Rehabilitacija posle carskog reza je svakoj ženi potrebna?

Rehabilitacija posle carskog reza

Sadržaj

Rehabilitacija posle carskog reza, apsolutno da! Carski rez predstavlja ozbiljnu operaciju koja nosi određene rizike i posledice. Rehabilitacija je neophodna iz više razloga.

Rehabilitacija posle carskog reza

Carskom rezu je predhodila trudnoća u trajanju od 9 meseci. Trudnoća je stanje koje samo po sebi zahteva bezbroj adaptacija od strane našeg tela. Zatim, nakon tako zahtevnog perioda za naše telo, trudnoća se završila ozbiljnom abdominalnom operacijom kao što je carski rez.

Rehabilitacija posle carskog reza
Svaka operacija zahteva rehabilitaciju.

Kakve posledice mogu biti ako se ne sprovede rehabilitacija?

Posledice nerehabilitacije carskog reza mogu biti:

  • dijastaza
  • izgled stomaka kao da je trudnički
  • bol i utrnulost u predelu ožiljka od carskog reza
  • nemogućnost da se osete trbušni mišići, posebno u predelu donjeg trbuha
  • bol u leđima
  • loša postura
  • problemi sa mišićima karličnog dna
  • bolni seksualni odnosi
  • nevoljno mokrenje
  • i mnogi drugi koji se ne bi na prvu loptu povezali sa carskim rezom

Zapravo, svaka operacija zahteva rehabilitaciju. Bilo da ste operisali koleno, lakat, trbušnu kilu ili ste imali carski rez. Abdominalne operacije su karakteristične po tome što dolazi do narušavanja automatske regulacije rada trbušne muskulature. Automatska regulacija znači da oni rade svoj posao bez naše voljne kontrole.

Rehabilitacija posle carskog reza
Nakon 8 nedelja i kontrole ginekologa, možete započeti kompletnu postporođajnu rehabilitaciju.

Kada trbušni mišiće ne rade kako treba, automatski ni mišići leđa i karličnog dna ne rade kako treba. Oni funkcionišu po sistemu povratne sprege, gde svaki deo ima svoj zadatak i ulogu. Zato nefunkcionisanje jednog dela dovodi obavezno do nefunkcionisanja drugog dela.

Kada početi sa rehabilitacijom posle carskog reza?

U teoriji se savetuje oko 8 nedelja nakon carskog reza ukoliko nije bilo komplikacija. Neophodno je prvo otići na kontrolu kod ginekologa. Ukoliko ginekolog kaže da je sve u redu, može se započeti sa rehabilitacijom.

Porodiljama se savetuje češće ustajanje i kraće šetnje nakon carskog reza. Time se smanjuju postoperativne komplikacije. Međutim, mnogim porodiljama kretanje dugo predstavlja izazov. Razlog je bol i utrnulost na mestu ožiljka. Takođe i nemogućnost korišćenja trbušnih mišića na raniji način. Trbušni mišići jednim delom ne rade kako treba zbog trudnoće kaj je predhodila, a drugim delom zbog hiruške intervencije. Porodilje često opisuju regiju na mestu ožiljka „kao da nije njihova“.

Kako sprovoditi rehabilitaciju?

Pored kraćih šetnji, poželjno je raditi i vežbe disanja. Njih je moguće raditi i u krevetu u bilo kom položaju koji porodilji obezbeđuje da se oseća prijatno. To su vežbe kojima treniramo respiratornu dijafragmu.

Rehabilitacija posle carskog reza
Vežbe disanja je moguće raditi i u krevetu u bilo kom položaju koji porodilji obezbeđuje da se oseća prijatno.

Udahnite na nos u trajanju od tri sekunde. Osetite kako vam se respiratorna dijafragma širi zahvaljujući širenju rebara u stranu i kako se spušta na dole. Pritisak koji nastaje u abdominalnoj šupljini aktom udaha, rasporedite svuda: u leđa, bočno, napred i u karlično dno. Osećaj je kao da vam se struk raširio, malo se leđa popunila i malo se stomak ispupčio. Zatim sledi izdah koji treba da traje bar duplo duže od udaha. Izdišite lagano, kao da duvate u plamen sveće koji ne smete da ugasite prejakim izdahom. Ponovite ciklus disanja nekoliko puta.

