Saveti Patronažne Sestre o Dojenju

Saveti patronažne sestre o dojenju

Saveti patronažne sestre o dojenju, su prvi posle boravka u porodilištu, koje možete očekivati. Dojenje  predstavlja najlepši čin i za mamu i za bebu.

Saveti patronažne sestre o dojenju, pitajte sve što vas interesuje

Jedan od od zadataka u toku posete patronažne sestre jeste da Vam ukaže na značaj majčinog mleka, dapostavi bebu na dojku, kontrolišesam podoj  i naravno obučiVas kako da se izmlazate ičuvate Vaše mleko. Kada vas poseti patronažna sestra, pitajte je sve što vas interesuje o dojenju.

O tehnici izmlazanja pogledajteOVDE.

Svaka kap vašeg mleka je dragocena

Nakon izmlazanja Vaše mleko možete čuvati u frižideru do 72 h ili u zamrživaču do 6 meseci. U frižideru mleko se čuva u gornjoj polici, u najhladnijem delu, a nikako na vratima frižidera.  Prlikom zagrevanja majčinog mleka vodite računa da to bude indirektno – potapanjem posude sa mlekom u vrelu vodu, a ne prokuvavanjem!

Dojenje izmlauzanje polozaji za dojenje 1
Pitajte patronažnu sestru o svemu, gde imate nedoumice!

Koje su česte greške pri dojenju?

U prvim danima dok se mama ne oporavi moguće su greške prilikom postavljanja  bebe na dojku. Beba leži stomačićem prema Vašem stomaku, njen nos je u visini Vaše bradavice. Kada beba dobro otvori usta, Vašu bradavicu stavljate prema gornjem nepcu, beba obuhvati bradavicu i areolu , gornja usna je na gore a donja na dole. To je pravi položaj. Pridržavajte dojku, bebi će biti lakše da sisa jer dojka zbog svoje težine može da isklizne iz bebinih usta.

Ono što je svakako preduslov za uspešno dojenje je: da želite da dojite svoju bebu; da ste se udobno smestili  i da imate podršku partnera, jer samo zadovoljana mama je i uspešna dojilja.

Koji su najčešći razlozi odustajanja od dojenja?

Korisno je da znamo koji su najčešći uzroci preranog odustajanja od dojenja. Studije iz naše i drugih zemalja, kao i iskustva patronažnih sestara, pokazuju da su najčeći uzroci:

  • strah da majka nema dovoljno mleka i da beba ne napreduje dobro,
  • da mleko nije dobrog kvaliteta,
  • bol pri podoju,
  • ragade,
  • uvučene bradavice,
  • mastitis,
  • nedostatak podrške tate i porodice…
  • Mnogu su ređi (opravdani) medicinski razlozi, bolest majke ili deteta.

 Znači, najčeći su problemi koji su se mogli sprečiti uz malo više strpljenja i podrške majci.

Specijalista stukovna medicinska sestra, oblast javno zdavlje. Nastavnik Visoke zdravstvene škole u Beogradu. Član Republičke stručne komisije za podršku dojenju, razvojnoj i porodičnoj nezi novorođenčeta. Član tima za edukaciju zdravstvenih radnika (posebno patronažnih sestara) na nivou Srbije u oblasti dojenja.
Preporučujemo vam...
Kinoa i amarant u ishrani beba i dece
Kinoa i Amarant u ishrani beba i dece
Kinoa i amarant u ishrani beba i dece su sve zastupljenije žitarice. Dobro je držati se tradicije, ali treba biti otvoren i za nove, zdrave i korisne namirnice u ishrani beba, dece i odraslih. Evo i zašto.Kinoa i amarant sve češće na trpeziU budućnosti možemo očekivati da se ove biljke…
Beba u 9. mesecu - Rast i razvoj bebe
Beba u 9. mesecu – Rast i razvoj bebe
Beba u 9. mesecu sve više ulazi u interakciju sa svojim okruženjem, pokazuje radoznalost. Privlače joj pažnju životinje i ljudi, pre svega deca.Rast – Beba u 9. MesecuU trećem tromesečju rast je i dalje intenzivan, ali se polako usporava u odnosu na prvih šest meseci. Tokom ovog perioda dete prosečno dobija…
Beba u 8. mesecu
Beba u 8. mesecu, kako podstaći razvoj?
Beba u 8. mesecu postaje izuzetno vezana za roditelje. Takođe, pokazuje strah od nepoznatog.Beba u 8. mesecu – RastRast bebe je i dalje intenzivan, ali se polako usporava u odnosu na prvih šest meseci. Tokom ovog perioda dete prosečno dobija 15 grama dnevno, tako da je mesečno napredovanje oko 450gr. Rast…