Adaptacija na vrtić – 4 koraka do adaptacije na vrtić

https://www.instagram.com/logocentarzarazvoj/?hl=en

Sadržaj

Adaptacija na vrtić je često stresna.  Pripremanje Vašeg deteta za ulazak u  jedan novi svet, vrtić, nije nimalo lak posao.

Adaptacija na vrtić – period stresan i za dete i za roditelje

Potrebno je vreme i dobra komunikacija koja će na najbolji mogući način pripremiti Vaše dete za novu sredinu.

Kada je najbolje upisati dete u jasle ili vrtić?

Vaše dete se plaši odvajanja, nepoznatih osoba, nepoznate sredine, prelaska iz jedne prostorije u drugu, promene u njemu izazivaju nelagodu ali vi ne bi trebali da se brinite. Posavetujte se sa psilogom kada se javljaju strahovi kod dece i shvaticete da je reakcija vašeg deteta sasvim prirodna.

https://www.instagram.com/logocentarzarazvoj/?hl=en

Između druge i treće godine se javljaju razni strahovi i u tom periodu je važno pripremiti dete na promene i obezbediti sigurno i mirno okruženje.  Nekada ovaj period nastupi nakon navršenih godinu i po dana i traje do treće godine, zavisi od samog deteta i načina na koji okrženje reaguje. Iz ovoga možemo zaključiti da je najbolje upisati dete u vrtic pre 18. meseca ili posle 3. godine.

Na polazak u vrtić/jasle adaptirju se i dete i roditelj PROČITAJTE OVDE

Strpljenje je presudno za period adaptacije na vrtić

Ukoliko nemate izbora treba se naoružati strpljenjem i razumevanjem detetovih potreba da boravi u sigurnom okruženju.  Moje radno iskustvo logopeda u vrtiću me je edukovalo da su dobra priprema u porodici koja se postiže dobrom komunikacijom,  postepena adaptacija i obučene vaspitačice koje poseduju visok stepen empatije, ključ dobre adaptacije na vrtić.

Perod adaptacije na vrtić je težak koliko za dete toliko i za roditelja i ukoliko se dešava postepeno lakše se prihvata. Važna činjenica za roditelje je, što je dete mlađe to se lakše prilagođava na novi prostor, nove osobe i promene a takva iskustva mu pomažu da lakše prevaziđe strahove koji će se javiti oko druge godine.

https://www.instagram.com/logocentarzarazvoj/?hl=en

Vaša  sigurnost je važna

Važno je da Vi budete sigurni i spokojni da ostavljate dete u prijatnom okruženju.  Sa divnim vaspitačicama jer će svaku vašu nesigurnost dete osetiti. Roditelji bi trebalo da znaju da je sve individualno i da ne postoji čarobni štapić i pravila koja uspevaju u svim situacijama.

KAKO PRIČATI SA DECOM KADA SE VRATE IZ VRTIĆA PROČITAJTE OVDE

4 koraka do adaptacije na vrtić

Jedan od mogućih  procesa prilagođavanja deteta na vrtić može sadržati sledeće korake:

Prvi korak

Billo bi najpre poželjno da roditelj dođe sa detetom i dok razgovara sa vaspitačicama dete posmatra prostor. Uočava igračke, nasmejane vaspitačice, vesele boje i stvara sliku da je to lepo mesto.

Drugi korak

Drugi dolazak bi detetu pomogao da prepozna prostor kao mesto na kome je već bio i koje mu se jako dopalo. Drugog puta roditelj može da se zadrži do 20-tak minuta.  Da sedi u hodniku i igra se sa detetom, priča mu čega sve tu ima i šta deca tu rade. Odabrana vaspitačica u čijoj će grupi biti dete može da priđe i poigra se sa njim. Uspostavi kontakt, raduje mu se i imenuje šta sve tu rade deca, čega se igraju.

