Putovanje sa detetom koje ima astmu

Putovanje sa detetom koje ima astmu

Sadržaj

Da li je potreban poseban plan  za putovanje sa detetom koje ima astmu? O čemu voditi računa na putovanju sa detetom koje ima astmu?

Ako vase dete ima astmu i ona je dobro kontrolisana, to je dobar preduslov za porodična putovanja.

Putovanje sa detetom koje ima astmu – Šta je dobar “astma plan“?

Ali astma je prilično nepredvidljiva i pogoršanja se javljaju iznenada čak i kada se preduzmu sve mere opreza. Razlog je u  velikom broju varijabli koj emogu dovesti do episode astma pogoršanja (napadaastme). Dobar “astma plan“ je neophodan pred svaki  put i  to  je ono našta roditelj može da utiče, da učini- dobra priprema. Pre planiranog puta posavetujte se sa lekarom vašeg deteta, da li  je astma sada u dobro kontrolisanoj fazi.

Putovanje sa detetom koje ima astmu

Ako  je dete na kontinuiranoj zaštitnoj terapiji, lekar može predložiti da se doze zaštitnih lekova kratkotrajno povećaju  pre i za vreme trajanja puta. Ako  je dete trenutno u respiratornoj infekciji, možda će vam savetovati  da se odloži put, jer je dete tada u  većem riziku  da razvije astma pogoršanje. Uvek imajte na umu da ponesete odgovarajuću količinu rezervnih lekova, za brzo otklanjanje tegoba i još malo više nego što vam je potrebno za put od recimo dve nedleje. Za slučaj da ostanete neplanirano duže ili  da dete doživi teži napad. Vodite računa o lekovima koje dajete uz lekove za terapiju astma napada, kao što su lekovi za alergije antihistaminici.

O čemu voditi računa na putovanju sa detetom koje ima astmu?

Vodite računa da ako dete koristi nebulizator/inhalator na struju, da imate sve delove, da radi, da nosite svoj adapter za struju i punjače ako opciono koristi baterije, kao  da nosite dovoljnu količinu lekova koji idu u nebulizator, u recepte i preporuke vaseg lekara i plan korišćenja u  hitnim situacijama.

Vodite računa da vam lekovi za hitnu upotrebu budu uvek lako dostupni, u ručnom prtljagu ako putujete avionom. Raspitati se da li se lekovi koje koristite mogu uneti u avion i spakujte ih po datim propisima, uz recept i izveštaj ordinirajućeg lekara za korišćenje.Roditelj mora znati detaljno šta kad i koliko dati svom detetu u  hitnim situacijama.

Putovanje sa detetom koje ima astmu

Ako znate koji su okidači pogoršanja kod vašeg deteta, pokušajte da ih izbegne te što je u  realnosti moze biti jako teško jer okidači su razni I svuda prisutni. Ako putujete kolima, proverite sistem za hlađenje, očistite filtere. Ako putujete u vreme sezone kada su poleni u visokoj koncentraciji, drzite prozore zatvorene I uključite klimu.

Izbegavajte mesta gde je dozvoljeno pušenje, ili boravak kućnih ljubimaca ako  je to  okidač kod vašeg deteta. U avionu je vazduh uglavnom dosta suv pa je neophodno unositi dosta tečnosti. Po izboru destinacije trebalo bi se raspitati gde je najbliza hitna služba, bolnica ili pedijatrijska ambulanta, kada radi,kako stići, naučiti  par osnovnih reči vezanih za terapiju na jeziku domaćina, poneti uvek putno osiguranje, imati spremne potrebne brojeve telefona.

Putovanje sa detetom koje ima astmu

Uvek nosite detetov jastuk i posteljinu  bez obzira gde idete

Detaljan razgovor sa detetom pred samostalan put je neophodan, postarajte se da dete zna da prepozna svojete gobe i kako  da izbegava situacije i okidače koje kod njega izazaivaju pogoršanje.

Uvek budite spremni za iznenadne promene plana putovanja i dodatne troškove u  slučaju  da vase dete dobije astma napad na putovanju.

avatar
Pedijatar, pulmolog Radi u KBC Dr Dragiša Mišović, učesnik brojnih stručnih skupova. Doprinos je dala u prevenciji i lečenju alergijskih pulmoloških problema dece.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion 2
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

5 problema sa kožom i bezbedni tretmani u trudnoći

Kada počinje postporođajna depresija i koliko može trajati?

4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće

Kada je previše stresa u trudnoći i kako utiče na trudnicu i bebu?

25 preporuka da vam trudnoća bude što srećnije iskustvo

Preporučujemo vam...

Skeeter sindrom kod dece ili alergijska reakcija na ujed komarca mogu biti više od smetnji. Evo šta treba da znate o Skeeter sindromu, alergijskoj reakciji na protein u plјuvački komaraca...

Kako razgovarati sa decom da se ostvari dobra komunikacija je prava veština. Dobra komunikacija sa decom je od vitalnog značaja u ostvarivanju roditeljstva. Dečije traženje i potreba za pažnjom u...

Znam, znam, pomislili ste “Šuga kod dece i odraslih? Pa zar to još postoji?” Itekako postoji! Uglavnom nailazimo na sporadične slucajeve tokom godine. I to u okviru par ljudi ili...

Praznici su važni deci, to je za njih najveselije doba godine! Posebno Uskrs, kada je proleće već stiglo, sve se rascvetalo, pravo uživanje kako za odrasle, tako i za decu....