Nega Stopala u Trudnoći

Nega stopala u trudnoći

U drugom i trećem trimestru trudnice često imaju bol u stopalima i  oticanje, kao i oticanje oko zglobova, pa im nega stopala može mnogo olakšati.

Važan je izbor obuće u trudnoći...
Važan je izbor obuće u trudnoći

Koje još probleme sa stopalima mogu imati trudnice?

Dodatni estetski problem mogu biti i ispucale pete. Otečenost nastaje usled dužeg stajanja ili sedenja, najizraženija je uveče i nestaje tokom noći. Takođe, ovaj problem je izraženiji leti – toplo vreme i visoke temperature doprinose otečenosti.

Kako se mogu ublažiti ovi problemi?

Savet:oticanje u trudnoći nije moguće sprečiti, ali se ono može ublažiti. Načini za borbu protiv oticanja i bolova u stopalima u trudnoći jesu: nošenje adekvatne obuće i čarapa (ne smeju ometati cirkulaciju u nogama); što češće podizanje nogu – kad god za to postoji prilika; kod dužeg sedenja neophodno je češće ustati, prošetati i protegnuti noge; izbegavati prekrštanje nogu kod sedenja ili ležanja; kod ležanja podići noge na jastuk (noge treba da budu iznad nivoa srca); zatim fizička aktivnost – šetnja (ukoliko nije rizična trudnoća), kao i adekvatna ishrana (smanjen unos soli) i unos vode i tečnosti.

Koji je idealan način za opuštanje stopala?

Idealan način za opuštanje bolnih i natečenih nogu uveče pred spavanje jeste potapanje stopala u toplu (ne vruću!) kupku u trajanju od 10 do 15 minuta. U toplu vodu se može dodati morska so ili mirišljava so (sa etarskim uljem lavande).

Masaža stopala uvek prija!
Masaža stopala uvek prija!

Nakon kupke

Stopala, a naročito pete, je potrebno namazati hidrantnim kremom za stopala. Dobra alternativa kupki jeste i masaža stopala uz primenu ulja za masažu (bademovo ulje, ulje klice pšenice, ulje koštica kajsije) ili nanošenje krema za stopala. Masaža treba da počne od stopala, pa ka listovima i kolenima (na gore). Na tržištu su dostupni i geli za umorne noge trudnica koji se nanose bez masaže i utrljavanja i izazivaju prijatan osećaj hlađenja, doprinose opuštanju stopala i listova.

Napomena:

Ukoliko se otok na nogama razlikuje, odnosno jedna noga postane znatno otečenija od druge, ili se javi izražen otok na rukama i licu koji se ne povlači tokom noći, neophodno je odmah otići kod lekara! U trećem trimestru prsti na rukama takođe mogu oticati, tako da je već početkom ovog perioda poželjno skinuti prstenje.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Doktor kozmetologije Predaje na Visokoj školi zdravstvenih radnika. Objavljivala radove na temu kozmetičkih proizvoda i neinvanzivnih estetskih postupaka i bezbednosti tokom trudnoće i dojenja.
Preporučujemo vam...
Opadanje kose zbog Corona virusa
Opadanje Kose i Corona Virus
Svakim danom se broj ranih i kasnih simptoma Corona virusa povećava, između ostalog Corona virus zahvata i kožu i kosu.Opadanje kose zbog Corona virusa  je učestalo?Značajno, difuzno opadanje kose nakon infekcije Corona virusom se beleži kod oko 30% pacijenata, to su uglavnom pacijenti koji su razvili srednje tešku i tešku…