Rotacija vrata, opuštanje mišića vrata

Rotacija i opuštanje ramenog pojasa

Rotacija vrata, opuštanje mišića vrata je yoga vežba koja naročito prija u trudnoći i prvoj godini posle porođaja. Yoga je svakako preporučena u trudnoći.

Rotacija vrata

Često osećamo napetost u predelu vrata i ramena, ova vežba će vam pomoći za opuštanje napetosti u vratu.

Počinjemo sa vežbom!

Smestite se u udoban položaj prekrštenih nogu, a ako možete sedite na pete savijenih kolena i postavite šake na kolena. Ispravite leđa i zarotirajte ramena unazad i na dole. Počnite polako da kružite glavom na desnu stranu, tako da glavom idete unazad sa udahom, a unapred sa izdahom. Napravite od tri do pet rotacija na jednu stranu, a zatim isto na drugu stranu. Radite sasvim polako, bez žurbe, praveći velike kružnice. Zatvorite oči da biste se dodatno opustili, a ako vam se vrti u glavi obavezno otvorite oči.

Rotacija vrata Rotacija vrata

Koristi od vežbe:

  • Razgibava i zagreva vrat (poboljšava cirkulaciju u vratnom delu kičme)
  • Opušta potiljak
  • Stimuliše celu kičmu

U trudnoći se pojačavaju bolovi u vratu i ramenom delu, ukoliko ste ih ranije imali, odnosno ukoliko ih niste imali, mogu se pojaviti u trudnoći.

Ako nemate pravilno držanje tela, bolovi nastaju usled poremećaja centra težišta tela, zbog rasta bebe i stomaka tudnice, ali i rasta grudi… Grudi  se uvećaju i dolazi do  zatezanja  mišića koji se pružaju ka ramenima. Pokretljivost vrata na jednu ili obe strane može da bude ograničena i bolna. Povedite računa o tome da nosite dobar brushalter, radite vežbe svakodnevno i proverite koliko vam je udoban jastuk na kome spavate. Jastuk treba da  podupire glavu tako da se mišići ne grče dok spavate.

Korigujte držanje glave u odnosu na telo (kičmu), pogledajte položaj tela i glave u ogledalu!

Kada radite vežbe, radite ih polako, smireno i sporo, vežbe ne smeju da izazivaju bolove a mišići treba da budu opušteni. Napete mišiće najlakše možete opustiti laganom masažom vrata i ramenog pojasa (može pomoći vaš partner) i to je najprimerenije zagrevanje mišića pre vežbi.

Sama reč yoga znači “ujediniti”, te ona uključuje vežbe koje su blagotvorne i za telo i za um. U jogi se primenjuju različite poze, tzv. asane, a centralne su tehnike disanja – pranajame. Svaka asana radi na različitim mišićima, zglobovima i telesnim sistemima. Filozofija joge podrazmeva da se svakodnevnim radom na telu vraća prirodni tok energije. Tako se poboljšava zdravstveno stanje i utiče na olakšanje stresa. Istovremeno se organizam tonificira, tj. jača.

Može li yoga da pomogne u trudnoći, na porođaju i kako?

Yoga može da pomogne u trudnoći, prilikom porođaja i u periodu nakon porođaja. Ukoliko se sigurno primenjuje, može pobošljati zdravstveno stanje i majke i bebe. Yoga koja se sprovodi pre porođaja naziva se prenatalna.

Ko ne sme da radi yogu?

Važno je da li postoje neke kontraindikacije. Potrebno je  mišljenje lekara koji vodi trudnoću.  Problemi mogu nastati kod trudnica kod kojih postoji rizik od prevremenog porođaja. Takođe,  fizijatra, ukoliko je trudnica ranije imala problema s koštano-zglobnim sistemom, naročito kičmom ili ligamentima. Konsultovati i kardiologa u slučaju oboljenja srca. Nekada se u rizičnim situacijama mogu primenjivati samo vežbe disanja. U svakom slučaju, potrebno je pratiti osećaj koji vežbe izazivaju u telu.  Radite ih samo do granica prijatnosti, jer je svaki organizam drugačiji.

Preporučujemo vam...