Adaptacija na vrtić – 4 koraka do adaptacije na vrtić

https://www.instagram.com/logocentarzarazvoj/?hl=en

Adaptacija na vrtić je često stresna.  Pripremanje Vašeg deteta za ulazak u  jedan novi svet, vrtić, nije nimalo lak posao.

Adaptacija na vrtić – period stresan i za dete i za roditelje

Potrebno je vreme i dobra komunikacija koja će na najbolji mogući način pripremiti Vaše dete za novu sredinu.

Kada je najbolje upisati dete u jasle ili vrtić?

Vaše dete se plaši odvajanja, nepoznatih osoba, nepoznate sredine, prelaska iz jedne prostorije u drugu, promene u njemu izazivaju nelagodu ali vi ne bi trebali da se brinite. Posavetujte se sa psilogom kada se javljaju strahovi kod dece i shvaticete da je reakcija vašeg deteta sasvim prirodna.

https://www.instagram.com/logocentarzarazvoj/?hl=en

Između druge i treće godine se javljaju razni strahovi i u tom periodu je važno pripremiti dete na promene i obezbediti sigurno i mirno okruženje.  Nekada ovaj period nastupi nakon navršenih godinu i po dana i traje do treće godine, zavisi od samog deteta i načina na koji okrženje reaguje. Iz ovoga možemo zaključiti da je najbolje upisati dete u vrtic pre 18. meseca ili posle 3. godine.

Na polazak u vrtić/jasle adaptirju se i dete i roditelj PROČITAJTE OVDE

Strpljenje je presudno za period adaptacije na vrtić

Ukoliko nemate izbora treba se naoružati strpljenjem i razumevanjem detetovih potreba da boravi u sigurnom okruženju.  Moje radno iskustvo logopeda u vrtiću me je edukovalo da su dobra priprema u porodici koja se postiže dobrom komunikacijom,  postepena adaptacija i obučene vaspitačice koje poseduju visok stepen empatije, ključ dobre adaptacije na vrtić.

Perod adaptacije na vrtić je težak koliko za dete toliko i za roditelja i ukoliko se dešava postepeno lakše se prihvata. Važna činjenica za roditelje je, što je dete mlađe to se lakše prilagođava na novi prostor, nove osobe i promene a takva iskustva mu pomažu da lakše prevaziđe strahove koji će se javiti oko druge godine.

https://www.instagram.com/logocentarzarazvoj/?hl=en

Vaša  sigurnost je važna

Važno je da Vi budete sigurni i spokojni da ostavljate dete u prijatnom okruženju.  Sa divnim vaspitačicama jer će svaku vašu nesigurnost dete osetiti. Roditelji bi trebalo da znaju da je sve individualno i da ne postoji čarobni štapić i pravila koja uspevaju u svim situacijama.

KAKO PRIČATI SA DECOM KADA SE VRATE IZ VRTIĆA PROČITAJTE OVDE

4 koraka do adaptacije na vrtić

Jedan od mogućih  procesa prilagođavanja deteta na vrtić može sadržati sledeće korake:

Prvi korak

Billo bi najpre poželjno da roditelj dođe sa detetom i dok razgovara sa vaspitačicama dete posmatra prostor. Uočava igračke, nasmejane vaspitačice, vesele boje i stvara sliku da je to lepo mesto.

Drugi korak

Drugi dolazak bi detetu pomogao da prepozna prostor kao mesto na kome je već bio i koje mu se jako dopalo. Drugog puta roditelj može da se zadrži do 20-tak minuta.  Da sedi u hodniku i igra se sa detetom, priča mu čega sve tu ima i šta deca tu rade. Odabrana vaspitačica u čijoj će grupi biti dete može da priđe i poigra se sa njim. Uspostavi kontakt, raduje mu se i imenuje šta sve tu rade deca, čega se igraju.

Treći korak

Vaspitačica  se obraduje detetu, jer su već uspostavili kontakt. Uzme dete i uvede ga u grupu kako bi videli zajedno šta deca rade. Vaspitačica posmatra dete, osmehuje mu se i priča mu. U zavisnosti od prihvatanja ili negodovanja tj. detetove neverbalne komunikacije, ostane u grupi sa njim pričajući kako ga  mama čeka u hodniku ili ga izvede kod mame.

 

Roditelj je tu i on daje sigurnost detetu dok dete istažuje novi prostor. Bilo bi dobro da se dete na zadržava duže od 15 minuta.  I da se vrati roditelju u dobrom raspoloženju. Jer na taj način vi održavate krug dobre komunikacije vaspitačica-deca-mama-dete-vaspitačica i tako u krug.

https://www.instagram.com/logocentarzarazvoj/?hl=en

Važna je socijalizacija deteta

Cilj je da se ovaj krug komunikacije svede na odnos dete-deca.  Jer je cilj vrtića socijalizacija i interakicija sa drugom decom gde se dešava obostrano učenje i razvoj.  Treći korak je jako važan i on se može produžiti na više dana.  U ovoj fazi dete traba da shvati da se roditelj uvek vraća po njega i da je roditelj tu.  Detetu je teško da shvati kada se dešava neprijatna situacija, kada će se ona završtiti i koliko dugo će trajati. Moramo uložiti puno truda i napora kako bi dete shvatilo  neophodnost i nezbežnost neprijatnog iskustv.  iI tako saznalo da to iskustvo traje kratko a da je roditelj uvek tu za njega.  Gledajte slike dece u vrtću zajedno. Pričajte detetu o deci i šta deca rade u vrtiću i da će mama brzo doći. Detetu će biti lakše ako je dobro pripremljeno.

Četvrti korak

Ukoliko je dete pripremljeno da ostane, ne buni se i prihvata drugare u vrtiću sutradan može da ostane i do 30 min. Da li će pola sata biti dovoljno za svako dete to će proceniti roditelj i vaspitač zajedno.  Ukoliko dete nedelju dana dolazi po 30 min. već je spremno da sledeće nedelje krene na 1,30minuta.  I tada treba  postepeno povećavati vreme boravka deteta u vrtiću u dogovoru sa vaspitačima a u zavisnosti od načina na koji dete reaguje.

Kada dete shvati da će roditelj uvek doći i da je na sigurnom, vrtić će se za njega pretvoriti u Nodijev „Grad igračaka“.  A samim tim mi smo pomogli tom sićušnom biću da što lakše uplovi u svet drugih.  I da gradi svoja iskustva u svakodnevnim interakcijama.

ADAPTACIJA NA VRTIĆ UTIČE KASNIJE NA OBLIKOVANJE LIČNOSTI DETETA, PROČITAJTE OVDE

Predsednik je “LOGO-centra za razvoj i igru” i član Udruženja logopeda Srbije.
Preporučujemo vam...
Kakve igre vole trogodišnjaci
Kakve igre vole trogodišnjaci i 12 predloga igara
Kakve igre vole trogodišnjaci? Koje igre su pri tome stimulativne za njihov razvoj? Šta mozete da ocekujete od vaseg trogodisnjeg deteta? Kakve igre vole trogodišnjaci? Sva deca su jedinstvena i različito se razvijaju. Ali postoje određene karakteristike koje su uobičajene i tipične za većinu dece određene starosne grupe. U ovom…