Najčešći strahovi trudnica – 2. deo

Najčešći strahovi trudnica

Sadržaj

Najčešći strahovi trudnica su obično strahovi koje svakako treba prevazići. Strepnje od novog stanja i očekivanog porođaja su u većini slučajeva samo strah od nepoznatog. Zato trudnice treba da se informišu o svemu što je u vezi sa njihovim novim stanjem i porođajem.

Najčešći strahovi trudnica – Imaću komplikacije u trudnoći

Mnogi strahovi trudnica su vezani za potencijalne komplikacije u trudnoći. Prema NIH-u, neke uobičajene komplikacije trudnoće uklјučuju:

 • Visok krvni pritisak i preeklampsija.
 • Gestacijski dijabetes.
 • Infekcije.
 • Prevremeni porođaj.
 • Depresija i anksioznost.
 • Pobačaj i mrtvorođenje.

Prema CDC-u, faktor rizika da rudnica razvije visok krvni pritisak (preeklampsiju) je oko 4%. Češće je kod trudnica  starijih od 40 godina i onih sa visokim krvnim pritiskom tokom trudnoće. Ali da imate bilo koji od ovih faktora, vaš lekar bi vas pažlјivo pratio od samog početka i verovatno bi rano otkrio stanje.

Najčešći strahovi trudnica

Gestacijski dijabetes se javlјa u 2% do 10% trudnoća. Lekari rutinski prate nivo šećera u krvi trudnice. Na sreću, gestacijski dijabetes se može lečiti.

Nije uvek moguće sprečiti komplikacije u trudnoći. Međutim, redovni prenatalni pregledi će na vreme ukazati na potencijalni problem. Kada se na vreme otkrije problem on je lako rešiv.

Seks nikada neće biti isti

Ako jedan od vaših strahova od trudnoće uklјučuje seks nakon porođaja, niste sami. Mnoge trudnice brinu da njihova tela neće osećati ista. Nakon što vaša beba stigne, moraćete da date svom telu vremena da se oporavi. Tokom prvih nekoliko meseci, verovatno ćete vi i vaš partner i onako žudeti za snom.

Najčešći strahovi trudnica

Seks može da boli ili da se osećate neprijatno prvih nekoliko puta. Lubrikant će u toj situaciji biti od pomoći. Ali, lјudsko telo ima neverovatnu sposobnost oporavka. Neke nove mame otkrivaju da njihov seksualni život može biti i bolji nego ranije.

Strah da će porođaj biti previše bolan

Najveći strahovi mnogih trudnica u uklјučuju brigu o bolu porođaja. Prvo, napravite korak unazad i shvatite da žene to rade od pamtiveka. Danas, možete mnogo toga da uradite u vezi sa bolom.

Studije su otkrile da je porođajni bol veoma individualan. To znači da ga niko ne doživlјava na potpuno isti način. Istraživači kažu da kognitivni, društveni i faktori životne sredine utiču na to kako žene doživlјavaju porođajni bol. Pored toga, kada žene veruju da je bol svrsishodan i produktivan, imaju tendenciju da ga doživlјavaju kao neopasan.

Najčešći strahovi trudnica

Neke tehnike za koje žene smatraju da su korisne u kontroli porođajnog bola uklјučuju sledeće.

 • Pohađanje časova priprema za porođaj.
 • Redovno vežbajte da biste izgradili izdržlјivost.
 • Upotreba lekova (poput anestezije i analgetika).
 • Korišćenje tehnika opuštanja.
 • Podrška od profesionalne dule.

Poznato je da je, bez obzira na vaš stepen zabrinutosti, najvažnije imati akušera/babicu kojima verujete. Izaberite one sa kojima možete otvoreno da razgovarate o vašim strahovima i želјama. Takođe,  i sa onima koji će vas informisati šta da očekujete. To će vam pomoći da se smirite.

Trebaće mi hitan carski rez

Skoro jedna trećina beba u SAD se rađa carskim rezom, prema CDC-u. Dakle, sasvim je prirodno da velika operacija abdomena bude jedan od vaših strahova od trudnoće.

Prema ACOG-u, razlozi za carski rez uklјučuju:

 • Porođaj ne napreduje.
 • Fetus je u nevolјi.
 • Rađate više beba.
 • Imate problema sa placentom.
 • Vaša beba je veoma velika.
 • Komplikovana prezentacija bebe.
 • Imate zdravstveno stanje koje čini vaginalni porođaj rizičnim.

Ali mnoge od ovih operacija su zakazane unapred.  Carski rez se može planirati, na primer, ako je beba karlično ili veoma velika. Takođe, ako ima problema sa placentom ili ako ste ranije imali carski rez.

Mogu vam reći iz sopstvenog iskustva da hitni carski rezovi nisu uobičajeni. Ali ako se nešto desi i ako vam zatreba, vi ste u bolnici i ne brinite.

Da li ću stići do bolnice na vreme

Možda ste pročitali jednu priču o nekome ko je rodio svoju bebu u automobilu. To vam je ostavilo ožilјke za ceo život. Iako se porođaj može desiti munjevito, stvarnost je da to nije uobičajeno. Istina, verovatno biste imali dovolјno vremena da preletite zemlјu između prve kontrakcije i prvog bebinog plača.

Najčešći strahovi trudnica

Prema ACOG-u, prvi porođaj obično traje 12 do 19 sati. Stadijum ekspulzije bebe traje 20 minuta do dva sata. Naravno, neke trudnice će imati duže ili kraće trudove. Prenagli porođaj, koji dovodi do porođaja manje od tri sata nakon početka kontrakcija, je retkost. Istraživanja sugerišu da se javlјa samo u 0,1% do 3% trudnoća.

Zaključak

Dok vas mnogo strahova može obuzimati kada ste tek trudni, dobra vest je da većina njih nije vredna vaše brige. Mnogi uobičajeni strahovi od trudnoće su prenaglašeni. Realnost je da su statistički podaci na vašoj strani. Većina žena ima nekomplikovane trudnoće, rađa zdrave bebe i postaju divni roditelјi. Šanse su dobre, ovo važi i za vas!

avatar
Radi u Porodilištu Opšte bolnice „Sveti Luka“ u Smederevu. Učesnik brojnih stručnih skupova.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Pesmice za bolji govor i izgovor – Pesmice po uzrastu

Vaš puls tokom trudnoće – Kada je puls previsok dok vežbate?

Kako podstaći grlić materice da omekša za porođaj

11 načina kako olakšati kontrakcije na porođaju

Preporučujemo vam...

Puls tokom trudnoće može biti uvećan zbog samog fiziološkog stanja. Trudnoća može podići Vaš broj otkucaja srca u mirovanju na više nivoe nego pre trudnoće. Tako da će i Vaš...

Nadimanje u trudnoći, najčešće u prvom tromesečju je uobičajeno. Uz mučninu, povraćanje i umor, nadimanje je jedan od najmanje šarmantnih simptoma rane trudnoće. Stručnjaci kažu da je nadimanje u ranoj...

Vežbe hodanja u trudnoći su vežbe koje mogu da odgovaraju trudnicama svih različitih nivoa kondicije. Ove vezbe imaju mnogo prednosti. Hodanje može biti nežno ili izazovno koliko god Vam je...

Averzija prema određenoj hrani u trudnoći nije retka pojava. Oko polovine svih trudnica je oseća. Mnogi bi se složili da je averzija prema hrani, jedan od najčudnijih simptoma trudnoće. Na...