Listerioza u trudnoći, simptomi, lečenje i 9 mera prevencije

Listerioza u trudnoći

Listerioza u trudnoći može imati ozbiljne posledice po bebu i majku. Trudnice su mnogo podložnije infekcijama listerije nego druge zdrave odrasle osobe.

Šta je listerioza?

Listerioza je bolest koja se prenosi hranom. Listerijska infekcija je bakterijska bolest (Listeria monocytogenes). Može biti veoma ozbiljna za trudnice i nerođene bebe. Uzrokuju ga bakterije koje se mogu nalaziti u nekim namirnicama. Bakterije listerije su veoma otporne. Mogu preživeti hlađenje, pa čak i smrzavanje. Ustvari, listerija bolje raste na niskim temperaturama. Od listerioze mahom obolevaju životinje kao što su ovce i goveda, zatim svinje, živina i dr.

Listerioza u trudnoći

Infekcija se javlja nakon konzumiranja kontaminirane hrane. Najčešće je tokom trećeg trimestra trudnoće.

Listerioza u trudnoći – Kako se trudnice mogu zaraziti listerijom?

Bakterije listerije mogu se naći u zemljištu, vodi i životinjskom fecesu. Trudnice se mogu zaraziti:

 • Ako jedu sirovo povrće koje je kontaminirano iz zemlje ili od kontaminiranog stajnjaka koji se koristi kao đubrivo.
 • Ako jedu kontaminirano meso. Riblje, živinsko, svinjsko i goveđe meso.
 • Ako konzumiraju nepasterizovano mleko. Takođe hranu napravljena od nepasterizovanog mleka (razni sirevi, dodatak nepasterizovanog mleka u jelo…)
 • Ako jedu neku prerađenu hranu koja je kontaminirana posle obrade. Kao što su meki sirevi, viršle (koje inače nisu preporučene u zdravoj ishrani trudnice). Takođe i delikatesno meso kontaminirano posle obrade.

listerioza u trudnoci

Simptomi listerioze u trudnoći

Simptomi se mogu pojaviti par dana nakon što ste pojeli kontaminiranu hranu. Međutim, može proći i 30 dana ili više pre nego što počnu prvi znaci i simptomi listerije. Simptomi mogu bii i veoma blagi kod trudnice, ali da posledice po bebu budu razorne.

 • Ako se jave simptomi kao: groznica, bolovi u mišićima, mučnina i dijareja, odmah se javite lekaru.
 • Ako se infekcija proširila na nervni sistem, znaci i simptomi mogu uključivati: visoku temperaturu, glavobolju i ukočen vrat. Zatim, konfuziju i osetljivost na svetlost, gubitak ravnoteže i konvulzije. Hitno idite kod lekara. Ovi znaci mogu ukazivati na veoma ozbiljne komplikacije rizične po život trudnice.

Novorođenče se može zaraziti intrauterino, ili na porođaju, tokom prolaza kroz vaginalni kanal.

listerioza u trudnoci

Dijagnoza listerioze

Listerija prolazi kroz barijeru crevnog lumena i ulazi u krvne sudove. Tako uzrokuje prisustvo bakterija u krvi. Širi se putem krvi pre svega do centralnog nervnog sistema, placente i srca.

Dijagnoza se postavlja nakon analiza krvi, likvora, amnionske tečnosti. Izolacija bakterije samo u stolici ili vaginalnoj flori nije dovoljna da bi se potvrdila dijagnoza.

Lečenje

Nerođene i novorođene bebe su u najvećem riziku od infekcije. Listerioza može izazvati infekciju u amnionskim membranama. Ovo može dovesti do pobačaja, prevremenog rođenja, mrtvorođenja ili teške infekcije kod novorođenčeta.

Za lečenje infekcije koriste se antibiotici.

listerioza u trudnoci

Prevencija – kako sprečiti infekciju listeriozom?

 • U potpunosti kuvajte ili pecite sirovu hranu iz životinjskih izvora. Kao što su govedina, svinjetina ili živina… Koristite termometar za hranu da biste bili sigurni da su jela od mesa, živine i jaja kuvana na bezbednoj temperaturi.
 • Sirovo povrće u detaljno operite pod mlazom vode i potapanjem. Očistite sirovo povrće četkom za povrće – za neke vrste povrća.
 • Držite sirovo meso dalje od povrća. Držite ih dalje od kuvane hrane i gotove hrane.
 • Nemojte piti sirovo (nepasterizovano) mleko. Nemojte jesti hranu napravljenu od sirovog mleka.
 • Pre i posle rukovanja ili pripreme hrane dobro operite ruke toplom vodom sa sapunom. Nakon kuvanja, koristite vruću vodu sa sapunom za pranje pribora, dasaka za sečenje i drugih površina za pripremu hrane. Neka vam kuhinja bude uvek čista a posebno deo za pripremu hrane.
 • Nemojte jesti meke sireve kao što su feta, bri, kamember, sir sa plavim venama ili sir u meksičkom stilu. Ne morate da izbegavate tvrde sireve, topljene sireve, krem sir, sveži sir ili jogurt.
 • Kuvajte preostalu hranu i hranu spremnu za jelo dok se ne zagreje na pari pre jela. Ovo uključuje hranu kao što su viršle (koje nisu na listi zdrave hrane trudnice).
 • Ako ste trudni, razmislite o tome da ne jedete hranu sa tezgi. Ili, potpuno zagrejte narezke pre nego što ih pojedete.
 • Nemojte jesti ohlađene dimljene morske plodove, kao što je losos. Nemojte jesti rashlađenu paštetu ili mesne namaze.
Radi u Porodilištu Opšte bolnice „Sveti Luka“ u Smederevu. Učesnik brojnih stručnih skupova.
Preporučujemo vam...
Kako čitati knjige malom detetu
3 faze kako čitati knjige malom detetu
Kako čitati knjige malom detetu? Knjiga je važna za razvoj dece, ali neki mališani ih odbijaju. Kako dobiti interesovanje, fokus kod deteta i ljubav ka knjizi? Knjige su jedan prozorčić u čarobni svet i svako dete bi trebalo da dobije mogućnost da ’’gleda kroz taj prozorčić’’. Knjige pomažu u stimulaciji…
Virusna upala grla kod dece
Virusna upala grla kod dece – Simptomi, dijagnoza, terapija
Virusna upala grla kod dece je najčešći razlog  zbog kog roditelji dovode decu na pregled. Koji su simptomi virusne upale grla i kao se leči virusna upala grla? Medicinski naziv za upalu sluznice ždrela je faringitis  a krajnika-tonzilitis. Smatra se da je u 70% slučajeva tonzilofaringitis izazvan virusima. U tim slučajevima je…
Fotografi za trudnice Srbije u 2023. godini
Fotografi za trudnice Srbije u 2023. godini, darivanje koje je vaš portal Trudnoća i zdravlje organizovao, je završeno. Pogledajte sjajne fotoslajdere sa fotografisanja koje su nam podarili vrhunski fotografi, majstori fotografije koji svoju profesiju rade sa puno ljubavi. Fotografisanje trudnica u 9 gradova Fotografisanje u gradovima: Beograd, Novi Sad, Subotica,…