Nega stopala u trudnoći i 11 pomoći ako su otečena stopala

Nega stopala u trudnoći

Sadržaj

Nega stopala u trudnoći je više nego dobrodošla. U 2. i 3. trimestru trudnice često imaju bol u stopalima i  oticanje, kao i oticanje oko zglobova na nogama. Nega stopala im može mnogo olakšati.

Koje probleme sa stopalima imaju trudnice?

Pored oticanja nogu, dodatni estetski problem mogu biti i ispucale pete. Otečenost nastaje usled dužeg stajanja ili sedenja, najizraženija je uveče i nestaje tokom noći. Takođe, ovaj problem je izraženiji leti – toplo vreme i visoke temperature doprinose otečenosti.

Nega stopala u trudnoći

Nega stopala u trudnoći može olakšati probleme

Oticanje u trudnoći nije moguće potpuno sprečiti, ali se ono može ublažiti.

Šta mogu učiniti da pomognem otečenim stopalima?

Načini za borbu protiv oticanja i bolova u stopalima u trudnoći.

 • Hidrirajte se redovno, dovoljan unos vode je značajan.
 • Pravilna i zdrava – adekvatna ishrana (smanjen unos soli).
 • Smanjite unos kofeina (najbolje je ne unositi ga u toku trudnoće).
 • Odmarajte, leškarite sa blago izdignutim nogama (sa jastučetom). Kod ležanja podići noge na jastuk (noge treba da budu iznad nivoa srca).
 • Nemojte prekrštati noge kod sedenja ili ležanja, i na taj način umanjivati cirkulaciju.
 • Što češće podizanje nogu. Kad god za to postoji prilika! Kod dužeg sedenja neophodno je češće ustati, prošetati i protegnuti noge.
 • Ako vam ginekolog dozvoli, vežbajte u trudnoći. Šetajte svakodnevno! Šetnja pomaže u povećanju cirkulacije krvi što će pomoći kod vašeg otoka. Izlazak napolje u brzu šetnju, posebno ujutru, takođe ima velike koristi za mentalno zdravlje.
 • Nošenje adekvatne obuće i čarapa (ne smeju ometati cirkulaciju u nogama).
 • Koristite kupke za noge. Ako nemate pri ruci kozmetičke soli/kupke, rastvor morske soli će biti odlična zamena.
 • Masaža stopala pomaže – ako ne idete kod masera, tehniku može savladati suprug.
 • Umasiravajte (vi ili suprug) dugo kremu za stopala (kao da ih blago masirate).

Nega stopala u trudnoći

Koji je idealan način za opuštanje stopala?

Idealan način za opuštanje bolnih i natečenih nogu uveče pred spavanje jeste potapanje stopala u toplu (ne vruću!) kupku u trajanju od 10 do 15 minuta. U toplu vodu se može dodati morska so ili mirišljava so (sa etarskim uljem lavande).

Nega stopala u trudnoći
Evo jednog kreativnog načina da poboljšate cirkulaciju stopala. Ako nemate “bodljikavu gumenu loptu” može pomoći i teniska loptica!

Nakon kupke, nega stopala kremom

Stopala, a naročito pete, je potrebno namazati hidrantnim kremom za stopala. Dobra alternativa kupki jeste i masaža stopala uz primenu ulja za masažu (bademovo ulje, ulje klice pšenice, ulje koštica kajsije) ili nanošenje krema za stopala. Masaža treba da počne od stopala, pa ka listovima i kolenima (na gore). Na tržištu su dostupni i geli za umorne noge trudnica koji se nanose bez masaže i utrljavanja i izazivaju prijatan osećaj hlađenja, doprinose opuštanju stopala i listova.

Nega stopala u trudnoći

Ako je jedna noga otečenija od druge – otoci se razlikuju, odmah kod lekara

Ukoliko se otok na nogama razlikuje, odnosno jedna noga postane znatno otečenija od druge, ili se javi izražen otok na rukama i licu koji se ne povlači tokom noći, neophodno je odmah otići kod lekara! U trećem trimestru prsti na rukama takođe mogu oticati, tako da je već početkom ovog perioda poželjno skinuti prstenje.

OTOCI U TRUDNOĆI PROČITAJTE OVDE

nega stopala u trudnoći
Na tržištu postoje rashladni sprejovi za stopala koji umanjuju tenziju i daju osećaj olakšanja. Ako ga nemate, napravite blagi rastvor vode i morske soli, ohladite u frižideru i koristite pumpicu za raspršivanje.
avatar
Predaje na VMŠ. Objavljivala radove na temu kozmetičkih proizvoda i neinvanzivnih estetskih postupaka i bezbednosti u toku trudnoće i dojenja.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Esensa DevitinD3k1
Esensa Propomint
Femibion
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion 1 i 2
Femibion 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Propomint – Bez bola u grlu kod dece i odraslih na prirodan način

Veliki kašalj ili pertusis – 3 faze bolesti

Kako se menja unutrašnji svet šestogodišnjaka – 14 veština

6 razloga zašto dete treba voditi u kupovinu

Mogućnosti drugog porođaja, ako je prethodni bio carskim rezom

Preporučujemo vam...

Nova trudnoća posle carskog reza, koliko vremena treba da protekne, pitaju mame. Nakon carskog reza, na materici ostaje ožiljak koji je čini slabijom. Važno je znati koliko dugo treba da čekate između carskih...

Pitate se da li je bezbedno jesti ananas u trudnoći? Možda ste čuli da ananas izaziva pobačaj ili porođaj, ali to nije istina! Ovde razbijamo  mitove oko ovog slatkog tropskog...

Ginekološki ultrazvuk je dijagnostička metoda kojom se prikazuju strukture i organi u maloj karlici.  Veoma je čest neinvazivni ginekološki dijagnostički test. Ustvari, savremena ginekologija podrazumeva ovu metodu kao neizostavnu. Ginekološkim...

Vantelesna oplodnja (IVF) ili in vitro fertilizacija podrazumeva oplodnju jajne ćelije spermatozoidom u laboratorijskim uslovima. Vantelesna oplodnja nije „“veštačka oplodnja“, to je oplodnja koja se dešava van tela i zato...