Šta deca pamte tokom letovanja? – Šta najviše vole?

deca pamte tokom letovanja

Sadržaj

Deca se raduju letovanju sa roditeljima, ali šta deca pamte tokom letovanja? Čemu se najviše raduju, šta ostaje kao nezaboravna uspomena?

Leto nam i zvanično stiže za koji dan, počinje sezona godišnjih odmor. Sada je to još i zahtevnije i uzbudljivije od kada ste roditelji, zar ne? Hiljadu pitanja je tu, da li ići na more sa malim detetom ili ne. Koje mesto izabrati, kakav hotel, da li sa sadržajem za decu i igraonicama ili ne. Šta sve poneti i još hiljadu pitanja se vrti roditeljima po glavi. Da, planiranje odmora postaje stres, a ne uživanje, ali samo na momente.

deca pamte tokom letovanja

Idemo na letovanje

Nije lako planirati odmor sa decom i to je tačno. Puno strahova je prisutno kod većine roditelja. Neki biraju da letovanje još uvek nije za njih i to je u redu, treba raditi onako kako vam odgovara. Ništa se ne radi na silu. Ko je rekao da morate na more ili planinu ukoliko možda to ne želite. Ali kada se i odlučite i jedva čekate početak letovanja, najvažnije je da sve što biramo bude tako izabrano da najviše odgovara našoj deci. Tako roditelji krenu da istražuju hotele, biraju one sa što više sadržaja za decu. Hotele sa puno bazena i sa što više zvezdica, kako bi njihova deca uživala. Često kreću i određene rasprave, jer su te varijante hotela dosta i skupe. Šta je to što treba izabrati, kako bi za dete bilo najbolje. Gledate slike drugih ljudi, kako letuju na nekim skupim destinacijama i krivo vam je što vi tako nešto ne možete svojoj deci da priuštite.

deca pamte tokom letovanja

Ali pre bilo kakve rezervacije, najvažnije je da znamo šta je to što je našoj deci zaista potrebno na tom letovanju. I šta je to što će deca i upamtiti. Da li je detetu zaista potreban skup hotel sa velikim brojem zvezdica? Da li je detetu potrebna daleka destinacija ili može i neka bliža? I na kraju, da li su detetu na tom letovanju potrebni nervozni roditelji koji su se zadužili ili poslednje pare. Pri tome, detetu svi ti sadržaji u hotelu možda nisu ni zanimljivi? Kada se odlučite da idete na letovanje sa svojim detetom, potrebno je da i za vas to bude odmor. Odmor u onoj meri u kojoj je to moguće, a ne stresna situacija.

Pre polaska, jako je važna sama priprema, da govorite detetu gde ćete ići, šta ćete tamo raditi, koliko ćete putovati. Tako će dete i pre polaska na dug put biti spremno za ono što ga čeka. Jer, more planina, jezero, ili selo, jesu lepa mesta, ali sam put ume da bude vrlo naporan.

Šta deca pamte tokom letovanja?

Detetu nisu važni skupi hoteli, igraonice, bazeni, to imate i u svom gradu. Ali će se dete i te kako radovati moru, planini, selu, jer je to nešto novo za njega. Radovaće se igri u pesku, na obroncima… Radovaće se da vidi neke drugačije pejsaže, neke životinje… Radovaće se i najobičnijoj krofni na plaži, ili sladoledu, pre nego skupom dezertu u restoranu. Zato, birajte letovanje prema potrebama svog deteta, kako bi ono uživalo, jer će tako i vama to biti odmor, a ne umor. To je mala tajna koju morate da znate pre polaska na more ili na drugo mesto i pre izbora same destinacije. A zašto je to tako?

deca pamte tokom letovanja

Nova znanja kroz igru sa roditeljima

Deca imaju jednu glavnu potrebu, a to je potreba za igrom. Što je ta igra slobodnija, poput igranja u pesku ili u plićaku, to je više prostora za istraživanje. Tako je i igra detetu zabavnija. Naš mozak pamti stvari koje su praćenje jakim emocijama i uzbuđenjem. Zato će dete koje jede sladoled na plaži i koje se skroz umazalo tim sladoledem, pre zapamtiti taj trenutak. Nego, sladoled koji je pojelo u nekom hotelu, jer je bilo srećnije kada ste mu kupili sladoled na plaži. Zato, jer je to videlo od druge dece i zaista to i poželelo. Pored toga, taj sladoled njemu nije prepreka njegovoj igri. Dete najviše na svetu voli da se igra i mrzovoljno je kada prekida svoju igru. A sladoled i igra u isto vreme su pun pogodak za dete.

