Saveti patronažne sestre o dojenju – Uspešno dojenje

O dojenju

Sadržaj

Saveti patronažne sestre o dojenju, su prvi posle boravka u porodilištu koje možete očekivati. Dojenje  predstavlja najlepši čin i za mamu i za bebu.

Saveti patronažne sestre o dojenju, pitajte sve što vas interesuje

Jedan od od zadataka u toku posete patronažne sestre jeste da Vam ukaže na značaj majčinog mleka. Da postavi bebu na dojku, kontroliše sam podoj.  I,naravno obuči Vas kako da se izmlazate i čuvate Vaše mleko. Kada vas poseti patronažna sestra, pitajte je sve što vas interesuje o dojenju.

o dojenju
Dojenjem se ostvaruje posebna bliskost mame i bebe, osim što je dojenje i majčino mleko veliki benefit za bebu, ima i zdravstvenih prednosti za majku.

O tehnici izmlazanja pogledajte OVDE.

Svaka kap vašeg mleka je dragocena. Nakon izmlazanja. Vaše mleko možete čuvati u frižideru do 72 h ili u zamrživaču do 6 meseci. U frižideru mleko se čuva u gornjoj polici, u najhladnijem delu, a nikako na vratima frižidera. Prlikom zagrevanja majčinog mleka vodite računa da to bude indirektno – potapanjem posude sa mlekom u vrelu vodu, a ne prokuvavanjem! Mleko možete polako odmrznuti u frižideru (za to je potrebno oko 12 sati; stavite ga u frižider veče pre no što planirate da ga koristite). Izbegavajte ostavljanje zamrznutog mleka na sobnoj temperaturi da se otopi.

o dojenju
Prednosti dojenja za bebu su mnoge. Osim veze i bliskosti koja se dojenjem uspostavlja, majčino mleko je nabolja, najbezbednija i najjeftinija hrana za vaše odojče.

Koje su česte greške pri dojenju?

U prvim danima dok se mama ne oporavi moguće su greške prilikom postavljanja  bebe na dojku. Beba leži stomačićem prema Vašem stomaku, njen nos je u visini Vaše bradavice. Kada beba dobro otvori usta, Vašu bradavicu stavljate prema gornjem nepcu, beba obuhvati bradavicu i areolu. Gornja usna je na gore a donja na dole. To je pravi položaj. Pridržavajte dojku, bebi će biti lakše da sisa jer dojka zbog svoje težine može da isklizne iz bebinih usta.

Preduslov za uspešno dojenje

Ono što je svakako preduslov za uspešno dojenje je:

 • da želite da dojite svoju bebu
 • da ste se udobno smestili  i
 • da imate i stručnu i podršku partnera. Jer samo zadovoljana mama je i uspešna dojilja.

Negujte grudi u periodu dok dojite. Kao podršku nege grudi u tom osetljivom periodu, svakako će biti dobar izbor brushaltera. Brushalter treba da bude pamučan, bez fišbajna i dodataka, mek i dovoljno prostran i udoban za vaše grudi.

Priprema za podoj, počinje pranjem ruku vodom i sapunom. Dezinfekciona srestva za ruke se ne preporučuju, beba treba da raste u higijenskoj, ali ne i u sterilnoj sredini. Pre podoja grudi oprati mlakom vodom i osušiti nežnim tapkanjem mekim frotirom ili pelenom (nije potrebno stalno prati grudi i bradavice sapunom, koji isušuje kožu).

o dojenju
Odluku da li će dojiti svoje dete većina žena donosi još tokom trudnoće. Za ovo opredeljenje važno je  da trudnica dobije prave i proverene informacije o prednostima ishrane maminim mlekom i samog čina dojenja.  Sledeći važan korak je podrška dojenjuu porodilištu.

Koji su najčešći razlozi odustajanja od dojenja?

Korisno je da znamo koji su najčešći uzroci preranog odustajanja od dojenja. Studije iz naše i drugih zemalja, kao i iskustva patronažnih sestara, pokazuju da su najčeći uzroci:

 • strah da majka nema dovoljno mleka i da beba ne napreduje dobro,
 • da mleko nije dobrog kvaliteta,
 • bol pri podoju,
 • ragade,
 • uvučene bradavice,
 • mastitis,
 • nedostatak podrške tate i porodice…
 • mnogu su ređi  medicinski razlozi, ravne male bradavice, bolest majke ili deteta…
o dojenju
Uvek se izmlazajte čistim rukama! Posudice za čuvanje mleka operate deterdžentom u vrućoj vodi i nakon toga dobro isperite. Mleko po izmlazanju prespite u kesicu na kojoj ce biti upisan datum izmlazanja. 

Znači, najčeći su problemi koji su se mogli sprečiti uz malo više strpljenja i podrške majci. Insistirajte na podršci u porodilištu. Tu je i patronažna sestra koja će Vas posetiti nakon izlaska iz porodilišta.

avatar
Nastavnik Visoke zdravstvene škole u Beogradu. Član Republičke stručne komisije za podršku dojenju, razvojnoj i porodičnoj nezi novorođenčeta.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 2
Femibion 1 i 2
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Progesteron – Simptomi i posledice manjka i viška progesterona

Beba ima zatvor – Simptomi, uzroci i lečenje opstipacije

5 problema sa kožom i bezbedni tretmani u trudnoći

Kada počinje postporođajna depresija i koliko može trajati?

4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće

Preporučujemo vam...

Da li beba ima zatvor? Da, kada beba ima tvrd izmet nalik na glinu ili probleme sa stolicom, razumno je posumnjati na zatvor. Kao nova mama, uvek ćete tražiti sledeći...

Koji su najčešći genitalni problemi kod beba? Mame neguju intimna mesta svoje bebe tokom promene pelena i kupanja. Uvek bi trebalo da se konsultujete sa pedijatrom Vaše bebe u vezi...

Koje stvari koje bebe rade u 1. godini i zabrinjavaju mame? Kada ste nova mama, imaćete trenutke panike u vezi sa zdravlјem Vaše bebe. Evo nekih od najčešćih i sasvim...

Znam, znam, pomislili ste “Šuga kod dece i odraslih? Pa zar to još postoji?” Itekako postoji! Uglavnom nailazimo na sporadične slucajeve tokom godine. I to u okviru par ljudi ili...