Putovanje sa Detetom Koje Ima Astmu

Putovanje sa detetom koje ima astmu

Ako vase dete ima astmu i ona je dobro kontrolisana, to je dobar preduslov za porodična putovanja.

Šta je dobar “astma plan“?

Ali astma je prilično nepredvidljiva i pogoršanja se javljaju iznenada čak i kada se preduzmu sve mere opreza. Razlog je u  velikom broju varijabli koj emogu dovesti do episode astma pogoršanja (napadaastme). Dobar “astma plan“ je neophodan pred svaki  put i  to  je ono našta roditelj može da utiče, da učini- dobra priprema. Pre planiranog puta posavetujte se sa lekarom vašeg deteta, da li  je astma sada u dobro kontrolisanoj fazi.

Ako  je dete na kontinuiranoj zaštitnoj terapiji, lekar može predložiti da se doze zaštitnih lekova kratkotrajno povećaju  pre i za vreme trajanja puta. Ako  je dete trenutno u respiratornoj infekciji, možda će vam savetovati  da se odloži put, jer je dete tada u  većem riziku  da razvije astma pogoršanje. Uvek imajte na umu da ponesete odgovarajuću količinu rezervnih lekova, za brzo otklanjanje tegoba i još malo više nego što vam je potrebno za put od recimo dve nedleje. Za slučaj da ostanete neplanirano duže ili  da dete doživi teži napad. Vodite računa o lekovima koje dajete uz lekove za terapiju astma napada, kao što su lekovi za alergije antihistaminici.

Putovanje sa Detetom Koje Ima Astmu

O čemu voditi računa na putovanju sa detetom koje ima astmu?

Vodite računa da ako dete koristi nebulizator/inhalator na struju, da imate sve delove, da radi, da nosite svoj adapter za struju i punjače ako opciono koristi baterije, kao  da nosite dovoljnu količinu lekova koji idu u nebulizator, u recepte i preporuke vaseg lekara i plan korišćenja u  hitnim situacijama.

Vodite računa da vam lekovi za hitnu upotrebu budu uvek lako dostupni, u ručnom prtljagu ako putujete avionom. Raspitati se da li se lekovi koje koristite mogu uneti u avion i spakujte ih po datim propisima, uz recept i izveštaj ordinirajućeg lekara za korišćenje.Roditelj mora znati detaljno šta kad i koliko dati svom detetu u  hitnim situacijama.

Ako znate koji su okidači pogoršanja kod vašeg deteta, pokušajte da ih izbegne te što je u  realnosti moze biti jako teško jer okidači su razni I svuda prisutni. Ako putujete kolima, proverite sistem za hlađenje, očistite filtere. Ako putujete u vreme sezone kada su poleni u visokoj koncentraciji, drzite prozore zatvorene I uključite klimu.

Izbegavajte mesta gde je dozvoljeno pušenje, ili boravak kućnih ljubimaca ako  je to  okidač kod vašeg deteta. U avionu je vazduh uglavnom dosta suv pa je neophodno unositi dosta tečnosti. Po izboru destinacije trebalo bi se raspitati gde je najbliza hitna služba, bolnica ili pedijatrijska ambulanta, kada radi,kako stići, naučiti  par osnovnih reči vezanih za terapiju na jeziku domaćina, poneti uvek putno osiguranje, imati spremne potrebne brojeve telefona.

Uvek nosite detetov jastuk i posteljinu  bez obzira gde idete

Detaljan razgovor sa detetom pred samostalan put je neophodan, postarajte se da dete zna da prepozna svojete gobe i kako  da izbegava situacije i okidače koje kod njega izazaivaju pogoršanje.

Uvek budite spremni za iznenadne promene plana putovanja i dodatne troškove u  slučaju  da vase dete dobije astma napad na putovanju.

Pedijatar, pulmolog Radi u KBC Dr Dragiša Mišović, učesnik brojnih stručnih skupova. Poseban doprinos je dala u prevenciji i lečenju alergijskih pulmoloških problema dece.
Preporučujemo vam...
Kineziotejping u rehabilitaciji dijastaze
Kineziotejping u rehabilitaciji dijastaze trušnih mišića
Kineziotejping u rehabilitaciji dijastaze trušnih mišića može biti dobro pomoćno sredstvo. Primenjuje se u prvoj fazi rešavanja problema dijastaze. Dijastaza trbušnih mišića Dijastaza (razdvojenost) pravog trbušnog mišića predstavlja normalnu pojavu u trudnoći. Ona se dešava kako beba raste. Na taj način se proširuje prostor za rast bebe. Nakon porođaja razdvojenost…
Prirodno lečenje ureaplazme
Prirodno lečenje ureaplazme je preporučeno pored antibiotika
Zašto je prirodno lečenje ureaplazme preporučeno pored antibiotika? Upotreba antibiotika je neophodna. Ali poželjno je u lečenju vaginalnih bakterijskih infekcija uključiti i prirodne preparate na biljnoj bazi. Prirodno lečenje ureaplazme Koja je uloga eteričnih ulјa aromatičnih bilјaka sa antibakterijskim, antifungalnim, antivirusnim i citotoksičnim svojstvima? Vaša terapija kod prirodnog lečenja ureaplazme…