Igrice i bliskost u braku

Igrice i bliskost u braku

Sadržaj

Igrice i bliskost u braku? I dalje možemo da čujemo rečenicu „Nećeš mu više biti privlačna ako…“. I pored toga što su danas učenja iz psihologije toliko dostupna… I pored toga što se danas brakovi sklapaju uglavnom iz želje za emotivnom bliskošću sa partnerom, mnogo ređe iz ekonomskih i drugih praktičnih razloga.

Igrice i bliskost u braku

Ta rečenica se izgovara u različitim kontekstima, od površnih: „Ako po kući nosiš trenerku, nećeš mu više biti privlačna“, „Ako ne smršaš nakon porođaja…“ do vrlo destruktivnih: „Ako mu pričaš o svojim slabostima, nećeš mu više biti privlačna“, „Kad vidi da si nesigurna u sebe…“. Jedna žena mi je decidno rekla da ne želi ni slučajno da njen muž prisustvuje rođenju deteta   jer „kako će me posle gledati kad to vidi?“. Jedan budući otac je iz istog razloga rekao da nikako ne bi želeo da vidi porođaj jer želi da mu žena ostane lepa i privlačna.

Igrice i bliskost u braku
Bliskost je suprotna igranju igrica, bliskost treba izgraditi.

Nekome je to razumljiv stav?

Nekim ljudima, i muškarcima i ženama, ovo je sasvim razumljiv stav. Oni ne žele da vide partnera slabog, bolesnog, u nekoj kompromitujućoj situaciji, i strahuju kada bi partner mogao njih da vidi takve. Za njih je partnerska bliskost povezana najviše sa seksualnom bliskošću, a seksualnu bliskost povezuju sa nedostupnošću, neizvesnošću, igranjem igrica, toplo-hladno, mačke i miša.  Ako oboje definišu partnerski odnos na taj način i oboje očekuju od sebe i partnera takvo ponašanje, tada u toj vezi partneri ne moraju mnogo patiti. Propuštaće da od partnera dobiju pravu, istinsku podršku kad im je teško jer je neće ni tražiti. Ukoliko je partner ikad ponudi, biće ih strah da je prime kako ne bi izgledali slabi. Oni će podršku tražiti od roditelja, prijatelja itd, ali ne od partnera, i na taj način mogu funkcionisati relativno dobro. Međutim, problem je kada jedno od njih želi istinsku bliskost sa partnerom, a drugi partnerski odnos definiše kroz opisanu nedodirljivost, misteriju i igrice.

Bliskost je suprotna igranju igrica
Partnerski odnos je znak zrelosti jedne veze

Bliskost je suprotna igranju igrica

Da. Ona je suprotna misteriji, neizvesnosti, nesigurnosti u nečiju privrženost. Bliskost podrazumeva da smo bezbedno sigurni u nečiju ljubav i odanost.  Velika je zabluda da seks postaje dosadan kada smo sigurni sa nekim. Seks postaje dosadan kada nestaje povezanosti. Ako partnere povezuje jedino misterija i neizvesnost, tada blizina, zajednički provedeno vreme, zajednički život, neminovno dovodi do razočaranja. I do neispunjenog seksa. Tada seks postaje jedino gde mogu da osete bliskost. Zato se, kako istraživanja pokazuju, nesrećni parovi najviše žale na nedostatak seksa, a srećni parovi seks smatraju tek jednim od mnogih načina da ostvare emotivnu povezanost.

Partneri koji imaju čvrst i stabilan odnos zasnovan na bezuslovnom prihvatanju i poverenju, imaju najčešće i vrlo zadovoljavajući seksualni život.

igrice i bliskost u braku
Dobar seks posle svađe nikako nije bliskost

Dobar seks posle svađe nije bliskost

Kako kaže čuvena terapeutkinja za partnerske probleme Su Džonson, bliskost i emotivna povezanost su najbolji vodič za dobar seks koji možete pronaći. Naravno, kultura nas uči da povezujemo seks sa agresivnošću, pa neki parovi mogu imati dobar seks jedino nakon svađe. Ali to nije bliskost. Mi najčešće volimo svoje bliske ljude baš zbog njihovih slabosti za koje samo mi imamo privilegiju da ih znamo. Kome ćemo se požaliti kada smo uplašeni, ako nećemo svom partneru? Sa kim ćemo deliti svoje nade i brige, ako ne sa njim? A što se misterije tiče, jedan čitav život nije dovoljan da do kraja upoznamo osobu pored nas.

avatar
Psihoterapijom se bavi od 2010. godine, najviše iskustva ima u radu sa problemom samopouzdanja i psihologijom traume.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion 1 i 2
Femibion 2
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

5 problema sa kožom i bezbedni tretmani u trudnoći

Kada počinje postporođajna depresija i koliko može trajati?

4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće

Kada je previše stresa u trudnoći i kako utiče na trudnicu i bebu?

25 preporuka da vam trudnoća bude što srećnije iskustvo

Preporučujemo vam...

Kad kažemo roditeljstvo nekad i sad ne moramo da idemo mnogo daleko u prošlost kako bismo uočili bitne razlike. Dovoljno je da uporedimo period kad smo mi bili deca i...

Neusaglašenost roditelja u vaspitanju deteta nije retkost. Često se dešava da par kada postane roditelj nema istu ideju o vaspitanju deteta. Koliko god da su se slagali pre dolaska bebe...

Ima mnogo znakova i signala koji ukazuju da je dete pod stresom. Za roditelje to nije uvek lako prepoznati, zavisi od uzrasta detetovog i od detetovo ličnosti. Kako prepoznati da...

Bliže nam se praznici, čemu se deca raduju tokom praznika? Pred nama je predivno doba godine. Svi su nekako euforični i puni ljubavi. Radujemo se kićenju jelke, poklonima, svim nekim...