Kada je previše stresa u trudnoći i kako utiče na trudnicu i bebu?

Previše stresa u trudnoći

Sadržaj

Saznajte o različitim načinima na koje previše stresa u trudnoći može uticati na Vaše zdravlјe i zdravlje bebe. Takođe, i savete za smanjenje rizika.

Kada ste trudni, prirodno je da svaka emocija (uklјučujući stres) bude pojačana. Delimično i zahvalјujući tim hormonima trudnoće. Istraživanja pokazuju da visoki nivoi stresa mogu negativno uticati na trudnicu i fetus koji raste. Takođe i na dete posle rođenja. Preduzimanje proaktivnih koraka da ostanete zdravi tokom trudnoće, uklјučujući rešavanje stresa i anksioznosti može pomoći u ublažavanju rizika.

Previše stresa u trudnoći

Previše stresa u trudnoći

Istraživanja su pokazala da visoki nivoi stresa mogu negativno uticati na zdravlјe trudnice i njenog fetusa. Produženi napadi teškog stresa povezani su sa komplikacijama u trudnoći. I to, kao što su prevremeni porođaj, niska porođajna težina, pa i poremećaji spavanja i ponašanja.

Srećom, manji svakodnevni stresori (kao što su predstojeći rokovi na poslu, svađa sa partnerom ili promena u Vašoj rutini) su uglavnom bezopasni za Vašu trudnoću. Dakle, koliko je stresa “previše” kada ste trudni? Odgovor zavisi od toga kakav stres doživlјavate i kako se nosite sa njim.

Previše stresa u trudnoći

Koja vrsta stresa je opasna za trudnoću?

Iako manji svakodnevni stres nije idealan, generalno nije štetan za Vašu trudnoću. Teški, hronični stres je koren većine problema. Ova vrsta stresa može biti uzrokovana raznim stvarima, uklјučujući:

 • Životni događaji kao što su gubitak posla, ozbilјna bolest, smrt volјene osobe ili razvod.
 • Katastrofalni događaji kao što su zemlјotresi, poplave, uragani, terorizam ili rat.
 • Stanja mentalnog zdravlјa kao što su depresija, anksioznost, posttraumatski stresni poremećaj (PTSP) ili poremećaji u ishrani.
 • Stres životne sredine kao što je onaj izazvan siromaštvom, sistemskim  nasilјem i zlostavlјanjem u porodici.

Naravno, neka od ovih problema mogu izazvati više problema nego sam stres. Na primer, siromaštvo može negativno uticati na trudnoću jer postavlјa nepravedne i opterećujuće barijere između trudnica i pristupa kvalitetnoj zdravstvenoj zaštiti. Takođe, ishrani, bezbednom smeštaju, uslugama mentalnog zdravlјa, plaćenom roditelјskom odsustvu… A ovi faktori se povećavaju.

Previše stresa u trudnoći

Kako stres doprinosi komplikacijama u trudnoći

Stres je komplikovan i stručnjaci ne razumeju u potpunosti kako utiče na opšte zdravlјe osobe. Ali, izgleda da postoji veza između visokog nivoa stresa i određenih zdravstvenih stanja i komplikacija u trudnoći.

Na primer, hronični stres može povećati krvni pritisak i izazvati hipertenziju. Potencijalno tako dovodeći trudnicu u rizik od preeklampsije i prevremeni porođaj. Visok nivo stresa može potisnuti Vaš imuni sistem, čineći Vas podložnijim infekcijama. Takođe može negativno uticati na san, dovodeći Vas u opasnost od nedostatka sna, što može dovesti do nesreća i povreda. Konačno, višak stresa može pogoršati uobičajene tegobe u trudnoći kao što su jutarnja mučnina i bol u leđima.

Način na koji osoba reaguje na stres može uticati i na njenu trudnoću. Na primer, prekomerno ili premalo jedenje i upotreba supstanci (kao što je pušenje, pijenje alkohola ili upotreba droga). Ovo su uobičajeni odgovori na stres koji mogu imati štetne posledice po zdravlјe i trudnoću osobe.

Previše stresa u trudnoći

Kako stres tokom trudnoće može uticati na bebe nakon rođenja

Osim što izaziva komplikacije u trudnoći, ozbilјan hronični stres tokom trudnoće može potencijalno uticati na bebe čak i nakon što se rode. Prema istraživanjima to su sledeće posledice.

 1. Mikrobiom Vaše bebe

Istraživanja su pokazala da stres u prvom tromesečju može negativno uticati na mikrobe koji žive u vagini trudnice. Kada se beba rodi vaginalno, novorođenče je izloženo ovim mikrobima. To utiče na njihov sopstveni mikrobiom creva i razvoj mozga. Zauzvrat, pogođeni mikrobi utiču na imuni sistem i metabolizam bebe.

 1. Spavanje Vaše bebe

Istraživači su otkrili da trudnice koje doživlјavaju “psihički stres pre začeća”, uklјučujući dijagnostikovanu tešku anksioznost i depresiju, imaju bebe sa 23% povećanim rizikom od poremećaja sna do godinu dana nakon rođenja. Verovatna veza je hormon stresa kortizol, koji preplavi telo kada osetite višak stresa.

Ova hemikalija može da prođe kroz placentu, utičući na deo mozga koji reguliše cikluse spavanja i buđenja deteta. Znamo da je dečiji san često važna mera zdravog razvoja.

