Dojenje – Položaj na Dojci, Izmlazanje i Čuvanje Mleka

0

Dojenje predstavlja najlepši čin i za mamu i za bebu. Uloga i značaj dojenja je višestruka, što svakako možete pogledati na našem sajtu OVDE.

Jedan od od zadataka u toku posete patronažne sestre jeste da Vam ukaže na značaj majčinog mleka, da postavi bebu na dojku, kontroliše sam podoj  i naravno obuči  Vas kako da se izmlazate i čuvate Vaše mleko. O tehnici izmlazanja pogledajte OVDE.

Nakon izmlazanja Vaše mleko možete čuvati u frižideru do 72 h ili u zamrživaču do 6 meseci. U frižideru mleko se čuva u gornjoj polici, u najhladnijem delu, a nikako na vratima frižidera.  Prlikom zagrevanja majčinog mleka vodite računa da to bude indirektno – potapanjem posude sa mlekom u vrelu vodu, a ne prokuvavanjem!

U prvim danima dok se mama ne oporavi moguće su greške prilikom postavljanja  bebe na dojku. Beba leži stomačićem prema Vašem stomaku, njen nos je u visini Vaše bradavice. Kada beba dobro otvori usta, Vašu bradavicu stavljate prema gornjem nepcu, beba obuhvati bradavicu i areolu , gornja usna je na gore a donja na dole. To je pravi položajPridržavajte dojku, bebi će biti lakše da sisa jer dojka zbog svoje težine može da isklizne iz bebinih usta.

Ono što je svakako preduslov za uspešno dojenje je: da želite da dojite svoju bebu; da ste se udobno smestili  i da imate podršku partnera, jer samo zadovoljana mama je i uspešna dojilja.

Share.

About Author

Comments are closed.