Saveti Patronažne Sestre o Dojenju

Saveti patronažne sestre o dojenju

Saveti patronažne sestre o dojenju, su prvi posle boravka u porodilištu, koje možete očekivati. Dojenje  predstavlja najlepši čin i za mamu i za bebu.

Saveti patronažne sestre o dojenju, pitajte sve što vas interesuje

Jedan od od zadataka u toku posete patronažne sestre jeste da Vam ukaže na značaj majčinog mleka, dapostavi bebu na dojku, kontrolišesam podoj  i naravno obučiVas kako da se izmlazate ičuvate Vaše mleko. Kada vas poseti patronažna sestra, pitajte je sve što vas interesuje o dojenju.

O tehnici izmlazanja pogledajteOVDE.

Svaka kap vašeg mleka je dragocena

Nakon izmlazanja Vaše mleko možete čuvati u frižideru do 72 h ili u zamrživaču do 6 meseci. U frižideru mleko se čuva u gornjoj polici, u najhladnijem delu, a nikako na vratima frižidera.  Prlikom zagrevanja majčinog mleka vodite računa da to bude indirektno – potapanjem posude sa mlekom u vrelu vodu, a ne prokuvavanjem!

Dojenje izmlauzanje polozaji za dojenje 1
Pitajte patronažnu sestru o svemu, gde imate nedoumice!

Koje su česte greške pri dojenju?

U prvim danima dok se mama ne oporavi moguće su greške prilikom postavljanja  bebe na dojku. Beba leži stomačićem prema Vašem stomaku, njen nos je u visini Vaše bradavice. Kada beba dobro otvori usta, Vašu bradavicu stavljate prema gornjem nepcu, beba obuhvati bradavicu i areolu , gornja usna je na gore a donja na dole. To je pravi položaj. Pridržavajte dojku, bebi će biti lakše da sisa jer dojka zbog svoje težine može da isklizne iz bebinih usta.

Ono što je svakako preduslov za uspešno dojenje je: da želite da dojite svoju bebu; da ste se udobno smestili  i da imate podršku partnera, jer samo zadovoljana mama je i uspešna dojilja.

Koji su najčešći razlozi odustajanja od dojenja?

Korisno je da znamo koji su najčešći uzroci preranog odustajanja od dojenja. Studije iz naše i drugih zemalja, kao i iskustva patronažnih sestara, pokazuju da su najčeći uzroci:

  • strah da majka nema dovoljno mleka i da beba ne napreduje dobro,
  • da mleko nije dobrog kvaliteta,
  • bol pri podoju,
  • ragade,
  • uvučene bradavice,
  • mastitis,
  • nedostatak podrške tate i porodice…
  • Mnogu su ređi (opravdani) medicinski razlozi, bolest majke ili deteta.

 Znači, najčeći su problemi koji su se mogli sprečiti uz malo više strpljenja i podrške majci.

Specijalista stukovna medicinska sestra, oblast javno zdavlje. Nastavnik Visoke zdravstvene škole u Beogradu. Član Republičke stručne komisije za podršku dojenju, razvojnoj i porodičnoj nezi novorođenčeta. Član tima za edukaciju zdravstvenih radnika (posebno patronažnih sestara) na nivou Srbije u oblasti dojenja.
Preporučujemo vam...
Petar Đokić kreativni tata
Petar Đokić kreativni tata inspiriše svesnim roditeljstvom
Petar Đokić kreativni tata je naša inspiracija! Ako pogledate instagram nalog s_petrom, videćete i zašto! On je nova generacija očeva, koji su angažovani oko svoje dece mnogo više nego što su to bile ranije generacije. Zainteresovan za psihološki razvoj deteta i spreman da uči. Očinstvo mu je zadovoljstvo a svoja…
9 saveta za uspešno uspavljivanje bebe
U prvim mesecima roditeljstva imate utisak da nikada više nećete spavati i da ćete narednih x godina bauljati svetom umorni, sa šansom da zadremate čim zastanete na duže od pet minuta.Ipak, ne mora biti tako. Donosimo vam 10 saveta za uspavljivanje bebe uz pomoć kojih će ona mirno spavati, baš…
dete od 3 godine
Dete od 3 godine prolazi kroz važan razvojni period
Dete od 3 godine prolazi kroz važan razvojni proces. Između druge i treće godine razvojni proces deteta je često za roditelja veoma zahtevan. Poželjan pristup je –  svesno roditeljstvo.Dete od 3 godine prvi put za sebe kaže JAMnogima je poznata treća godina kao vreme dečije tvrdoglavosti, neposlušnosti, stalnih ubeđivanja i…
Vaške u kosi
Vaške u kosi – Nitolic prevencija i lečenje
Vaške u kosi su jedna od najčešćih parazitskih bolesti kod ljudi  (Pediculus humanus capitis). Vaške napadaju prvenstveno decu u uzrastu od 3 godine do 11 godina. U ređim slučajevima i mlađu decu od 3 godine. Vaške mogu zapatiti i odrasli, tako da svi članovi domaćinstva mogu da pate od ove…