4 Koraka do Adaptacije na Vrtić

Kada upisati dete u jaslice ili vrtzić i 4 koraka do adaptacije deteta

Pripremanje Vašeg deteta za ulazak u  jedan novi svet, vrtić, nije nimalo lak posao.

Potrebno je vreme i dobra komunikacija koja će na najbolji mogući način pripremiti Vaše dete za novu sredinu.

Kada upisati dete u jaslice ili vrtzić i 4 koraka do adaptacije deteta (4)

Kada je najbolje upisati dete u jasle ili vrtić?

Vaše dete se plaši odvajanja, nepoznatih osoba, nepoznate sredine, prelaska iz jedne prostorije u drugu, promene u njemu izazivaju nelagodu ali vi ne bi trebali da se brinite. Posavetujte se sa psilogom kada se javljaju strahovi kod dece i shvaticete da je reakcija vašeg deteta sasvim prirodna.

Između druge i treće godine se javljaju razni strahovi i u tom periodu je važno pripremiti dete na promene i obezbediti sigurno i mirno okruženje.  Nekada ovaj period nastupi nakon navršenih godinu i po dana i traje do treće godine, zavisi od samog deteta i načina na koji okrženje reaguje.

Iz ovoga možemo zaključiti da je najbolje upisati dete u vrtic pre 18. meseca ili posle 3. godine.

Strpljenje je presudno

Ukoliko nemate izbora treba se naoružati strpljenjem i razumevanjem detetovih potreba da boravi u sigurnom okruženju.  Moje radno iskustvo logopeda u vrtiću me je edukovalo da su dobra priprema u porodici koja se postiže dobrom komunikacijom,  postepena adaptacija i obučene vaspitačice koje poseduju visok stepen empatije, ključ dobre adaptacije na vrtić.

Perod adaptacije na vrtić je težak koliko za dete toliko i za roditelja i ukoliko se dešava postepeno lakše se prihvata. Važna činjenica za roditelje je, što je dete mlađe to se lakše prilagođava na novi prostor, nove osobe i promene a takva iskustva mu pomažu da lakše prevaziđe strahove koji će se javiti oko druge godine.

Vaša  sigurnostKada upisati dete u jaslice ili vrtzić i 4 koraka do adaptacije deteta (3)

Važno je da Vi budete sigurni i spokojni da ostavljate dete u prijatnom okruženju sa divnim vaspitačicama jer će svaku vašu nesigurnost dete osetiti. Roditelji bi trebalo da znaju da je sve individualno i da ne postoji čarobni štapić i pravila koja uspevaju u svim situacijama.

Jedan od mogućih  procesa prilagođavanja deteta na vrtić može sadržati sledeće korake:

Prvi korak

Billo bi najpre poželjno da roditelj dođe sa detetom i dok razgovara sa vaspitačicama dete posmatra prostor, uočava igračke, nasmejane vaspitačice, vesele boje i stvara sliku da je to lepo mesto.

Drugi korak

Drugi dolazak bi detetu pomogao da prepozna prostor kao mesto na kome je već bio i koje mu se jako dopalo. Drugog puta roditelj može da se zadrži do 20-tak minuta da sedi u hodniku i igra se sa detetom, priča mu čega sve tu ima i šta deca tu rade. Odabrana vaspitačica u čijoj će grupi biti dete može da priđe i poigra se sa njim, uspostavi kontakt, raduje mu se i imenuje šta sve tu rade deca, čega se igraju.

Treći korak

Vaspitačica  se obraduje detetu, jer su već uspostavili kontakt, uzme dete i uvede ga u grupu kako bi videli zajedno šta deca rade. Vaspitačica posmatra dete, osmehuje mu se i priča mu, u zavisnosti od prihvatanja ili negodovanja tj. detetove neverbalne komunikacije, ostane u grupi sa njim pričajući kako ga  mama čeka u hodniku ili ga izvede kod mame.

