Problemi Spoljnjeg Uva u Letnjem Periodu

Najčešće infekcije uva u letnjem periodu

Bolesti spoljnjeg uva uglavnom se dešavaju u letnjim, odnosno toplim mesecima, kada je sezona kupanja kako u morskim, u rečnim, bazenskim i drugim vodama.

Zašto je upala spoljašnjeg ušnog kanala leti mnogo češća?

Nastanku oboljevanjanja spoljnjeg slušnog kanala pogoduju toplota, vlaga, manipulacija štapićima u kanalima. Može se reči da patologija spoljnjeg slušnog kanala dominira sezonski, odnosno u u toku toplih, letnjih  meseci, tako da se skoro dve trećine pacijenata javlja na orl pregled upravo zbog otoloških problema infektivne etilogije.

Koje je najčešće zapaljenje spoljašnjeg slušnog kanala?

Najčešće se događa zapaljenje spoljnjeg slušnog kanala (otitis externa) naročito u letnjim mesecima pri kupanju u bazenskim i stajaćim vodama, dok se ređe javljaju prilikom kupanja u morskim ili tekućim vodama. Kao predisponirajući faktor navodi se „čačkanje ušiju“, alergijske manifestacije u spoljnjem slušnom kanalu, genetska predispozicija.

proble4mi spoljašnjeg uva
Leti se skoro dve trećine pacijenata javlja na orl pregled

Koji su simptomi zapaljenja  spoljašnjeg ušnog kanala?

Proces zahvata unutrašnji deo kanala koji nema razvijeno potkožno tkivo tako da direktno infekciju prelazi na koštani zid kanala, što uzrokuje bolove. U tim slučajevima javlja se intenzivan bol, sekrecija iz uva, zaglunutost, ponekad povišena temperatura, otežano otvaranje vilice, otok ušne školjke i drugo.

Zapaljenski proces može biti ograničen i u vidu furunkula (čira) tj. lokalno ograničen zapaljenski proces (otitis externa circumscripta) ili proširen po svim zidovima kanala a nekad i na samoj bubnoj opni ( otitis externa diffusa).

U nekim slučajevima razvija dosta ozbiljna infekcija kanala odnosno uva uzrokovana bakterijom pseudomonasom aeruginosusom, koju karakteriše oštar, lacentni bol, koji je posebno intenzivan u toku noći, što je praćeno sekrecijom i nagluvošću.

 

Kako se leči zapaljenje spoljašnjeg ušnog kanala?

Zapaljenje spoljnjeg slušnog kanala leči se po svim pravilima dermatologije odnosno ukapavanjem antibiotskih kapi u uvo, antibioticima, analgeticima, neretko i lokalnom terapijom, menjanjem trakica gaze natopljenim antibiotikom u slušni kanal. U slučaju da proces zahvata i hrskavičavi deo kanala i ušne školjke sa pratećim otokom limfnih žlezda ordiniraju se i antibiotici putem injekcija.

Da li su sva zapaljenja spoljašnjeg uva bakterijske prirode?

U nekim slučajevima zapaljenja spoljnjeg slušnog kanala mogu biti uzrokovana gljivičnim infekcijama kao što su Candida, Aspergilus itd. Inače, ova gljivična zapaljenja su uglavnom vezana za vlažnu sredinu, onosno zaostatak vode u šupljini kanala, gde je sam prostor kanala u tami. Ovo oboljenje (otomikoza) leči se lokalnom toaletom kanala kao i antimikoticima.

koji su problemi spoljašnjeg uva u letnjem periodu
Takozvana „narodna“medicina kada je upala uva u pitanju može napraviti veće probleme…

Šta ne treba raditi?

Ono što je važno napomenuti je da se uši ne čiste oštrim ili drugim predmetima koji mogu da lediraju kožu koja tada postaje podložna infekciji (štapići, spajalice, šnalice, ključevi i drugim neprimerenim predmetima, što se u praksi sreće).

Šta može da napravi veliki problem?

Takođe takozvana „narodna“ medicina u vidu ukapavanja soka čuvarkuće, stavljanje komada  belog luka u spoljni slušni kanal, zejtin, maslinovo ulje itd. To može samo pogoršati infekciju kanala i stvoriti veće probleme.

U kojim slučajevima cerumen u spoljašnjem ušnom kanalu može praviti problem?

