Koje su prednosti privatnih vrtića i o čemu voditi računa pri izboru

Koje su Prednosti Privatnih VrtićaJaslica

Sadržaj

Privatni vrtići/jasle su sjajno rešenje za vaše dete, ukoliko imate mogućnosti da ga finansirate. Kvalitetan vrtić direktno pomaže u razvoju deteta.

Ako birate privatni vrtić, izaberite onaj, sa čijim ciljevima i pristupom ste u saglasju.

Evo nekih od  pogodnosti privatnog vrtića/jasli:

Radno vreme vrtića je fleksibilno i manje stresno

Tako  možete biti mirni i ne morate da žurite ujutru kako biste stigli na vreme, dete možete odvesti u vrtić ili jasle pre posla, kada Vi krećete i  moći ćete da ga odvedete iz vrtića do kraja njihovog radnog vremena.

Koje su prednosti privatnih vrtića i o čemu voditi računa pri izboru

Upis u privatni vrtić ili jasle je mnogo manji stres

Kada znate šta očekujete od vrtića/jasli i kada ste se opredelili i napravili uži izbor , lakše ćete naći mesto i upisati Vaše dete. Vreme upisa u privatnim vrtićima/jaslama je takodje fleksibilno. Dete možete upisati i da odmah, kada to Vama odgovara,  krene u vrtić/jasle, nije potrebno da čekate odredjeni period niti da doživljavate stres čekajući rezultate upisa ( da li je dete primljeno ) …

Grupe dece  u privatnim vrtićima/jaslama su manje, to jest manji broj dece pripada nadzoru vaspitača

Tako je i komunikacija vaspitač – dete kvalitetnija, informisanost vaspitača o svim pojedinostima  i posebnostima oko vašeg deteta bolja.  Vaspitač tada ima bolji uvid u ponašanje i aktivnost vašeg deteta a dete ima mnogo bolji nadzor u okviru svih aktivnosti u vrtiću. Ovo je veoma značajna prednost privatnih vrtića/jasli.

Kvalitetna podrška u adaptaciji dece na vrtić/jasle

Perod adaptacije na vrtić/jasle je težak koliko za dete toliko i za roditelja i ukoliko se dešava postepeno lakše se prihvata. Roditelji bi trebalo da znaju da je sve individualno i da ne postoje tačna pravila adaptacije, ali pažnja i znanje kvalitetnog osoblja, koje se može posvetiti ovom osetljivom periodu u privatnim vrtićima je i zbog broja osoblja u odnosu na broj dece mnogo veća i samim tim bolja. Više o adaptaciji dece na vrtić/jasle možete pročitati OVDE.

Programi rada sa decom

U privatnim vrtićima su zahtevniji i sadržajniji. Vama se referiše na roditeljskim sastancima šta se radilo sa decom a u ličnom razgovoru i sugeriše rad kod kuće ili na šta obratiti pažnju.

Stručnjaci koje ustanove angažuju

U privatnim  vrtićima  rade psiholozi, pedagozi, defektolozi i logopedi koji nisu opterećeni brojem dece i obimom posla, kao što je to slučaj u državnim vrtićima. Mogu se u skladu sa utvrdjenim planom rada kvalitetnije posvetiti deci, svakom ponaosob, preneti svoja zapažanja o svakom detetu i sugestije, koje su dragocene za roditelje.

Koje su prednosti privatnih vrtića i o čemu voditi računa pri izboru

Dodatne aktivnosti i veštine 

Dodatne veštine kao što su učenje jezika, inkluzija  (bolja socijalizacija), časovi sa animatorima, časovi sa učiteljima fizičkog, muzičkog vaspitanja, izleti i druge aktivnosti su zaista privilegija za dete a Vama veliko olakšanje.

Čistoća i Bezbednost dece  su takodje veoma važni

U privatnim vrtićima veoma polažu računa o čistoći, bezbednosti i ishrani dece i zbog toga što je to jedan od parametara koji će Vas privući ili odbiti od upisa i saradnje sa vrtićem.

Otvorenost za roditeljsko mišljenje i predloge u privatnim vrtićima je svakako na višem nivou

Privatni vrtići su fleksibilniji po tom pitanju i spremniji da usvoje roditeljsko mišljenje i predloge ako će to  unaprediti njihov rad.

Boravak u prirodi je češći

Ako birate privatni vrtić, naš savet je da izaberete onaj koji ima svoje dvorište ili park  i koji u svom programu ima dovoljan broj sati boravka i aktivnosti u prirodi, tj. van zatvorenih prostora. Boravak u prirodi je veoma značajan za vitalnost vašeg mališana.

Ukoliko ste nezadovoljni lakše ćete promeniti vrtić

Kada prodje period adaptacije na vrtić/jasle, uočićete da li je vaše dete zadovoljno i srećno kada ide u vrtić i da li mu sistem rada u vrtiću odgovara. Privatni vrtić je mnogo lakše promeniti i uskladiti sa potrebama Vašeg deteta.

avatar
Autor projekta Trudnoća i zdravlje. Autor realizovanih uspešnih projekata: Zdrava hrana-Zelena jabuka, Berza male privrede, Svet u srcu i brojnih drugih.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Beba ima zatvor – Simptomi, uzroci i lečenje opstipacije

5 problema sa kožom i bezbedni tretmani u trudnoći

Kada počinje postporođajna depresija i koliko može trajati?

4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće

Kada je previše stresa u trudnoći i kako utiče na trudnicu i bebu?

Preporučujemo vam...

Skeeter sindrom kod dece ili alergijska reakcija na ujed komarca mogu biti više od smetnji. Evo šta treba da znate o Skeeter sindromu, alergijskoj reakciji na protein u plјuvački komaraca...

Kako razgovarati sa decom da se ostvari dobra komunikacija je prava veština. Dobra komunikacija sa decom je od vitalnog značaja u ostvarivanju roditeljstva. Dečije traženje i potreba za pažnjom u...

Znam, znam, pomislili ste “Šuga kod dece i odraslih? Pa zar to još postoji?” Itekako postoji! Uglavnom nailazimo na sporadične slucajeve tokom godine. I to u okviru par ljudi ili...

Praznici su važni deci, to je za njih najveselije doba godine! Posebno Uskrs, kada je proleće već stiglo, sve se rascvetalo, pravo uživanje kako za odrasle, tako i za decu....