„Nećeš Više Biti Privlačna Mužu Ako…“

„Nećeš Više Biti Privlačna Mužu Ako…“ - Priča o Igricama i Priča o Bliskosti u Braku

I dalje možemo da čujemo rečenicu „Nećeš mu više biti privlačna ako…“. I pored toga što su danas učenja iz psihologije toliko dostupna…

I pored toga što se danas brakovi sklapaju uglavnom iz želje za emotivnom bliskošću sa partnerom.  Mnogo ređe iz ekonomskih i drugih praktičnih razloga. 

U kojim kontekstima se izgovara ta rečenica?

Ta rečenica se izgovara u različitim kontekstima, od površnih: „Ako po kući nosiš trenerku, nećeš mu više biti privlačna“, „Ako ne smršaš nakon porođaja…“ do vrlo destruktivnih: „Ako mu pričaš o svojim slabostima, nećeš mu više biti privlačna“, „Kad vidi da si nesigurna u sebe…“. Jedna žena mi je decidno rekla da ne želi ni slučajno da njen muž prisustvuje rođenju njihovog deteta jer „kako će me posle gledati kad to vidi?“. Jedan budući otac je iz istog razloga rekao da nikako ne bi želeo da vidi porođaj jer želi da mu žena „ostane lepa i privlačna“.

Prica o Igricama i Prica o Bliskosti u Braku 3
Želite li istinsku bliskost sa partnerom?

Nekome je to razumljiv stav?

Nekim ljudima, i muškarcima i ženama, ovo je sasvim razumljiv stav. Oni ne žele da vide partnera slabog, bolesnog, u nekoj kompromitujućoj situaciji, i strahuju kada bi partner mogao njih da vidi takve. Za njih je partnerska bliskost povezana najviše sa seksualnom bliskošću, a seksualnu bliskost povezuju sa nedostupnošću, neizvesnošću, igranjem igrica, toplo-hladno, mačke i miša.  Ako oboje definišu partnerski odnos na taj način i oboje očekuju od sebe i partnera takvo ponašanje, tada u toj vezi partneri ne moraju mnogo patiti. Propuštaće da od partnera dobiju pravu, istinsku podršku kad im je teško jer je neće ni tražiti. Ukoliko je partner ikad ponudi, biće ih strah da je prime kako ne bi izgledali slabi. Oni će podršku tražiti od roditelja, prijatelja itd, ali ne od partnera, i na taj način mogu funkcionisati relativno dobro.

Međutim, problem je kada jedno od njih želi istinsku bliskost sa partnerom, a drugi partnerski odnos definiše kroz opisanu nedodirljivost, misteriju i igrice.

porodica sa kucom 1

Bliskost je upravo suprotna igranju igrica?

Da. Ona je suprotna misteriji, neizvesnosti, nesigurnosti u nečiju privrženost. Bliskost podrazumeva da smo bezbedno sigurni u nečiju ljubav i odanost.  Velika je zabluda da seks postaje dosadan kada smo sigurni sa nekim. Seks postaje dosadan kada nestaje povezanosti. Ako partnere povezuje jedino misterija i neizvesnost, tada blizina, zajednički provedeno vreme, zajednički život, neminovno dovodi do razočaranja. I do neispunjenog seksa. Tada seks postaje jedino gde mogu da osete bliskost. Zato se, kako istraživanja pokazuju, nesrećni parovi najviše žale na nedostatak seksa, a srećni parovi seks smatraju tek jednim od mnogih načina da ostvare emotivnu povezanost.

Partneri koji imaju čvrst i stabilan odnos zasnovan na bezuslovnom prihvatanju i poverenju, imaju najčešće i vrlo zadovoljavajući seksualni život.

Prica o Igricama i Prica o Bliskosti u Braku 1

Dobar seks posle svađe nije bliskost?

Kako kaže čuvena terapeutkinja za partnerske probleme Su Džonson, bliskost i emotivna povezanost su najbolji vodič za dobar seks koji možete pronaći. Naravno, kultura nas uči da povezujemo seks sa agresivnošću, pa neki parovi mogu imati dobar seks jedino nakon svađe. Ali to nije bliskost. Mi najčešće volimo svoje bliske ljude baš zbog njihovih slabosti za koje samo mi imamo privilegiju da ih znamo. Kome ćemo se požaliti kada smo uplašeni, ako nećemo svom partneru? Sa kim ćemo deliti svoje nade i brige, ako ne sa njim? A što se misterije tiče, jedan čitav život nije dovoljan da do kraja upoznamo osobu pored nas.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Psiholog psihoterapeut. Psihoterapijom se bavi od 2010. godine, a najviše iskustva ima u radu sa problemom samopouzdanja i psihologijom traume. U ljudima koji joj se obrate za pomoć traži njihove snage i izvore hrabrosti, a ti izvori su često veoma specifični i jedinstveni za tog čoveka.
Preporučujemo vam...
Opadanje kose zbog Corona virusa
Opadanje Kose i Corona Virus
Svakim danom se broj ranih i kasnih simptoma Corona virusa povećava, između ostalog Corona virus zahvata i kožu i kosu.Opadanje kose zbog Corona virusa  je učestalo?Značajno, difuzno opadanje kose nakon infekcije Corona virusom se beleži kod oko 30% pacijenata, to su uglavnom pacijenti koji su razvili srednje tešku i tešku…