Skeeter sindrom kod dece – Alergijska reakcija na ujed komarca

Skeeter sindrom kod dece

Sadržaj

Skeeter sindrom kod dece ili alergijska reakcija na ujed komarca mogu biti više od smetnji. Evo šta treba da znate o Skeeter sindromu, alergijskoj reakciji na protein u plјuvački komaraca koju karakterišu crvenilo, svrab i otok.

Toplo vreme obično donosi manje prijatnog pratioca, komarce. Za većinu lјudi, komarci su jednostavno smetnja koja dolazi sa letom. Sprej protiv insekata može Vam pomoći da uživate u vremenu napolјu bez previše brige. Ali u retkim prilikama, komarci mogu da prenesu bolesti kao što su Zika, virus Zapadnog Nila i malarija – fuj!

Skeeter sindrom kod dece

Dok većina dece samo dobije malu izbočinu od ujeda komaraca, druga pate od crvenih, otečenih i svrbež osipa koje bi možda trebalo lečiti. Ovo stanje se zove Skeeter sindrom i zapravo je alergijska reakcija na proteine u plјuvački komaraca. Evo svega što treba da znate o ovoj relativno retkoj letnjoj bolesti.

Šta je Skeeter sindrom?

Trebalo bi da znate da je to vrlo stvarna stvar koja podjednako pogađa i decu i odrasle. Ovaj termin koji smešno zvuči koristi se da opiše tešku alergijsku reakciju na ujede komaraca.

Kada osobu ugrize komarac, njeno telo plјuvačku tretira kao alergen i ona oslobađa histamin u to područje. Histamin izaziva otok i svrab povezan sa ujedima insekata. Deca sa Skiterovim sindromom jednostavno imaju ozbilјniju reakciju. Generalno, nakon testiranja, ova deca su alergična na komarce.

Skeeter sindrom kod dece

Simptomi Skeeter sindroma kod dece 

Skoro svako koga ugrize komarac će imati crveni ugriz koji svrbi. Ovi neželјeni efekti će se obično pobolјšati sami od sebe. Lekovi bez recepta kao što su kalamin losion ili kortizonska krema takođe mogu pomoći. Ali kada dete ima Skiterov sindrom, ono može pokazati teže simptome kada ga ugrize komarac.

Simptomi Skiterovog sindroma mogu uklјučivati otok, bol i crvenilo. U osnovi veliku inflamatornu reakciju na mestu gde se ugriz nalazi.

Deca mogu imati preuveličane reakcije na ujede nego odrasli, a mogu čak imati i temperaturu i povraćanje nakon ujeda. Prema Američkoj akademiji za alergiju, astmu i imunologiju , simptomi Skeeterovog sindroma se obično pojavlјuju u roku od nekoliko sati nakon ujeda.

Da rezimiramo, uobičajeni simptomi Skeeterovog sindroma mogu uklјučivati:

 • Veliko, crveno područje oko ugriza.
 • Intenzivan svrab.
 • Otok.
 • Bol oko mesta ugriza.
 • Toplina u blizini ugriza.
 • Povraćanje.
 • Koprivnjača.
 • Groznica niskog stepena.
 • Malaksalost.
 • Stvaranje plikova.
 • Modrice.
 • Anafilaksa (retko)

Komplikacije Skeeter sindroma kod dece

Iako su komplikacije retke, u nekim slučajevima može doći do celulitisa. Ovo je bakterijska infekcija dublјih slojeva kože. Često se bakterija unosi pod kožu zbog prekomernog svraba i češanja. Ako sumnjate na celulitis, Vaše dete treba odmah da poseti lekara. Simptomi celulitisa uklјučuju crvenilo oko ujeda komaraca, gnoj ili drenažu, groznicu, jezu i otečene limfne čvorove.

Skeeter sindrom kod dece

Lečenje Skeeterovog sindroma

Ako dete ima Skiterov sindrom, obično je dovolјan standardni tretman kao što je antihistaminik bez recepta. Ako Vaše dete poseti svog pedijatra, možda će Vam preporučiti malo jaču steroidnu kremu koja može pomoći kod otoka i svraba.

