Sisanje palca – kako odvići dete?

sisanje palca

Sadržaj

Mnoge roditelje brine sisanje palca ali i duža upotreba cucle varalice. Međutim,  sisanje cucle, kao i sisanje palca su deo razvoja i neizbežna stavka kod mnogih mališana.

Kako da razumemo sisanje palca

Kada se beba rodi, prva faza razvoja bebe je takozvana Oralna faza. Tokom te faze dete upoznaje svet oko sebe tako što sve stavlja u usta i na taj način uči i istažuje. Ovo je veoma važna faza u razvoju bebe ali postoje i bebe koje iako su u Oralnoj fati, cucla ili palac nisu zanimljivi i nikad ih ne koriste. Ipak, veći procenat dece koriste cuclu ili palac.

sisanje palca

Detetov mozak se razvija tako da ono postepeno oseća i upotrebljava delove tela. U prvim danima mozak je razvijen u toj meri da dete najviše oseća u predelu glave i u ustima. Iz tog razloga dete stavljajući  nešto u usta oseća zadovoljstvo u tome, prija mu i smiruje ga.

Do kog uzrasta traje oralna faza?

Beba se razvija svojim ritmom, kreće da sedi, potom da stoji i hoda. Međutim, sve do druge godine života okvirno se nalazi u Oralnoj fazi razvoja. Sve dok je dete u toj fazi, prijaće mu da koristi cuclu ili palac. Naročito, kao način smirivanja, ali i u svim za njega stresnim okolnostima. Sigurno ste primetili kod svoje dece da naprimer mnogo više koriste palac ili cuclu kada im izlaze zubići. Takođe, kada su bolesni, jer ih to umiruje. Isto je i sa polaskom u vrtić i u za njih drugim stresnim situacijama. Bebi i malom detetu je to jako važno u tim okolnostima. Ukoliko imamo dete koje koristi cuclu ili sisa palac, nikako ga od te ne treba odvikavati tokom nekih stresnih perioda.

sisanje palca

Uslovi za idealan period odvikavanja 

Da bi se dete odviklo od cucle ili palca potrebni su pre svega određeni uslovi za to. Dete ne sme da bude bolesno, u stresnim situacijama, nije poželjno odvikavati ga u periodu pre nekog putovanja. Isto, treba voditi računa da ga ne odvikavate od palca i upotrebu noše u isto vreme, već je potrebno sve raditi postepeno.

Kada početi sa odvikavanjem od sisanja palca?

Najbolje je sa odvikavanjem početi sa godinu ipo i dve godine i to zato što je beba u tom periodu mala i lakše prihvata, a opet dovoljno veliko da nauči i razume da nečeg više nema. Pored toga, u tom periodu kreće intenzivnije progovaranje i detetu cucla ili palac mogu biti ometači pri progovaranju i izgovoru reči. Pošto je razvoj individualan i nisu sva deca ista, treba se prilagoditi svom detetu.

Ukoliko i dočekate 2. rođendan sa cuclom ili palcem, ni to još uvek nije problem. Pokušajte ipak da se potrudite da u tom periodu počnete sa odvikavanjem. Idealno bilo da do dve ipo godine dete u potpunosti odbaci cuclu i palac.

sisanje palca

Kako odvići dete od sisanja palca?

Moram najpre da naglasim da je odvikavanje od palca često teže nego odvikavanje od cucle. Palac je detetu stalno dostupan i tu ne pomažu taktike koje pomažu kada je odvikavanje od cucle u pitanju. Ukoliko primetite da vaša beba poseže za palcem, da joj u tom najranijem uzrastu umesto palca ponudite cuclu. Cucla je anatomskog oblika i manje štetna za dete. Takođe, dete se lakše odvikava od cucle nego od palca.

