Saveti Patronažne Sestre o Dojenju

Saveti patronažne sestre o dojenju

Dojenje predstavlja najlepši čin i za mamu i za bebu. Patronažna sestra će vam u svojim prvim posetama po poruđaju dati savete.

Uloga i značaj dojenja je višestruka, što svakako možete pogledati na našem sajtu OVDE.

Patronažna sestra će pomoći savetima o dojenju?

Jedan od od zadataka u toku posete patronažne sestre jeste da Vam ukaže na značaj majčinog mleka, dapostavi bebu na dojku, kontrolišesam podoj  i naravno obučiVas kako da se izmlazate ičuvate Vaše mleko. 

O tehnici izmlazanja pogledajteOVDE.

Svaka kap vašeg mleka je dragocena

Nakon izmlazanja Vaše mleko možete čuvati u frižideru do 72 h ili u zamrživaču do 6 meseci. U frižideru mleko se čuva u gornjoj polici, u najhladnijem delu, a nikako na vratima frižidera.  Prlikom zagrevanja majčinog mleka vodite računa da to bude indirektno – potapanjem posude sa mlekom u vrelu vodu, a ne prokuvavanjem!

Dojenje izmlauzanje polozaji za dojenje 1
Pitajte patronažnu sestru o svemu, gde imate nedoumice!

Koje su česte greške pri dojenju?

U prvim danima dok se mama ne oporavi moguće su greške prilikom postavljanja  bebe na dojku. Beba leži stomačićem prema Vašem stomaku, njen nos je u visini Vaše bradavice. Kada beba dobro otvori usta, Vašu bradavicu stavljate prema gornjem nepcu, beba obuhvati bradavicu i areolu , gornja usna je na gore a donja na dole.To je pravi položajPridržavajte dojku, bebi će biti lakše da sisa jer dojka zbog svoje težine može da isklizne iz bebinih usta.

Ono što je svakako preduslov za uspešno dojenje je: da želite da dojite svoju bebu; da ste se udobno smestili  i da imate podršku partnera, jer samo zadovoljana mama je i uspešna dojilja.

Koji su najčešći razlozi odustajanja od dojenja?

Korisno je da znamo koji su najčešći uzroci preranog odustajanja od dojenja. Studije iz naše i drugih zemalja, kao i iskustva patronažnih sestara, pokazuju da su najčeći uzroci:

  • strah da majka nema dovoljno mleka i da beba ne napreduje dobro,
  • da mleko nije dobrog kvaliteta,
  • bol pri podoju,
  • ragade,
  • uvučene bradavice,
  • mastitis,
  • nedostatak podrške tate i porodice…
  • Mnogu su ređi (opravdani) medicinski razlozi, bolest majke ili deteta.

 Znači, najčeći su problemi koji su se mogli sprečiti uz malo više strpljenja i podrške majci.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Specijalista stukovna medicinska sestra, oblast javno zdavlje. Nastavnik Visoke zdravstvene škole u Beogradu. Član Republičke stručne komisije za podršku dojenju, razvojnoj i porodičnoj nezi novorođenčeta. Član tima za edukaciju zdravstvenih radnika (posebno patronažnih sestara) na nivou Srbije u oblasti dojenja.
Preporučujemo vam...
Opadanje kose zbog Corona virusa
Opadanje Kose i Corona Virus
Svakim danom se broj ranih i kasnih simptoma Corona virusa povećava, između ostalog Corona virus zahvata i kožu i kosu.Opadanje kose zbog Corona virusa  je učestalo?Značajno, difuzno opadanje kose nakon infekcije Corona virusom se beleži kod oko 30% pacijenata, to su uglavnom pacijenti koji su razvili srednje tešku i tešku…