Koje su prednosti privatnih vrtića i o čemu voditi računa pri izboru

Koje su Prednosti Privatnih VrtićaJaslica

Privatni vrtići/jasle su sjajno rešenje za vaše dete, ukoliko imate mogućnosti da ga finansirate. Kvalitetan vrtić direktno pomaže u razvojudeteta. Ako birate privatni vrtić, izaberite onaj, sa čijim ciljevima i pristupom ste u saglasju.

Evo nekih od  pogodnosti privatnog vrtića/jasli:

Radno vreme vrtića je fleksibilno i manje stresno

Tako  možete biti mirni i ne morate da žurite ujutru kako biste stigli na vreme, dete možete odvesti u vrtić ili jasle pre posla, kada Vi krećete i  moći ćete da ga odvedete iz vrtića do kraja njihovog radnog vremena.

Koje su prednosti privatnih vrtića i o čemu voditi računa pri izboru

Upis u privatni vrtić ili jasle je mnogo manji stres

Kada znate šta očekujete od vrtića/jasli i kada ste se opredelili i napravili uži izbor , lakše ćete naći mesto i upisati Vaše dete. Vreme upisa u privatnim vrtićima/jaslama je takodje fleksibilno. Dete možete upisati i da odmah, kada to Vama odgovara,  krene u vrtić/jasle, nije potrebno da čekate odredjeni period niti da doživljavate stres čekajući rezultate upisa ( da li je dete primljeno ) …

Grupe dece  u privatnim vrtićima/jaslama su manje, to jest manji broj dece pripada nadzoru vaspitača

Tako je i komunikacija vaspitač – dete kvalitetnija, informisanost vaspitača o svim pojedinostima  i posebnostima oko vašeg deteta bolja.  Vaspitač tada ima bolji uvid u ponašanje i aktivnost vašeg deteta a dete ima mnogo bolji nadzor u okviru svih aktivnosti u vrtiću. Ovo je veoma značajna prednost privatnih vrtića/jasli.

Kvalitetna podrška u adaptaciji dece na vrtić/jasle

Perod adaptacije na vrtić/jasle je težak koliko za dete toliko i za roditelja i ukoliko se dešava postepeno lakše se prihvata. Roditelji bi trebalo da znaju da je sve individualno i da ne postoje tačna pravila adaptacije, ali pažnja i znanje kvalitetnog osoblja, koje se može posvetiti ovom osetljivom periodu u privatnim vrtićima je i zbog broja osoblja u odnosu na broj dece mnogo veća i samim tim bolja. Više o adaptaciji dece na vrtić/jasle možete pročitati OVDE.

Programi rada sa decom

U privatnim vrtićima su zahtevniji i sadržajniji. Vama se referiše na roditeljskim sastancima šta se radilo sa decom a u ličnom razgovoru i sugeriše rad kod kuće ili na šta obratiti pažnju.

Stručnjaci koje ustanove angažuju

U privatnim  vrtićima  rade psiholozi, pedagozi, defektolozii logopedi koji nisu opterećeni brojem dece i obimom posla, kao što je to slučaj u državnim vrtićima. Mogu se u skladu sa utvrdjenim planom rada kvalitetnije posvetiti deci, svakom ponaosob, preneti svoja zapažanja o svakom detetu i sugestije, koje su dragocene za roditelje.

Koje su prednosti privatnih vrtića i o čemu voditi računa pri izboru

Dodatne aktivnosti i veštine 

Dodatne veštine kao što su učenje jezika, inkluzija  (bolja socijalizacija), časovi sa animatorima, časovi sa učiteljima fizičkog, muzičkog vaspitanja, izleti i druge aktivnosti su zaista privilegija za dete a Vama veliko olakšanje.

Čistoća i Bezbednost dece  su takodje veoma važni

U privatnim vrtićima veoma polažu računa o čistoći, bezbednosti i ishrani dece i zbog toga što je to jedan od parametara koji će Vas privući ili odbiti od upisa i saradnje sa vrtićem.

Otvorenost za roditeljsko mišljenje i predloge u privatnim vrtićima je svakako na višem nivou

Privatni vrtići su fleksibilniji po tom pitanju i spremniji da usvoje roditeljsko mišljenje i predloge ako će to  unaprediti njihov rad.

Boravak u prirodi je češći

Ako birate privatni vrtić, naš savet je da izaberete onaj koji ima svoje dvorište ili park  i koji u svom programu ima dovoljan broj sati boravka i aktivnosti u prirodi, tj. van zatvorenih prostora. Boravak u prirodi je veoma značajan za vitalnost vašeg mališana.

Ukoliko ste nezadovoljni lakše ćete promeniti vrtić

Kada prodje period adaptacije na vrtić/jasle, uočićete da li je vaše dete zadovoljno i srećno kada ide u vrtić i da li mu sistem rada u vrtiću odgovara. Privatni vrtić je mnogo lakše promeniti i uskladiti sa potrebama Vašeg deteta.

Glavni urednik portala Trudnoća i zdravlje i pratećih društvenih mreža. Autor projekta Trudnoća i zdravlje
Preporučujemo vam...
Preparati na bazi zobi
Preparati na bazi zobi su idealni za negu osetljive kože
Preparati na bazi zobi su od davnina korišćeni u nezi kože. Brašno zobi se dodavalo kupkama i kremama kako bi se umirio svrab, ali i ublažila suvoća i iritacija kože.Za fragilnu kožu – preparati na bazi zobi Koža nije samo najveći, već je i izuzetno kompleksan ljudski organ. Kada govorimo…
Petar Đokić kreativni tata
Petar Đokić kreativni tata inspiriše svesnim roditeljstvom
Petar Đokić kreativni tata je naša inspiracija! Ako pogledate instagram nalog s_petrom, videćete i zašto! On je nova generacija očeva, koji su angažovani oko svoje dece mnogo više nego što su to bile ranije generacije. Zainteresovan za psihološki razvoj deteta i spreman da uči. Očinstvo mu je zadovoljstvo a svoja…
9 saveta za uspešno uspavljivanje bebe
U prvim mesecima roditeljstva imate utisak da nikada više nećete spavati i da ćete narednih x godina bauljati svetom umorni, sa šansom da zadremate čim zastanete na duže od pet minuta.Ipak, ne mora biti tako. Donosimo vam 10 saveta za uspavljivanje bebe uz pomoć kojih će ona mirno spavati, baš…
dete od 3 godine
Dete od 3 godine prolazi kroz važan razvojni period
Dete od 3 godine prolazi kroz važan razvojni proces. Između druge i treće godine razvojni proces deteta je često za roditelja veoma zahtevan. Poželjan pristup je –  svesno roditeljstvo.Dete od 3 godine prvi put za sebe kaže JAMnogima je poznata treća godina kao vreme dečije tvrdoglavosti, neposlušnosti, stalnih ubeđivanja i…