Nega Stopala u Trudnoći

Nega Stopala u Trudnoći

Nega stopala u trudnoći je više nego dobrodošla tokom cele trudnoće. U drugom i trećem trimestru trudnice često imaju bol u stopalima i  oticanje, kao i oticanje oko zglobova na nogama, pa im nega stopala može mnogo olakšati.

Koje još probleme sa stopalima mogu imati trudnice?

Dodatni estetski problem mogu biti i ispucale pete. Otečenost nastaje usled dužeg stajanja ili sedenja, najizraženija je uveče i nestaje tokom noći. Takođe, ovaj problem je izraženiji leti – toplo vreme i visoke temperature doprinose otečenosti.

Nega Stopala u Trudnoći
Nije preporučeno nositi visoke potpetice u trudnoći, već anatomsku i udobnu obuću od prirodnog materijala.

Nega stopala u trudnoći može olakšati probleme

Savet: oticanje u trudnoći nije moguće sprečiti, ali se ono može ublažiti. Načini za borbu protiv oticanja i bolova u stopalima u trudnoći jesu: nošenje adekvatne obuće i čarapa (ne smeju ometati cirkulaciju u nogama); što češće podizanje nogu – kad god za to postoji prilika; kod dužeg sedenja neophodno je češće ustati, prošetati i protegnuti noge; izbegavati prekrštanje nogu kod sedenja ili ležanja; kod ležanja podići noge na jastuk (noge treba da budu iznad nivoa srca); zatim fizička aktivnost – šetnja (ukoliko nije rizična trudnoća), kao i adekvatna ishrana (smanjen unos soli) i unos vode i tečnosti.

Koji je idealan način za opuštanje stopala?

Idealan način za opuštanje bolnih i natečenih nogu uveče pred spavanje jeste potapanje stopala u toplu (ne vruću!) kupku u trajanju od 10 do 15 minuta. U toplu vodu se može dodati morska so ili mirišljava so (sa etarskim uljem lavande).

Nega Stopala u Trudnoci
Masaža stopala svakako pomaže!

Nakon kupke, nega stopala

Stopala, a naročito pete, je potrebno namazati hidrantnim kremom za stopala. Dobra alternativa kupki jeste i masaža stopala uz primenu ulja za masažu (bademovo ulje, ulje klice pšenice, ulje koštica kajsije) ili nanošenje krema za stopala. Masaža treba da počne od stopala, pa ka listovima i kolenima (na gore). Na tržištu su dostupni i geli za umorne noge trudnica koji se nanose bez masaže i utrljavanja i izazivaju prijatan osećaj hlađenja, doprinose opuštanju stopala i listova.

Ako je jedna noga otečenija od druge – otoci se razlikuju

Ukoliko se otok na nogama razlikuje, odnosno jedna noga postane znatno otečenija od druge, ili se javi izražen otok na rukama i licu koji se ne povlači tokom noći, neophodno je odmah otići kod lekara! U trećem trimestru prsti na rukama takođe mogu oticati, tako da je već početkom ovog perioda poželjno skinuti prstenje.

Doktor kozmetologije Predaje na Visokoj školi zdravstvenih radnika. Objavljivala radove na temu kozmetičkih proizvoda i neinvanzivnih estetskih postupaka i bezbednosti tokom trudnoće i dojenja.
Preporučujemo vam...
Rota virus
Rota virus kod beba i dece – Infekcija izazvana rota virusom
Gastroenteritise kod dece mogu izazvati različiti virusi. U našem podneblju kod dece je tokom zimskog perioda najčešći krivac Rota virus, čak u 65%. I drugi virusi takođe mogu uzrokovati crevne infekcije (adenovirusi, kalicivjevirusi, norovirusi), posebno kod odraslih.Rota virus  kod beba i deceZimski period karakteriše veća učestalost prehlada i kašlja kod…
Kako pripremiti dete na dolazak bebe
Kako pripremiti dete na dolazak bebe u porodicu?
Kako pripremiti dete na dolazak bebe, novog člana/ bate ili seke u prorodicu? Kako najbolje uraditi, zavisi od starosti i nivoa interesovanja prvenca. Svakako, ovo je značajna promena u životu vašeg prvenca.Kako pripremiti dete na dolazak bebe? –  Ako je dete jednogodišnjak ili dvogodišnjakKako da razgovaram sa svojim detetom o…
životni stil mame
Životni stil Mame sa dvoje dece, dok je jedno mala beba
Životni stil Mame sa dvoje dece, dok je jedno mala beba je jedinstven. Celu svoju drugu trudnoću proveli ste lutajući između zaborava da ste uopšte trudni i moleći se za dan kada jednostavno više nećete biti trudna. I nekako, tokom tih dugih (ili su bili kratki?) meseci, niste ni jednom razmišljali kako ćete, tačno,…