Nega stopala u trudnoći i 11 pomoći ako su otečena stopala

Nega stopala u trudnoći

Nega stopala u trudnoći je više nego dobrodošla. U 2. i 3. trimestru trudnice često imaju bol u stopalima i  oticanje, kao i oticanje oko zglobova na nogama.

Nega stopala im može mnogo olakšati.

Koje probleme sa stopalima imaju trudnice?

Pored oticanja nogu, dodatni estetski problem mogu biti i ispucale pete. Otečenost nastaje usled dužeg stajanja ili sedenja, najizraženija je uveče i nestaje tokom noći. Takođe, ovaj problem je izraženiji leti – toplo vreme i visoke temperature doprinose otečenosti.

Nega stopala u trudnoci
Nije preporučeno nositi visoke potpetice u trudnoći, već anatomsku i udobnu obuću od prirodnog materijala.

Nega stopala u trudnoći može olakšati probleme

Oticanje u trudnoći nije moguće potpuno sprečiti, ali se ono može ublažiti.

Šta mogu učiniti da pomognem otečenim stopalima?

Načini za borbu protiv oticanja i bolova u stopalima u trudnoći.

 • Hidrirajte se redovno, dovoljan unos vode je značajan.
 • Pravilna i zdrava – adekvatna ishrana (smanjen unos soli).
 • Smanjite unos kofeina (najbolje je ne unositi ga u toku trudnoće).
 • Odmarajte, leškarite sa blago izdignutim nogama (sa jastučetom). Kod ležanja podići noge na jastuk (noge treba da budu iznad nivoa srca).
 • Nemojte prekrštati noge kod sedenja ili ležanja, i na taj način umanjivati cirkulaciju.
 • Što češće podizanje nogu. Kad god za to postoji prilika! Kod dužeg sedenja neophodno je češće ustati, prošetati i protegnuti noge.
 • Ako vam ginekolog dozvoli, vežbajte u trudnoći. Šetajte svakodnevno! Šetnja pomaže u povećanju cirkulacije krvi što će pomoći kod vašeg otoka. Izlazak napolje u brzu šetnju, posebno ujutru, takođe ima velike koristi za mentalno zdravlje.
 • Nošenje adekvatne obuće i čarapa (ne smeju ometati cirkulaciju u nogama).
 • Koristite kupke za noge. Ako nemate pri ruci kozmetičke soli/kupke, rastvor morske soli će biti odlična zamena.
 • Masaža stopala pomaže – ako ne idete kod masera, tehniku može savladati suprug.
 • Umasiravajte (vi ili suprug) dugo kremu za stopala (kao da ih blago masirate).
nega stopala u trudnoci
Masaža stopala svakako pomaže!

Koji je idealan način za opuštanje stopala?

Idealan način za opuštanje bolnih i natečenih nogu uveče pred spavanje jeste potapanje stopala u toplu (ne vruću!) kupku u trajanju od 10 do 15 minuta. U toplu vodu se može dodati morska so ili mirišljava so (sa etarskim uljem lavande).

nega stopala u trudnoci
Kupke za stopala su prava blagodet!

Nakon kupke, nega stopala kremom

Stopala, a naročito pete, je potrebno namazati hidrantnim kremom za stopala. Dobra alternativa kupki jeste i masaža stopala uz primenu ulja za masažu (bademovo ulje, ulje klice pšenice, ulje koštica kajsije) ili nanošenje krema za stopala. Masaža treba da počne od stopala, pa ka listovima i kolenima (na gore). Na tržištu su dostupni i geli za umorne noge trudnica koji se nanose bez masaže i utrljavanja i izazivaju prijatan osećaj hlađenja, doprinose opuštanju stopala i listova.

nega stopala u trudnoci
Nega stopala kremama su deo opšte nege žene i u trudnoći.

Ako je jedna noga otečenija od druge – otoci se razlikuju

Ukoliko se otok na nogama razlikuje, odnosno jedna noga postane znatno otečenija od druge, ili se javi izražen otok na rukama i licu koji se ne povlači tokom noći, neophodno je odmah otići kod lekara! U trećem trimestru prsti na rukama takođe mogu oticati, tako da je već početkom ovog perioda poželjno skinuti prstenje.

nega stopala u trudnoci
Evo jednog kreativnog načina da poboljšate cirkulaciju stopala. Ako nemate „bodljikavu gumenu loptu“ može pomoći i teniska loptica!

OTOCI U TRUDNOĆI PROČITAJTE OVDE

Nega stopala u trudnoci
Na tržištu postoje rashladni sprejovi za stopala koji umanjuju tenziju i daju osećaj olakšanja. Ako ga nemate, napravite blagi rastvor vode i morske soli, ohladite u frižideru i koristite pumpicu za raspršivanje.
Predaje na VMŠ. Objavljivala radove na temu kozmetičkih proizvoda i neinvanzivnih estetskih postupaka i bezbednosti u toku trudnoće i dojenja.
Preporučujemo vam...
Kako čitati knjige malom detetu
3 faze kako čitati knjige malom detetu
Kako čitati knjige malom detetu? Knjiga je važna za razvoj dece, ali neki mališani ih odbijaju. Kako dobiti interesovanje, fokus kod deteta i ljubav ka knjizi? Knjige su jedan prozorčić u čarobni svet i svako dete bi trebalo da dobije mogućnost da ’’gleda kroz taj prozorčić’’. Knjige pomažu u stimulaciji…
Virusna upala grla kod dece
Virusna upala grla kod dece – Simptomi, dijagnoza, terapija
Virusna upala grla kod dece je najčešći razlog  zbog kog roditelji dovode decu na pregled. Koji su simptomi virusne upale grla i kao se leči virusna upala grla? Medicinski naziv za upalu sluznice ždrela je faringitis  a krajnika-tonzilitis. Smatra se da je u 70% slučajeva tonzilofaringitis izazvan virusima. U tim slučajevima je…
Fotografi za trudnice Srbije u 2023. godini
Fotografi za trudnice Srbije u 2023. godini, darivanje koje je vaš portal Trudnoća i zdravlje organizovao, je završeno. Pogledajte sjajne fotoslajdere sa fotografisanja koje su nam podarili vrhunski fotografi, majstori fotografije koji svoju profesiju rade sa puno ljubavi. Fotografisanje trudnica u 9 gradova Fotografisanje u gradovima: Beograd, Novi Sad, Subotica,…