Nakon 8 nedelja i kontrole ginekologa, možete započeti kompletnu postporođajnu rehabilitaciju.

Povratak na klasične načine vežbanja (teretana, aerobik i ostali grupni treninzi) se savetuju tek nakon odrađene postporođajne rehabilitacije. U nekim slučajevima će možda biti neophodna trajna modifikacija određenih vežbi.

Rehabilitacija posle carskog reza
Neophodno je da lice koje je sprovodi rehabilitaciju bude stručno i sertifikovano za rad sa porodiljama.

Šta se pored vežbi primenjuje za rehabilitaciju?

Pored vežbi, u svrsi rehabilitacije carskog reza,  primenjuju se i tehnike masaže i samomasaže ožiljka od carskog reza. Ukoliko sami radite masažu ožiljka, neophodno je da budete detaljno upućeni u tehniku masiranja od strane stručnog lica. Obično se masaži pristupa nakon zasušivanja rane. Prvo se masira regija oko ožiljka, a tek nakon nekog vremena i sam ožiljak. Masaža pomaže boljoj cirkulaciji tkiva, boljoj pokretljivosti tkiva. Smanjuje rigidnost ožiljka, umanjuje i otklanja osećaj utrnulosti regije oko ožiljka. To sve stvara bolje uslove da se što pre ponovo povežemo sa tom regijom.

Carski rez je bio pre više godina da li je kasno za rehabilitaciju?

Rehabilitaciju carskog reza moguće je odraditi bez obzira pre koliko godina je urađen carski rez. Mnoge žene godinama nakon carskog reza i dalje osećaju utrnulost regije oko ožiljka i nemogućnost kontrakcije donjeg trbušnog zida. Kod vremenski starijih operacija sporije dolaze rezultati i potrebno je duže i više vežbati. Fascija se najviše remodeluje u toku prve godine od operacije. Međutim, remodelovanje fascije traje celog života. Zato je i moguća uspešna rehabilitacija carskog reza i mnogo godina nakon njegovog izvođenja.

Imajte uvek na umu da je rehabilitacija vrlo važna i kompleksna stvar. Zato je neophodno da lice koje je sprovodi bude stručno i sertifikovano za rad sa porodiljama

avatar
Profesor sporta i fizičkog vaspitanja i sertifikovani trener za korektivno vežbanje u trudnoći i postporođajnu rehabilitaciju. Kreator je programa vežbanja Postporođajna rehabilitacija.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Beba ima zatvor – Simptomi, uzroci i lečenje opstipacije

5 problema sa kožom i bezbedni tretmani u trudnoći

Kada počinje postporođajna depresija i koliko može trajati?

4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće

Kada je previše stresa u trudnoći i kako utiče na trudnicu i bebu?

Preporučujemo vam...

Saznajte kada počinje postporođajna depresija i koliko dugo možete očekivati da će trajati nakon rođenja vašeg deteta. Lekari su prešli dug put ka razumevanju, lečenju i savetovanju pacijenata o postporođajnoj...

Savremeno vođenje porođaja znači  da u svakom trenutku pratimo i kontrolišemo tok porođaja. Cilj ovakvog vida porođaja je da se smanji morbiditet i mortalitet fetusa. Takođe, da se smanji broj...

Možda ćete primetiti prekomerno opadanje kose posle porođaja. Ne brinite, to je sasvim normalno. Evo šta nove mame treba da znaju o gubitku kose posle porođaja. Dakle, koliko dugo traje gubitak kose...

Znam, znam, pomislili ste “Šuga kod dece i odraslih? Pa zar to još postoji?” Itekako postoji! Uglavnom nailazimo na sporadične slucajeve tokom godine. I to u okviru par ljudi ili...