Stres i problem sa začećem

Problem sa začećem

Sadržaj

Problem sa začećem je veoma stresno iskustvo žene a među različitim uzrocima i faktorima koji mogu doprineti nemogućnosti začeća, izdvaja se stres, koji je danas, nažalost, gotovo neizbežan.

Problem sa začećem stresno iskustvo žene

Problem sa plodnošću  je, neminovno, stresno iskustvo za žene. I tada jako značajnu ulogu ima naša psiha, kao i odnos prema problemu s kojim se suočavamo. Ipak, stres nije jedini uzrok, i uglavnom je povezan sa raznim drugim faktorima.

Kako stres komplikuje situaciju?

Intezivan, hroničan stres sa kojim se suočavamo na poslu, kod kuće ili u svojoj okolini, kao i stres povezan sa postojećim biološkim uzrokom steriliteta, dodatno komplikuje situaciju i otežava ostajanje u drugom stanju. Iako je problem sa plodnošću uznemirujuć, bolan, težak, žene ga ne doživljavaju podjednako stresno. Veća želja za majčinstvom, veći pritisak od strane porodice i prijatelja, finansijska nesigurnost, izraženiji konflikti sa partnerom značajno mogu doprineti tome da se problem sa začećem doživi stresnije.

Problem sa začećem

Kako deluju često izgovorene floskule?

Često bliske osobe iz najbolje namere govore: „Samo se opusti i biće sve u redu“, što može biti povezano sa većim stresom jer žena prebacuje sebi što ne može da se opusti ili zatrudni ili ne zna kako. Upravo to je deo u kojem je naša psiha presudna. Dakle, važno je da manje obraćate pažnju na često izgovorene floskule, makar one bile iz najbolje namere, i posvetiti se svojim aktivnostima koje vas provereno ispunjavaju i relaksiraju.

Prevelika očekivanja su stresna?

Osim toga, veći emocionalni stres doživljavaju žene koje postavljaju previsoka, rigidna očekivanja od svakog pokušaja začeća ili tretmana, koje prepisuju sebi preveliki udeo odgovornosti, kod kojih problem sa plodnošću utiče na doživljaj sebe i svoje vrednosti kao žene. Svakako da aktivno pokušavanje ostvarivanja trudnoće zahteva određena prilagođavanja, posvećenost i uzimanje u obzir različitih sfera funkcionisanja. Međutim, često žene koje pokušavaju da zatrudne ili su u procesu lečenja neplodnosti zapostave druge aktivnosti, prestanu da rade, da fizički budu aktivne, udalje se od prijatelja i porodice, postanu preokupirane ishranom, zdravim životom, rasporedom seksualnih odnosa. Preterivanje i podređivanje svakodnevnog rasporeda pokušajima začeća dodatno pojačava pritisak da se zatrudni i stres je veći.

Problem sa začećem

Kako prevazići stres?

  • Značajno je da žena ima razumevanja za sebe i da se pripremi na to da će se možda javiti oscilacije u raspoloženju i ponašanju, što je sasvim očekivano i razumljivo s obzirom da je problem sa začećem negativno i teško iskustvo.
  • Važno je razumeti da i druge žene koje imaju isti problem doživljavaju slične emocije, kao što su nezadovoljstvo, bes, strah, anksioznost, tuga, ljubomora.
  • Značajno je da žena, ukoliko ima odobrenje svog lekara, nastavi da radi, da se umereno bavi fizičkim aktivnostima (npr. joga, plivanje, pilates), da se viđa sa prijateljima i upražnjava aktivnosti koje joj prijaju i koje voli.
  • Važno je biti svestan da druge osobe ne mogu u potpuno da razumeju to kroz šta prolazi žena koja ima problem sa začećem, da i na njih sve to može uticati i da i oni reaguju iz nekih svojih očekivanja, stavova, emocija. Nijedan komentar ili pitanje ne može direktno uticati na to kako ćemo se osećati, ukoliko mu se ne prida određeni značaj. Žena ima prava da ne želi da razgovara o problemu ili da želi da priča i podeli svoje nedoumice i emocije.
  • Značajno je napraviti razliku između onoga na šta žena ima manji li veći uticaj, a na šta ne može da utiče. Ukoliko ide ne pregled, uključi se u lečenje, sledi savete lekara, žena je aktivno uključena i radi na postizanju svog cilja. Ukoliko je preokupirana problemom za začećem i konstantno brine i oko stvari na koje ne može da utiče, ne samo da ne pomaže sebi da zatrudni, već situaciju čini težom.

Problem sa začećem

Psihološko savetovanje može pomoći

Nije uvek lako, adekvatno prevazići sve poteškoće i pomoći sebi. Ukoliko su negativne emocije i stres previše intenzivni i značajno utiču na uobičajeno funkcionisanje, korisno je potražiti stručnu pomoć u prevazilaženju emocionalnih poteškoća. Ukoliko biste imali problem da sa bilo kojim organom – da li biste otišli kod lekara? Sigurno dâ da. Stoga i psihološko savetovanje posmatrajte na isti način, jer je psiha, u procesu rešavanja problema, mnogo značajnija nego što mislimo.

avatar
Bavi se psihološkim aspektima steriliteta kod žena. Pohađala je edukaciju iz REBT-a (racionalno-emotivno bihejvioralna terapija).

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

5 problema sa kožom i bezbedni tretmani u trudnoći

Kada počinje postporođajna depresija i koliko može trajati?

4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće

Kada je previše stresa u trudnoći i kako utiče na trudnicu i bebu?

25 preporuka da vam trudnoća bude što srećnije iskustvo

Preporučujemo vam...

Ishrana tokom menstrualnog ciklusa treba da bude usklađena u odnosu na hormonske promene. Tako usklađena ishrana obezbediće bolje zdravlje i kvalitet života žene. Takođe, ovakva ishrana je podrška ukoliko planirate...

Stručnjaci naglašavaju uticaj ishrane na ishod IVF postupka. Ukoliko želite da da se i na taj način pripremite za IVF postupak, predlog je mediteranska ishrana. Ona obiluje folatima, omega-3 masnim...

Muška plodnost se suočava sa tihom krizom. Koji su izazovi muške plodnosti je veoma aktuelna tema. Zapanjujući je pad koncentracije sperme za 51% od 1973. do 2018. godine. Slučajevi muške...

Da li je vantelesna oplodnja preko Fonda za zdravstveno osiguranje plaćena? To je najčešće pitanje sa kojim se susreću parovi koij se bore sa neplodnošću.  Najjednostavniji odgovor bi bio: DA!...