Igrice i bliskost u braku

Igrice i bliskost u braku

Igrice i bliskost u braku? I dalje možemo da čujemo rečenicu „Nećeš mu više biti privlačna ako…“. I pored toga što su danas učenja iz psihologije toliko dostupna… I pored toga što se danas brakovi sklapaju uglavnom iz želje za emotivnom bliskošću sa partnerom, mnogo ređe iz ekonomskih i drugih praktičnih razloga.

Igrice i bliskost u braku

Ta rečenica se izgovara u različitim kontekstima, od površnih: „Ako po kući nosiš trenerku, nećeš mu više biti privlačna“, „Ako ne smršaš nakon porođaja…“ do vrlo destruktivnih: „Ako mu pričaš o svojim slabostima, nećeš mu više biti privlačna“, „Kad vidi da si nesigurna u sebe…“. Jedna žena mi je decidno rekla da ne želi ni slučajno da njen muž prisustvuje rođenju deteta   jer „kako će me posle gledati kad to vidi?“. Jedan budući otac je iz istog razloga rekao da nikako ne bi želeo da vidi porođaj jer želi da mu žena ostane lepa i privlačna.

Igrice i bliskost u braku
Bliskost je suprotna igranju igrica, bliskost treba izgraditi.

Nekome je to razumljiv stav?

Nekim ljudima, i muškarcima i ženama, ovo je sasvim razumljiv stav. Oni ne žele da vide partnera slabog, bolesnog, u nekoj kompromitujućoj situaciji, i strahuju kada bi partner mogao njih da vidi takve. Za njih je partnerska bliskost povezana najviše sa seksualnom bliskošću, a seksualnu bliskost povezuju sa nedostupnošću, neizvesnošću, igranjem igrica, toplo-hladno, mačke i miša.  Ako oboje definišu partnerski odnos na taj način i oboje očekuju od sebe i partnera takvo ponašanje, tada u toj vezi partneri ne moraju mnogo patiti. Propuštaće da od partnera dobiju pravu, istinsku podršku kad im je teško jer je neće ni tražiti. Ukoliko je partner ikad ponudi, biće ih strah da je prime kako ne bi izgledali slabi. Oni će podršku tražiti od roditelja, prijatelja itd, ali ne od partnera, i na taj način mogu funkcionisati relativno dobro. Međutim, problem je kada jedno od njih želi istinsku bliskost sa partnerom, a drugi partnerski odnos definiše kroz opisanu nedodirljivost, misteriju i igrice.

Bliskost je suprotna igranju igrica
Partnerski odnos je znak zrelosti jedne veze

Bliskost je suprotna igranju igrica

Da. Ona je suprotna misteriji, neizvesnosti, nesigurnosti u nečiju privrženost. Bliskost podrazumeva da smo bezbedno sigurni u nečiju ljubav i odanost.  Velika je zabluda da seks postaje dosadan kada smo sigurni sa nekim. Seks postaje dosadan kada nestaje povezanosti. Ako partnere povezuje jedino misterija i neizvesnost, tada blizina, zajednički provedeno vreme, zajednički život, neminovno dovodi do razočaranja. I do neispunjenog seksa. Tada seks postaje jedino gde mogu da osete bliskost. Zato se, kako istraživanja pokazuju, nesrećni parovi najviše žale na nedostatak seksa, a srećni parovi seks smatraju tek jednim od mnogih načina da ostvare emotivnu povezanost.

Partneri koji imaju čvrst i stabilan odnos zasnovan na bezuslovnom prihvatanju i poverenju, imaju najčešće i vrlo zadovoljavajući seksualni život.

igrice i bliskost u braku
Dobar seks posle svađe nikako nije bliskost

Dobar seks posle svađe nije bliskost

Kako kaže čuvena terapeutkinja za partnerske probleme Su Džonson, bliskost i emotivna povezanost su najbolji vodič za dobar seks koji možete pronaći. Naravno, kultura nas uči da povezujemo seks sa agresivnošću, pa neki parovi mogu imati dobar seks jedino nakon svađe. Ali to nije bliskost. Mi najčešće volimo svoje bliske ljude baš zbog njihovih slabosti za koje samo mi imamo privilegiju da ih znamo. Kome ćemo se požaliti kada smo uplašeni, ako nećemo svom partneru? Sa kim ćemo deliti svoje nade i brige, ako ne sa njim? A što se misterije tiče, jedan čitav život nije dovoljan da do kraja upoznamo osobu pored nas.

Psihoterapijom se bavi od 2010. godine, a najviše iskustva ima u radu sa problemom samopouzdanja i psihologijom traume. U ljudima koji joj se obrate za pomoć traži njihove snage i izvore hrabrosti, a ti izvori su često veoma specifični i jedinstveni za tog čoveka.
Preporučujemo vam...
Prirodno lečenje ureaplazme
Prirodno lečenje ureaplazme je preporučeno pored antibiotika
Zašto je prirodno lečenje ureaplazme preporučeno pored antibiotika? Upotreba antibiotika je neophodna. Ali poželjno je u lečenju vaginalnih bakterijskih infekcija uključiti i prirodne preparate na biljnoj bazi. Prirodno lečenje ureaplazme Koja je uloga eteričnih ulјa aromatičnih bilјaka sa antibakterijskim, antifungalnim, antivirusnim i citotoksičnim svojstvima? Vaša terapija kod prirodnog lečenja ureaplazme…