Koje su Prednosti Privatnih Vrtića/Jaslica ? – O čemu Voditi Računa pri Izboru ?

0

Privatni vrtići/jasle su sjajno rešenje za vaše dete, ukoliko imate mogućnosti da ga finansirate. Kvalitetan vrtić direktno pomaže u razvoju deteta. Ako birate privatni vrtić, izaberite onaj, sa čijim ciljevima i pristupom ste u saglasju.

Evo nekih od  pogodnosti privatnog vrtića/jasli:

Radno vreme vrtića je fleksibilno i za Vas manje stresno. Tako  možete biti mirni i ne morate da žurite ujutru kako biste stigli na vreme, dete možete odvesti u vrtić ili jasle pre posla, kada Vi krećete i  moći ćete da ga odvedete iz vrtića do kraja njihovog radnog vremena.

Upis u privatni vrtić ili jasle je takodje mnogo manji stres. Kada znate šta očekujete od vrtića/jasli i kada ste se opredelili i napravili uži izbor , lakše ćete naći mesto i upisati Vaše dete. Vreme upisa u privatnim vrtićima/jaslama je takodje fleksibilno. Dete možete upisati i da odmah, kada to Vama odgovara,  krene u vrtić/jasle, nije potrebno da čekate odredjeni period niti da doživljavate stres čekajući rezultate upisa ( da li je dete primljeno ) …

Grupe dece  u privatnim vrtićima/jaslama su manje, to jest manji broj dece pripada nadzoru vaspitača. Tako je i komunikacija vaspitač – dete kvalitetnija, informisanost vaspitača o svim pojedinostima  i posebnostima oko vašeg deteta bolja.  Vaspitač tada ima bolji uvid u ponašanje i aktivnost vašeg deteta a dete ima mnogo bolji nadzor u okviru svih aktivnosti u vrtiću. Ovo je veoma značajna prednost privatnih vrtića/jasli.

Koje su Prednosti Privatnih VrtićaJaslica (2)

Kvalitetna podrška u adaptaciji dece na vrtić/jasle. Perod adaptacije na vrtić/jasle je težak koliko za dete toliko i za roditelja i ukoliko se dešava postepeno lakše se prihvata. Roditelji bi trebalo da znaju da je sve individualno i da ne postoje tačna pravila adaptacije, ali pažnja i znanje kvalitetnog osoblja, koje se može posvetiti ovom osetljivom periodu u privatnim vrtićima je i zbog broja osoblja u odnosu na broj dece mnogo veća i samim tim bolja. Više o adaptaciji dece na vrtić/jasle možete pročitati OVDE.

Programi rada sa decom  u privatnim vrtićima su zahtevniji i sadržajniji. Vama se referiše na roditeljskim sastancima šta se radilo sa decom a u ličnom razgovoru i sugeriše rad kod kuće ili na šta obratiti pažnju.

Stručnjaci. U privatnim  vrtićima  rade psiholozi, pedagozi, defektolozi i logopedi koji nisu opterećeni brojem dece i obimom posla, kao što je to slučaj u državnim vrtićima. Mogu se u skladu sa utvrdjenim planom rada kvalitetnije posvetiti deci, svakom ponaosob, preneti svoja zapažanja o svakom detetu i sugestije, koje su dragocene za roditelje.

Dodatne aktivnosti i veštine  kao što su učenje jezika, inkluzija  (bolja socijalizacija), časovi sa animatorima, časovi sa učiteljima fizičkog, muzičkog vaspitanja, izleti i druge aktivnosti su zaista privilegija za dete a Vama veliko olakšanje.

Koje su Prednosti Privatnih VrtićaJaslica

Čistoća i Bezbednost dece  su takodje veoma važni. U privatnim vrtićima veoma polažu računa o čistoći, bezbednosti i ishrani dece i zbog toga što je to jedan od parametara koji će Vas privući ili odbiti od upisa i saradnje sa vrtićem.

Otvorenost za roditeljsko mišljenje i predloge u privatnim vrtićima je svakako na višem nivou. Privatni vrtići su fleksibilniji po tom pitanju i spremniji da usvoje roditeljsko mišljenje i predloge ako će to  unaprediti njihov rad.

Boravak u prirodi. Ako birate privatni vrtić, naš savet je da izaberete onaj koji ima svoje dvorište ili park  i koji u svom programu ima dovoljan broj sati boravka i aktivnosti u prirodi, tj. van zatvorenih prostora. Boravak u prirodi je veoma značajan za vitalnost vašeg mališana.

Koje su Prednosti Privatnih VrtićaJaslica (3)

 

Zadovoljstvo i sreća vašeg deteta. Kada prodje period adaptacije na vrtić/jasle, uočićete da li je vaše dete zadovoljno i srećno kada ide u vrtić i da li mu sistem rada u vrtiću odgovara. Privatni vrtić je mnogo lakše promeniti i uskladiti sa potrebama Vašeg deteta.

Share.

About Author

Comments are closed.