Moje dete priča svojim jezikom

dete priča svojim jezikom

Sadržaj

Dete priča svojim jezikom, da li da se zabrinemo? Koliko detetov govor treba da bude razumljiv prema uzrastu? Kako podržati dete? Ponekad dete govori ali toliko „drugačije“ da stičemo utisak da govori nekim svojim jezikom. Jedinstven put ka razvoju govora može dete staviti u ovu situaciju iz različitih razloga.

Moje dete priča svojim jezikom

Govorno-jezički razvoj je postepen i složen proces. Dok dete razvija govor ono prolazi kroz faze u kojima je manje razumljivo svojoj užoj i široj okolinu.

dete priča svojim jezikom

Šta utiče na pravilan razvoj govora?

Faktori koji utiču na razvoj govora aktivni su od najranijeg perioda. Možemo ih podeliti na 2 vrste. To su nasleđe i uticaj sredine. I jedan i drugi utiču intenzivno na razvoj govora. Posebno je vazno znati da ovi faktori deluje isprepletano. Očekujemo da dete progovori oko 12. ili nekoliko meseci kasnije. Do 18. meseca ono polako bogati rečnik. Nakon 18. meseca dete ubrzano bogati svoj rečničk i fond reči. Takođe od 18. meseca do druge godine ono kreće da spaja reči u jednostavne rečenice.

U periodu do druge godine detetove artikulacione sposobnosti (izgovora glasova) su ograničene. I to usled nedovoljne razvijenosti govornih organa. Ovo ograničine sposobnost izgovora glasova utiče na to da dete substituše (menja) i ne izgovara neke glasove u rečima. Ograničene artikulacione sposobnosti su nešto što očekujemo. Glasove dete usvaja postepeno. Sposobnost oralne praksije utiče na jasnoću izgovora glasova i razvoj govora.

dete priča svojim jezikom

Negativni uticaj na izgovor glasova i reči

Postoje neka stanja i okolnosti koje dodatno opterećuju razvoj glasova i govora. Negativni uticaj na izgovor glasova ima oštećenje sluha ili i dugotrajne infekcije ušiju. Navike koje mogu uzrokovati deformitet vilice (cucla duži period, sisanje palca) takođe mogu uticati negativno na izgovor glasova. Nedovoljna razvijena oralna praksija kod deteta ili patološka stanja organa koji učestvuju u izgovora glasova. Nejasan model govora i loš izgovor glasova koje dete sluša se takođe odražava negativno na detetov govor. Detetova sposobnost razumevanja govora takođe utiče na sposobnost izgovora reči i rečenica.

Koliko detetov govor treba da bude razumljiv prema uzrastu?

Do druge godine, razumljivost deteta treba da bude oko 50%. Ovo znači da je dete u komunikaciji sa okruženjem razumljivo na nivou polovine onoga što izgovori. U porodici ovaj procenat je i veći. Roditelji koji su stalno uz dete mogu da razumeju i reči koje su manje razumljive za širu sredinu. Npr. uobičajne greške u izgovoru, roditelj unapred zna kako će tumačiti. Do treće godine 75% govora deteta je razumljivo i za širu sredinu.

dete priča svojim jezikom

Dete koje komunicira na svom jeziku

Deca se u toku razvoja govora i rečnika oslanjaju na ono što čuju iz svoje okoline. Ono što čuju povezuju sa onim što te reči predstavljaju. Međutim, iz detetove perspektive reči koje tek treba da nauči tek postepeno dobijaju svoja značenja. Može se desiti da dete veoma dobro prati  i imitirati intonacijske obrasce.  Melodiju reči i kraćih rečenica. Ono pamti melodiju reči ili rečenice a u isto vreme ne razume sve delove te reči. I drugi faktori koji negativno utiču na razvoj glasova mogu biti prisutni. Rezultat toga je da dete izgovara reči na svoj način. Odraslima ovo može izgledati kao da deca govore na nekom svom jeziku.

Nakon druge godine dete intenzivno bogati rečnik. Ono uči reči koje nisu lake za upotrebu. Uči dugačke reči i sa glasovima koje ono i dalje ne izgovara. Ovo utiče na to da neka deca budu znatno nerazumljiva. Do treće godine i rečenica deteta se usložnjava. Ona se sastoji od 3-4 reči. Ukoliko dete ne napreduje i izgovoru glasova a uvećava svoj iskaz to takođe može dovesti do nerazumljivog govora deteta.

dete priča svojim jezikom

Kako podržati dete u govornom razvoju?

Ukoliko je vaše dete starije od dve godine i imate utisak da govori na svom jeziku uzmite par saveta u obzir:

  • Budite jasan govorni model detetu (naglasite izgovor i pokrete govornih organa).
  • Usporite svoj govor.
  • Pratite koliki je rečnik vašeg deteta i da li pojedine reči vezuje za realne pojmove.
  • Imajte na umu važnost verbalne (govorne) komunikacije deteta sa svetom. Obratite se logopedu ako vaše dete formira duži iskaz koji je nerazumljiv za širu sredinu.
avatar
Radom u logopedskim centrima i vrtićima stekla je višegodišnje iskustvo u tretmanima dece neurogene, pervazivne i razvojne patologije. Sertifikovan Marte Meo praktičak, autor stručno-naučnog rada i koautor priručnika „Montesori jezik“, za razvoj govora kod najmlađih. Bavi se dvojezičnim razvojom, individualnim savetovanjem s roditeljima i radom s decom koja rastu u dvojezičnom okruženju i ispoljavaju kašnjenje u govorno-jezičkom razvoju.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 1 i 2
Femibion 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Šta ako dete udari odraslu osobu – Kako reagovati?

5 razloga zašto je važno da decu vodimo na selo

Zdravlje roditelja utiče na zdravlje deteta – Koji roditelj ima veću ulogu u tome?

6 popularnih dijeta – Koje su prednosti i koji nedostaci – Šta kaže nauka

Zašto su trudnice posebno privlačne komarcima i 5 preporuka

Preporučujemo vam...

Nije tako davno bilo kada je bilo nezamislivo da dete udari odraslu osobu. Svog roditelja, još dodatno nezamislivo. Danas viđamo te scene u vrtiću, u prodavnici, u kafeima, igraonicama… Otkuda...

Mnogo je razloga zašto je važno da decu vodimo na selo. I ako nemamo rođake na selu koji bi nas ugostili, seoski turizam je u procvatu. Nije dovoljno da o...

Deca se raduju letovanju sa roditeljima, ali šta deca pamte tokom letovanja? Čemu se najviše raduju, šta ostaje kao nezaboravna uspomena? Leto nam i zvanično stiže za koji dan, počinje...

Deca ne vole mnogo toga tokom odrastanja i razvoja. Odgoj dece može biti izazovan, a ponekad se čini da deca ne vole ništa od onoga što radimo. Šta deca ne...