Nega stopala u trudnoći i 11 pomoći ako su otečena stopala

Nega stopala u trudnoći

Sadržaj

Nega stopala u trudnoći je više nego dobrodošla. U 2. i 3. trimestru trudnice često imaju bol u stopalima i  oticanje, kao i oticanje oko zglobova na nogama. Nega stopala im može mnogo olakšati.

Koje probleme sa stopalima imaju trudnice?

Pored oticanja nogu, dodatni estetski problem mogu biti i ispucale pete. Otečenost nastaje usled dužeg stajanja ili sedenja, najizraženija je uveče i nestaje tokom noći. Takođe, ovaj problem je izraženiji leti – toplo vreme i visoke temperature doprinose otečenosti.

Nega stopala u trudnoći

Nega stopala u trudnoći može olakšati probleme

Oticanje u trudnoći nije moguće potpuno sprečiti, ali se ono može ublažiti.

Šta mogu učiniti da pomognem otečenim stopalima?

Načini za borbu protiv oticanja i bolova u stopalima u trudnoći.

 • Hidrirajte se redovno, dovoljan unos vode je značajan.
 • Pravilna i zdrava – adekvatna ishrana (smanjen unos soli).
 • Smanjite unos kofeina (najbolje je ne unositi ga u toku trudnoće).
 • Odmarajte, leškarite sa blago izdignutim nogama (sa jastučetom). Kod ležanja podići noge na jastuk (noge treba da budu iznad nivoa srca).
 • Nemojte prekrštati noge kod sedenja ili ležanja, i na taj način umanjivati cirkulaciju.
 • Što češće podizanje nogu. Kad god za to postoji prilika! Kod dužeg sedenja neophodno je češće ustati, prošetati i protegnuti noge.
 • Ako vam ginekolog dozvoli, vežbajte u trudnoći. Šetajte svakodnevno! Šetnja pomaže u povećanju cirkulacije krvi što će pomoći kod vašeg otoka. Izlazak napolje u brzu šetnju, posebno ujutru, takođe ima velike koristi za mentalno zdravlje.
 • Nošenje adekvatne obuće i čarapa (ne smeju ometati cirkulaciju u nogama).
 • Koristite kupke za noge. Ako nemate pri ruci kozmetičke soli/kupke, rastvor morske soli će biti odlična zamena.
 • Masaža stopala pomaže – ako ne idete kod masera, tehniku može savladati suprug.
 • Umasiravajte (vi ili suprug) dugo kremu za stopala (kao da ih blago masirate).

Nega stopala u trudnoći

Koji je idealan način za opuštanje stopala?

Idealan način za opuštanje bolnih i natečenih nogu uveče pred spavanje jeste potapanje stopala u toplu (ne vruću!) kupku u trajanju od 10 do 15 minuta. U toplu vodu se može dodati morska so ili mirišljava so (sa etarskim uljem lavande).

Nega stopala u trudnoći
Evo jednog kreativnog načina da poboljšate cirkulaciju stopala. Ako nemate “bodljikavu gumenu loptu” može pomoći i teniska loptica!

Nakon kupke, nega stopala kremom

Stopala, a naročito pete, je potrebno namazati hidrantnim kremom za stopala. Dobra alternativa kupki jeste i masaža stopala uz primenu ulja za masažu (bademovo ulje, ulje klice pšenice, ulje koštica kajsije) ili nanošenje krema za stopala. Masaža treba da počne od stopala, pa ka listovima i kolenima (na gore). Na tržištu su dostupni i geli za umorne noge trudnica koji se nanose bez masaže i utrljavanja i izazivaju prijatan osećaj hlađenja, doprinose opuštanju stopala i listova.

Nega stopala u trudnoći

Ako je jedna noga otečenija od druge – otoci se razlikuju, odmah kod lekara

Ukoliko se otok na nogama razlikuje, odnosno jedna noga postane znatno otečenija od druge, ili se javi izražen otok na rukama i licu koji se ne povlači tokom noći, neophodno je odmah otići kod lekara! U trećem trimestru prsti na rukama takođe mogu oticati, tako da je već početkom ovog perioda poželjno skinuti prstenje.

OTOCI U TRUDNOĆI PROČITAJTE OVDE

nega stopala u trudnoći
Na tržištu postoje rashladni sprejovi za stopala koji umanjuju tenziju i daju osećaj olakšanja. Ako ga nemate, napravite blagi rastvor vode i morske soli, ohladite u frižideru i koristite pumpicu za raspršivanje.
avatar
Predaje na VMŠ. Objavljivala radove na temu kozmetičkih proizvoda i neinvanzivnih estetskih postupaka i bezbednosti u toku trudnoće i dojenja.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 2
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Električni bicikli i 9 prednosti u savremenom načinu života

Razdražljivost i bes u trudnoći – 5 predloga koji pomažu

Sindrom nervoznog creva (IBS) u trudnoći pacijentkinja sa inflamatornom bolesti creva (IBD)

Hipnoporođaj – Da li je moguć porođaj bez ili manje bola?

15 stvari koja deca ne vole tokom odrastanja i razvoja

Preporučujemo vam...

Razdražljivost i bes u trudnoći nisu tako retka pojava. Promene raspoloženja tokom trudnoće nisu ničiji prijatelj. Ali šta se dešava ako Vas toliko naljute da vidite crveno? Evo kako da...

Sindrom nervoznog creva u trudnoći je nelagodnost koja je sve učestalija. Tačan uzrok IBS-a nije poznat. Ali, faktori kao što su stres, određena hrana, hormonalne promene, i infekcije gastrointestinalnog trakta...

FODMAP dijeta sa niskim sadržajem FODMAP-a se često propisuje na ograničene periode za ljude sa dijagnozom sindroma iritabilnog creva (IBS). Takođe i prekomernog rasta bakterija u tankom crevu (SIBO). Takođe...

Kakav je uticaj bakterijske vaginoze na ishod trudnoće? Šta kažu ispitivanja koja su ovo istraživala? To je, u mojoj ordinaciji često pitanje trudnica koje imaju bakterijsku vaginozu koju leče. Ranije...