Prvih mesec dana u vrtiću – Šta roditelji ne vide?

Prvih mesec dana u vrtiću

Sadržaj

Prvih mesec dana u vrtiću je uzbudljiv period za svako dete. Bez obzira na uzrast deteta. Šta to roditelji ne vide, a treba da znaju?

Početak polaska u vrtić je uzbudljivo vreme kada vaše dete istražuje svakodnevni život na novi način. I sa novim prijateljima. Samostalno, bez roditelja. To znači nova zabavna iskustva, ali i brige.

Prvih mesec dana u vrtiću – Iz iskustva 

Prvih mesec dana u vrtiću za decu je jedna velika etapa u zivotu i pocetak jedne velike avanture. Neka deca se po prvi put odvajaju od svojih roditelja ili bližnjih sa kojima su provodili svoje vreme. I to je ono od čega deca najviše imaju strah. Zameniti sigurnost, bliskost i rutinu iz svog doma, sa nečim totalno nepoznatim.

Prvih mesec dana u vrtiću

Iz iskustva mogu da kazem, da je upis mlađe dece u vrtić uvek lakši u odnosu na upis starije dece. Iz razloga što je lakše pridobiti pažnju mlađeg deteta. I lakše preusmeriti misli deteta na nešto drugo. Zato što su mlađa deca manje svesnija toga sta se događa od dece koja su starija.

Svaki upis u vrtić je poseban za svako dete. Nekome to ide lakše, a nekome teže. Svako dete ima posebno vreme privikavanja u zavisnosti od toga kako se dete oseća.

KAKO SE MAMA I DETE PRIPREMAJU ZA VRTIĆ PROČITAJTE OVDE

U velikoj većini slučajeva deca kopiraju osećanja odraslih. Ukoliko se jedan od roditelja oseća nesigurno ili zabrinuto, verovarnoća da ce se dete osećati isto tako je ogromna. Zato je važno da se i roditelj pripremi za polazak deteta u vrtić. Dete će misliti ili osećati, da roditelj ne želi da je dete u vrtiću. Pa ni dete to neće želeti.

Prvih mesec dana u vrtiću

Zapažanja ponašanja dece u vrtićima prvih mesec dana i adaptacija

  • Deca prođu jedan ogroman put i napredak u prvih mesec dana vrtića. U početku je sve novo, a u najčešće strano i strašno.
  • Deca više nisu neko čije se želje i prohtrevi uvek ispunjavaju. Već neko ko se pravilima i rutinama prilagođava.
  • Više nisu u centru pažnje. Sva pažnja, ljubav, a i igračke dele se sa ostalom decom iz grupe.

To su najveće promene kroz koje deca prođu. I najveca prihvatanja koja se dogode u prvih mesec dana od upisa u vrtić.

Deca uđu u rutine

Nakon nekog vremena deca uđu u rutine. Razmišljaju o stvarima o kojima u samom prilagođavanju nisu razmisljali. A to je, da se u njima budi empatija i da se razvija socijalizacija. Sve se više i bolje uklapaju u rutine. I sve lakše prihvataju rastajanja od roditelja. Iz dana u dan sve im se više dopada druženje, hrana i rutine. Sve više se osecaju sigurnije i opuštenije. Tako da ponekad ne žele da idu kući kada roditelji dođu, već bi još malo da se igraju.

Prvih mesec dana u vrtiću

Ono što mama i tata ne vide

Ono sto mama i tata ne vide je i to kako dete iz dana u dan poštuje i prati rutine. I to one koje kod kuće možda i ne praktikuje. Čak i ako im je teško da poveruju u to istina je sledeća: Dete koje je plakalo pri rastanku, prestalo je da plače nakon  minuta.

I cesto cujem: ” SEDEO JE I JEO MIRNO. Cudno, kod kuće to ne radi ” Ili zaspao je bez dude i bez da ste ga tapkali po guzi? Čudno, kod kuće nema šanse da zaspi tako. UVEK moramo da ga tapkamo.