Treći korak

Vaspitačica  se obraduje detetu, jer su već uspostavili kontakt. Uzme dete i uvede ga u grupu kako bi videli zajedno šta deca rade. Vaspitačica posmatra dete, osmehuje mu se i priča mu. U zavisnosti od prihvatanja ili negodovanja tj. detetove neverbalne komunikacije, ostane u grupi sa njim pričajući kako ga  mama čeka u hodniku ili ga izvede kod mame.

 

Roditelj je tu i on daje sigurnost detetu dok dete istažuje novi prostor. Bilo bi dobro da se dete na zadržava duže od 15 minuta.  I da se vrati roditelju u dobrom raspoloženju. Jer na taj način vi održavate krug dobre komunikacije vaspitačica-deca-mama-dete-vaspitačica i tako u krug.

https://www.instagram.com/logocentarzarazvoj/?hl=en

Važna je socijalizacija deteta

Cilj je da se ovaj krug komunikacije svede na odnos dete-deca.  Jer je cilj vrtića socijalizacija i interakicija sa drugom decom gde se dešava obostrano učenje i razvoj.  Treći korak je jako važan i on se može produžiti na više dana.  U ovoj fazi dete traba da shvati da se roditelj uvek vraća po njega i da je roditelj tu.  Detetu je teško da shvati kada se dešava neprijatna situacija, kada će se ona završtiti i koliko dugo će trajati. Moramo uložiti puno truda i napora kako bi dete shvatilo  neophodnost i nezbežnost neprijatnog iskustv.  iI tako saznalo da to iskustvo traje kratko a da je roditelj uvek tu za njega.  Gledajte slike dece u vrtću zajedno. Pričajte detetu o deci i šta deca rade u vrtiću i da će mama brzo doći. Detetu će biti lakše ako je dobro pripremljeno.

Četvrti korak

Ukoliko je dete pripremljeno da ostane, ne buni se i prihvata drugare u vrtiću sutradan može da ostane i do 30 min. Da li će pola sata biti dovoljno za svako dete to će proceniti roditelj i vaspitač zajedno.  Ukoliko dete nedelju dana dolazi po 30 min. već je spremno da sledeće nedelje krene na 1,30minuta.  I tada treba  postepeno povećavati vreme boravka deteta u vrtiću u dogovoru sa vaspitačima a u zavisnosti od načina na koji dete reaguje.

Kada dete shvati da će roditelj uvek doći i da je na sigurnom, vrtić će se za njega pretvoriti u Nodijev „Grad igračaka“.  A samim tim mi smo pomogli tom sićušnom biću da što lakše uplovi u svet drugih.  I da gradi svoja iskustva u svakodnevnim interakcijama.

ADAPTACIJA NA VRTIĆ UTIČE KASNIJE NA OBLIKOVANJE LIČNOSTI DETETA, PROČITAJTE OVDE

avatar
Predsednik je “LOGO-centra za razvoj i igru” i član Udruženja logopeda Srbije.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Pesmice za bolji govor i izgovor – Pesmice po uzrastu

Vaš puls tokom trudnoće – Kada je puls previsok dok vežbate?

Kako podstaći grlić materice da omekša za porođaj

11 načina kako olakšati kontrakcije na porođaju

Preporučujemo vam...

Koji je značaj pesmica u ranom detinjstvu iz ugla logopeda? Pesmice za bolji govor i izgovor su od velikog značaja, složiće se logopedi. Pesmice za bolji govor i izgovor Pesmice...

Koje su to – top 5 igara za decu, za koje smatram iz ugla psihologa, da bi i danas trebalo da se igraju? Evo i zašto su sjajne za psihomotorni...

Nije tako davno bilo kada je bilo nezamislivo da dete udari odraslu osobu. Svog roditelja, još dodatno nezamislivo. Danas viđamo te scene u vrtiću, u prodavnici, u kafeima, igraonicama… Otkuda...

Mnogo je razloga zašto je važno da decu vodimo na selo. I ako nemamo rođake na selu koji bi nas ugostili, seoski turizam je u procvatu. Nije dovoljno da o...