Naravno da je važno da izaberete hotel koji je čist, zarad higijene i zdravlja. Dobro je da izaberete hotel i koji ima bar jedan obrok, kako vi ne biste kuvali, već odmarali. Spremanja obroka vam je preko glave i kod kuće, nije vam to potrebno i na odmoru. Ali isto tako je u redu, iako jedete na plaži. Nisu vam potrebni skupi ručkovi, kako bi dete uživalo, već upravo suprotno.

deca pamte tokom letovanja

Letovanje, mesto gde se stvaraju uspomene

Posmatrajte more, planinu ili selo, kao mesto za opuštanje, uživanje. Mesto gde stvarate uspomene i gde svom detetu pružate divno detinjstvo za pamćenje. A mnogo više se pamti miris mora, miris peska, uživanje u igri kada se deca totalno uvaljaju u pesak. I kada tako utrče u vodu. Ili kada se valjaju po travi i kada dodirnu neku domaću životinju.

Igrajte se sa njim u plićaku, plivajte zajedno, prskajte se vodom i zajedno jedite nešto što ste poneli, a što volite. Baš to će mnogo više značiti vašem detetu i to će i zapamtiti. Kada poraste, setiće se baš svih tih ”običnih” momenata punih smeha i sreće.

Zato, za odlazak na more ili bilo koje drugo letovanje nije potrebno zapravo puno. Taj pritisak mi sami sebi stvaramo misleći da činimo dobro za svoju decu. A  njima su potrebne zapravo skroz obične stvari. Dete će upamtiti da je tata poljubio mamu na plaži. Jer ga to čini srećnim, pre nego što će upamtiti gde se to desilo. Upamtiće smeh, radost, nasmejana lica svojih veselih roditelja dok se zajedno kupate ili pravite kulu od peska.

Srećni trenuci, ljubav i pripadnost

Kada sam bila mala, bila sam na kampovanju sa svojim roditeljima. Tata je upecao ribu, koju smo spremali u kamp prikolici. I to, sa pečurkama koje smo mi nabrali u šumi. Tog mirisa i ukusa se sećam i sada 28 godina kasnije i tvrdim da više nikada lepšu ribu nisam jela. To je zato što je za mene to bio srećan trenutak. Obična stvar iz koje deca uče, saznaju, vide kako da se snađu i kako da u nečemu zaista uživaju. Išli smo i na neke skupe ručkove, ali se njih i ne sećam toliko.

deca pamte tokom letovanja

Bitno je da razumemo svoju decu

Bitno je da razumemo svoju decu, šta je ono što ih čini srećnima i u čemu uživaju. Da im na osnovu toga stvaramo lepe uspomene sa letovanja. To je nešto što će pamtiti i što će im posebno značiti kada odrastu. Dopustite im da se umažu, da istražuju, da uče, da dodirnu. Jer naš mozak je istraživački, željan novih saznanja.

I upamtite decu male stvari čine srećnima. A sve ostalo je samo višak koji stvaramo mi roditelji, misleći da je to njima potrebno. I naravno, napravite puno fotografija i videa. Kako biste uživali u lepim momentima i kada se vratite sa letovanja. Rekla bih vam da ne preterujete ni u tome, jer treba uživati u trenutku. Ali kako odoleti i ne zabeležiti tu najveću kulu u pesku ili taj lubenicom umazan srećan osmeh na dečijem licu. Ili iznenađen izraz kada jare lizne detetu ruku… Budite tu za svoju decu i na letovanju, ispratite svaki novi skok u avanturu. Jer je deci to mnogo važno. Kada vas zove da se pohvali kako pliva, budite tu. Dete to čini srećnim i jer mu je potrebna vaša pohvala. Zato, ne opterećujte se skupim aranžmanima, već uživajte sa svojom decom. Stvarajte im srećno detinjstvo za pamćenje

avatar
Iskustvo je stekla radom na odeljenju psihijatrije Kliničkog centra Vojvodine. Radi u Edukativno razvojnom centru Kefalo kao psiholog i daje stručne savete roditeljima preko društvenih mreža. Svoje znanje je pretočila i u kreativnu proizvodnju drvenih edukativnih igračaka, za razvoj dece kroz igru. Njen brend je Frajla kids.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Krevetac za bebe: Siguran, udoban i neophodan

Šta je važno da mama zna prvih 30 dana sa novorođenčetom

10 roditeljskih briga za novorođenče za koje ne postoje razlozi

Znaci prevremenog porođaja – 5 znakova i šta se tada čini

Preporučujemo vam...

Pesmice za decu po predlogu logopeda mogu vam dati orijentir pri izboru pesmica. Pesmice za decu mogu pomoći u govoru i izgovoru deteta. Dajem vam i primere pesmica uz koje...

Koji je značaj pesmica u ranom detinjstvu iz ugla logopeda? Pesmice za bolji govor i izgovor su od velikog značaja, složiće se logopedi. Pesmice za bolji govor i izgovor Pesmice...

Koje su to – top 5 igara za decu, za koje smatram iz ugla psihologa, da bi i danas trebalo da se igraju? Evo i zašto su sjajne za psihomotorni...

Nije tako davno bilo kada je bilo nezamislivo da dete udari odraslu osobu. Svog roditelja, još dodatno nezamislivo. Danas viđamo te scene u vrtiću, u prodavnici, u kafeima, igraonicama… Otkuda...