Planiranje odmora kada dete ima astmu

Planiranje odmora kada dete ima astmu

Sadržaj

Planiranje odmora kada dete ima astmu zahteva znanje roditelja. Roditelji o mnogo faktora treba da vode računa, pri izboru mesta za odmor ako dete ima astmu, i to u svim godišnjim dobima.

Planiranje odmora kada dete ima astmu

Različite vremenske prilike i njihova brza smena, kao i promena klimatskih prilika često  utiču  na zdravlje dece sa astmom, kao  okidači pogoršanja. Niske, visoke temperature,  iznenadne grmljavine i oluje, nagle i velike  promene u  temperature i vlažnosti vazduha, mogu  biti  okidači  pogoršanja kod astme.

Planiranje odmora kada dete ima astmu

Da li hladno i suvo vreme pogoduje deci sa astmom?

Kod dece sa astmom može biti  jak okidač. Prodiranje hladnog vazduha u disajne puteve dovodi  do  spazma/stezanaj  disajnih puteva  dovodeći  do  simptoma kao što  su  nadrazajni  kašalj, “sviranje i  pištanje” u grudima, otežano  disanje. Isto  se odnosi i na hladan i vlažan  vazduh. Ako  se putuje u  ovakve klimatske uslove,  kao i na više nadmorske visine  (koje  se uglavnom dobro podnose),  vodite računa da je astma dobro  kontrolisana  pred put. Ako  putujete negde kada je hladno  a vlažno  vreme, morate znati  da je tada i  visoka koncentracija spora buđi sto  je značajno  za  osobe  kod kod kojih je to  okidač pogoršanja.

Nekada i samo  izlazak iz tople kuće na hladan planinski vazduh, za neku  decu  sa astmom, moze biti  izvor pogoršanja. Zimski  sportovi kao  hokej, skijanje, klizanje, snowboarding, i drugi, gotovo  uvek mogu  biti  okidači  pogoršanja astme naročito kod dece koja imaju  naporom indukovanu  astmu. Aktivnosti  iz ove grupe  su  dugotrajne i  naporne,  i  trebalo  bi ih izbegavati. Ipak, odgovarajuća priprema, pravilno zagrevanje pred napor, adekvatna oprema i garderoba, su  dovoljni  za blage dnevne  aktivnosti, sankanje, spust, sa prekidima i odmorima.

Šta još ne pogoduje deci sa astmom?

Vreme pred oluje i grmljavinu, kao i velike letnje oluje, mogu  biti   okidač pogoršanja kod neke dece sa astmom. Smatra se da  je vazduh pred oluju visoke  vlažnosti  pun polena kao i spora buđi,  koje onda jak vetar i kišne kapi,  razbijaju u sitne čestice,  koje lakše dospevaju u  sitne disajne puteve i uzrokuju  tegobe astme.

Jako  toplo  vreme, visoke temperature, mogući  su  okidači  pogoršanja kod dece sa astmom. Udisanje  kod vrelog vazduha kod osetljive dece dovodi do  sužavanja disajnih puteva i  razvoja simptoma astme, kašalj, otežano disanje. Takođe vreli vazduh povećava koncentraciju  zagađivača vazduha i spora buđi,  što je takođe okidač  simptoma kod osetljive dece. Vreli vazduh uz  visoku vlažnost pogoduje buđima i kućnim grinjama pa se njihova koncentracija povećava,

Planiranje odmora kada dete ima astmu

O čemu posebno voditi računa ako dete ima astmu?

  • Kada se putuje u druge klimatrske zone voditi  računa o  lokalnoj sezoni. Treba imati  na umu da lokalni  poleni  mogu  biti  okidači  pogoršanja kod osetljive dece .
  • Izbegavati boravak napolju u vreme maksimalnih temperature.
  • Unositi dovoljno  tečnosti i  redovno  koristiti terapiju.
  • Planirati svoje aktivnosti u delovima dana kada su  temperature niže, kada je kvalitet vazduha nešto  bolji  a nivo  polena niži.
  • Na lokacijama sa visokom koncentracijom polena, u zatvorenim prostorijama koristite klimatizaciju, kao i u kolima, obavezno  tuširanje i pranje kose i promena garderobe za osetljivu  decu,  ako  je u  vazduhu i visoka koncentracija polena .

Koje aktivnosti mogu pogodovati detetu sa astmom u letnjem periodu?

Lagane šetnje, lagane vožnje bickla i plivanje su aktivnosti  koje ce najmanje verovatno  dovesti  do  pogoršanja astme !

Istraživanja pokazuju da će 40% adolescenata sa astmom imati  pogoršanje astme u  vrelim danima a kada je  zagađenost vazduha na visokom  nivou, što  se moze očekicvati  ako  leti  posućuju  atraktivne  gradske lokacije širom sveta.

Gradska letnja “izmaglica” smog, prisutna u gradovima sa puno  automobila i izduvnih gasova, kada je leto i bez  vetra, a najzastupljeniji  zagađivač je  gas ozon.

Planiranje odmora kada dete ima astmu

Dobar i loš ozon! 

Ozon u  stratosferi   je “dobar” prirodni  ozon i čini  zaštitni  omotač. Ozon blizu  tla je “loš” ozon, nastao  hemijskim reakcijama između zagađivača vazduha i glavni je  element smoga. U gradskim sredinama za vreme  vrelih letnjih dana dostize najviše vrednosti, mada i u zimskim periodima bez vetra, takođe dostiže visoke koncentracije. Poznato  je da su koncentracije ozona u direktnoj relaciji  sa pogoršanjima astme zbog svog iritirajućeg dejstva na disajne puteve. Uz  druge  zagađivače  čestice prašine, dima, iritanse i polene u vrelim danima  svi  zajedno  sa ozonom doprinose češćim astma pogoršanjima.

Puno je okidača i puno različitih kombinacija faktora za nastanak pogoršanja astme.

avatar
Pedijatar, pulmolog Radi u KBC Dr Dragiša Mišović, učesnik brojnih stručnih skupova. Doprinos je dala u prevenciji i lečenju alergijskih pulmoloških problema dece.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 1 i 2
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 2
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Kada počinje postporođajna depresija i koliko može trajati?

4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće

Kada je previše stresa u trudnoći i kako utiče na trudnicu i bebu?

25 preporuka da vam trudnoća bude što srećnije iskustvo

Skeeter sindrom kod dece – Alergijska reakcija na ujed komarca

Preporučujemo vam...

Skeeter sindrom kod dece ili alergijska reakcija na ujed komarca mogu biti više od smetnji. Evo šta treba da znate o Skeeter sindromu, alergijskoj reakciji na protein u plјuvački komaraca...

Kako razgovarati sa decom da se ostvari dobra komunikacija je prava veština. Dobra komunikacija sa decom je od vitalnog značaja u ostvarivanju roditeljstva. Dečije traženje i potreba za pažnjom u...

Znam, znam, pomislili ste “Šuga kod dece i odraslih? Pa zar to još postoji?” Itekako postoji! Uglavnom nailazimo na sporadične slucajeve tokom godine. I to u okviru par ljudi ili...

Praznici su važni deci, to je za njih najveselije doba godine! Posebno Uskrs, kada je proleće već stiglo, sve se rascvetalo, pravo uživanje kako za odrasle, tako i za decu....