Prolaps organa male karlice – Način porođaja i prolaps

Prolaps organa male karlice

Sadržaj

Prolaps organa male karlice je pojava kada dođe do spuštanja nekih od organa koji se nalaze u maloj karlici, kroz vaginalni ili  analni kanal.

Od organa to su materica, bešika, tanko crevo, rektum. U kakvoj su vezi način porođaja i prolaps organa male karlice? Šta kažu stručna ispitivanja?

Prolaps organa male karlice
Simptomi koji ukazuju na prolaps organa male karlice nisu ni malo prijatni.

Prolaps organa male karlice

Mišići karličnog dna su izuzetno važni za normalno funkcionisanje ljudskog tela. Njihova disfunkcija može dovesti do raznih problema. Kod žena, jedan od problema, može biti prolaps organa male karlice.

Svaki prolaps ima svoju gradaciju koja definiše težinu prolapsa. Gradacija je definisana brojevima od 0 do 4. Broj 0 predstavlja normalnu fiziološku poziciju organa, dok broj 4 označava totalni spad organa.

Simptomi da je moguć prolaps

Simptomi koji mogu da ukažu na mogući prolaps su: osećaj težine, nelagodnosti, pa čak i bola u predelu vagine, donjeg dela stomaka, prepona i donjeg dela leđa. Takođe poteškoće u seksualnom odnosu, u smislu bola ili osećaja da postoji neka prepreka u kanalu.

prolaps organa karlicnog dna
Uz pomoć stručne lekarske pomoći treba istražiti sve opcije za rešavanje problema.

Zašto dolazi do prolapsa organa male karlice?

Razlozi za prolaps organa male karlice su mnogobrojni. Od genetskih faktora je bitan kvalitet vezivnog tkiva, zatim stanje mišića karličnog dna i ligamenata. Zatim menopausa, gojaznost, predhodne operacije, višestruki porođaji, starost. Takođe i težak fizički rad i slično. Smatra se da oko 50% žena završi sa prolapsom nekog od organa male karlice određenog stepena.

U kakvoj su vezi način porođaja i prolaps organa male karlice?

U navedenom istraživanju, ispitivana je veza između načina porođaja i prolapsa organa male karlice (ZhuYC, Deng SH Jiang Q.Zhang Y.: 2018. ). Istraživanjem su obuhvaćene sledeće grupe žena:

  1. žene koje nisu rađale (NP – nulliparous)
  2. žene koje su rodile carskim rezom (CS- cesarian section)
  3. žene koje su rodile vaginalnim putem (VD – vaginal delivery)
  4. žene koje su rodile vaginalno uz pomoć forcepsa (FD – forceps delivery)

U obzir su uzeti prolaps bešike (cystocele), materice (uterine) i rektuma (rectocele). Rezultat  kaže da je najveći procenat prolapsa bio kod žena koje su rodile vaginalno uz pomoć forcepsa i da je u pitanju prolaps materice (52,6%). Iznenađujući podatak predstavlja visoka stopa prolapsa rektuma kod žena koje nisu rađale (13,3%).

prolaps organa karlicnog dna
Vežbe za jačanje mišića karličnog dna žena treba da sprovodi i pre trudnoće, u trudnoći i nakon trudnoće.

Prolaps organa male karlice ima veliki uticaj ne samo na ženu koja ga ima, već i na njenu porodicu. Ovakva vrsta problema može rezultirati raznim depresivnim stanjima žene. Zatim narušenim partnerskim odnosima zbog česte nemogućnosti normalnih seksualnih odnosa. Sve to na direktan i indirektan način pogađa sve članove porodice.

Prevencija prolapsa organa male karlice

Zato je izuzetno važno raditi na preventivi prolapsa. Potrebno je raditi na treniranju mišića karličnog dna. Zatim na dobrim higijenskim navikama kada je u pitanju vršenje nužde. Na kvalitetnoj i redovnoj ishrani. Na ispravnim obrascima kretanja i disanja.

Na preventivi bi trebalo raditi pre trudnoće jer istraživanja pokazuju da je prolaps moguć i kod žena koje nisu rađale. Međutim, trudnoća je stanje koje povećava rizik od prolapsa. To se dešava zbog hormona koji utiču na opuštanje ligamenata u toku trudnoće, da bi se telu omogućio porođaj.  Zatim, zbog opterećenja koje mišići i ligament karličnog dna pretrpe usled težine ploda. I na kraju porođaj izaziva određene traume tkiva koje mogu imati uticaj na pojavu prolapsa organa.

Lečenje i rešavanje problema prolapsa organa male karlice

Ukoliko dođe do prolapsa, bitno je pristupiti rešavanju problema što pre. Odlaganje problema neminovno vodi do pogoršanja. Razlog tome je što sa godinama mišići i ligamenti postaju sve slabiji. Takođe dolazi do smanjenja kolagena i elastičnosti tkiva.

Uz pomoć stručne lekarske pomoći treba istražiti sve opcije za rešavanje problema.  U saradnji sa lekarom, veliku ulogu može imati dobro obučen terapeut ili trener. Bez obzira na rešenje koje lekar predloži, kvalitetna fizička aktivnost koja je usmerena na opuštanje i jačanje mišića karličnog dna je neophodna.

prolaps organa karlicnog dna
Rehabilitaciju treba da sprovodi stručno obučena osoba.

Ukoliko je operacija jedino rešenje, potrebno je nakon operacije odraditi rehabilitaciju. Rehabilitacija je u tom slučaju usmerena na vraćanje funkcionalnosti mišića karličnog dna. Svrha rehabilitacije je da se spreči eventualni ponovni prolaps. Jaki i funkcionalni mišići karličnog dna čine prvu liniju odbrane kada su u pitanju disfunkcije karličnog dna, uključujući i prolaps organa male karlice.

avatar
Profesor sporta i fizičkog vaspitanja i sertifikovani trener za korektivno vežbanje u trudnoći i postporođajnu rehabilitaciju. Kreator je programa vežbanja Postporođajna rehabilitacija.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 2
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion
Femibion 1 i 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Zdravlje roditelja utiče na zdravlje deteta – Koji roditelj ima veću ulogu u tome?

6 popularnih dijeta – Koje su prednosti i koji nedostaci – Šta kaže nauka

Zašto su trudnice posebno privlačne komarcima i 5 preporuka

Šta deca pamte tokom letovanja? – Šta najviše vole?

Električni bicikli i 9 prednosti u savremenom načinu života

Preporučujemo vam...

Zdravlje roditelja utiče na zdravlje deteta, kažu stručne studije. Iako uglavnom gledamo u majke i mislimo da je sve na njima, naučna istrazivanja jasno stavljaju do znanja da je zdravlje...

Koje su prednosti i nedostaci popularnih dijeta? Kada je reč o ishrani, teško je zanemariti sveprisutne trendove i savete koji kruže medijima. Dijete (načini ishrane), su tema koja izaziva mnogo...

Električni bicikli se sve više nameću kao idealno rešenje za užurbane gradove i stresnu svakodnevicu. U modernom svetu gde je očuvanje životne sredine postalo ne samo odgovornost, već i potreba....

Hipnoporođaj je tehnika koja se sve više koristi kao prirodan i holistički pristup olakšavanju porođaja. Ova tehnika kombinuje elemente duboke relaksacije, vizualizacije i pozitivnog menatalnog stanja. I to, kako bi...