili, ako ste u privatnom smeštaju, šta od sadržaja za decu postoji u vašoj okolini? Možda  su to prilagođeni sportski i zabavni tereni, organizovane školice izviđača ili sl? To će svakako doprineti kvalitetu dečijeg odmora, boljoj socijalizaciji, korak u “osvajanju samostalnosti” i postati nezaboravno iskustvo!

Bitno samo jedno – provesti se dobro u krugu porodice u zdravom okruženju!

avatar
Dugogodišnji šef Neonatološkog odeljenja u Bolnici za ginekologiju i akušerstvo KBC „Zvezdara“. Član je Republičke komisije za podršku dojenja, porodične i razvojne nege novorođenčeta.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion 2
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Električni bicikli i 9 prednosti u savremenom načinu života

Razdražljivost i bes u trudnoći – 5 predloga koji pomažu

Sindrom nervoznog creva (IBS) u trudnoći pacijentkinja sa inflamatornom bolesti creva (IBD)

Hipnoporođaj – Da li je moguć porođaj bez ili manje bola?

15 stvari koja deca ne vole tokom odrastanja i razvoja

Preporučujemo vam...

Električni bicikli se sve više nameću kao idealno rešenje za užurbane gradove i stresnu svakodnevicu. U modernom svetu gde je očuvanje životne sredine postalo ne samo odgovornost, već i potreba....

Deca ne vole mnogo toga tokom odrastanja i razvoja. Odgoj dece može biti izazovan, a ponekad se čini da deca ne vole ništa od onoga što radimo. Šta deca ne...

Dete priča svojim jezikom, da li da se zabrinemo? Koliko detetov govor treba da bude razumljiv prema uzrastu? Kako podržati dete? Ponekad dete govori ali toliko „drugačije“ da stičemo utisak...

Razvoj govora deteta, ako je redovan, teče svojim ustaljenim i poznatim tokom. Važno je da svaki roditelj razume kako treba da izgleda razvoj jezičkih i govornih veština deteta. Prepoznajte prve...