Rizici od Alergija Kod Beba/Dece

Rizici od alergija kod dece (

Sadržaj

Rizici od alergija kod beba/dece su brojni. Da li će se kod vaše bebe razviti alergija? Koliko je značajna genetska predispozicija? Šta možemo učiniti u prevenciji alergija kod beba i dece?

Rizici od alergija kod beba/dece su brojni

Da li je genetska sklonost presudna da se pojavi alergija kod bebe/deteta ?

Alergijska stanja kod beba/dece su česta i u porastu. Ukoliko vi ili vaš partner imate  neku od  alergija, veća je verovatnoća da je vaša beba može naslediti. Mada je u porodicama u kojima oba roditelja pate od alergija rizik veći, vaša beba možda neće imati iste alergije kao vi, ali  može naslediti sklonosti ka alergijama. Postoje načini da se kod vaše bebe umanji rizik od razvoja alergije!

rizicoi od alergija kod beba /dece
Životna sredina i drugi faktori mogu da utiču na razvoj
alergija još u najranijem uzrastu.

Prema nekim istraživanjima, postoje genetske sklonosti (alergije kod roditelja ili predaka) i stečene alergije. Beba/dete, ne mora da ima alergije koje njeni predci imaju, može samo naslediti sklonost ka alergijama i  kod nje se može pojaviti sasvim druga vrsta alergije. Ukoliko majka i otac imaju alergije, rizik za bebu/dete je iznad proseka.

Postoji verovatnoća 1 prema 5 da će se alergija razviti kod dece i ako nemaju genetske predispozicije. Životna sredina i drugi faktori mogu da utiču na razvoj alergija još u najranijem uzrastu.

Koje su najčešće alergije kod beba/dece?

Najčešće alergije kod beba i dece su astma, ekcem, polenska kijavica i alergije na hranu.

Šta kada je u pitanju alergija na hranu?

Kada je u pitanju alergija na hranu, možete mnogo. Ako se beba hrani adaptiranom formulom, u dogovoru sa pedijatrom možete je zameniti i uključiti adekvatnu (jednu od hipoalergenih mlečnih formula – formule sa medicinskom namenom). Ukoliko je dete alergično na određenu hranu (jaja, riba, laktoza…) sa pedijatrom gastroenterologom ćete dogovoriti šta isključiti detetu iz ishrane… Nekada se sa godinama alergija na određene namirnice povlači i nestaje.  Kod drugih vrsta alergija, treba isključiti iz života mališana alergene, koliko god je to moguće i u dogovoru sa alergologom, možda uključiti terapiju. Neka alergijska stanja mogu se razvijati i ostati  kod deteta kao problem i u odraslom dobu (astme, ekcemi i polenske kijavice…).

rizici od alergija kod beba dece
Prevencija alergija kod beba počinje u trudnoći!

Šta možemo učiniti u prevenciji alergija kod beba i dece?

– Planirana kvalitetna ishrana i suplementacija u periodu trudnoće

Pojava alergijskih reakcija kod dece može se prevenirati i smanjiti pravilnom ishranom i dobrim imunim odgovorom trudnice u prvim mesecima života bebe (ukoliko majka doji). Dojenje je inače podsticaj razvoju dobrog imuniteta deteta. Istraživanja su pokazala da primena određenih sojeva laktobacila tokom trudnoće i tokom prvih 6 meseci života novorođenčeta, može umanjiti ispoljavanje simptoma ekcema čak za 50%.  Pored ostalih blagodeti naučno je utvrđeno da dojenje suzbija nastanak ekcema, pa je, ukoliko ste u mogućnosti, dojenje preporuka.

– Nega bebine kože

Sredstva za održavanje higijene i negu kože bebe/deteta treba da budu odabrana i ispitana. Kozmetički proizvodi za negu kože beba se nanose na zdravu i čistu kožu (nakon kupanja). Treba imati u vidu da nisu svi proizvodi koji se mogu naći na tržištu (losioni – mleka, kreme, masti, ulja, puderi) pogodni za svakodnevnu upotrebu, niti za mazanje celog tela. Beba ne treba da bude direktno izložena suncu, a koža bebe treba da je zaštićena emolijentnim kremama i  kada je hladno vreme (delovi kože izloženi hladnoći).

Higijena odeće

Opredelite se za blage deterdžente (najbolje ekološke, ispitane i odobrene od referentnih institucija)  i uvek operite svu novu odeću pre nego što je po prvi put obučete svojoj bebi.

– Čist dom u kome živite

Vaš dom, treba da bude čist i održavan, ne koristite agresivna hemijska sredstva (sada na tržištu imate i izbor ekoloških sredstava na biljnoj bazi). Uvek sklanjajte svoju bebu od dima cigarete!

Najkompletnija suplementacija za trudnice i mame koje doje
Najkompletnija suplementacija za trudnice i mame koje doje

Gravidon A

Gravidon A za trudnice i dojilje sa 12 vitamina, 9 minerala, najnovijom generacijom folatađumbiromi probiotikom, osmišljena je da pokrije skoro sve potrebe u ishrani koje ovaj izazovni period nudi. Dodatak đumbira smanjuje mučnine, vraća energiju i podiže imunitet. Dodatna suplementacija probioticima pokazala se uspešnom kod podizanja imuniteta budućih mama i njihovih beba, kao i kod prevencije atopijskog dermatitisa i zdravstvenih tegoba u koje nas tokom života ovaj problem može uvesti. Naučna istraživanja o uticaju probiotika na precenciju ekcema.

 

 

PROMO ČLANAK

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion
Femibion 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion 1 i 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Električni bicikli i 9 prednosti u savremenom načinu života

Razdražljivost i bes u trudnoći – 5 predloga koji pomažu

Sindrom nervoznog creva (IBS) u trudnoći pacijentkinja sa inflamatornom bolesti creva (IBD)

Hipnoporođaj – Da li je moguć porođaj bez ili manje bola?

15 stvari koja deca ne vole tokom odrastanja i razvoja

Preporučujemo vam...

Deca ne vole mnogo toga tokom odrastanja i razvoja. Odgoj dece može biti izazovan, a ponekad se čini da deca ne vole ništa od onoga što radimo. Šta deca ne...

Dete priča svojim jezikom, da li da se zabrinemo? Koliko detetov govor treba da bude razumljiv prema uzrastu? Kako podržati dete? Ponekad dete govori ali toliko „drugačije“ da stičemo utisak...

Razvoj govora deteta, ako je redovan, teče svojim ustaljenim i poznatim tokom. Važno je da svaki roditelj razume kako treba da izgleda razvoj jezičkih i govornih veština deteta. Prepoznajte prve...

Često su roditeljska očekivanja u odnosu na dete nerealna. Koja roditeljska očekivanja su realna i potrebna a koja ne? Kako da postignemo cilj a da izbegnemo naredbe i samim tim...