„Nećeš Više Biti Privlačna Mužu Ako…“ – Priča o Igricama i Priča o Bliskosti u Braku

0

I pored toga što su danas učenja iz psihologije toliko dostupna, što se toliko priča o osećanjima, međuljudskim odnosima, i pored toga što se danas brakovi sklapaju uglavnom iz želje za emotivnom bliskošću sa partnerom, a ne iz ekonomskih i drugih praktičnih razloga (što je ranije bio sasvim razumljiv razlog, a posebno je ženama bilo teško da opstanu same), i dalje možemo da čujemo rečenicu „Nećeš mu više biti privlačna ako…“.

Ta rečenica se izgovara u različitim kontekstima, od površnih: „Ako po kući nosiš trenerku, nećeš mu više biti privlačna“, „Ako ne smršaš nakon porođaja…“ do vrlo destruktivnih: „Ako mu pričaš o svojim slabostima, nećeš mu više biti privlačna“, „Kad vidi da si nesigurna u sebe…“. Jedna žena mi je decidno rekla da ne želi ni slučajno da njen muž prisustvuje rođenju njihovog deteta jer „kako će me posle gledati kad to vidi?“. Jedan budući otac je iz istog razloga rekao da nikako ne bi želeo da vidi porođaj jer želi da mu žena „ostane lepa i privlačna“.

Želite li istinsku bliskost sa partnerom?

Nekim ljudima, i muškarcima i ženama, ovo je sasvim razumljiv stav. Oni ne žele da vide partnera slabog, bolesnog, u nekoj kompromitujućoj situaciji, i strahuju kada bi partner mogao njih da vidi takve. Za njih je partnerska bliskost povezana najviše sa seksualnom bliskošću, a seksualnu bliskost povezuju sa nedostupnošću, neizvesnošću, igranjem igrica, toplo-hladno, mačke i miša.  Ako oboje definišu partnerski odnos na taj način i oboje očekuju od sebe i partnera takvo ponašanje, tada u toj vezi partneri ne moraju mnogo patiti. Propuštaće da od partnera dobiju pravu, istinsku podršku kad im je teško jer je neće ni tražiti. Ukoliko je partner ikad ponudi, biće ih strah da je prime kako ne bi izgledali slabi. Oni će podršku tražiti od roditelja, prijatelja itd, ali ne od partnera, i na taj način mogu funkcionisati relativno dobro.

Međutim, problem je kada jedno od njih želi istinsku bliskost sa partnerom, a drugi partnerski odnos definiše kroz opisanu nedodirljivost, misteriju i igrice.

Bliskost je upravo suprotna igranju igrica. Ona je suprotna misteriji, neizvesnosti, nesigurnosti u nečiju privrženost. Bliskost podrazumeva da smo bezbedno sigurni u nečiju ljubav i odanost.  Velika je zabluda da seks postaje dosadan kada smo sigurni sa nekim. Seks postaje dosadan kada nestaje povezanosti. Ako partnere povezuje jedino misterija i neizvesnost, tada blizina, zajednički provedeno vreme, zajednički život, neminovno dovodi do razočaranja. I do neispunjenog seksa. Tada seks postaje jedino gde mogu da osete bliskost. Zato se, kako istraživanja pokazuju, nesrećni parovi najviše žale na nedostatak seksa, a srećni parovi seks smatraju tek jednim od mnogih načina da ostvare emotivnu povezanost.

Partneri koji imaju čvrst i stabilan odnos zasnovan na bezuslovnom prihvatanju i poverenju, imaju najčešće i vrlo zadovoljavajući seksualni život.

Neka istraživanja govore o tome da jedino viši primati i čovek mogu imati seks okrenuti licem u lice. Tada su najranjiviji delovi našeg tela okrenuti ka partneru. Mi jednostavno nismo napravljeni da osećamo strah i seksualnu uzbuđenost istovremeno. Zato je za mnoge parove seks najlepši kada smo sigurni sa partnerom.

Kako kaže čuvena terapeutkinja za partnerske probleme Su Džonson, bliskost i emotivna povezanost su najbolji vodič za dobar seks koji možete pronaći. Naravno, kultura nas uči da povezujemo seks sa agresivnošću, pa neki parovi mogu imati dobar seks jedino nakon svađe. Ali to nije bliskost. Mi najčešće volimo svoje bliske ljude baš zbog njihovih slabosti za koje samo mi imamo privilegiju da ih znamo. Kome ćemo se požaliti kada smo uplašeni, ako nećemo svom partneru? Sa kim ćemo deliti svoje nade i brige, ako ne sa njim? A što se misterije tiče, jedan čitav život nije dovoljan da do kraja upoznamo osobu pored nas.

Share.

About Author

Comments are closed.