Veoma ali veoma retko, dešava se da dete pokušava da nametne ”kućni sil” i odbija hranu ili igru sa vršnjacima. I taj period traje kratko. Uvek se nađe nesto od serviranog što dete voli. Malo je nekada samo problem u tom periodu od mesec dana, narocito za male, da sede na svojoj stolici. Jer bi radije da ih vaspitacica drži u krilu i hrani. Umesto da sede sami i pokušaju jedu sami.

ADAPTACIJA NA VRTIĆ UTIČE NA KASNIJE OBLIKOVANJE LIČNOSTI DETETA PROČITAJTE OVDE

Prvih mesec dana u vrtiću

Dobra priprema za polazak u vrtić zlata vredi

Pre polaska vašeg deteta u vrtić razgovarajte sa vašim detetom o tome. Ukoliko imate mogucnosti posetite vrtic, prosetajte i pokažite detetu gde se vrtić nalazi. Objasnite detetu šta je to zapravo vrtić i zašto se ide tamo. Bez obzira na uzrast i bez obzira što mislite da dete ne razume.

Kao roditelju, neće vam biti lako da ostavite dete u vrtiću. Pogotovo ako vaše dete plače kada odlazite. U početku je sasvim normalno da deca plaču pri odlasku roditelja. Znajte da to ne mora značiti da ne vole vrtić. Umesto toga, obično je samo razdvajanje ono što je za njih strašno. Zato je dragoceno da pre polaska u vrtić dete povremeno čuva neka bliska osoba. Možda iz porodice ili dadilja koja češće dolazi na sat dva. Tada je važno da vi kao roditelj i dalje signalizirate da je sve u redu. I da je dete bezbedno. Oprostite se kratko i s´ljubavlju, ali jasno, čak i kada dete plače.

KAKO PRIČATI SA DECOM KADA SE VRATE IZ VRTIĆA PROČITAJTE OVDE

Učvrstite se emotivno sa odlukom da će dete ići u vrtić. Ovo je veoma važno kako bi odisali smirenošću i sigurnošću i to preneli detetu. Razgovarajte sa vaspitačima i pokušajte da nove rutine iz vrtića, prenesete i u vaš dom.

avatar
Završila je mnoga usavršavanja iz oblasti pedagogije, odgoja i nastave. Studirala pedagogiju u Göteborg, Švedska, gde je i zaposlena u Predškolskoj ustanovi za uzrast od 1 do 6 godina.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Esensa Propomint
Esensa DevitinD3k1
Femibion 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion 1 i 2
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Propomint – Bez bola u grlu kod dece i odraslih na prirodan način

Veliki kašalj ili pertusis – 3 faze bolesti

Kako se menja unutrašnji svet šestogodišnjaka – 14 veština

6 razloga zašto dete treba voditi u kupovinu

Mogućnosti drugog porođaja, ako je prethodni bio carskim rezom

Preporučujemo vam...

Propomint sprejevi za grlo za decu i odrasle je tu, da budete bez bola u grlu na prirodan način. Propolis je jednostavno prirodno rešenje koje pomaže u prevenciji ali i...

Veliki kašalj, hripavac ili magareći kašalj, pertusis ili „bolest 100 dana“ je veoma zarazna bolest. Ovu opasnu bolest uzrokuje bakterija Bordettela pertusis (BP). Veliki kašalj ili pertusis može da izazove...

Razvoj šestogodišnjaka je specifičan a svet šestogodišnjka dobija nove obrise i značenja. Ovo je period kada se veoma mnogo toga menja u dečijem razvoju. Menja se način, kako razmišljaju i...

Mnogo je razloga zašto dete treba voditi u kupovinu, iako se roditelji premišljaju… Neki roditelji su u dilemi kada dobiju decu da li da ih povedu sa sobom kada idu...