Sindrom nervoznog creva (IBS) u trudnoći pacijentkinja sa inflamatornom bolesti creva (IBD)

Sindrom nervoznih creva

Sadržaj

Sindrom nervoznog creva u trudnoći je nelagodnost koja je sve učestalija. Tačan uzrok IBS-a nije poznat. Ali, faktori kao što su stres, određena hrana, hormonalne promene, i infekcije gastrointestinalnog trakta mogu doprineti razvoju i pogoršanju simptoma. Šta može uticati na suzbijanje simptoma IBS-a u trudnoći?

Sindrom nervoznih creva u trudnoći i IBD

Sindrom nervoznog creva (Irritable Bowel Syndrome – IBS) je hronično stanje. Ovaj sindrom utiče na debelo crevo i može izazvati niz nelagodnih simptoma. I to,  kao što su bol u stomaku, nadutost, gasovi, dijareja i konstipacija.

Sindrom nervoznih creva
Klinička slika iritabilnih creva se ispoljava u tri oblika: bol i zatvor, stalni proliv i naizmenični zatvor i proliv.

Trudnoća donosi značajne hormonalne promene. Posebno povećanje progesterona. Promene nastale u ovom periodu, mogu dodatno komplikovati simptome IBS-a. Smatra se da pod uticajem polnih hormona tri četvrtine zena u nekom periodu trudnoce razvije simptome IBS-a. Pri tome oko 50% ima opstipaciju, a drugih 50% dijareju. Ova stanja između ostalog povećavaju stres u trudnoći. Poznato je da sam stres pogoršava simptome IBS-a. Tako su trudnice u začaranom krugu. Stručne studuje koje su radjene, pokazale da trudnice sa IBS-om imaju veći rizik od spontanih pobačaja. Ali i i od komplikcija u trudnoći.

Aktivnost IBD može biti ključni faktor u začecu

Inflamatorne bolesti creva (IBD), pod kojim podrazumevamo Kronovu bolest i Ulcerozni kolitis, su u porastu. Ova hronična oboljenja u velikom procentu pogađaju mlade ljude u reproduktivnom dobu.

sindrom nervoznih creva
Kronova bolest izaziva upalu i oštećenja duž celog digestivnog trakta od usta do anusa. Simptomi Kronove bolesti mogu biti: hronična dijareja, bol u stomaku, groznica, gubitak težine, zamor, noćno znojenje…

Izuzetno je vazno da pacijenti budu dobro informisani upravo o samom uticaju  IBD na  na trudnoću. Ali i o uticaju trudnoce na IBD. Aktivnost IBD je kljucni faktor u začecu kod ovih pacijenata. U slučajevima kada je inflamatorna bolest dobro kontrolisana, plodnost neće biti pogodjena. Tako će se i trudnoća odvijati bez rizika od komplikacija.

Ulcerozni kolitis je inflamatorna bolest creva. Za razliku od Kronove bolesti zahvata samo debelo crevo. Ispoljava se pojavom retkih stolica sa primesama krvi i sluzi.

Većina terapije za IBD  može se koristiti u trudnoći. Često se dešava da trudnice koje boluju od IBD često imaju i sindrom nervoznih creva. Jedan od osnovnih postulata kada je začeće u IBD-u u pitanju je da se desi kada je pacijentkinja u kliničkoj, laboratorijskoj i endoskopskoj remisiji bolesti. Kada procenimo da je pacijentkinja u remisiji i ostane u drugom stanju nastupe tegobe koje odgovaraju sindromu nervoznog creva (IBS).

Sindrom nervoznih creva
Na pojavu Kronove bolesti utiču: imuni sistem, genetika i faktori  životne sredine. Pri tome kada se pojavi Kronova bolest, ona dalje utiče na dalje urušavanje imunog sistema. Rano dijagnostikovanje Kronove bolesti može pomoći da izbegnete teži oblik ove bolesti. Takođe i i omogućiti da se započne rano lečenje.

Simetikon može uticati na suzbijanje simptoma IBD-a u trudnoći

Postavlja se pitanje koja je adekvatna terapija kod ovih pacijenata. I čime mozemo uticati na suzbijanje simptoma IBD-a u trudnoci?

Najpre krecemo sa promenom rezima ishrane i fizickom aktivnosti. A potom  kao jedna od najbezbednijih opcija kada su ova stanja u ptanju (nadutost, flatulencija) je Simetikon. On deluje po principu smanjenja povrsinske napetosti mehurica gasa u crevima. Simetikon olaksava njihovo pucanje i međusobno spajanje, kao i eliminaciju iz probavnog sistema. On je poznat po tome da ne stupa ni u kakve hemijske reakcije. Ne metaboliše se do toksičnog jedinjenja. Simetikon je fizioloski i farmakoloski inertan. Obzirom da se ne apsorbuje u digestivnom traktu, ne ocekuje se da ce imati bilo kakve štetne efekte u trudnoći.

Sindrom nervoznih creva
Aspumex kapsule uzimaju se pre ili pose obroka, uz dovoljnu količinu tečnosti (čašu vode). Izbegavajte gazirana pića tokom upotrebe proizvoda.

Medicinski proizvod kao što je Aspumex, ima optimalnu koncentraciju simetikona (240mg po kapsuli). Efikasno ublažavaju nadutost, podrigivanje, nakupljanje gasova. Propisuju se u trudnoći nakon pažljive procene odnosa koristi i rizika.

avatar
Subsepcijalista gastroenterohepatologije. Radi u KBC Zvezdara, Beograd, Odeljenje gastroenterologije sa hepatologijom, Centar za inflamatorne bolesti creva.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion
Femibion 2
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Krevetac za bebe: Siguran, udoban i neophodan

Šta je važno da mama zna prvih 30 dana sa novorođenčetom

10 roditeljskih briga za novorođenče za koje ne postoje razlozi

Znaci prevremenog porođaja – 5 znakova i šta se tada čini

Preporučujemo vam...

Koji su znaci prevremenog porođaja i šta bi zdravstveni radnik mogao da tada uradi? Saznajte više o uzrocima prevremenog porođaja i naučite kako da identifikujete simptome. Prevremeni porođaj Prevremeni porođaj...

Puls tokom trudnoće može biti uvećan zbog samog fiziološkog stanja. Trudnoća može podići Vaš broj otkucaja srca u mirovanju na više nivoe nego pre trudnoće. Tako da će i Vaš...

Nadimanje u trudnoći, najčešće u prvom tromesečju je uobičajeno. Uz mučninu, povraćanje i umor, nadimanje je jedan od najmanje šarmantnih simptoma rane trudnoće. Stručnjaci kažu da je nadimanje u ranoj...

Vežbe hodanja u trudnoći su vežbe koje mogu da odgovaraju trudnicama svih različitih nivoa kondicije. Ove vezbe imaju mnogo prednosti. Hodanje može biti nežno ili izazovno koliko god Vam je...