U koži spoljnjeg slušnog kanala u njegovom hrskavičavom delu nalaze se  ceruminozne žlezde koje luče mast  ili tkzv. cerumen odnosno ušnu mast. Ova mast ima ulogu da štiti zidove kanala od prodora stranih čestica kao i da svojom impregnacijom sprečava nastajanje zapaljenja zidova spoljnjeg slušnog kanala koji je pokriven tankim slojem epitela. Količina i boja cerumena je različita kod ljudi i može biti smeđ, beličast, crnkast, mrk, mek ili tvrđi.

Međutim, u nekim slučajevima može doći do prekomerniog nakupljanja  cerumena u spoljnjim slušnim kanalima kada može da ga u potpunosti zatvori. Pogotovo što ušna mast ima tendenciju bubrenja pri kontaktu sa vodom. Obično cerumen spontano ispadne prilikom žvakanja ili spavanja. Međutim, u slučaju da ceruminozni čep u potpunosti zatvori spoljni slušni kanal, dolazi do nagluvosti koju prati autofonija odnosno pojačanje sopstvenog glasa u uvu, kao i osećaj punoće u uvu. To se obično dešava prlikom kupanja, tuširanja ili  kupanjem u bazenima, u moru , rekama…

Infekcija spoljašnjeg ušnog kanala može biti bakteijska ili gljivična
Infekcija spoljašnjeg ušnog kanala može biti bakteijska ili gljivična

Kako se odstranjuje ceruminozni čep?

Lečenje se sastoji u ispiranju spoljnjeg slušnog kanala vodom ili njegovim instrumentalnim otklanjanjem, uz pažnju da uvo prethodo nije bilo bolesno, odnosno curelo. Ukoliko uvo ne može se da se ispere, u uvo se ukapavaju sredstva kao što su  parafinska ulja, glicerin,  3% hidrogen, ili noviji preparati koji imaju za cilj da ceruminozne naslage omekšaju.

Šta kada se potpuno zatvori spoljašnji slušni kanal ćelijama kože?

U nekim slučajevima u spoljnjem slušnom kanalu može da se nagomila koža i da formira takozvani epidermalni čep, te da potpuno zatvori njegov lumen. On nastaje kao posledica deskvamacije, odnosno otpadanja kože i taloženja u lumen kanala. Uklanja se na isti način kao i ceruminozni čep.

Po prvim znacima infekcije treba prekinuti sa kupanjem i obratiti se lekaru, koji će dati odgovarajuću terapiju u vidi  antibiotika, analgetika, po prethodno uzetom brisu iz kanala i preduzeti dalje praćenje stanje pacijenta.

Specijalista otorinolaringologije Autor je više desetina naučnih radova. Zavšio više kurseva iz oblasti ultrazvučne dijagnostike Thomas Jefferson Universitity.
Preporučujemo vam...
Kako pripremiti dete na dolazak bebe
Kako pripremiti dete na dolazak bebe u porodicu?
Kako pripremiti dete na dolazak bebe, novog člana/ bate ili seke u prorodicu? Kako najbolje uraditi, zavisi od starosti i nivoa interesovanja prvenca. Svakako, ovo je značajna promena u životu vašeg prvenca.Kako pripremiti dete na dolazak bebe? –  Ako je dete jednogodišnjak ili dvogodišnjakKako da razgovaram sa svojim detetom o…
životni stil mame
Životni stil Mame sa dvoje dece, dok je jedno mala beba
Životni stil Mame sa dvoje dece, dok je jedno mala beba je jedinstven. Celu svoju drugu trudnoću proveli ste lutajući između zaborava da ste uopšte trudni i moleći se za dan kada jednostavno više nećete biti trudna. I nekako, tokom tih dugih (ili su bili kratki?) meseci, niste ni jednom razmišljali kako ćete, tačno,…
Ponašanje prvorođenog deteta
Ponašanje prvorođenog deteta kada beba stigne u kuću
Kakvo je ponašanje prvorođenog deteta kada beba stigne u kuću? Nećemo lagati: mnoga prvorođenčad doživljavaju promene u ponašanju u nedeljama i mesecima kada nova beba uđe u kuću. Stvari kao što su ljubomora, pojačani napadi besa, nasilje prema Vama ili bebi, ili regresija u spavanju i noši. Ovo nije univerzalno tačno, pa ako je…