Ponekad čak i oralni steroidi mogu pomoći u ekstremnim reakcijama. Imunoterapija alergenima, a to su vakcine protiv alergija, takođe je od pomoći. U nekim studijama se pokazalo da smanjuju reakcije koje se razvijaju od ujeda komaraca.

Prevencija Skeeter sindroma

Trebalo bi da se pridržavate osnovnih pravila za izbegavanje ujeda komaraca tokom leta. Naravno, potrebno je malo više budnosti ako znate da Vaše dete često ima tešku reakciju na ujede komaraca. Preduzmite sledeće mere predostrožnosti ako se pitate kako da sprečite Sketerov sindrom kod dece.

Skeeter sindrom kod dece

 • Koristite sprej protiv komaraca sa DEET-om

DEET je dobro proučen i pomaže u odbijanju komaraca. Stvara prepreku neprijatnog mirisa i ukusa koju komarci smatraju uvredlјivim. Budite oprezni da ga ne nanosite na lice i ne ostavlјate ga preko noći. Nešto što treba imati na umu: Američka akademija za pedijatriju (AAP) kaže da repelenti protiv insekata ne bi trebalo da sadrže “ne više od 30 procenata DEET-a” kada se koriste kod dece, a ovi proizvodi se ne preporučuju za bebe mlađe od 2 meseca.

 • Pokrijte telo

Obucite dete u svetlu odeću koja pokriva noge i ruke. Možete čak i poprskati svoju odeću sredstvom protiv komaraca.

 • Izbegavajte komarce

Izbegavajte da budete na otvorenom u sumrak i zoru, kada su komarci najaktivniji.

 • Koristite citronelu i druge prirodne repelente

Sveće sa citronelom mogu biti umereno efikasan način držanja komaraca dalјe od malog prostora, kao što je paluba ili trem. Ali, studije pokazuju da je efikasna samo jedan sat. Druga esencijalna ulјa (ili čak bilјke) poput lavande, limunske trave i ruzmarina su prirodni načini da se obeshrabre komarci da se pojave.

 • Pokušajte sa ventilatorom.

Komarci vole topli, ustajali vazduh, jer im olakšava let. Takođe, lociraju uglјen-dioksid koji se oslobađa kada izdišete (ovo je ono što komarce privlači lјudima). Dakle, pokretanje ventilatora kada sedite napolјu može biti efikasan način da sprečite komarce.

 • Držite se dalјe od stajaće vode

Pošto štetočine polažu jaja u stajaćoj vodi, ona ima tendenciju da bude žarište komaraca. Najbolјe je izbegavati stajaću vodu u vreme najvećeg broja komaraca (sumrak i zora).

avatar
Radi u Porodilištu Opšte bolnice „Sveti Luka“ u Smederevu. Učesnik brojnih stručnih skupova.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

5 problema sa kožom i bezbedni tretmani u trudnoći

Kada počinje postporođajna depresija i koliko može trajati?

4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće

Kada je previše stresa u trudnoći i kako utiče na trudnicu i bebu?

25 preporuka da vam trudnoća bude što srećnije iskustvo

Preporučujemo vam...

Kako razgovarati sa decom da se ostvari dobra komunikacija je prava veština. Dobra komunikacija sa decom je od vitalnog značaja u ostvarivanju roditeljstva. Dečije traženje i potreba za pažnjom u...

Znam, znam, pomislili ste “Šuga kod dece i odraslih? Pa zar to još postoji?” Itekako postoji! Uglavnom nailazimo na sporadične slucajeve tokom godine. I to u okviru par ljudi ili...

Praznici su važni deci, to je za njih najveselije doba godine! Posebno Uskrs, kada je proleće već stiglo, sve se rascvetalo, pravo uživanje kako za odrasle, tako i za decu....

Jezički razvoj dece zavisi i od sposobnosti dece za kategorizacijom.  Sposobnošću kategorizacije dete razvija način da grupiše misli, obradi informacije i opiše pojmove. Radom na kategorizaciji, podstičemo razvoj jezičkih veština....