Kada upisati dete u jaslice ili vrtzić i 4 koraka do adaptacije deteta (2)

Roditelj je tu i on daje sigurnost detetu dok dete istažuje novi prostor. Bilo bi dobro da se dete na zadržava duže od 15 minuta i da se vrati roditelju u dobrom raspoloženju, jer na taj način vi održavate krug dobre komunikacije vaspitačica-deca-mama-dete-vaspitačica i tako u krug.

Važna je socijalizacija deteta

Cilj je da se ovaj krug komunikacije svede na odnos dete-deca jer je cilj vrtića socijalizacija i interakicija sa drugom decom gde se dešava obostrano učenje i razvoj.  Treći korak je jako važan i on se može produžiti na više dana jer u ovoj fazi dete traba da shvati da se roditelj uvek vraća po njega i da je roditelj tu.  Detetu je teško da shvati kada se dešava neprijatna situacija, kada će se ona završtiti i koliko dugo će trajati i moramo uložiti puno truda i napora kako bi dete shvatilo  neophodnost i nezbežnost neprijatnog iskustva i saznalo da takvo iskustvo traje kratko a da je roditelj uvek tu za njega.  Gledajte slike dece u vrtću zajedno, pričajte detetu o deci i šta deca rade u vrtiću i da će mama brzo doći. Detetu će biti lakše ako je dobro pripremljeno.

Četvrti korak

Ukoliko je dete pripremljeno da ostane, ne buni se i prihvata drugare u vrtiću sutradan može da ostane i do 30 min. Da li će pola sata biti dovoljno za svako dete to će proceniti roditelj i vaspitač zajedno.  Ukoliko dete nedelju dana dolazi po 30 min. već je spremno da sledeće nedelje krene na 1,30minuta i tada treba  postepeno povećavati vreme boravka deteta u vrtiću u dogovoru sa vaspitačima a u zavisnosti od načina na koji dete reaguje.

Kada dete shvati da ćeroditelj uvek doći i da je na sigurnom, vrtić će se za njega pretvoriti u Nodijev „Grad igračaka“ a samim tim mi smo pomogli tom sićušnom biću da što lakše uplovi u svet drugih i gradi svoja iskustva u svakodnevnim interakcijama.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Master defektolog, logoped „Marte Meo“ terapeut. Predsednik je „LOGO-centra za razvoj i igru“ i član Udruženja logopeda Srbije. NJen imperativ u radu je profesionalnost i visok nivo empatije u radu sa decom i roditeljima. Dve decenije neguje visoke eticke standarde u pogledu komunikacije, razvoja, dijagnostike i tretmana. Protivi se svakom obliku diskriminacije i podrzavam različitost.
Oktal pharma - Multi-Gyn ActiGel
Oktal pharma - EvaQu
Oktal pharma - Migrea
Oktal pharma - Dianatal
Oktal pharma - Avene
Oktal pharma 2 - Exomega (A-derma)
Oktal pharma 2 - EvaQu Kids
Enterosgel
Oktal pharma 2 - Sinomarin
Oktal pharma 2 - Vitamil
Oktal pharma 2 - Otikon
Oktal pharma 2 - Protect (A-derma)
Gravidon-A
Antimetil
App - Prva godina mame i bebe
App - Sve o porođaju
Preporučujemo vam...
Određena detetova ponašanja nisu poželjna.
Kako pomoći detetu da promeni svoje ponašanje?
Kako pomoći detetu da promeni svoje ponašanje? Određena detetova ponašanja nisu poželjna. Roditelji ih ne odobravaju i žele da ih koriguju kod svog deteta.Zelimo korigovati dečija ponašanja a ne deteVažno je uočiti ovo mesto- želimo korigovati dečija ponašanja, a ne dete. Ako ovako vidimo situaciju onda ćemo se usmeriti u…
Opadanje kose zbog Corona virusa
Opadanje Kose i Corona Virus
Svakim danom se broj ranih i kasnih simptoma Corona virusa povećava, između ostalog Corona virus zahvata i kožu i kosu.Opadanje kose zbog Corona virusa  je učestalo?Značajno, difuzno opadanje kose nakon infekcije Corona virusom se beleži kod oko 30% pacijenata, to su uglavnom pacijenti koji su razvili srednje tešku i tešku…