 1. Odgovor Vaše bebe na stres

U studiji koju je citiralo Američko udruženje za srce, istraživači su otkrili da visoki nivoi kortizola, hormona stresa kod trudnica, mogu imati posledice po njihove bebe nakon rođenja.

Kada osoba doživi hronično visok nivo stresa, njen sistem ispumpava više nivoe kortizola. Hormona, koji uzrokuje povećanje krvnog pritiska i otkucaja srca, izazivajući reakciju bori se ili beži. Studija je pokazala da su bebe rođene u takvim uslovima u materici imale poteškoća sa anksioznošću 45 godina kasnije.

Naučnici veruju da ta poplava kortizola u sistemu trudnice može da promeni „zadane tačke“ u mozgu fetusa u razvoju. I to, čineći mozak tog deteta pripremlјenim da se nosi sa svetom koji preti. Važno je napomenuti da su ti isti istraživači takođe otkrili da način na koji se osoba nosi sa svojom anksioznošću može imati ogroman uticaj na njihov kvalitet života.

Previše stresa u trudnoći

Načini za ublažavanje stresa tokom trudnoće

Neki stres u trudnoći je neizbežan, ali ako stres počne da se oseća nepremostivim ili neprekidnim, možete ga ublažiti na više načina. Evo nekoliko isprobanih metoda da smirite te uznemirene živce.

 • Pronađite podršku. Razgovarajte sa drugom trudnom osobom ili iskusnim roditelјem koji može da stavi u perspektivu sve strahove u trudnoći.
 • Dnevnik. Zabeležite misli koje Vas drže budnim noću. Ponekad Vam stavlјanje problema na papir pomaže da zauzmete proaktivniji pristup njihovom rešavanju.
 • Vežbanje. Bilo koji oblik lagane do umerene vežbe. I to, od brze šetnje do krugova plivanja, može biti od koristi za ublažavanje stresa tokom trudnoće. Mnoge trudnice se zaklinju u prenatalnu jogu. Isprobajte čas u lokalnom društvenom centru ili studiju joge ili isprobajte besplatni onlajn čas od kuće.
 • Meditirajte. Pokušajte da vežbate pažlјivost, posebno ako smatrate da Vam misli postaju negativne. Razmislite o korišćenju aplikacije za meditaciju koja Vas može voditi kroz posredovanje i vežbe svesnosti.
 • Napunite svoje telo gorivom. Dajte sve od sebe da jedete uravnoteženu ishranu koja uklјučuje hranlјiv izbor hrane. Uzimajte prenatalne vitamine, zdravu hidrataciju i, naravno, povremene poslastice.
 • Dajte prioritet mirnom snu. Ne samo da Vam je potreban san da biste najbolјe funkcionisali, već je taj miran san neophodan za zdravlјe Vaše trudnoće.
 • Potražite stručnu pomoć. Ako imate poteškoća da se sami nosite sa stresom mogli bi da koristite dodatnu podršku. Razmislite o traženju pomoći od pružaoca usluga mentalnog zdravlјa.

Važno je da pronađete ono što vam odgovara. Čak i ako je to jednostavno kao da zatvorite oči i nekoliko puta duboko udahnete ili prošetate da biste razbistrili um.

Svaka osoba doživlјava stres drugačije. Ono što Vas dovodi do ivice možda nije velika stvar za nekog drugog. Važno je poznavati sebe i svoje granice. Ako počnete da osećate simptome od kojih ne možete da se otresete (kao što su stalno osećanje zabrinutosti, gubitak interesovanja za svoj život, osećaj beznadežnosti, spavanje ili jedenje više ili manje nego obično, ili poteškoće sa koncentracijom), trebalo bi da obavestite svog lekara. To mogu biti znaci depresije ili anksioznog poremećaja sa kojima treba odmah da se pozabave i leče.

avatar
Radi u Porodilištu Opšte bolnice „Sveti Luka“ u Smederevu. Učesnik brojnih stručnih skupova.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 2
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Šta ako dete udari odraslu osobu – Kako reagovati?

5 razloga zašto je važno da decu vodimo na selo

Zdravlje roditelja utiče na zdravlje deteta – Koji roditelj ima veću ulogu u tome?

6 popularnih dijeta – Koje su prednosti i koji nedostaci – Šta kaže nauka

Zašto su trudnice posebno privlačne komarcima i 5 preporuka

Preporučujemo vam...

Zdravlje roditelja utiče na zdravlje deteta, kažu stručne studije. Iako uglavnom gledamo u majke i mislimo da je sve na njima, naučna istrazivanja jasno stavljaju do znanja da je zdravlje...

Koje su prednosti i nedostaci popularnih dijeta? Kada je reč o ishrani, teško je zanemariti sveprisutne trendove i savete koji kruže medijima. Dijete (načini ishrane), su tema koja izaziva mnogo...

Saznajte zašto su trudnice posebno privlačne komarcima i kako da izbegnete ujede komaraca. I naravno, i bolesti koje prenose komarci. Osim što su neverovatno dosadni, komarci predstavljaju pretnju po javno...

Razdražljivost i bes u trudnoći nisu tako retka pojava. Promene raspoloženja tokom trudnoće nisu ničiji prijatelj. Ali šta se dešava ako Vas toliko naljute da vidite crveno? Evo kako da...