Ako dete već duže sisa palac, onda je sve što može da vam pomogne strpljenje i razgovor sa detetom. Alternativna rešenja kao što su mazanje bilo čega na detetov palac, neće pomoći. Starija deca će taj sadržaj progutati i čim osete palac nastaviće sa upotrebom i dalje.

Dešava se da dete sisa palac do 3, 4 pa i 5 godine. Iako može bolje da razume Vaše obrazloženje zašto to da ne radi, tada je odvikavanje teže. Jer je to kod takve dece navika i potrebno je dosta truda kako bi dete otavilo palac.

Može poći da smišljate ili čitate priče u kojima glavi junak ostavlja sisanja palca, i možda oponašati glavnog junaka priče. Dobra metoda je i zamenski objekat, u situacijama kada bi mu palac bio potreban, naprimer prilikom uspavljivanja, ponudite omiljenu igračku, da je drži baš tom rukom. Naravno, ovo neće odmah dati rešenje, zato je upornost nophodna. Pokušajte da detetu smanjite akivnosti kada inače po navici koristiti palac, naprimer dok gleda crtani film. Ograničite mu gledanje crtanog filma i opet mu u tom momentu ponudite nešto drugo, igračku ili da gricka užinu. Potrudite se da mu uposlite prstiće, kako ne bi moglo da koristi palac i vremenom će se i odvići.

sisanje palca

Magičnog rešenja nema

Ono što neće radovati roditelje čija deca sisaju palac je to da magičnog rešenja nema. Nemojte postamljivati svoje dete zbog sisanja palca, nije poželjno da mu izričito branite jer će to biti kontraproduktivno. Dete će najviše želeti baš ono što mu je zabranjeno. Razgovor u vidu primera je najbolji način odvikavanja. Veoma je značajno da budete strpljivi i da shvatite da će odvikavanje trajati duži period. Spremite se da će to odvikavanje ići postepeno i da može i da potraje i da uvek pružite utehu svom detetu kada mu je teško, da ga zagrlite i pokažete razumevanje. Pored strpljenja važna je i istrajnos, a to je da svako veče ili u svim tim nekim situacijama budete istrajni u tome da detetu ponudite zamenski objekat. Neko dete će sve ovo savladati brže, a neko sporije, zaista je sve individualno. Ali ono što glavno treba imati na umu je da dete lakše uči i usvaja nove navike u smirenoj sredini punoj ljubavi i razumevanja. Svakako će mnogo teže učiti nove navike u agresivnoj ili u previše popustljivoj sredini.

avatar
Iskustvo je stekla radom na odeljenju psihijatrije Kliničkog centra Vojvodine, u radu sa decom podstiče sposobnosti kod dece i u radu sa decom na projektima CK.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Gasimenti
Esensa Propomint
Esensa DevitinD3k1
Femibion 2
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion
Femibion 1 i 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Ishrana tokom menstrualnog ciklusa i uticaj 4 važna hormona

Roditeljstvo nekad i sad

Greške u vaspitavanju deteta – Ako budeš dobar…

Kako hipotonus utiče na razvoj govora – Iskustvo logopeda

Preporučujemo vam...

Kad kažemo roditeljstvo nekad i sad ne moramo da idemo mnogo daleko u prošlost kako bismo uočili bitne razlike. Dovoljno je da uporedimo period kad smo mi bili deca i...

Greške u vaspitavanju deteta su česte. Koliko puta smo čuli ovu roditeljsku “vaspitnu” poštapalicu. Ako budeš dobar mama/tata će ti kupiti to što voliš … Ako ne budeš dobar …...

Da li hipotonus kod beba utiče na razvoj govora, pitaju mnogi roditelji. Ne treba zanemariti da je govor motorna veština. U produkciju govora su uključeni mišići usana, jezika, obraza, vilice....

Ako se pitate šta prethodi govoru deteta, to su dve važne sposobnosti. Dok pratimo razvoj govora deteta treba da znamo šta ovaj proces podrazumeva i šta možemo očekivati. Pored drugih...