Nega Stopala u Trudnoći

0

U drugom i trećem trimestru trudnice često imaju bol u stopalima i  oticanje, kao i oticanje oko zglobova, pa im nega stopala može mnogo olakšati.

Koje još probleme sa stopalima mogu imati trudnice?

Dodatni estetski problem mogu biti i ispucale pete. Otečenost nastaje usled dužeg stajanja ili sedenja, najizraženija je uveče i nestaje tokom noći. Takođe, ovaj problem je izraženiji leti – toplo vreme i visoke temperature doprinose otečenosti.

Kako se mogu ublažiti ovi problemi?

Savet: oticanje u trudnoći nije moguće sprečiti, ali se ono može ublažiti. Načini za borbu protiv oticanja i bolova u stopalima u trudnoći jesu: nošenje adekvatne obuće i čarapa (ne smeju ometati cirkulaciju u nogama); što češće podizanje nogu – kad god za to postoji prilika; kod dužeg sedenja neophodno je češće ustati, prošetati i protegnuti noge; izbegavati prekrštanje nogu kod sedenja ili ležanja; kod ležanja podići noge na jastuk (noge treba da budu iznad nivoa srca); zatim fizička aktivnost – šetnja (ukoliko nije rizična trudnoća), kao i adekvatna ishrana (smanjen unos soli) i unos vode i tečnosti.

Koji je idealan način za opuštanje stopala?

Idealan način za opuštanje bolnih i natečenih nogu uveče pred spavanje jeste potapanje stopala u toplu (ne vruću!) kupku u trajanju od 10 do 15 minuta. U toplu vodu se može dodati morska so ili mirišljava so (sa etarskim uljem lavande).

Masaža stopala uvek prija!

Masaža stopala uvek prija!

Nakon kupke

Stopala, a naročito pete, je potrebno namazati hidrantnim kremom za stopala. Dobra alternativa kupki jeste i masaža stopala uz primenu ulja za masažu (bademovo ulje, ulje klice pšenice, ulje koštica kajsije) ili nanošenje krema za stopala. Masaža treba da počne od stopala, pa ka listovima i kolenima (na gore). Na tržištu su dostupni i geli za umorne noge trudnica koji se nanose bez masaže i utrljavanja i izazivaju prijatan osećaj hlađenja, doprinose opuštanju stopala i listova.

Napomena:

Ukoliko se otok na nogama razlikuje, odnosno jedna noga postane znatno otečenija od druge, ili se javi izražen otok na rukama i licu koji se ne povlači tokom noći, neophodno je odmah otići kod lekara! U trećem trimestru prsti na rukama takođe mogu oticati, tako da je već početkom ovog perioda poželjno skinuti prstenje.

Share.

About Author

Comments are closed.